Hızlı büyüme planları

Son yıllarda pek çok şirket ve işadamı hayvancılık sektörüne yatırım yapıyor.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hızlı büyüme planları
Türkiye, son 30 yılda hayvancılıkta ciddi kan kaybetti. Artan nüfusa paralel yükselen talep, düşük tüketim, hayvan sayısının azalması işadamlarını hayvancılık yatırımına yöneltti. Saray Grubu’ndan Dimes’e, Doğan Organikten Söktaş’a kadar Türkiye’nin önde gelen şirketleri, hayvancılıkyatırımlarını sürdürüyor. Bu şirketler, 2012 için hızlı büyüme planı yapıyor. Saray Tarım, 2012’yi yüzde 61 büyüyerek kapatmayı planlıyor. Doğan Organik yüzde 50, Ata Sancak yüzde 46 ve Diren İşletm yüzde 25 büyüyerek 2012’yi tamamlamayı hedefliyor. Türkiye’de hayvan varlığı her geçen gün azalıyor. Bundan 30 yıl öncesine kadar 44 milyon nüfusa sahip olan Türkiye’nin 17 milyon büyükbaş, 68 milyon da küçükbaş hayvanı vardı. 1980’lerde 16,5 milyon olan sığır sayısı bugün 10,5 milyona gerilerken 50 milyon olan koyun sayısı ise 23 milyona düştü. Keçi varlığı da 16 milyondan 5 milyona düştü. Türkiye her 3 keçiden 2’sini kaybetti. 72 milyonluk nüfuslu Türkiye’nin hayvan popülasyonundaki bu gerileme, et ve süt ürünleri imal eden firmaları hammadde bulmakta zorluyor. İşte bu gerçekten yola çıkan pek çok şirket ve işadamı hayvancılık sektörüne yatırım yapıyor.
270 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Saray Halı, Söktaş, Dimes, Doğan, Ata-Sancak ise sektörün cazibesinden etkilenen büyük oyuncular. Bu oyunculardan 4’ü, 2012’de hızlı bir ciro artışı bekliyor. Saray Tarım, 2012’de yüzde 61 büyüme planı yapıyor. Doğan Organik ve Ata Sancak’ın büyüme planları yüzde 50 civarında. Kazova Vasfi Diren Işletmesi’ndeki büyüme hedefi ise yüzde 25 seviyesinde. Saray Halı’nın sahibi Necati Kurmel, hayvancılık sektöründe gelecek görüp bu alana yatırım yapan isimlerin başında geliyor. 1999 yılında 600 gebe düveyle Kayseri Develi’de hayvancılık yatırımlarına başlayan Saray Grubu, 13 yıllık süreç içinde büyük yatırımlar gerçekleştirerek sektörün en büyük entegre tarım ve hayvancılık firması konumuna ulaştı. Kayseri’nin dışında Adana’da da hayvancılık yatırımları bulunan grup, 2011 yılında başladığı ve tamamlanmak üzere olan 34 milyon liralık ek yatırımlarla hayvan mevcudunu beside 31 bin, süt hayvanında ise 5 bine çıkararak toplamda 36 bin baş hayvan sayısına ulaşmayı başardı. Günlük 50 ton et işleme kapasitesine sahip tesislerinde ‘Saray Çiftliği’ markasıyla üretim gerçekleştiren şirket, günlük 80 tonluk da süt işleme kapasitesine sahip. 40 üzerinde süt ürününü Metro, A101, Carrefour gibi zincir marketler ve ulusal pazarda satışa sunulduklarını dile getiren Saray Tarım ve Hayvancılık Genel Koordinatörü Nadir Yürüktümen, şöyle devam ediyor: “Entegre tarım ve hayvancılık işletmelerimize bugüne kadar 270 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirildi.~
2011’de 93 milyon lira olan ciromuzu, bu yıl 150 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. işletmelerimizde hayvanlarımıza yedirdiğimiz yem bitkisini de kendimiz yetiştiriyoruz. 20 bin dönüm arazi üzerinde yıllık 80 bin ton yem bitkisi elde edilen arazilerimizin tamamında, modern sulama sistemleri kullanılıyor.”

BIOGAZ TESİSİ KURACAK

Hayvancılık sektörüne yatırım yapan işadamlarından biri de Ethem Sancak. 2003 yılında Koç ve Ata Grubu’nun Harranova’daki tesislerine 8 milyon dolar yatırarak ortak olan Sancak, iki yıl süren ortaklığın ardından işletmenin tamamının Koç Grubu tarafından satın alınmasıyla yollarını ayırdı. Sancak, yoluna 2007 yılında Ata Grubu ile birlikte devam etme kararı aldı. 2007 yılında Sancak ve Ata Grubu’nun yüzde 5050 ortaklığıyla kurulan Acıpayam’da 24 bin dekar arazi üzerine kurulu olan Ata Sancak, günlük 110 ton ile Avrupa’nın da en büyük süt üretim çiftliği durumunda. 3 bin 200’ü sağmal inek olmak üzere toplam 7 bin hayvan varlığına sahip olan şirket, 4 bin 800’ü sağmal inek olmak üzere toplam 10 bin hayvana ulaşmayı hedefliyor. Bugüne kadar hayvancılık işine 80 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirten Ata Sancak Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Kirazcı, geçen yıl
7,5    milyon lira olan cirolarını, bu yıl 55 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: “Önümüzdeki dönem için planladığımız yatırımlar, daha çok elimizde var olan ve kullanamadığımız arazilerin ıslahı ve yem üretme kapasitemizin artırılmasına yönelik. Ayrıca biogaz tesisi kurmayı da hedefliyoruz.”

ORGANİK PAZARI BÜYÜTECEK

Doğan Grubu’nun da Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde hayvancılık yatırımları bulunuyor. 2003 sonbahar döneminde 600 gebe düve ithalatı yaparak faaliyete başlayan Doğan Organik’in bugün 2 bin 500’e yakın organik sertifikalı hayvan varlığı mevcut. 128 dekar arazi üzerine kurulu iki işletmesi bulunan şirketin birlikte organik hayvancılık faaliyetlerini yürüttüğü 20 çiftliği de bulunuyor. 2015 yılma kadar organik sertifikalı hayvan sayısını projeye yeni girecek çiftçilerin hayvanlarıyla beraber 10 bine çıkarmayı hedefleyen şirket, 2015 yılında günlük 100 tonluk da organik süt üretimi planlıyor. Bugün günlük 30 ton olan organik süt üretimlerini önümüzdeki yıl yüzde 35’lik kapasite artışıyla günlük 40 tona çıkarmayı planladıklarını belirten Doğan Organik Ürünler Genel Müdürü Ilhan Başaran, şunları söylüyor: “Kelkit Organik Hayvancılık projemize bugüne kadar 30 milyon dolar civarında yatırım yaptık. Bundan sonra yatırımlarımızın ağırlığı organik süt pazarını büyütmek ve sütü işleyecek tesislerin kurulumuna yönelik olacak. Geçen yıl 10 milyon lira olan ciromuzu, bu yıl 15 milyon liraya çıkarmayı öngörüyoruz.”

ÇEKİRDEK İŞLETMELER KURACAK
Dimes’in de Tokat’ın Turhal ilçesinde 5 bin 415 dekarlık alan üzerine kurulmuş “Kazova Vasfi Diren işletmesi” adı altında bir yatırımı bulunuyor. Bölgeye hem hayvancılıkta hem de meyvecilikte örnek olmayı amaçlayan işletme, 10 yılda yapılan iyileştirmelerle ciddi anlamada süt üretimi yapar hale geldi. 850 adedi sağmal olmak üzere 1.800 civarında hayvan varlığına sahip olan işletmede, yıllık ortalama 1.000-1.200 buzağı üretimi de gerçekleştiriliyor. Tesiste günde yaklaşık 25-26 ton civarında süt ürettiklerini belirten Dimes Genel Müdürü Ozan Diren, bu işe 10 milyon doları aşkın yatırım yaptıklarını söylüyor. Diren konuyla ilgili şunları anlatıyor: “2011’de 7,2 milyon lira gibi bir ciro yaptık. Tabiiki amacımız, bu oranları bölge hayvancılığını destekleyerek daha da yukarılara çekmek.~
Bunun dışında süt tüketim alışkanlığının kazandırılması da hayvancılık kadar önemli bir diğer konu. Özellikle ülkemizde süt tüketimi oldukça düşük. Bu nedenle tüketicileri bilinçlendirerek tüketimi de desteklemek gerekiyor. Dimes olarak hayvancılık ve süt ürünleri alanında gerçekleştireceğimiz çalışmalarımız mevcut. Bu çalışmalarla da bu yıl 9 milyon lira ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Gündemimizdeki projeler, bundan sonra hayvancılıkla uğraşan ailelerle (köylülerle) birlikte veya bizim yapacağımız çekirdek işletmeler oluşturmak üzerine olacak. Girişimci üreticilerle birlikte 100-150’şer başlıktan oluşan çekirdek işletmeler kurmak başından itibaren programımızda var.”

KENDİ MARKASINI YARATTI

Konya Şeker’in bu yılın sonlarına doğru üretime geçmesi planlanan “Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi” adı altında bir yatırımı bulunuyor. Panagro’da günlük 4 bin 200 büyük ve küçükbaş hayvan kesimi yapılacak ve yine günlük 2  bin ton süt işlenecek. Bunun yanı sıra işlenmiş et ve süt ürünleri, yani şarküteri ürünlerinin üretimi de yapılacak. Bilindiği gibi Söktaş Grubu da 1980’lerde ara verdiği tarım ve hayvancılık işine 2000’li yıllarda geri dönerek Efeler Çiftliği’ni kurmuştu. Aydın’da kurdukları Efeler Çiftliği’yle çiğ süt tedarikçiliği yapan şirket, süt ve süt ürünleri sektöründe geçen yıl yarattığı ‘Moova’ markasının ardından sadece kendisi için süt üretimi yapıyor. Tarım ve hayvancılık işine 115 milyon lira yatırım yapan grup, bunun 35 milyon liralık kısmını ise ‘Moova’ markası için harcamış bulunuyor.

Özdilek de hayvancılığa girdi
Ev tekstili, AVM işletmeciliği ve yatırımcılığı ile otelcilik alanlarında faaliyet gösteren Özdilek Grubu da son dönemde hayvancılık sektörüne girenlerden. Geçtiğimiz yıl kasım ayında Bursa Yenişehir’de 12 milyon dolarlık büyükbaş hayvan çiftliği kuran grup, sektöre ısınıyor. Yıllık 4 bin baş hayvan kapasitesine sahip olacak olan çiftlikte, yılda 650 ton et üretilmesi planlanıyor. Bu yatırım sayesinde Özdilek Marketleri’nde satılan etlerin de Özdilek kalitesi ile üretileceği kaydediliyor.
-

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz