Mükemmel bir sunum nasıl yapılır?

Potansiyel yatırımcılara fikrinizi anlatırken yıllardır edindiğim tecrübelerden birkaç ipucu verebilirim...

1.04.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Mükemmel bir sunum nasıl yapılır?
Ses getirecek, ilginç ve yeni bir iş fikrine sahipsiniz. Muhtemel rakiplerinizi incelediniz, bir iş planı belirlediniz ve bir ekip oluşturdunuz; sıçrayışa hazırsınız. Bu noktada girişime yapılan yatırımı güvence altına almak hemen hemen tüm girişimcilerin karşılaştığı bir engeldir ve genellikle biraz telaşa yol açar. Güvence altına alma çabası, fikrinizin yayılmasını sağlamayı, olası yatırımcılarla bağlantı kurmayı ve tezinizi savunmayı gerektirir. Bu, herhangi bir girişimci için en zor aşamadır. Potansiyel yatırımcılara fikrinizi anlatırken "herkese uygun beden" formülü yoktur, ama benim yıllardır edindiğim tecrübelerden birkaç ipucu verebilirim. İlk sunumlarımdan birisi iyi gitmedi. Yatırımcılar, benim ve arkadaşlarımın yeni yetmeler olarak hazırladığımız Student Dergisi için beni görmek istedi. Bu ilgiyle sersemlemiş olarak potansiyel destekçilerimize bir konuşma yaptım ve Student markasını seyahat, oteller ve müzik alanlarına da genişletmek konusundaki fikrimi anlattım; korktular. Dergiye yatırım yapmadılar. 20 yıl sonra Virgin Atlantic'i kurmayı umut ederken artık tecrübeliydim ve fikrimi yatırımcılara götürmeden önce Virgin'deki çalışma arkadaşlarımla ve bir Boeing yöneticisiyle paylaştım. Grubumuzun hava taşımacılığı alanında bir deneyimi olmamasına rağmen artık ben değerli "ABK" stratejisini öğrenmiştim: "Aptalca ve basit kıl." Yatırımcıların anlayabileceği, kendi meslektaşlarına ve danışmanlarına aktarabileceğin açık bir plan sunmak, karmaşık sunumlarla ve üslupla kafalarını karıştırmamak önemlidir. Hem tatilcilere makul gelecek bir hizmetle hem de birinci sınıf yolcuları mevcut havayolu şirketlerinden çalabilecek planımızı açıkladım. Hizmeti geliştirmeye, uçuşa eğlence ve cazibe katmaya dair odağımız, müzik ve diğer sektörlerdeki başarımız Boeing yöneticisini etkilemiş olmalı. Anında bize bir Boeing 747 kiralamaya ikna oldu. Çalışma arkadaşlarımın coşku duyması biraz uzun sürdü. Bu iki sunum arasındaki en önemli fark, benim kendimi dinleyicilerimin yerine koymuş olmamdı.

AYRINTILARA DİKKAT EDİN
Bir yatırımcıyla buluşmadan önce gerekli araştırmayı yapın: Kendisi ya da şirketi daha önce benzer yatırımlar yapmış mı? Sektörünüzü biliyor mu ya da bulunduğunuz sektöre yakın sektördeki şirketlerle tecrübeye sahip mi? Sunumunuzu, karşınızdaki kişinin sektörünüz hakkındaki bilgisine uygun hale getirmek onun ilgisini çekecektir. Ayrıntılara dikkat etmek hayati önem taşır. Sunum gününün çok öncesinde her iddianız, istatiksel rakamlarınız ve iş planınızla ilgili projeksiyonların üzerinden defalarca geçin ve bunları hafızanıza kazıyın. Hedef pazarlarınızı, rakiplerinizi tanıyın ve kendi izinizi nasıl bırakacağınızı bilerek tezinizi savunmaya hazırlıklı olun, Bu planın zayıf yönleri nelerdir? Sunumdan önce güvendiğiniz çalışma arkadaşlarınızla ve tavsiye verebilecek insanlarla feedback almak açısından bir pratik yapmanızda fayda var. Bu pratikte, karşınızdakilerin şeytanın avukatı olmasına ve sizin görüş alanınıza girmemiş şeylerin açığa çıkmasına izin verin, Çalışma arkadaşlarınızın size duymak istediğiniz şeyleri değil, gerçekten bilmek istediğiniz şeyleri söylemesini sağlayın. Dinleyicileriniz ikna oldu mu? Kayda değer ne buldular? Mesajınızı size tekrarlayabilirler mi? Tavsiye ve önerilerini ciddi olarak dikkate alın.~

3 KİLİT NOKTA

Kısa bir toplantı için hazırlanıyorsanız, potansiyel yatırımcıları yakalayacak 3 kilit noktayı bir araya getirin. Bunlar, şöyle şeylerden oluşmalı: Ürününüzü ya da hizmetinizi farklı kılan nedir? Müşterilerinizin hayatını iyileştirecek mi? insanlar onu neden satın alacak? Bunları, bir parça kağıda hatta gömleğinizin koluna yazın ve mesajınızın odaklı olduğuna emin olun. Şansınız yaver giderse potansiyel destekçiniz sizi ikinci bir toplantıya davet etme isteği duyacaktır. İyi bir ilk izlenim bırakacak şekilde giyinin, Google, Facebook ve Twitter gibi şirketlerin başarısı, her olası yatırımcının takım elbise ya da kravat bekleyeceği ya da bundan etkileneceği anlamına gelmez, Bunula birlikte zamanında ve iyi bir giyimle orada olmak iyi bir izlenim bırakacaktır. Sunumunuzu yaparken nasıl dinlediğiniz ne söylediğiniz kadar önemli olabilir, izleyicilerinizin tepkilerine dikkat edin ve sorularına zaman ayırın, Bunun altından kalkamadığınızı fark ederseniz, sunumunuzu onların ilgisini çekecek diğer alanlara odaklayın. Aklınızda tutun; bir işi başlatmak için gerekli yatırımcıları bulmanız uzun bir süre alabilir. Bu nedenle eğer gerekliyse sunumunuzda değişiklikler yapın ve bir sonraki toplantıya geçin, Çünkü güçlüklerin üstesinden gelmek bir girişimcinin ayırt edici işaretidir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz