Yabancılar iyimser ama çok aşırı değil

Mevduat, ÖST, hisse senedinden oluşan bir portföy öneriyor. Hisseyle ilgili de “Doğru hisse, doğru zamanda alınmalı” mesajını veriyor. Yılmaz, sorularımızı yanıtladı.

21.09.2014 17:46:300
Paylaş Tweet Paylaş
Yabancılar iyimser ama çok aşırı değil
Piyasalar bu yazı cumhurbaşkanlığı seçimleri, Irak krizi, merkez bankalarının açıklamaları gibi faktörlerle daha hareketli geçirecek. Bu dönemde borsada 75.000’lere geri çekilme bekleyen Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü GÜLSEVİN YILMAZ, faiz tarafında mevduatın yanında özel sektör tahvili öneriyor.

Hisse önerilerinde ise “Doğru hisse, doğru zamanda alınmalı” diyor ve Migros, İş Bankası C, Trakya Cam ve Türk Traktör hisselerini tavsiye ediyor. Türkiye’de para ve sermaye piyasaları, yılın ilk yarısını oldukça hareketli tamamladı. Yılın ilk aylarında piyasaların gündeminde, FED’in parasal genişlemede sona geldiği yönündeki beklentiler, 17 Aralık süreci, yerel seçimler vardı.

Bu süreçte Merkez Bankası’nın dolar kurunun 2,40’a tırmanması ile politika faizini yüzde 4,50’den yüzde 10’a çıkarması gibi gelişmeler büyük heyecan yarattı. Bu dönemde gelişen piyasalara göre daha negatif performanslara şahit olduk. Sonrasında ise piyasaların çok fazla öngöremediği şekilde dolar kurunda ve faizde düşüş, BİST-100 Endeksi’nde yükselişler oldu.

Bu yükselişin temelinde ise ABD Merkez Ban-kası’nın (FED) parasal genişlemeyi durdurmasının ardından faiz artırımlarını 2015’e ertelediği haberlerinin yanında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme kararlarının etkisi, büyük oldu. Bu sayede dolar kuru 2,07-2,15 bandına oturdu, gösterge faiz yüzde 8,00-9,00 bandına geldi.

Borsa 22 Mayıs gezi süreci sonrasında ilk defa haziran ayı içinde 80.000’in üstünü gördü. Ancak Irak’ta yaşanan gelişmeler son dönemde piyasalar üzerinde bir miktar etkisini göstermeye başladı. İşte piyasaların yeni seviyelerinde, yılın ikinci yarısında bizi nelerin beklediğini Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Gülsevin Yılmaz ile konuştuk.

Yaz aylarında borsa tarafında bir miktar gerileme bekleyen Yılmaz, sonrasında yönün tekrar yukarı olduğunu söylüyor. Mevduat, ÖST, hisse senedinden oluşan bir portföy öneriyor. Hisseyle ilgili de “Doğru hisse, doğru zamanda alınmalı” mesajını veriyor. Yılmaz, sorularımızı şöyle yanıtladı:~

Piyasalarda son dönemde yaşanan yukarı yükselişin temelinde ne yatıyor?
FED ’in piyasa dostu açıklamaları oldu, ECB ve Japonya Merkez Bankası’ndan (BOJ) beklenen ek paket beklentisiyle piyasalarda mart ayından itibaren yükselişler gördük. 5 Haziran’da da ECB piyasa beklentilerinin çok üzerinde büyük bir finansman paketi açıkladı.

Banka politika faizlerini 10 baz puan düşürerek 0,15 seviyesine çekti. Piyasaların asıl sürpriz olarak gördüğü nokta finansman cephesinden geldi. Reel sektöre, konut ve kamu hariç kredi vermek koşuluyla bankalara uzun vadeli ucuz faizli  finansman sözü verdi. Böylece eylül ve aralık aylarında bankalara 2-4 yıl vadeli yüzde 0,25 maliyetli 400 milyar Euro civarında finansman sağlayacak. Bu da gelişen piyasaları ve dolayısıyla Türkiye’yi olumlu etkiledi.

Bu süreçte Türkiye piyasaları global borsa-lara göre nasıl performans sergiledi?
Gelişmekte olan piyasalara pozitif ilginin devam etmesini bekliyoruz ancak FED’in izleyeceği politika önemli. Ayrıca gelişmiş piyasalarla gelişmekte olan piyasalar arasındaki makas da kapanıyor.

Öte yandan geçtiğimiz süreçte Türkiye iyi bir performans sergiledi. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 6,01 yükselirken, MSCI GOP endeksi yüzde 4 yükseldi.

Aynı dönemde yüzde 19 getiri elde eden BİST-100 endeksi ise ileriye dönük F/K çarpanı bazında MSCI GOP Endeksi’ne göre yüzde 1,9 iskon-tolu, (son üç yıl ortalaması yüzde 5,8 iskonto) işlem görüyor.

2014 ikinci yarıda piyasaların takip edeceği önemli iç ve dış faktörler neler olacak? Piyasalar hangi gelişmeleri fiyatlayacak?
Yapı Kredi Yatırım olarak ikinci yarıda Irak belirsizliği ve jeopolitik risklere bağlı petrol fiyatları, piyasalar açısından önemli olacak görüşündeyiz. Irak, Avrupa’dan sonra en büyük ihracat pazarımız. Yine Irak’ta yaşananların petrol fiyatlarına etkisi, Türkiye’nin cari açığı açısından da önemli.~

Gelişen piyasalara olan ilginin devamını beklesek de FED’in bundan sonra ne yapacağı önemli olacak. Beklentimiz, parasal genişlemenin tamamlanmasının ardından 2015 yılında faiz artırımlarının gündeme gelmesi yönünde.

ABD’de 2 yıllık ve 10 yıllık faizlerin seyrini izleyeceğiz. 10 yıllıklarda yüzde 3 seviyelerine doğru olası bir hareket, gelişen piyasalar açısından önemli olacak. ABD’de şu an çok fazla konuşulmayan bir enflasyon konusu var. Önümüzdeki üç ay FED kararları açısından enflasyon verisinin izlenmesi gerekiyor.

Siyaset piyasalar üzerinde ne derece etkili olacak? Yabancı yatırımcılar bu konuyu gözlemlerinize göre nasıl değerlendiriyor?
İkinci yarıda tabii ki cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağlı olarak iç siyaset de piyasaların takibinde olacak. Yurtdışı kurumsal satış bölümümüz, yabancı yatırımları konusunda çok aktif.

Gördüğümüz kadarıyla yabancı yatırımcılar, pozisyon değiştirmiyorlar, iyimserler ama aşırı iyimser de değiller. Yabancı yatırımcılar, pozisyon artırmak için Ortadoğu’daki stresin azalmasını bekliyor. Bunun dışında iç siyaset tarafında olumsuz bir tavırları yok.

Borsada yükseliş trendi devam eder mi?
Sermaye piyasalarında temmuz ve ağustos aylarında endeksin kısa vadede 75.000 seviyelerini görmesini bekliyoruz. Ancak yıl sonuna doğru tekrar yükselişe geçecektir.

Yıl sonunda 80.000’lerin üzerini görebiliriz. Bu dönemde doğru hissenin yanında doğru zamanlama da çok önemli. Bizim model portföyümüzde Trakya Cam, İş Bankası C, Migros ve Türk Traktör bulunuyor.

Yatırımcılar mevduat getirisinin reel olarak çok düştüğü bu ortamda ne yapmalı? Nasıl bir portföy dağılımı yapmalı?
Yatırımcılar, özellikle hisse senedi yatırımını uzun vadeli bakarak yapmalı. Ancak, bu konjonktürde yatırımcıların piyasaları kısa vadeli ve yakından izlemeleri önemli. Bunun için de uzman yardımı almaları şart. Mevduatın vadesi hala 2 ayı geçmedi.~

Bu ortamda portföy mevduat, özel sektör tahvili ve hisse senedinden oluşturulabilir. Özel sektör tahvili konusunda seçim çok önemli. Yapı Kredi Yatırım bu alanda en aktif kurumlardan biri. Özel sektör tahviline doğrudan yatırım yapmak istemeyen yatırımcılar özel sektör tahvillerinden oluşmuş fon da alabilir. Bono ve tahvile yatırımda da enflasyona endeksli kağıtları öneriyoruz.

Merkez Bankası, haziran toplantısında 75 baz puan indirim yaptı. Bundan sonra ne olur?
TCMB, faiz kararı öncesinde enflasyondaki düşüş öngörüsüne bağlı olarak 25-75 baz puan aralığında ölçülü faiz indirimi yapacağının sinyalini vermişti. 75 baz puan da indirim yaptı. Gösterge bono, 75 baz puan indirimi fiyatlamıştı.

Geçmişte yüzde 5-10 enflasyon döngülerini görmüştük. Orada da enflasyon hedeflemesini yaparken Merkez, “Ben bu kadar süre içinde düşeceğini öngörüyorum” dediğinde, bunun gerçekleştiğini de gördük. Dolayısıyla TL’nin stabil olması durumunda, global likiditeyle birlikte faizlerdeki düşüş hızı yavaşlayarak devam eder. Irak’ta bu sorunlar yaşanmasıydı, faizler daha da hızlı inebilirdi. MB, özellikle son çeyrekte faizlerde daha hızlı düşüş bekliyor.

Global merkez bankaları tarafında beklentiniz nedir?
FED, yaptığı açıklamalarda çok ölçülü ifadeler kullanıyor. Faiz artışı büyümeyi engelleyeceği için dikkatli davranıyor. İngiltere Merkez Bankası, faiz artırımına 2015 yılında başlayacaktı, ancak banka son açıklamalarında faiz artırımını öne çekebileceğinin sinyalini verdi. İngiltere’den gelecek böyle bir adımda, FED’in ne yapacağı izlenecek. Böyle bir durum, gelişen piyasaları olumsuz etkiler.

DÖRT HİSSE NEDEN ÖNERİLİYOR?
İŞ BANKASI

İş Bankası’nın rasyoları benzerlerine göre oldukça avantajlı. Sorunlu kredilerin toplam kredileri oranı yüzde 1,8 ile sektörün yüzde 2,9 ortalamasının oldukça altında. Özel karşılıkların sorunlu kredileri karşılama oranı yüzde 80 ile sektörün yüzde 77 olan ortalamasının üzerinde. Yakın takipteki kredilere baktığımızda (90 günden az gecikmiş olan krediler) bunların faiz kazanan aktiflere oranı İş Bankası’nda yüzde 1,1 ile en büyük 6 banka için hesapladığımız yüzde 1,9’un altında.~

Ayrıca 2014 ilk çeyrekte ayrılan 200 milyon TL serbest provizyonlar da bankayı daha defansif hale getiriyor. İş Bankası bu çeyrekte net faiz marjında iyileşme gösteren tek banka oldu ve net faiz marjını 35 baz puan yükselterek yüzde 3,6’ya çıkardı. 2014’te bankanın 2013 kârını aynen korumasını ve yüzde 13 özsermaye kârlılığı getirmesini bekliyoruz.

MİGROS
İstikrarlı operasyonel marjları, güçlü nakit yaratımı ve TL’nin Euro karşısında değer kazanımıyla gerileyen kur riski, şirkete ilişkin olumlu görüşlerimizin temellerini oluşturuyor. Geçtiğimiz 2 yılda kaydedilen yüzde 6 ortalama satış alanı büyümesi ve yükselen enflasyonun etkisiyle 2014- 2015 döneminde ortalama yüzde 14 ciro büyümesi bekliyoruz.

Enflasyonun fiyatlara bire bir yansıtılacağı varsayımı ile VAFÖK marjının yüzde 6 düzeyinde devam edeceğini varsayarak, önümüzdeki iki yılda ortalama yüzde 14 VAFÖK büyümesi tahmin ediyoruz. Güçlü nakit yaratımı şirketin borçluluğundaki gerilemeyi hızlandıracak ve yatırımcıların yeniden şirketin güçlü operasyonel yanlarına odaklanmasına imkan verecek.

TRAKYA CAM
2014’ün son çeyreğinde beklediğimiz doğal gaz zammının şirketin marjlarına önemli bir etkisinin olmasını beklemiyoruz ve Trakya Cam’ın büyüme hikayesi beğeniyoruz. Trakya Cam’ın 2013’teki yüzde 14,7’lik VAFÖK marjını takiben 2014 yılını yüzde 15,2 VAFÖK marjı ile tamamlamasını bekliyoruz.

Şirketin kapasitesi 2014’ün ikinci çeyreğinde Bulgaristan, Rusya, Romanya ve 2015’in ilk çeyreğinde Türkiye’de (Polatlı 2) devreye girecek tesislerle birlikte 2,210 K ton’a ulaşacak.Bu da son kapasitesine göre yüzde 30 artış demek. Bu kapsamda 2014-2015 döneminde şirketin satış gelirlerinin ortalama yüzde 23 büyüme göstermesini bekliyoruz.

TÜRK TRAKTÖR
Güçlü kârlılık verilerinin korunmasını bekliyoruz. Yılın ikinci yarısında devreye girecek olan kapasite artışına bağlı olarak artan rekabetçi yapısı ve ihracat pazarları için yeni traktör üretim modelleri alma potansiyeli de olumlu beklentilerde öne çıkıyor. İç pazar traktör talebinde bu yıl için yüzde 10 daralma öngörümüz muhafazakar kalabilir. Türk Traktör, TL bazlı maliyetleri sebebiyle pazar payı kazanabilir. Son olarak önümüzdeki yıl genel seçimler olması sebebiyle tarıma ayrılacak bütçenin güçlü olmaya devam etmesini bekliyoruz ve bu da traktör satışlarına dolaylı etkisi olması bakımından pozitif olacaktır.~

"GENİŞ YETKİLİ ARACI
Yapı Kredi Yatırım, Borsa İstanbul bünyesinde gerçekleşen tahvil, bono ve vadeli işlemler dahil tüm işlem hacminde ilk sırada. Hisse senedi işlem hacminde ise Haziran 2014 itibariyle yüzde 7,43 pazar payı ile ikinci sırada.

Kurum, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek SPK tebliği ile “Geniş Yetkili Aracı Kurum” statüsü kazanacak. Gülsevin Yılmaz, yeni dönemde Yapı Kredi Yatırım’ın hedefleriyle ilgili şunları söylüyor: “Tebliğ ile birlikte sadece işlem ve emir aracılığı yapan birçok aracı kuruma da “counterparty’ sunacağız. Ciddi bir altyapı yatırımı gerçekleştirdik.

KURUM OLUYORUZ"
- İyi bir finansal portal hazırlıyoruz. Yapı Kredi perakende bankacılıkta büyük bir müşteri portföyüne sahip, yine özel bankacılık müşteri ağımız çok geniş. Portalı iki kesimi de düşünerek hazırlıyoruz.
- Öte yandan yurtiçi ve yurtdışında hisse senedi, vadeli işlemler ve birçok finansal enstrümanın alım satımına entegre işlem kanalları ile aracılık ediyoruz.
- Ayrıca Yapı Kredi Yatırım 2014 yılında Global Banking and Finance Review ve International Finance Magazine’den 5 ödül aldı.”

PARA VE EMTİA PİYASASINDA NELER BEKLENİYOR?
DÖVİZDE DENGE BANDI NERESİ?

Merkez Bankası yüzde 6,5’lik enflasyon hedefi doğrultusunda adımlarını atıyor. Bu veri setini dikkate alırsak dolar/TL 2,10-2,20 bandında dengelenir görüşündeyiz. Dolarda dip teknik olarak 2,06 seviyesinde. Euro/dolar sepetinde ise 2,45-2,50 bandında denge yaşanır.

BONODA YÜZDE 8’İN ALTI ZOR
Bonoda yüzde 8’in aşağısı zor görünüyor. Merkez Bankası’nın ECB ve FED’den dolayı eli güçlendi, ancak Irak daha aşağı inme hızını yavaşlatabilir. Ayrıca Merkez Bankası istediği zaman yüzde 11,5’te tuttuğu repo silahını da kullanabilir.

PETROL 105-110 DOLAR ARALIĞINDA
Petrolde Irak’ta yaşanan gelişmelerle yukarı trend söz konusu. Petrol 117’leri görüp ardından kâr satışlarıyla düşüşe geçebilir. 105-110 dolar bandına oturan petrol fiyatları 2015’te tekrar yükselişe geçer.

ALTINI ETKİLEYEN DİNAMİK ÇOK
Altında ise farklı dinamikler söz konusu. Portföylerde bir miktar çeşitlendirme amacıyla bulundurulabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz