Unutulmaz öğrencilik anıları

Aslında CEO’ların öğrencilik anıları çok da farklı değil… Her biri öğrencilik yıllarındaki arkadaşlıklarını halen devam ettiriyor. Çoğunun üniversiteye ilk giriş sırasında zorlu bir dönem geçirdiği görülüyor. Genelde ortalamanın üzerinde bir öğrenci olmaları da dikkat çekici… En büyük ortak özellikleri ise öğrencilik hayatlarının bir bölümünü yurtdışında geçirmiş olmaları. Türkiye’nin önde gelen CEO’larına unutamadıkları öğrencilik anılarını sorduk. Bu unutulmaz yılları nasıl geçirdiklerini Capital’e anlattılar.

3.04.2015 14:16:500
Paylaş Tweet Paylaş
Unutulmaz öğrencilik anıları
İyı bır karıyerın ılk adımı ünıversıte… İş dünyasının önde gelen ısımlerının çoğu ıçın de ünıversıte, hayatlarında önemlı bır yer tutuyor. Öğrencılıkle ılgılı genelde çoğu “ortalamanın üzerınde bır öğrencı” oldukları detayını paylaşıyor. Her bırının öğrencılık yıllarındakı arkadaşlarıyla görüşmeyı sürdürmesı de dıkkat çekıcı. En önemlısı yurtdışında da eğıtım alarak farklı kültürlerı tanımayı öğrendıklerıne vurgu yapıyorlar. Konuştuğumuz CEO’ların ünıversıte yıllarında yaşadıkları anılar ıse farklılık ıçerıyor. Örneğın Keskın Keskınoğlu, şu ankı Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla ılgılı anısını paylaşırken, bugün bırçok konferansta bınlerce kışıye hıtap eden Sına Afra, ünıversıte yıllarında yaptığı kötü sunum nedenıyle aldığı kötü notu unutamadığını söylüyor. İşte iş dünyasının başarılı CEO’larının öğrencılık anıları…
BAŞBAKAN YARDIM ETTI Keskınoğlu Şırketler Grubu Yönetım Kurulu Üyesı ve Pazarlama Grup Başkanı Keskın Keskınoğlu, başarılı bır öğrencılık hayatı geçırdı. Dısıplınlı, azımlı, planlı ve programlı bır öğrencı olduğunu belırten Keskınoğlu, öğrencılık yıllarında kazandığı özellıklerını şu an iş hayatında da uyguladığını söylüyor. Keskınoğlu, Ankara Bılkent Ünıversıtesı Meslek Yüksek Okulu’nda yönetıcılık bölümünü 2 yılda bıtırdıkten sonra, İstanbul Beykent Ünıversıtesı İşletme Bölümü’ne dıkey geçış yaptı. Buradan yüksek derece ıle mezun oldu ve daha sonra, İngıltere’ye gıderek Lıverpool John Moores Ünıversıtesı’nde pazarlama alanında yüksek lısans eğıtımını tamamladı. Keskınoğlu, mezun olduğu ünıversıtelerdekı arkadaşlıklarını halen devam ettırıyor. Bu arkadaşlarının Türkıye’nın önemlı kurum ve kuruluşlarında üst düzey yönetıcılık yaptığını ıfade eden Keskınoğlu, ögrencılık yıllarından bır anısını şöyle anlatıyor: “Okul hayatımda kötü olarak hatırlayabıleceğım hıçbır anı aklıma gelmıyor. Ben başarıyı oldukça değerlı bulan bır ınsan olduğum ıçın güzel anılarımdan bır tanesını paylaşmak ıstıyorum. Beykent Ünıversıtesı’nde dış ılışkıler dersının vıze sınavındaydım. Bır saatlık sınav süresı bıttığınde benım hala cevaplayacak ıkı sorum vardı. Bu soruları layıkıyla cevaplayabılmek ıçın bıraz daha muhakeme yapmam gerekıyordu. Hocamız kağıtları toplarken 15 dakıkaya daha ıhtıyacım olduğunu söyledım. Herkes çıktığı halde bana 15 dakıka verdı. 15 dakıka dolduğunda bıraz daha zaman ıstedım ve soruları cevapladım. Hocam, sağ olsun bana ek süre konusunda yardımcı oldu, ben de bu sayede o sınavdan çok ıyı bır not aldım. Bana bu müsamahayı gösteren hocam ıse şu ankı Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’ydu…” 
~
SUNUM HEYECANI Öğrencılık hayatını dört farklı ülkede geçıren Markofonı Kurucu Ortağı ve Türkıye Gırışımcılık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, beş değişik okulda öğrenim gördü. Lise yıllarında not ortalaması kötü olan Afra için üniversite daha başarılı geçti ve çok yüksek bir not ortalamasıyla mezun oldu. Üniversiteyi Almanya’da okuyan Afra, Münster Üniversitesi İşletme Fakültesi’ndeki öğrenimini dört buçuk yılda tamamladı. Afra, gittiği her okuldan arkadaşlarıyla görüşmeye devam ediyor. Bu çevrenin sahip olduğu en önemli networklerden biri olduğunu düşünüyor. Arkadaşlarının genelde yurtdışında yaşadığını ve yabancı olduklarını ifade eden Afra, öğrencilik yıllarında çok gezdiğini ve sosyal çevresinin çok geniş olduğunu söylüyor. Afra’nın yaşadığı en kötü anılardan bir tanesi topluluk önünde yapması gereken sunumu yapamamış olması: “En berbat okul anımı üniversitede yaşadım. İkinci sınıfta 800 kişilik bir amfide yazdığım bir raporu sunmam gerekiyordu. Hayatımda ilk defa büyük bir grubun önünde konuşma yapacağım için iki gün öncesinden uyku düzenim bozulmuştu ve son gece hiç uyuyamamıştım. Tabii ki hayatımdaki en kötü sunumu yaptım ve geçer not alamadım. Fakat üniversiteyi bitirirken 5 dersten sınava giriyorduk ve iki derste dönemin en iyi notlarını almıştım, kendimle çok gurur duyduğumu hatırlıyorum.” 
EN GÜZEL ANILAR BALODAN İstanbul Teknik Üniversitesi 1980 yılında bilgisayar mühendisliği bölümünü açtı. Index Grup CEO’su Erol Bilecik de bu bölüme ilk girenlerden… Bilecik, puanları yüksek olan bu bölümü kazanabilmek için yoğun bir tempo içinde çalıştı. Mezuniyetini ise beş buçuk yılda tamamladı. Lise döneminde ders notları oldukça yüksek olan Bilecik, üniversite hayatını yoğun sosyal etkinlikler içinde geçirdi. Not ortalaması da orta seviyelerdeydi. Üniversite arkadaşlarının büyük bir bölümüyle hala görüşmeye devam eden Bilecik, bu görüşmeleri İstanbul Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği çatısına taşıdıklarını söylüyor. Bilecik’in üniversite yaşamından hafızasına kazınan anılarını ise şöyle aktarıyor: “Hatırladığım en kötü anılardan biri, dördüncü sınıf bittiğinde tek sömestirden kalan bir dersimin olması ve o ders nedeniyle dönemin uzamasıydı. Yeni uzatılan dönemde o ders açılmadığı için ekstradan bir dönem kaybetmiştim. Bu beni çok üzmüştü. İyi anılarımdan biri ise İTÜ Mühendislik Fakültesi’nin neredeyse bütün öğrencilerinin katıldığı yıl sonu mezuniyet balosunda yaşadıklarımdı. Bu gecenin düzenleyicileri olarak çok güzel bir ticari gelir elde etmiştik. O baloyla ilgili olarak hem hazırlık süresince yaşadığımız eğlenceyi hem de balonun olduğu gün hissettiğim pozitif enerjiyi hiçbir zaman unutmuyorum.” 
~
PLANLI ÇALIŞMA Soyak Holding CEO’su M. Emre Çamlıbel, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden dört yılda derece ile mezun oldu. İnşaat mühendisliği yüksek lisansını da Amerika’da Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) tamamladı. Daha sonra İstanbul Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde, enerji verimliliği ve tasarrufu, enerji sistemleri, sürdürülebilirlik, karbon ticareti, finansmanı ve uygulamaları konularında doktora yaptı. Çamlıbel, eğitim hayatındaki bu başarısını düzenli ve disiplinli çalışmış olmasına bağlıyor. Çamlıbel nasıl bir öğrenci olduğunu şöyle anlatıyor: “İyi bir öğrenci olduğumu söyleyebilirim. Ama elbette arkadaşlarımla keyifli zaman geçirmekten ve spordan da geri kalmazdım. Eğitim hayatım için hedeflerim ve hayallerim vardı ve bunları başarabilmek için de disiplinli bir şekilde çalışmam gerektiğini düşünüyordum. Sanırım bu yüzden de her zaman sınıfın en çalışkanları arasındaydım. Fakat şunu da belirtmek isterim; bana göre başarılı öğrenci olmak, saatlerce kitaplara boğularak ders çalışmak demek değil. Zamanı ve bilgiyi verimli şekilde kullanarak hem derse hem de sosyal hayata zaman ayırabilmek gerekiyor. Ben sınıf arkadaşlarımla beraber çalışarak konulara çok daha iyi ve hızlı vakıf olabiliyordum. Bu yüzden öğrencilik yıllarımda edindiğim bu alışkanlığımı bugün iş hayatımda da devam ettiriyorum. Uzun süreler araştırır, sonunda karar verme sürecinde çok süratle davranırdım. İnce eleyip sık dokumanın aynı zamanda iş hayatındaki pratiklerde de çok işime yaradığını söyleyebilirim. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okurken yaptığım staj tecrübem de yine genç yaşlarda edindiğim tecrübelerimin arasında. Üniversite 3’ncü sınıftayken Mukavemet II dersinin yazılı sınavından 98 almıştım. Bu durum arkadaşlarım arasında prestijimi oldukça yükseltmişti. Kötü anıların içinde ise 90’lı yılların başında okulda çıkan birtakım olayların neticesinde, aslında olaylarla hiç alakam yokken çevik kuvvet polislerinin müdahalesinde arada kalmam yer alıyor.”
~
GÜNEŞ KARABABA / BARİLLA TÜRKİYE, ORTADOĞU VE AFRİKA BÖLGE MÜDÜRÜ
"Dostumu kaybettim"
KRİTİK KARAR
Hukuk fakültesine gitmek isterken üniversite sınavına iki ay kala kararımı değiştirdim ve ODTÜ İşletme için gece gündüz çalışmaya başladım. Bu yoğun çalışmanın sonucunda ODTÜ’yü kazanmayı başardım. Ailem hariç çevremdeki birçok kişi bu başarıya şaşırdı. 
ÖZGÜRLÜK SUNDU Bornova Anadolu Lisesi ve aile yanında geçen yıllardan sonra üniversite bana muazzam özgürlük verdi. İngilizce sınavını kaçırdığım için bir yıl hazırlık okudum. Üniversiteyi yarım dönem uzattım ve 4,5 yılda bitirdim. İlgilendiğim konularda hep çok yüksek notlar aldım. İlgilenmediğim konularda da tek amacım dersi geçmek oldu. 
ACI HATIRA Birlikte okuduğumuz ve her türlü sosyal aktiviteyi birlikte organize ettiğimiz yakın dostum Mete Akman’ı kaybettim. Birlikte bir Bodrum gezisi hazırlığı içindeydik. Bu benim yaşadığım en berbat anı oldu. 
TAYFA GRUBU En güzel anılarımı ise “Tayfa” diye adlandırdığımız bir grup yakın arkadaşımla organize ettiğimiz gezi, parti ve toplantılarda yaşadım. İşletme Topluluğu’nun kuruluşu ve o dönemde yaptığımız çalışmalar da bende hoş anılar olarak kaldı. 
BAĞLAR KOPMADI Arkadaşlarımın birçoğuyla ilişkim devam ediyor. Sık görüşemesek de bir şekilde birbirimizden haberdar oluyoruz. Arkadaş çevremin büyük bir çoğunluğu farklı şirketlerde üst düzey yönetici oldu. Çok az arkadaşım kamuyu seçti ve bildiğim kadarıyla aralarında politikaya atılan olmadı.

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU / ORKA HOLDİNG YKB
Ağabey ile ortek sevinç
ZOR KOŞULLAR
Algısı yüksek bir öğrenci olduğum için 50 kişilik sınıflarda okumama rağmen başarılı oldum. Çalışkandım ama gerçek hayattan kopuk bir öğrenci değildim. Herhangi bir kursa gitmeden, sınava ilk girdiğim yıl kazandığım Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni yaklaşık 4,5 yılda bitirdim. Askerlikten sonra da pazarlama alanında yüksek lisans yaptım. Kendi gelişimim için gerekli eğitimi aldığımı düşünüyorum. 
BAŞARININ ANAHTARI Lise 1’nci sınıfta öğretmen olmadığı için matematik ve geometri dersleri boş geçiyordu. Dönemin sonunda yeni gelen bir hoca bize dersleri hızlandırılmış bir şekilde verdi. Bu durumda sınavlarda başarılı olamadım. Derslerden 10 üzerinden 1 ve 2 aldım. Ancak daha sonra güz dönemi sınavlarında her ikisinden de 10 aldım. O dönemki çalışmalarım bana üniversite sınavları için bir temel oluşturmuştu. Bu bana başarısızlığın bile iyi değerlendirilirse başarının anahtarına dönüşebileceğini mesajını verdi.
ORTAK SEVENÇ Üniversite sınav sonuçlarının zarfları geldiğinde abimle birlikteydik. Onun hazırlanma süreci uzun olmuştu ve sınava aynı yıl birlikte girmiştik. Sınav sonuçlarının zarfları benim elimdeydi. Önce kendiminkini açtım, kazanmıştım ama abim kazanmamışsa çok üzüleceğim içim kalbim ata ata onunkini açtım. Onun da kazandığını görünce sevincim katlanarak büyümüştü.

EMRE KURTTEPELİ / GALATA BUSINESS ANGELS BAŞKANI
Üniversiteye kabul dönemi sancılı
SAYISAL ZEKA
Robert Lisesi mezunuyum. Ortalamanın üzerinde bir öğrenciydim ve matematik, fen gibi sayısal derslere meraklıydım. Nitekim üniversitede mühendisliği seçtim. New York Columbia Üniversitesi’nde. Endüstri Mühendisliği okudum. Üniversiteden dört yılda mezun oldum. 
BELİRSİZLİĞİN STRESİ En zor okul dönemim; lise sonda üniversiteye kabul dönemleriydi. İstediğiniz üniversiteye kabul edileceğiniz ya da istediğiniz dalı okuyacağınız belli olmadığı için bu durum gençler üzerinde büyük baskı ve stres yaratıyor. Üniversitedeki son iki yılım birçok güzel anıyla süslü. Üniversite, aileden uzaklaşıp tek başınıza hayatınızla ilgili birçok kararı aldığınız, geleceğe umutla baktığınız bir dönem. 
KİMLERLE GÖRÜŞÜYOR? Robert Lisesi’nden özellikle Türkiye’de yaşayanların büyük bir bölümüyle görüşüyorum. Bir grup arkadaşım doktor ve akademisyen oldu, diğer grup ise özellikle enternasyonal şirketlerde üst düzey yönetici durumunda. Çok az bir bölümü ise benim gibi girişimci oldu. Columbia Üniversitesi’nden ise hala görüştüğüm 4-5 kişi var. Amerika coğrafyasının büyük olması ve mezunların tüm Amerika’ya dağılıyor olması yüz yüze görüşmeyi zorlaştırıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz