Veri güvenliğinde elektrik çok önemli

Fatih Öztekin, verilerin güvenliği için elektriğin güvenli olması gerektiğini düşünüyor.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Veri güvenliğinde elektrik çok önemli
Veri merkezlerinde elektrik niçin kritik öneme sahip?
- Bir cihaz, işlevleri ve teknolojisi nedeniyle “kritik” olarak görülüyorsa, bu cihazın güç kaynağı da güvenilir olmalı, parazitten ve ciddi kesinti risklerinden arındırılmalıdır. Söylediğim çok basit gibi görünse bile, bir ameliyathane, hassas elektronik cihazların üretim hattı, petrokimya rafinerisi veya bir veri merkezi somut örnekleri üzerinden düşünüldüğünde bu yorum tam olarak yerini buluyor. Saydığım tüm bu uygulamalar ve benzeri süreklilik gerektiren diğer tüm uygulama alanları, güvenilir bir ortakla çalışmayı son derece önemli kılar. Bu ortak, elektrik enerjisinin kritik olduğu her sektörde, on yıllar boyunca çalışmış tedarikçi olmalı. ABB, tam da bu konuda devreye giriyor. 1890’lı yıllardan bugüne elektrik enerjisinin üretiminden tüketimine ve endüstriyel otomasyona kadar 100’den fazla ülkede 145 bin çalışanımızla faaliyet gösteriyoruz.

Sizce veri merkezi pazarının öncelikleri neler?

- Bankalardan sigorta firmalarına, oradan telekomünikasyon firmalarına ve internet servis sağlayıcılarına kadar giderek artan sayıda özel ve kamu kuruluşunun kritik noktasını veri merkezleri oluşturuyor. Veri toplama, depolama ve yönetim süreçleri ciddi sonuçlara yol açabilecek veri kaybını önlemek için azami düzeyde operasyon güvenliği gerektirir. Çünkü, dijital donanım, kendilerini besleyen güçteki aksamalara karşı son derece dayanıksızdır. Bu hassas teknolojik yapıların işletim ve bakım maliyetleri yüksektir. Sunucular her an çalışır, normalde 20 dereceye ayarlı klimalar, bilgiyi işlemekte kullanılan her vat enerji için, bir vat enerji gerektirir. Bir veri merkezi, aynı boyutlardaki sıradan bir ofisle karşılaştırıldığında 15-20 kat daha fazla enerji tüketir. Tüm bunlar, tesislerin maliyeti üzerinde etkilidir. Bir ofis binası inşa edildiğinde, işin elektrik ve mekanik bölümü genellikle toplam yatırımın yüzde 15’ini bulur. Ancak, veri merkezlerinde bu oran yüzde 70’lere kadar çıkar. Bilginin işlenmesi için giderek artan bu talebin bir de ilave etkisi vardır: Yeni teknolojiler her bir kabinde 20-22 kW arasında güç kullanılmasını talep ederken bu değer, geçmişte sadece 4-5 kW idi. Yoğun veri işleyen bu ortamlar, gelecekte dünyanın bir numaralı güç tüketicileri arasında yerini alacak. Böylece pazarın hızla değişen öncelikleri güvenlik, servis sürekliliği, ekonomik ve çevresel sürdürebilirlik olarak sıralanabilir.

Veri merkezlerinde kapasite maliyet ilişkisi nasıl?
- Maliyetlerdeki hiç durmayacakmış gibi görünen artışlar dengelenebilir. Veri merkezlerini çok farklı bakış açılarından, örneğin kurumsal stratejiler, son kullanıcılar ve onlara hizmet veren tasarımcılar (BT altyapı firmaları, elektrikli parça üreticileri, havalandırma soğutma sistemleri gibi) perspektifinden gündeme getirdiğinizde yerelleştirme, boyutlandırma, elektrik ve bilgi işlem gücü ve güvenlik açılarından en uygun seçimleri yapabilmek için uygun ortam da oluşturulmuş olur.~
Bizim ABB olarak bu alandaki sağlam know-how’ımız ABD, İngiltere, İsviçre gibi veri merkezleri açısından gelişmiş pazarlarda edinilmiştir. Bu pazarlarda veri merkezleri derinlemesine ama aynı zamanda farklı alanlarda uzmanlık gerektiren karmaşık sistemler olarak kabul edilir. ABB’nin bu alandaki deneyimi ve bilgi birikimi, dünyanın farklı yerlerindeki projelerde en iyi uygulamalar olarak hayata geçirilmiş, spesifik yasal düzenlemelerin bulunmadığı bu sektörde uluslararası de facto yönergeler benimsenmiştir.

Veri merkezlerinin elektrik açısından bileşenleri nelerdir?

- Öncelikle akıllı elektrik şebekeleridir. ABB’nin verimli yük yönetimi ve tesislerin kritik parametreleri üzerinde tam kontrol sağlayan sistemlerden oluşan portföyünün en ayırt edici özelliği “akıllı” olmalarıdır. ABB, veri merkezi uygulamaları için gerek duyabileceğiniz her şeyi sunar; trafolardan şalt panellerine, oradan alçak gerilim donanıma kadar. Orta gerilim şebekelerle bağlantı kompakt cihazlar üzerinden yapılır ve dolayısıyla alan ihtiyacı düşüktür. Elektrik dağıtımı söz konusu olduğunda bu uygulama için özel olarak tasarlanmış akıllı sistemler, sürekliliği ve güvenilirliğini sağlamanın yanı sıra enerji kalitesini de yüksek seviyede tutar. Bu sistemlere örnek olarak akıllı güç dağıtım üniteleri (iPDU) şalt panelleri ve teknolojik olarak gelişmiş muhtelif ürünler, yani havalı devre kesiciler, aşırı gerilim koruma, ayırıcılar, aktif filtreler gibi sayılabilir.

Veri merkezleri için sunduğunuz servis türlerinden söz edebilir misiniz?
- Müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına göre tasarlanmış uygun maliyetli hizmet paketleri servis bölümümüzden elde edilebilir. Özellikle modernizasyon ve güncelleme, 24/7 acil çağrı servisi, planlı bakım, eğitim, yedek parça yönetimi sayılabilir.

Sadece veri merkezlerine yönelik bir çözüm paketi neleri içermeli?
- Trafolar, orta gerilim ürünleri, güç kalitesi, alçak gerilim, güç merkezleri, motor kontrol merkezleri, ikincil dağıtım ve otomasyon, elektrik parametre izleme ve uzaktan süpervizyon, bina otomasyonu gibi sistemleri sayabiliriz. Örneğin, özellikle bu alanda kullanılan amorf çekirdekli en yüksek verimliliği sağlayan çok düşük kayıplı dağıtım transformatörlerini lokal olarak imal etmekteyiz. Yine orta gerilimde kullanılan UniGear ZS1 ve ZS2 panolarımız özellikle kapalı mekanlara kurulmak için uygun, bir metal kabin içerisinde ark geçirmez orta gerilim şalt donanımlarıdır. Keza MNS®, yüksek performanslı güç merkezleri için ABB’nin alçak gerilim ana dağıtım ve motor kontrol merkezlerinde dünyada önerdiği çözümdür. Dünyada kurulu 1,2 milyon MNS® ve MNS® iS (otomasyon sistemi ile tam entegre akıllı motor kontrol panelleri) kontrol kabinleri sürekli değişen veri merkezi altyapıları için mükemmel şekilde ölçeklendirilebilir. Bunların en önemli faydası işlemlerinin yalnız gerekli olduğunda yapılmasına olanak tanıyarak yatırımcının toplam kullanım maliyetini düşürürler.~

BT VE ENERJİ PERFORMANSI YAN YANA GELEN İKİ KAVRAM MIDIR?
İKİ ÖNEMLİ ALAN

ABB’nin çalışma alanlarından bir diğeri de enerji performansı ve işletim maliyetlerinden tasarruf sağlamaktır. Bu iki özellik, çoğunlukla havalandırma ve soğutma ile ilgilidir. BT sektöründe faaliyet gösteren firmalar, bu aralar hem verimlilik artışı sağlayan hem de BT donanımının toplam tesis gücü içerisindeki oranını azaltmaya çalışan yeni donanım ve yazılım teknolojilerini öne çıkarıyor.
ABB’NİN FARKI
Bu tasarruf gelişmiş yüksek hassasiyetli havalandırma (HPAC) sistemleri ile sağlanabilir. ABB, bu sistemlere elektrik motorları ve frekans dönüştürücüler tedarik etmenin yanı sıra sistemlerin tasarım aşamasında doğru boyutlarda tasarlanması için uzmanlık deneyimini sunuyor. Bizim dağıtım ve sistem mühendisliği çözümlerimiz müşterilerin işlerinin ve kurumsal stratejilerinin geçireceği evrime de uyum göstermeyi amaçlıyor. Örneğin, bina otomasyonu üzerinden bilgisayar odasının ve diğer ofis alanlarının yedek sistemlerini de pürüzsüz olarak yönetilebilir ve denetlenebilirsiniz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz