Kesinlikle küçük bir banka olmayacağız

Hüseyin Özkaya, pazara giriş stratejilerini, 5 yıllık planlarını ve Bank Audi’nin Türkiye hedeflerini şöyle anlattı

1.07.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kesinlikle küçük bir banka olmayacağız
12 yılın ardından Türkiye’de ilk bankacılık lisansını Odea Bank aldı. Eylülde faaliyetlerine başlayacak bankanın iddialı hedefleri var. Bankanın yeni genel müdürü HÜSEYİN ÖZKAYA, 5 yılda orta ölçekli, verimli ve çok iyi bir markaya sahip bir banka olmak için çalışacaklarını söylüyor. “Kesinlikle küçük bir banka olmayacağız” diyen yönetici, mutlaka üst sıralara girmek için çalışacaklarını açıklıyor. “İlk 5 yıldan sonra, yani 2017 sonrasında hedefimiz, ilk 10 banka arasına girmek olacak” diye konuşuyor. Ortadoğu’nun güçlü bankalarından Bank Audi, BDDK’dan tam 12 yıl sonra ilk lisans alma şansını yakaladı. Türkiye’de Odea Bank ile sıfırdan bir banka kuruyor. Odea Bank’ın başındaki isim de bankacılık sektörünün yakından tanıdığı Hüseyin Özkaya. 20 yılı aşkın süredir bankacılık sektöründe çalışan ve en son HSBC Rusya operasyonunun başında bulunan Özkaya, “Bank Audi, Türkiye’de banka kurmayı büyük bir ciddiyet göstergesi olarak görüyor. Benim de bu görevi tercih etmemin nedeni, bu bankayı sıfırdan kuracak olmamızdı” diyor. Özkaya, bankasının 5 yıllık stratejisini aktarırken de çok heyecanlı... “İlk amacımız operasyonel lisansı almak için çalışmaları bitirmek. Hedefimiz eylülde operasyona başlamak. Şu an bankanın kadrosu, bilgi işlem sistemleri, prosedürleri, genel iş yapma biçimlerinin oluşturulması üzerine çalışıyoruz. Eylülde operasyona başladığımızda en az 1 şubemiz olacak.” Özkaya, ilk 5 yıllık planda Odea Bank’ı orta ölçekli bankalar arasında verimli ve iyi isme sahip bir banka olarak konumluyor. “Kesinlikle küçük bir banka olmayacağız. Mutlaka sektörde sıralamada üst sıralara girmek istiyoruz. İlk 5 yıldan sonra, yani 2017 sonrasında hedefimiz ilk 10 banka arasına girmek olacak” diye konuşuyor. Özkaya, Türkiye’de ilk günden itibaren bireyselden KOBİ bankacılığına kadar her alanda olacaklarının da altını çiziyor. Eylül ayında faaliyete başlayacak Odea Bank’ın yeni genel müdürü Hüseyin Özkaya, pazara giriş stratejilerini, 5 yıllık planlarını ve Bank Audi’nin Türkiye hedeflerini şöyle anlattı:

Capital: Bank Audi, Türkiye’ye girme kararını neden ve nasıl aldı?
- Biz Bank Audi yönetimi ile bu konuyu detaylı olarak konuştuk. Bank Audi Group CEO’su Samir Hanna, Türkiye’ye ilk olarak 1960’lı yıllarda gelmiş. Türk bankacılık sektörünü iyi biliyor. Türkiye’nin son 40 yılda geçirdiği değişimi de çok iyi takip etmiş. 2002’den beri Türkiye’ye girmeyi düşünmeye başlamışlar. Ancak tabii koşullar ve başka öncelikler bu fikri ertelemiş. Son 2 yılda ise piyasadaki belli bankalara bakarak bankanın stratejisini Türkiye’ye nasıl adapte ederiz diye çalışmalar yapılmış. Türkiye, onlar için çok ciddi bir pazar. Bu piyasaya ne zaman, nasıl girmeliyiz diye ciddi anlamda çalışmışlar. Ortak olunabilecek iki bankaya bakmışlar. Ancak kalıcı olmak adına en iyi modelin kendi bankalarını kurmak olduğuna karar vermişler.~

Bankanın ilk hedefleri
1-
Hedefimiz eylülde operasyona başlamak. En az 1 şubemiz olacak.
2- Bu yılın sonuna kadar en az 5 şube açmayı hedefliyoruz. Bu şubeler İstanbul, Ankara ve İzmir’de olacak.
3- Önümüzdeki 5 yılda orta ölçekli bankalar arasında, verimli çalışan ve iyi isme sahip bir banka olmak istiyoruz.
4- 2017 sonrasında hedefimiz ilk 10 banka arasına girmek olacak.
7- Şubeleri açtığımız hızda ticari işletmelere ve KOBİ tarafına da ulaşacağız. Her banka gibi KOBİ, bizim de olmazsa olmaz segmentimiz.
8-  Bank Audi’nin Türkiye iç pazarından güçlü beklentileri var.
9-  Türk şirketlerinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da girecekleri ihalelerde mektup ihtiyaçlarından, proje finansmanlarından, kredi isteklerinden ciddi pay almak istiyoruz.
10-2013 sonunda 3 milyar dolar aktif büyüklüğe ulaşmak hedefimiz var. 2014’te başa baş noktasına geliriz diye düşünüyorum. 2014’ü kârlı bitiririz. Kredilerde de payımız 2014’te yüzde 1’e ulaşır.

Capital:
Bu nedenle mi sıfırdan banka kurulması kararı alınmış?
- Bank Audi, Türkiye’de banka kurmayı büyük bir ciddiyet göstergesi olarak görüyor. Benim de bu görevi tercih etmemin en büyük etkenlerinden biri, bir bankayı sıfırdan kuracak olmamızdı. Birçok yabancı banka, Türk bankalarını alıyor ya da ortak oluyor. Bazıları sermaye yatırımı gibi görebiliyor. Ama Türkiye’de banka kurmak bana da daha ciddi bir gösterge gibi geldi. Sonuçta sıfırdan ciddi bir yatırımla banka kurmak bir belirsizlik doğuruyor, pazardaki ciddi kararlılığı gösteriyor.

Capital: Peki Bank Audi’nin Türkiye’den beklentileri neler? Ne hedefliyorlar?
- Bank Audi, bölgesel anlamda güçlü bir banka... Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Mısır’dan Suriye’ye kadar 11 ülkede faaliyet gösteriyor. Tabii Avrupa’da da özel bankacılık anlamında işleri mevcut. Ama asıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin ekonomik gelişmesinden pay almak istiyor. Türkiye’nin bu bölge ile giderek artan payda ticari ilişkileri mevcut. Türkiye enerji konusunda da Ortadoğu bölgesine bağımlı. Bank Audi’nin faaliyette bulunduğu ülkeler içinde en gelişmiş ekonomiye sahip ülke Türkiye. O nedenle Türkiye’de yaptıkları bu yatırım çok mantıklı.

Capital: Grup içinde nasıl bir sinerji kurulması planlanıyor?
- Burada iki noktaya dikkat etmek lazım: İlki, Bank Audi’nin Türkiye iç pazarının cazibesinden faydalanma isteği var. Türkiye’de iç pazardan güçlü beklentileri var. İkincisi, tabii bölgesel olarak da ciddi bir avantajımız var. Bu konumdan iyi faydalanmak bizim elimizde. Hem Türk şirketlerinin Ortadoğu’da büyük yatırımları mevcut hem Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı şirketlerin Türkiye’yle milyarlarca dolar ticaretleri var.~
Biz ilk etapta bu bölgede iş yapan Türk şirketlerinin Türk çalışanlarına hizmet götürebiliriz diye düşünüyoruz. Örneğin Türkiye’ye kredi kartı ile para göndermelerini çok kolay yöntemlerle gerçekleştirebiliriz. Bu en basit adım. Türk şirketlerinin bu bölgede girecekleri ihalelerde mektup ihtiyaçlarından, proje finansmanlarından, kredi isteklerinden ciddi pay almak istiyoruz.

BANKA KURMAK BENİ HEYECANLANDIRDI
RİSK ALMAYI SEVMEM

20 yılı aşkın süre aynı sektörde, uzun yıllar HSBC’de çalıştım. Kişilik itibariyle muhafazakar bir insanım. Çok risk alan biri değilim. Bankacılığı da bu nedenle çok seviyorum. Macera aramıyorum. Ama her işin bir sınırı oluyor. İnsan yeni bir heyecan arayabiliyor. Bu heyecanın oluşması için de ortam oldu. Bir bankanın kuruluşunda olma fikri beni heyecanlandırdı.
ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM
HSBC Rusya operasyonunun başında olmak benim için çok önemliydi, çok şey öğrendim. Rusya ve Türkiye’de bankacılık sektörleri çok farklı... Rusya’da, en büyük üç banka devlete ait ve pazarın yüzde 50’sinden fazlasına sahip. Pazarın çok büyük avantajları var, sistem değişikliğine adaptasyon süreci halen devam ediyor. Ama Rusya’da beni en çok yoran, daha fazla çalışmamı sağlayan değişik kültürden insanlarla çalışmak oldu. Biz Türkler daha heyecanlı insanlarız. Rusya’da o heyecan daha kontrol altında, çalışanları motive etmek daha uzun zaman alabiliyor.
KÜLTÜR FARKI
Batılı ve Doğulu bankaların arasında iş yapma biçiminde tabii ki farklar var. Batı kültüründe bankacılığı kurallara, prosedürlere dökme alışkanlığı mevcut. Bazen bu prosedürlerin çok artısı görülüyor, belirsizlik olmuyor. Ama yaratıcılığı da öldürebiliyor. Ortadoğu kültüründe ise bürokrasiyi azaltabiliyorsunuz ama işin uygulamasını sağlamak için daha çok çaba göstermek gerekiyor. Batılı prosedürleri, standartları faaliyette olduğunuz bölgeye uydurmanız gerekiyor. İşte burada da yöneticinin, çalışanına o özgürlüğü getirmesi lazım. Aslında iki kültür arasında çok fark görmüyorum. Batılı eğitim ile Doğu kültürünün artılarını alabiliyoruz diye düşünüyorum.

Capital: Kurulma çalışmalarınız ne aşamada?
- İlk amacımız operasyonel lisansı almak için çalışmaları bitirmek. Hedefimiz eylülde operasyona başlamak. Şu an bankanın kadrosu, bilgi işlem sistemleri, prosedürleri, genel iş yapma biçimlerinin oluşturulması üzerine çalışıyoruz. Üst yönetim kadrosunu kurduk; şimdi yavaş yavaş şube kadrolarını oluşturacağız. Eylülde operasyona başladığımızda en az 1 şubemiz olacak. Bu yılın sonuna kadar en az 5 şube açmayı hedefliyoruz. Bu şubeler İstanbul, Ankara ve İzmir’de olacak.~

Capital: Odea Bank’ın ölçeği nasıl olacak?
- Keşke ilk 5’e oynasak. Türkiye’nin ilk 5 bankası, uluslararası güçte bankalar. Dolayısıyla ilk hedefimiz bu büyüklüklere ulaşmak değil. Biz önümüzdeki 5 yılda orta ölçekliler arasında, verimli çalışan ve çok iyi bir isme sahip bir banka olmak istiyoruz. Bank Audi yönetimi de uzun vadeli perspektife bakıyor. Tabii bu, biz ilk 1-2 yıl rahat oturacağız demek değil. Hedefimiz çok iyi bir banka kurmak, iyi bir temelle başlangıç yaparsak sürdürülebilir sağlıklı büyümemiz de mümkün olacak. Ben aktif büyüklüğü ya da şube sayısını en önemli kriter olarak görmüyorum. Ama net söyleyebilirim, kesinlikle küçük bir banka olmayacağız. Mutlaka sektörde sıralamada üst sıralara girmek istiyoruz. İlk 5 yıldan sonra yani 2017 sonrasında hedefimiz ilk 10 banka arasına girmek olacak.

Capital: Pazara giriş stratejiniz nasıl şekilleniyor?
- Mutlaka bireysel bankacılık tarafında olacağız. İlk günden itibaren bireysel bankacılık yapacağız. Türkiye’de tek bir müşteri grubu, tek alanlı bir bankacılık, bizim ölçeğimizde bir yatırım için çok mantıklı değil. Tabii bireysel bankacılıkta güçlenmemiz biraz zaman alacak. İlk etapta daha üst gelir grubuna yöneleceğiz. Kurumsal ve ticari tarafta da etkin olacağız. İlk etapta 1.000 civarı kurumsal müşterimiz olacağını düşünüyoruz. Kurumsal bankacılıkta, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek sektörel bir organizasyonla çalışacağız. Türkiye’de lokomotif sektörler ağırlıklı olmak üzere her alanda olacağız. İzin alır almaz büyük ölçekli şirketlerle çalışmaya başlayacağız. Ardından 1-2 ay içinde orta ölçekli firmalara da geçeceğiz. Şubeleri açtığımız hızda ticari işletmelere ve KOBİ tarafına da ulaşacağız. Her banka gibi KOBİ, bizim de olmazsa olmaz segmentimiz. Tüm şubelerimizde KOBİ bacağımız olacak, onların ihtiyaçlarına yönelik ürün grupları hazırlıyoruz. Biz bankacılıkta, kurumsal, ticari, KOBİ ve bireysel zincirini yakalamak istiyoruz. Örneğin enerjide, enerji üreten dev şirketten elektrik faturasını ödeyen bireysel müşterimize kadar her alanda var olmak istiyoruz. İşte o zaman çok daha rekabetçi fiyatlara pazara girebiliyorsunuz.

"2013 SONUNDA 3 MİLYAR DOLARA ULAŞIRIZ"
KÂRA GEÇERİZ

2013 yılı sonunda 3 milyar dolar aktif büyüklüğe ulaşmak hedefimiz. Bu aşamada kârlılığı bir hedef olarak görmüyoruz. İyi bankacılık yapmak en önemli hedefimiz. 2014’te başa baş noktasına geliriz diye düşünüyorum. 2014’ü kârlı bitiririz diye umuyorum. Kredilerde de payımız 2014 yılında yüzde 1 oranına ulaşır. Şu an çalışan sayımız 90 oldu. Bu yılın sonunda istihdamı 400’e çıkaracağız.
SERMAYE ARTIŞI
Şu an sermayemiz 300 milyon dolar. Bu sermayeyi faaliyete başladığımız ilk 3-4 ay içinde bitiririz diye düşünüyorum. Ardından grubumuzun da vereceği sermaye benzeri krediler ve dışarıdan sendikasyonlarla fon sağlarız. Gelecek yıl sonunda sermayemizin gideceği yüksek boyuta ulaşmış oluruz. O zaman 2013 sonunda sermaye artışı dahil tüm olasılıklar gündeme gelir. Sermayedar sadece planı görmek istiyor, bir sınırları yok. Bizim başarı ve ihtiyacımıza bağlı olarak sermaye artırımı yapacağız.~

Capital: Finansal iştirakler kurma planı var mı?
- İlk 3 yıl içinde portföy yönetim şirketi ve faktöring alanlarında şirket kurmamızı uzak bir ihtimal olarak görmüyorum. Bunu müşterilerimiz talep edecektir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz