Projemiz köy için dönüm noktası oldu

Nagihan Dülger’le %100 Misia projesini, bu projeyle neler amaçladıklarını ve sürdürülebilir turizm kapsamında yaptıkları çalışmaları konuştuk.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Projemiz köy için dönüm noktası oldu
Nagihan Dülger, Nilüfer Misi Köyü Kadınlan Kültür ve Dayanışma Derneği’nin başkanı. Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nu almaya hak kazanan %100 Misia isimli projenin yaratıcılarından. Dülger, projeye katılmaya karar vermelerinin Misi Köyü için bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. Projeyle amaçlarının Misi kültürünü gelecek nesillere devretmek olduğunu belirtiyor ve “Gelecek Turizmde projesi sayesinde bunu gerçekleştirmek için önemli bir fırsat yakaladık” diye konuşuyor.Gelecek Turizmde kapsamında başlatılan Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu, turizme destek verme hedefiyle yaratıldı. Projeye başvuru sayısı bir hayli fazla. 252 proje arasından 3 proje, fonu kazanma hakkı elde etmiş durumda. Fonu kazanan projeler arasında Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği’nin %100 Misia projesi de var. Derneğin başkanı Nagihan Dülger, projenin Misi Köyü için bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. Sürdürülebilir Turizm ve Proje Geliştirme Atölyesi’ne katılmalarının ise çalışmaları için önemli bir milat olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Finale kaldığımızda öğrendiklerimiz sadece bizim için değil, derneğimizin de üyesi olduğu Üreten Kadın Kuruluşları Platformu üyesi olan diğer köy dernekleri için de çok aydınlatıcı oldu. Hepsi fon arayışına girdi bile.” Nagihan Dülger’le %100 Misia projesini, bu projeyle neler amaçladıklarını ve sürdürülebilir turizm kapsamında yaptıkları çalışmaları konuştuk:

Kısaca kendinizden, görevinizden ve kuruluşunuzdan bahseder misiniz?
2010 yılında kurulmasından bugüne Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığını yürütüyorum. Doğma büyüme Misi’liyim. Projeyle yaşatmayı amaçladığımız böcek evlerinden birinde doğdum, bir diğerinde evlendim. Köyümüzün mahalleleşmesiyle zarar görmeye başlayan geleneksel Misi kültürünü korumak ve köy kadınlarının el emeklerini değerlendirmek için kurduğumuz dernekle Nilüfer Belediyesi’nin Misi Yerel Lezzetler Şenliğini düzenlemesine destek verdik. Sivas Anadolu Ateşi Yemek Yarışması’nda Bursa’yı temsilen birincilik kazandık. Amacımız Misi kültürünü gelecek nesillere devredebilmek.

Projenizden bahseder misiniz?
Projemiz köyümüzde kaybolan ipekböcekçiliğini yeniden canlandırmak amacını taşıyor. Bunu yaparken de kadınların istihdam edilebilirliğini artırmayı hedefliyoruz. Misi Köyü’nde süregelen turizm faaliyetlerinin, yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliğini merkeze alarak bir kültürel turizm kümesi çerçevesinde kurumsallaştırılmasına yardımcı olmak istiyoruz. Proje faaliyetlerimiz arasında tescilli Misi evi olan Koza Evi’nde açılacak restoranın kadınlar tarafından işletilmesi var.~
Yine bir Misi Evi olan ipek Evi’nde ipekböcekciliği üzerine atölyelerin ve mağazanın açılması ve kadınlar tarafından işletilmesi de faaliyetlerimiz arasında yer alıyor. ipek Evi’nde kadınlar tarafından üretilen ürünlerin markalaştırma çalışmalarıyla birlikte pazarlama ve satışını gerçekleştirmeyi de hedefliyoruz.

Gelecek Turizmde projesini nasıl duydunuz? Neden başvurmak istediniz?
Gelecek Turizmde projesinden, proje ortağımız Nilüfer Belediyesi’nin yönlendirmesiyle haberdar olduk. Misi’deki tarihi dokunun korunması için önemli çalışmalar gerçekleştiren Nilüfer Belediyesi, özellikle sosyal yardım işleri müdürü Gül Günaydın, Gelecek Turizmde projesinden faydalanmamız doğrultusunda bizi teşvik etti ve önemli bir fırsat yakalamamızı sağladı. Proje rehberini inceleyene dek sürdürülebilir turizmle ilgili teknik bir bilgimiz yoktu. Ancak teknik olarak ifade edemesek de Misi Köyü için en doğru turizm şeklinin bu olduğunu biliyorduk. Projeyi yazmaya karar vermemiz Misi Köyü için bir dönüm noktası oldu. Finale kaldığımızda katıldığımız atölye çalışması ise tam bir milat. Öğrendiklerimiz sadece bizim için değil, derneğimizin de üyesi olduğu “Üreten Kadın Kuruluşları Platformu” üyesi olan diğer köy dernekleri için de çok aydınlatıcı oldu. Hepsi fon arayışlarına girdi bile. Umarız Misi iyi bir örnek oluşturmayı başarabilir.

Çevrenizde sürdürülebilir turizm kapsamında yürütülen bir çalışma var mı?
Bursa, doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla turizm açısından önemli bir destinasyon. Son yıllarda tarihi özelliklerinin ön plana çıkarılması için pek çok çalışma yapılıyor. Uludağ’ın yeniden yapılandırılması ve termal turizm ise yine gündemdeki konulardan. Bunlar elbette idari düzeydeki turizm çalışmaları. Yerel katılımı sürdürülebilir turizm için şart olarak kabul ettiğimize göre sürdürülebilir turizm konusunda büyük bir soru işareti var diye düşünüyoruz. Misi’nin, yerel halk tarafından oluşturulacak ve sürdürülecek turizm vizyonuyla güzel bir örnek teşkil edeceğine inanıyoruz.

Projeniz nasıl ortaya çıktı? Projenizle ilgili özet bir bilgi verebilir misiniz?
Projemizin ana fikri hep oradaydı zaten: Tarihten bugüne Misi. Ancak geçtiğimiz 10 yılda tarihi geçim kaynakları olan ipekböcekçiliğinin rekabete yenilmesi, şarapçılığın bağların yapılaşmaya kurban gitmesiyle sona ermesi Misi’nin tarihi dokusunu yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep oldu. Neyse ki tarihi Misi evleri, bu zengin geçmişin bir hatırası olarak ayakta kalmayı başardı. Misi Köyü’nün geçmişten gelen güçlü yönlerini ön plana çıkarıp muadil destinasyonlardan farklılaştırmayı hedefleyen “%100 Misia” projemiz, bu misyonu içerisinde köyün turizm döngüsündeki değer zincirinin tamamını kurumsallaştırmak suretiyle tüm aktörlerin kazanç sağlayacağı bir model yaratmak isteğiyle ortaya çıktı. Ziyaretçilere tam bir köy deneyimi yaşatmayı amaçlayan model, Misi’nin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği ve ipek üretimini merkeze oturtuyor. Projeyle hedeflenen kitlenin sahip olduğu sofistike gereksinimler göz önüne alınarak planlanan eğitimlerle, Misi halkının kültürel değerlerinin bozulmadan turistik arza dönüştürmesini amaçlıyoruz. Tüm bu çalışmalardaki nihai hedef, Misi halkını bu kültürel turizm kümesinin stratejik planlamasını yapar ve uygular hale getirerek projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması.

Projenizle nasıl bir fayda sağlayacağınıza inanıyorsunuz?
Projemizle öncelikle doğduğumuz bu güzel yeri, annelerimizden büyükannelerimizden devraldığımız şekliyle koruyabileceğimize inanıyoruz. Değerlerimizi, güzelliklerimizi yitirmeden gelecek konuklara Misi’nin ruhunu yaşatmayı hedefliyoruz. Bunları yaparken kadınlarımız başta olmak üzere tüm yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal açıdan gelişmesini sağlayacağımıza inanıyoruz.

Projeniz kapsamında sürdürülebilir turizm faaliyetlerinizin yerel halkın ve özellikle kadınların sosyo-ekonomik gelişimine nasıl fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz peki?
Projemiz kapsamındaki üretim ve hizmet faaliyetleri elbette kadınlar başta olmak üzere tüm hanelere ekonomik fayda sağlayacak. Ancak daha da önemlisi projemiz dahilindeki temel işletme, muhasebe eğitimleriyle kadınlarımıza iş planı yapma becerileri kazandırarak kendi iş kararlarını verebilme yetkinliği sağlamış olacağız.~ Projemiz bu yönüyle, el becerisini değerlendirme projelerinin bir adım önüne geçmeyi hedefliyor. Gelecek Turizmde projesi sadece bir fon kaynağı değil, gerçek bir turizm okulu. Atölye çalışmasında verilen eğitimler ve katılan diğer finalistlerle paylaştığımız deneyimler hiçbir fonla ölçülemeyecek kıymette. Türkiye’nin renklerini yaşattığı için Gelecek Turizmde projesine minnettarız.

Misi ’nin turizm potansiyeli
2000 YILLIK GEÇMİŞ

Misi Köyü, Bursa merkeze yakın, bugün Gümüştepe mahallesi olarak bilinen 2000 yıllık geçmişe sahip bir köy. Tarihi çok eskilere dayanan Gümüştepe Mahallesi'nin ilk adının Misipolis olduğu sanılıyor. "Misi" kelimesinin kökeni Misyalıların yurt olarak buraya yerleşmeleri ve misyonerlik merkezi olarak Misi'nin seçilmesinden kaynaklanıyor. Günümüze kalıntıları ulaşan Misipoli Manastırı'nın, İncil'i tartışmak üzere İznik'teki konsülün toplandığı yerlerden biri olduğu söyleniyor.
BÖCEK EVLERİ MEŞHUR
Doğallığından, özgün mimarisinden, çivit mavisi evlerinden hiçbir şey kaybetmemiş olan Misi Köyü, geçtiğimiz 10 yıla kadar ipekböcekçiliği yapılan önemli köylerden biriydi. Ancak Çin ipeğinin piyasaya girmesiyle rekabet edemeyerek ipekböcekçiliği faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı. Tarihi Misi evlerinin mimari yapısı, yöresel deyişiyle "böcek evleri", ipekböcekçiliğine uygun geniş salonlarıyla diğer köy evlerinden ayrılıyor.
KÜLTÜR TURİZM MERKEZİ
Misi, şehir merkezine beş dakika mesafesiyle yerel turistlerin hafta sonu gelmekten büyük keyif aldığı bir yer. Ancak bu turizm şekli Misi'nin potansiyelinin çok altında. Hedefimiz Misi'yi tarihi Bursa köyü yaşantısının deneyimlenebildiği bir kültür turizmi merkezi haline getirmek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz