Türkiye'de sürdürülebilirliğin öncüleriyiz

Turhan Turhangil, şirketin sürdürülebilirlik alanında Türkiye ve global arenadaki çalışmalarını anlattı.

1.10.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye'de sürdürülebilirliğin öncüleriyiz

SCHNEIDER Electric faaliyet gösterdiği 100'den fazla ülkede, enerji yönetimi konusunda dünya çapında bir uzman... Konut uygulamalarının yanında, enerji ve altyapı, endüstri, bina otomasyonu ve data merkezleri pazarlarına entegre çözümler sunuyor. 2010 yılında 20 milyar Euro'yu aşan ciroya sahip şirketin Türkiye'de de 2 bin çalışanı, 4 üretim merkezi, 200'e yakın iş ortağı bulunuyor. istanbul, Ankara ve izmir başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki satış ofisleriyle çalışmalarına devam ettiklerini belirten Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü ve Balkanlar ve Ortadoğu Bölge Başkanı Turhan Turhangil, dünyada tüketilen enerjinin yüzde 72'lik kısmına verimlilik çözümleri sunduklarını açıklıyor. "Endüstriyel bina, konut ve ticari binalarda ise gerçekleştirdiğimiz çözümlerle, konfordan ödün vermeden yüzde 30'a varan oranda enerji tasarrufu yapılmasını mümkün hale getiriyoruz" diyen Turhangil, karbondioksit saliminin düşürülmesine katkıda bulunarak, çevre dostu binalar yaptıklarını ve geçen yıl Manisa'da gerçekleşen Türkiye'nin ilk "yeşil etkinliği" ile çevre dostu yeni fabrikalarını açtıklarını vurguluyor. Turhangil, "Schneider Electric olarak bizler Türkiye'de sürdürülebilirlik döneminin öncüleriyiz. Bireylerin ve kurumların enerjileriyle daha fazlasını gerçekleştirmesine yardımcı olmak amacıyla sürekli çalışıyoruz ve enerjinin tüm tüketicilere güvenli, kaliteli, düşük maliyetli ve çevre dostu olarak sunulabilmesi için çaba gösteriyoruz. Biliyoruz ki, yakın gelecekte ancak enerji verimliliğini sağlayan ve yenilenebilir enerjilere dönüşümünü sağıklı, hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilen uluslar, global pazarlarda rekabet üstünlüğüne sahip olacak."

Sürdürülebilirliği sektörünüz ve ekonomi için önemli kılan etkenler neler?
- Enerji, çözülmesi çok kolay ama aynı zamanda çok karmaşık bir problem... Elektrik ve diğer kaynaklar da dahil olmak üzere enerji tüketimi, önümüzdeki 40 yıl içinde en azından iki kat artacak. Diğer yandan 2030 yılına kadar sadece elektrik tüketimi ikiye katlanmış olacak. Aynı zamanda, iklim uzmanları bize, ciddi iklim değişikliklerinden kaçınmak için karbon emisyonlarını yarıya indirmemiz gerektiğini söylüyor. Başka bir deyişle, dünyanın karbon salimini 4 faktör iyileştirmesi gerekiyor. Bu da, gelişmiş dünyanın, yani ABD'nin, Avrupa'nın ve Çin'in Doğu kıyısının enerji tasarrufu yapması gerektiği anlamına geliyor. Bizler bir şirket olarak, dünya enerjisinin yüzde 72'sinin tüketildiği pazarlar üzerinde yoğunlaşıyoruz ve burada da görüldüğü üzere, elektriğin yüzde 41'inden fazlası endüstriyel ve ticari binalarda tüketiliyor. Enerji sorununu çözmek için, en büyük enerji tüketicileri üzerine odaklanmamız gerekli. Üretim aşamasında daha verimli tesisler, yenilenebilir enerjiler veya karbon azaltma yoluyla CO2 emisyonlarını azaltmanın öneminin yanında, Uluslararası Enerji Kuruluşu 2030'a kadar dünya çapında CO2 emisyonlarının küresel hedeflerine ulaşmak için bazı tahminlerde bulunmakta ve CO2 emisyon önlemlerinin yüzde 50'sinden fazlasının verimli son kullanımdan sağlanması gerektiğini belirtiyor.

Sizin sürdürülebilirlik stratejinizinözünde ne var?
- En büyük ikilem CO2 emisyonunun da bu süreçte yarı yarıya düşürülmesi gerçeği. Bir tarafta maliyet, bir tarafta global ısınma tehdidi. Bu denklemin en büyük bileşeni enerjiyi verimli kullanmak yani, bugün yaptığımız işi daha az enerji tüketerek yapmak veya aynı enerji tüketimiyle daha fazla iş yapmak.~

Sürdürülebilirlik alanında ne gibi çalışmalarınız var?

- Dünyada pek çok ülkede hayatın tüm alanlarında mevcut kaynakların artık en verimli şekilde kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bizler de dünyada tüketilen enerjinin yüzde 72'lik kısmına verimlilik çözümleri sunuyoruz. Endüstriyel bina, konut ve ticari binalarda ise gerçekleştirdiğimiz çözümlerle, konfordan ödün vermeden
Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü ve Balkanlar ve Ortadoğu Bölge Başkam Turhan Turhangil

Schneider Electric'den enerji verimliliği projeleri
Manisa Yeşil Fabrika: Schneider Electric, Türkiye ' de ilk kez düzenlenen yeşil etkinlik ile 8 Nisan 2010 tarihinde Manisa'da, çevre dostu yeni fabrikasının açılısını gerçekleştirdi. Verimlilik çözümleriyle donatılmış yeni fabrika, benzerlerinden yüzde 30'a varan oranda daha az enerji tüketiyor. Kaynak kullan��mı ve çevre üzerinde oluşabilecek negatif potansiyel etkileri minimize etmek amacıyla Uluslararası Earth kriterlerine göre planlanan fabrika, bu sayede tüm elektrik kullanımında yaklaşık yüzde 45'lik bir enerji tasarrufu sağladı.
Proje ve Yarışmalar: İlköğretim çağındaki çocuklara enerji verimliliği konusundaki bilinci tasıma amaçlı projeler de gerçekleştiriliyor. "Pozitif Gelecek" yarışması bu projelerden biri... "Business Investment and People at the Bottom of the Pyramid" kelimelerinin bas harflerinden oluşan BipBop programı ise elektriğe sürdürülebilir erişim sunmak için su üç temel konuyu hedef alıyor: Uygun bir teklif geliştirerek uygun ekipman eksikliğini gidermek, finansman yoluyla yenilikçi enerji girişimcileri için mevcut mali kaynakların eksikliğini gidermek ve teknikle is eğitimleriyle beceri ve uzmanlık eksikliğini gidermek.
Enerji Üniversitesi: Schneider Electric, internet kullanan herkesin kolayca ulaşabileceği, bir saatlik online eğitim kursları veriyor. Kursların sonunda kişiler, enerji verimliliği sorunlarının çözümüne belirli bir uzmanlık düzeyiyle yaklaşabilecek seviyeye geliyor. Enerji verimliliğinin temelleri, alternatif enerji üretimi gibi çeşitli baslıklar altında toplanan kurslara dahil olabilen katılımcılar aldıkları dersler sonunda sertifika almaya hak kazanıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz