Büyük araştırmadan hangi mesajlar çıktı?

Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş sorularımızı yanıtladı.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyük araştırmadan hangi mesajlar çıktı?
Sadece bulut bilişim hizmetlerinden yararlanmak isteyen şirketlere değil, bu şirketlere hizmet veren firmalara da ışık tutan Accenture Türkiye, çok önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Şirketin Genel Müdürü Tolga Ulutaş, bu araştırmayla, Türkiye’deki bulut bilişim potansiyelini gördüklerini, şirket ve sektör bazında fotoğraf çektiklerini söylüyor. Ulutaş, “biz bu araştırmamız sonucunda bulut bilişim hizmeti veren şirketler için, kobi tarafının daha anlamlı olduğunu gördük” diyor.

Türkiye’de 2000 yılından bu yana hizmet veren Accenture, yeni yapmış olduğu araştırmayla, bulut bilişim sektöründe hem KOBI'lere hem bulut bilişim hizmeti veren firmalara yol gösteriyor. Özellikle KOBİ segmentinde büyümenin çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş, bulut bilişim şirketlerinin gözünü bu küçük ve orta ölçekli şirketlere çevirmesi gerektiğini vurguluyor.

Bunun yanında Türkiye'de hizmet verdiği alanlarda sektörüne öncülük eden Accenture Türkiye, içinde bulunduğu coğrafyada etkileşimde olduğu ülkelerin de gelişiminde bir katalizör görevi görüyor. Tolga Ulutaş, Accenture içerisinde Türkiye'nin 10 pivot ülkeden biri olduğunu belirtirken, bunu daha ileri taşımak için yeni yatırımlar gerçekleştirdiklerini de altını çiziyor. Ulutaş, sorularımızı şöyle yanıtlıyor:

Accenture Türkiye olarak bulut bilişim üzerine kısa süre önce bir araştırma yaptınız. Önce buradan başlayabilir miyiz? Nasıl bulgular çıktı, kimleri ilgilendiriyor bu çalışma?

Yaptığımız araştırma, henüz bitmiş ve hiçbir yerde yayımlamadığımız bir çalışma. Bu çalışmada aslında iki tür kullanıcı grubu görüyoruz. Birincisi yüksek teknoloji sahibi büyük kurumlar, ikincisi ise KOBİ diye tabir ettiğimiz işletmeler. Aslında bu araştırmanın daha çok KOBİ tarafına odaklandığını söyleyebilirim. Yani bu konu daha çok onları ilgilendiriyor. Neden bunu belirtiyoruz? Çünkü büyük kurumlar, bulut bilişim hizmetlerinde zaten yetkinlikleri ve teknolojik uzmanlıkları sayesinde yetkin teknoloji hizmeti verenlere ulaşabiliyorlar. Dolayısıyla bu şirketlerde bir doygunluktan bahsedebiliriz. Büyük şirketler için asıl önemli nokta, bu hizmetlerin daha ucuza tedarik edilebilmesi.~
KOBİ'lerde durum nasıl? KOBİ’ler bu hizmetleri almaya daha mı yatkın?
Biz bu araştırmamız sonucunda bulut bilişim hizmeti veren şirketler için, KOBİ tarafının daha anlamlı olduğunu gördük. Çünkü bulut bilişim, eskiden olduğu gibi, donanımcıların ya da yazılımcıların belli teknoloji kanalları üzerinden KOBİ'lere sunduğu hizmetlerin, çoklu kanallar üzerinden değil de konsolide bir yetkinlik tarafından servise dönüştürülüp hizmet olarak verilmesi işi. KOBİ'lerin beklentisi de zaten bu yönde. Dolayısıyla bu bulut hizmetlerinin tümünü bir havuza yerleştirip, bunların kendi aralarındaki çalışma problemini de çözüp bunları tek bir çözüm halinde onlara verebilecek ve merkezi bir yapı halinde sunabilecek güçlü bir yapı gerekiyor. Biz de bu yapı olmaya soyunan kurumlara ışık tutmak amacıyla bu çalışmayı yaptık.

Değinmemiz gereken bir diğer nokta da KOBI'ler bu hizmetleri şu anki ticari kurguda satın alma gücüne sahip değil, alsa da iç yetkinlikleri bu tür teknolojileri içeriden yönetmeye uygun değil. Haliyle tüm bunları sıfırdan ve tek bir elden yönetebilmek için bulut bilişim hizmetlerini almaya daha yatkın. Burada önemli olan, sürekliliği ve güvenilirliği olan bir hizmeti, gerekirse 'premium' segmentte alabilmek.

Araştırmanın içeriğinden biraz bahsedersek, ne gibi bulgular çıkıyor? Biraz paylaşabilir misiniz?
Bu çalışma 1 ila 499 çalışanı olan işyerlerini ele alan bir araştırma. TÜlK verilerine göre, Türkiye'de böyle 2,5 milyon adet işletme bulunuyor. Bu işletmeleri de araştırmamızda toplamda 7 ana sektöre ayırdık. Bunlar; perakende ticaret, toptan, ulaştırma ve depolama, giyim/tekstil, mobilya ve ağaç, konaklama ve yiyecek hizmetleri. Bunun dışında 'diğer' dediğimiz bir segment var ki bu alan da oldukça geniş bir evreni temsil ediyor. Bu noktada perakende ticaret ile ulaştırma ve depolama hizmetleri sunan şirketlerin bulut bilişim hizmetleri almaya en açık işletmeler olduğunu gördük. Çünkü bu sektördeki şirketler, teknolojiyi işlerinin odağında görüyor ve Türkiye'nin geneline yayılmış her mağazasında aynı kalitede hizmet sunmayı amaçlıyor. Bu işletmeler bulut aracılığıyla muhasebe, finans ve üretim otomasyonu tarzı uygulamalar isterken, bir o kadar şirket de bunun yanında donanım da (yazıcı, bilgisayar vb.) kiralamayı isteyebiliyor. Burada aslında bulut bilişime en sıcak bakan işletmelerin yeni kurulmuş şirketler olduğu dikkat çekiyor.

Yeni kurulmuş ve sektöründe uzun zamandır hizmet veren şirketler düşünüldüğünde, bu şirketlerin bulut bilişim hizmetlerini tercih etmelerinin arkasında yatan sebepler neler?

Orta yaştaki şirketler bu hizmetleri almaya yeni şirketler kadar eğilimli değil. Çünkü bu şirketler, zaten bu alana yatırımlarını yapmış ve aldığı temel hizmetlerle ihtiyaçlarını idame ettirebilme yolunda ilerlemiş durumdalar. Dolayısıyla yeni kurulan şirketlerin bulut hizmetlerini tercih etmeleriyle, olgunlaşmış işletmelerin bu hizmetleri alma nedenleri arasında çok büyük farklar görüyoruz.~
Birinci grup yani yeni kurulmuş işletmeler tamamen finansman problemini çözme amaçlı yatırımlarını bulut yöntemiyle yapma taraftarı iken, diğer olgunlaşmış işletmelerde ise bulut bilişim içinde yıllardır var olmasına rağmen, bu alanda daha profesyonel bir hizmet almak isteyen bir yapı hakim.

Sektörün önündeki engeller neler? Hangi durumda büyüme daha da hızlanır?
Araştırmamızda şüpheci işletmelerin olduğu görülüyor. Yani çoğu şirket, veri güvenliği açısından çekinceler taşıyabiliyor. Dolayısıyla, KOBI'ler bu paralelde 'Şirketimin verileri kimin elinde? Acaba verilerimi paylaştığım kurum, mahkeme kararıyla benim verilerimi açmak zorunda kalır mı?' gibi bir endişeye sahip olabiliyor. Bu yaklaşım, aslında bulut sektöründeki en büyük problemlerden biri. Öncelikle bu çekincenin giderilmesi gerekiyor. Zira bu sorun aşıldığı takdirde sektördeki büyüme daha da hızlanacaktır.

Ayrıca ek maliyet çıkarılabileceği çekincesi de yine işletmelerin buluta bakışını baltalıyor.
Burada da bulut bilişim hizmeti veren şirketler çok net olmalı. Çünkü KOBI'ler bu sürece, bulut bilişim hizmeti alınca bu hizmeti verecek olan şirketle uzun süreli bir ilişkiye gireceğini, dolayısıyla bu işin de geri dönüşünün o kadar kolay olmayacağı mantığıyla yaklaşıyor.

Biraz da bulut hizmetini kullanma potansiyeli olan şirketlerin bu alana ne kadarlık bir bütçe ayırdığından bahsedelim. Bu bağlamda sektörün toplamda aylık potansiyeli nedir?
Bir giyim tekstil şirketini örnek alacak olursak, bu işletmenin bulut bilişim hizmetlerine mağaza başına, şu anda aylık ortalama 576 dolarlık bir bütçe ayırdığını görüyoruz. Yine ilginçtir, daha iyi hizmet sunulacak olursa 'Şu anda harcadığımdan daha fazlasını harcayabilirim' diyenlerin oranı da yüzde 30'luk dilime denk geliyor. Bunu söyleyenler de yine KOBI'ler. Büyük şirketler ise bulut bilişim hizmetlerini, maliyetleri düşürmek için tercih ediyor. Araştırmamız gösteriyor ki perakende ticaret segmentinde bulut bilişim şirketleri için aylık 35,9 milyon dolarlık bir pazar potansiyeli var.

Yine eklememiz gereken en önemli nokta, bahsettiğimiz güven problemi çözüldüğü takdirde perakende ticaret sektöründe ortaya çıkan potansiyel ise 70 milyon dolardan fazla, yani iki katı... Toplamda ise aylık 105 ila 213 milyon dolar arasında gidip gelen bir potansiyel ortaya çıkıyor, bu çok büyük bir rakam. Dolayısıyla sektörün, 2015'te bu rakamlara ulaşabileceğini düşünüyorum.

Biraz da Accenture’dan bahsedebilir misiniz? Burada ne kadarlık bir istihdamınız söz konusu? Cironuz geçen yıl ne olmuştu?
Bildiğiniz gibi global bir şirketiz. 120 ülkede, 266 bin kişiyle çalışıyoruz. 2000 yılında Türkiye’de faaliyetlerimize başladık. Şu anda yaklaşık 550 danışmanla tüm Türkiye genelinde hizmet veriyoruz. Bunların yaklaşık 360 kadarı Türkiye'de çalışıyor, geri kalanı ise uzun dönemli olarak buraya yerleşmiş ve yine burada hizmet veren personelimiz. Globalde ciromuz 2012 yılı verilerine göre 27,9 milyar dolar.~
Accenture Türkiye olarak içinde bulunduğunuz pazarın ve segmentlerin ne kadarını elinizde bulunduruyorsunuz?
Üç temel alanda müşterilerimize hizmet veriyoruz. İlki yönetim danışmanlığı. ikinci alanımız ise teknoloji danışmanlığı. Son alanımız da iş süreçlerinin dış kaynak kullanımı yoluyla hizmet verilmesi. Türkiye'de iş danışmanlığı ve teknoloji danışmanlığı alanında aktifiz. Bu iki alanda da ilk üçün içerisinde yer alıyoruz. Teknoloji ve sistem entegrasyonu, ayrıca yazılıma yönelik sistem entegrasyonu alanında bir numarayız. Yine yönetim danışmanlığı segmentinde de ilk üçün içinde olduğumuzu belirtebilirim. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz