Sera gazını yüzde 25 azaltacak

Diversey, sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda hayata değer katan projelerine her gün yenisini ekliyor.

1.10.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sera gazını yüzde 25 azaltacak

DIVERSEY,
daha temiz ve daha sağlıklı bir gelecek misyonu doğrultusunda, 175 ülkedeki satış operasyonuyla profesyonel temizlik, hijyen ürün ve sistemleri alanında dünya lideri bir firma olarak faaliyet gösteriyor. Ürünleri, sistemleri ve uzmanlığı, yiyecek-içecek tesislerinin ve mekanlarının tüketiciler için daha hijyenik ve güvenilir ortamlar olmasını sağlamak olan şirket; gıda güvenliği, mutfak hijyeni, çamaşır hijyeni, kişisel hijyen, yer bakımı ürünleri, makine ve sistemleri, kağıt ürünleri üzerine hizmet veriyor. Bunun yanında dozaj sistemleri, temizlik gereçleri, buklet, uçan haşere kontrolü, havuz suyu şartlandırma ve su ıslahı, çevre danışmanlığı ve gıda güvenliği üzerine de profesyonel hijyen çözümleri sağlıyor. Diversey'in temel misyonu olan sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda geliştirdiği yeni ürünleri, gerçekleştirdiği uluslararası işbirlikleri ve başlattığı kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile hayata değer katarak, geleceğe bırakacağı mirası koruduğuna vurgu yapan Diversey Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri Genel Müdürü Cem Yengül, "Sürdürebilirlik ilkesi kapsamında, çevreyi ve doğayı koruma, sosyo ekonomik hayata değer katma anlayışıyla yürüttüğü projeler için küresel işbirliklerine de imza atan Diversey; son olarak Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) itibarlı ve sıkı bir sera gazı azaltma programı olan "iklim Koruyucuları" (Climate Savers) için anlaşma imzalayarak, sera gazı salınımlarını 2013 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltma taahhüdünde bulundu. Bu süreçte, sera gazı emisyon azaltımını gerçekleştirmek için yaklaşık 14 milyon dolar yatırım yapacağız. Çevre güvenliği bizim için önemli. Buna uygun hareket etmemiz gerekiyor. Bu konudan son on yılda Türkiye'deki dönüşüme önderlik ettiğimizi söyleyebilirim" diyor.

ABD'teki tesise ilham oldu
Şirket, Türkiye'deki üretimini Gebze'deki kalite standartlarına uygun, güvenliğe ve çevreye verdiği önemle örnek bir üretim tesisi olarak gösterilen fabrikasında gerçekleştiriyor. Operasyonel tasarruf ve çevresel fayda için Türkiye'deki depolama-üretim entegrasyonu kapsamında, dört ayrı yerdeki depolama faaliyetini, Gebze'deki fabrikasına bitişik ve daha efektif yerleşim alanına sahip olan tek bir dağıtım merkezinde toplayan Diversey, dünya çapındaki büyüklüğüne paralel olarak sürdürülebilirlik girişimlerine hızla devam ediyor. Fabrika ile dağıtım merkezi arasına kurulan bir asansör ve taşıyıcı sistemle fabrika ile depolama alanı arasındaki nakliyenin ortadan kaldırıldığını söyleyen Yengül, şunları anlatıyor: "Böylece buradaki ara taşıma işlemi de sona ererken, kimyasal ürün ve kağıt siparişlerini aynı sevk aracına yükleme olanağı yaratıldı. Bu yöntemle sevkiyatlar birleştirildi ve sevk araçlarının hacim ve ağırlık limitlerini optimum düzeyde kullanma imkanı da doğdu. Bu da yıllık olarak yaklaşık 160 bin litre dizel yakıt tüketimi ve 457 bin kilometre yol mesafesi azalması anlamına geliyor. Yerleşim birimi daha efektif bir şekilde kullanılarak forklift faaliyetleri ve buna bağlı olarak elektrik tüketimi de azaldı. Ayrıca, ürün teslimat zamanı kısaltıldı, hizmet seviyesi ve envanter kontrolü geliştirildi." Diversey'in sürdürülebilirlik alanında yaptığı bu çalışmaların sonucunda lojistik operasyonlarına bağlı sera gazı salınımlarının yüzde 25 azalacağı, buna bağlı olarak da 457 ton karbondioksit salınımının ortadan kaldırılacağı öngörülüyor. Diversey, yeni tesis kurulurken inşaat alanındaki ağaçları korumak için de özel önlemler almış bulunuyor. Her biri 20 yaşından büyük olan çam ağaçlarının yeni yerlerine dikkatle taşındığını ifade eden Yengül, "Diversey bu entegre sistemle hayata geçirdiği yeni tesisiyle, ABD'deki yeni tesis projesine de ilham kaynağı oldu" diyor.~

Sürdürülebilirlik ilkesi
Diversey, Türkiye'de faaliyete geçtiği 1995 yılından bu yana sürdürülebilirlik misyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarla Türk ekonomisine destek veriyor. Şirketin, Türkiye özelinde gerçekleştirdiği bir çok sürdürülebilirlik projesi bulunuyor. Beyaz Yıldız bunlardan biri. Bu proje Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan ve turistik işletmelerde kullanılan suyun, elektriğin-enerjinin, kimyasalın ve katı atık miktarının, çevrede ve doğal kaynaklarda meydana gelebilecek olası zararın azaltılması, operasyonel verimliliğin artırılması ve turistik işletmelerdeki giderlerin azaltılmasını amaçlıyor. Sürdürülebilirliğin sadece üretim sürecinde kalmaması gerektiğine inanan ve bunu yaşam felsefesi haline getiren Diversey, Ankara'da yeşermeye başlayan Diversey Ormanı'na her çalışanı ve müşterisi adına, bir fidan dikiyor. Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde gelecek kuşaklar serinler felsefesinden yola çıkan şirket, Ankara Akyurt'taki ormanını, binlerce yeni fidanla büyütmeyi hedefliyor.

Belediyelere örnek oldu
Sürdürülebilirlik kapsamında Beyoğlu Belediyesi ile ilgili de bir proje gerçekleştirdiklerini ve bunun  birçok belediyeye örnek olduğunu söyleyen Yengül, çalışma hakkında su bilgileri veriyor: "Beyoğlu çevresinde insanların vakit geçirdiği, yemek yediği noktalarda hijyen seviyesi ölçümü ve geliştirilmesine yönelik bir projeydi. Biz Beyoğlu Belediyesi'ne hem bilgi birikimimiz hem de teknolojimizle destek verdik. Onlar da projeyi yaydılar. Sonra bu proje başka belediyelere örnek oldu ve başka belediyeler de benzer çalışmalar istediler bizden. Bu, Türkiye'de hijyen bilincinin yükseldiğini, değiştiğini gösteriyor. Hem yerel yönetimler, hem hizmet sektörü buna önem veriyor. Bu mekanlara giden insanlar da bu noktada sertifikalandırılmış, denetlendiğini düşündüğü noktalarda yemek yemek istiyor. Dolayısıyla bu önemli bir sosyal sorumluluk projesi."

Bittim sabununu yaşatacak

Diversey, geçtiğimiz yıllarda Mardin'i Mardin yapan değerlerden biri olan ve bin yıldır evlerde yapılan 'bittim sabunu'nu Mardinli kadınlar için bir gelir kaynağı haline getirmeyi amaçlayan bir proje de yürüttü. Var olan değerlerin yaşatılmasını önemsediklerini dile getiren Yengül, söyle söylüyor: " Mardin'de üretilen bittim sabununun yine yerel ve alısılageldik şekilde üretilebilmesini sağlamak için dahil olduğumuz bir projeydi bu. Mardin Valiliği, KAGİDER gibi kuruluşlara destek olarak bu projeyi hayata geçirdik. Üretilen sabunların bizim hizmet verdiğimiz alanda tüketicilere ulaştırılmasına aracı olduk. Mardin Valiliği ile bu projeyi farklı bir konspette canlandırmaya yönelik yeni bir projemiz var. Projeyi başka bir platforma taşımayı planlıyoruz. Daha kapsamlı bir atölye kurulması planlanıyor. Projeyi bir üst segmente taşımaya çalışıyoruz."

Özlem Bay Yılmaz
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz