Bağbozumu zamanı

Tarihler boyunca bir çok medeniyette bağbozumu büyük şenliklerle kutlanır.

1.10.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Bağbozumu zamanı
Güney Afrika'dan Kuzey Amerika'ya, Güney Amerika'dan Yeni Zelanda'ya, Oradan Avrupa'ya kadar... Akdeniz havzasında bağbozumu özel eğlencelerle, neşeyle ve Yüce Tanrıya şükür ederek, davul, zurna, gitarlar, trompetler eşliğinde kutlanır. İşte bu satırları yazdığım dönem de tam bağbozumu zamanına denk gelince sizlere bu konuda biraz bilgi vereyim diye düşündüm. Benim örneğimde olduğu gibi şaraplık üzüm bağını sıfırdan kurmak başlı başına bilimsel çalışma gerektiren zorlu bir iştir. Uygun iklim, bağın kurulacağı yere meteoroloji istasyonu kurarak, en uygun topraklar ise ancak laboratuvarlarda analizlerle bulunur. Bu çalışmaların sonucu ideal bir ortam gösteriyorsa o zaman iş, bu tarlaları satın almaya kalır. Ben Sarnıç bağlarımızı kurarken hiçbir kimyasal gübre kullanılmamış tütün tarlalarını satın aldım. Bundan sonraki aşama, uzmanlarla birlikte bu topraklara ve iklime en uygun şaraplık üzüm türlerini ve onların anaçlarını belirlemek ve klonlarına karar vermektir. Bunları yurtiçinden veya yurtdışından getirerek karantinaya almak, sağlıklı olduklarını ispat ederek gümrüklerden çekmek de bir diğer iştir. Bu arada hazırlanan bağ projesi ve damlama sulama altyapısı gerçekleştirilir. Bağ kurulur. İşte esas iş şimdi başlar... Üzüm bağları bir çocuk yetiştirmek gibi özen, dikkat ve bilgi gerektirir. Biz Selendi'nin sarnıç bağlarımızı kurarken, iklim, toprak ve türlerin saptanmasını Bordeaux'nun ünlü vitikültür uzmanı Bernard Grandchamps ile gerçekleştirdik. Bağ devamlı bakım ister. Bizim gibi organik bağcılık yapılacaksa iki kat daha dikkat gerektirir. Zamanında doğal gübrelenmesi, budanması, iklimin o yıl nasıl gittiğinin yakından izlenmesi ile kurak dönemlerde damlama sulanması gerekir. Bağdan biraz gözünüzü ayırırsanız, genç bağlar aynı küçük delifişek çocuklar gibi çılgınca gelişir. Mutlaka elinizin, gözünüzün bağın üstünde olması gerekir. Bağlar dikildikten sonra ilk üç veya dört yıl köklerinin gelişmesi için salkım bırakmasına izin verilmez ve budanır. Böylece sağlam kök gelişmesi sağlanır. İlk üzümleri ancak beşinci yıl gibi görmek ve almak mümkün olur. O zamana kadar sadece bir çubuk olarak diktiğiniz omcalar artık genç birer ağaç, bağ olmuştur. Heyecan burada yükselir. Güzel şarap yapılabilmesi için bağın yedi yıllık gençlik döneminin tamamlanması ve olgunluk çağına gelmesi gerekir. İzleyen yıllarda salkımları budamadan olgunlaşmasına izin vererek her bir omcanın dengeli gelişmesi sağlanır. Artık üzümlerin olgunlaşmasının ölçülmesi ve bağbozumu kararlarının alınacağı aşama gelmiştir. Bağdan aynı üzüm türlerinden birçok değişik salkımdan örnek üzümler alınarak "Brix" ve şeker ölçümlemesi yapılır. Buna uygun olarak ancak birkaç gün önce bağbozumuna yani hasada karar verilir. Bu çok önemli aşamada isabetli karar vermek ileride üretilecek şarap kalitesini yüzde 100 etkiler. Bağbozumunda sabah erkenden güneş doğması ile beraber üzüm salkımları kesilerek törenle bağbozumu başlar. Seri ve hızlı çalışma ile sabah serinliğinde salkımlar 15 kiloluk sepetlere konur. İdeali sepetlerdeki bu üzümlerin uzun yol kat etmeden hemen bağın içindeki şaraphanede işleme alınmasıdır, çünkü üzümler kesilip alındığında artık onları besleyen omcalardan ayırılmıştır. Bu arada zamanlama ve "şato" usulü üretimde olduğu gibi bağın içindeki şaraphaneye üzümlerin giderek hemen işleme alınması şarabın kalitesini temelden etkiler. Biz bunun için Selendi şaraphanemizi bağın içine yaptık. Sepetler şaraphaneye gelince hijyenik bir ortamda salkımlar el ile seçilip ayırılır. Aralarında olgunlaşmamış taneler var ise burada çıkarılır. Sonra salkımlar bir davlumbaz şeklinde olan sap ayırma makinesine girer. ~
Buradan çıkan üzümlerin üstünde hala küçük saplar kalır. İşte burada da yürüyen bir koveyörde tek tek el ile bu saplar ayırılır. Üzüm taneleri çıtlatılarak soğutulmuş fermantasyon tanklarına alınır. Gerekirse üzüm mayası eklenir ve şekerin alkole dönüşmesi doğal olarak gerçekleşir. Burada oluşan şarap yaklaşık 15 günlük fermantasyon süreci sonunda yeni meşe fıçılara alınarak dinlenmeye ve olgunlaşmaya bırakılır. Selendi şaraplarında bu süre yaklaşık 18 aydır. Bu dönemde devamlı tadımlar yapılarak şarabın gelişmesi izlenir. Şişesi yatık olarak serin ve rutubetli ortamda saklanır. Biz bağdaki mahzenimizde iki yıl süre ile 14 derece ısı ve 74 derece rutubette 365 gün dinlendiriyoruz. Kaliteli şarap üretimi ilk bağ kurulmasından en erken ancak dokuz yıl sonra gerçekleşebiliyor. Ekonomi ve fizibilitelerden anlayan eski bir yönetici olarak bizim İtalyan şarap yapımcısına geri ödemeyi sorduğumda bunun şanslı olunur ise 18 ila 20 yıl sürebildiğini söylemişti. Kaliteli şarap üretimi gerçekten bir tutku işi... Bir para kazanma işi değil. Sonraki kuşaklara kazandırıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz