Yatırımcının yeni gözdesi

Tarım ve hayvancılığa dev şirketlerin ilgisi artıyor.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yatırımcının yeni gözdesi
Üretim ve ihracatta önemli büyümeye imza atan tarım ve hayvancılık sektörü, 2011 yılını yüzde 5,3ün üzerinde büyümeyle kapattı. Bu yılki büyüme beklentileri ise yüzde 4 civarında. Yaşanan bu büyüme, dev oyuncuların da bu alana olan ilgisini artırıyor. Anodolu Grubu, Orka, Özdilek, Afemo, Avrupa Holding gibi pek önemli çok kuruluş, bu alana yatırıma yönelmiş durumda. Devreye girecek yeni girişimlerin ise sektörü daha da güçlendirmesi bekleniyor. 2010 yılında ancak yüzde 2,4 büyüme gösteren tarım sektörü için 2011 yılı bereketli geçti. Geçen yılı yüzde 5,3 büyümeyle kapatan sektör, yeni yatırımlarla performansını katlama hedefinde. Tarımsal ürünlerin pek çoğunda iklimin de yardımıyla artan üretim ve ihracat, sektörün büyüme oranlarına da olumlu yansıdı. 60 milyar dolara yakın bir hasılata ulaşan ve 6 milyon kişinin çalıştığı sektör, hükümetin bütçesinden 2011 yılında 6 milyar lirayı aşan bir destek aldı. Bu yıl ise 7 milyar doların üzerinde destek açıklandı. Bu destekle birlikte kriz ortamına rağmen tarım ve hayvancılıkta önemli bir büyüme yakalandı. Dünyadaki emtia fiyatlarındaki artış ve gıda ürünlerine olan ihtiyacın artması, irili ufaklı yatırımcıların rotasını bu alana çekmeye devam ediyor.

TEŞVİKLER YATIRIMI ARTIRIYOR

Yatırım rüzgarının hızlandığı tarım ve hayvancılık sektörü geçmişten bu yana küçük ölçekli yatırımcının elinde olmasından dolayı eleştirilir. Bu durumun teşvik ertesi devreye girecek yeni yatırımlarla geride kalması bekleniyor. Örneğin, halihazırda tarım alanında önemli yatırımları olan Anadolu Holding, 2012 yıl sonunda bu alandaki yatırımlarını artırma kararında. Meyve kategorisinin önemli ihracatçı şirketlerinden biri olan ve geçtiğimiz yıl yabancı bir ortakla evlilik yapan Alara Tarım da yeni arazi ve ürünlere yönelik yatırım çalışmaları yapan şirketlerden. Bunların yanı sıra Denizlili Özdilek Havlu, Alfemo Mobilya, Söktaş ve Avrupa Holding gibi önemli oyuncular da süt besiciliği alanında yeni işlere soyunmuş durumda.

Yatırım için alt limit 5 milyon dolar

Yatırımda başarının yolu büyük ölçekten geçiyor. Uzmanlar rekabet edebilirlik ve maliyet avantajları nedeniyle büyük ölçekli girişimlerin önemli olduğunu söylüyor. Doğru ürün ve maksimum verimliliğin de önemli olduğuna vurgu yapılıyor. Bir bahçe ya da çiftlik için en az 5 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi gerekiyor. Minimum 300 dekarlık bir arazi sahibi olunması da verimlilik açısından çok önemli. Sektörün gelecek yıllarda önemli yatırımlara sahne olacağını söyleyen Alara Tarım’ın CEO’su ve Uniweg iş Geliştirme Koordinatörü Kerim Taner’e göre böyle bir yatırımın geri dönüşü ise 7 ila 12 yıl arasında değişiyor.~

YENİ GİRİŞLER HIZ VERİYOR
Yeni açıklanan teşvik paketiyle sektöre girmeye karar veren şirketler de var. Bunların başında tekstil sektörünün önde gelen oyuncularından Orka Grup geliyor. Elazığlı bir işadamı olan Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, memleketinde çok ortaklı bir iş yapma niyetinde. Bundan kısa bir süre önce Türkiye ihracatçılar Meclisi üyeleriyle Elazığ’da bir yatırım toplantısı yapıldığını ve kentin potansiyellerinin masaya yatırıldığını söyleyen Orakçıoğlu, özellikle organik tarım ve turizm alanında önemli bir potansiyel olduğunu belirtiyor. Buna yönelik bir yatırım programı hazırladıklarına dikkat çeken Orakçıoğlu, siyah üzüme dönük bir iş yapabileceklerini söylüyor. Orakçıoğlu, Elazığ’da organik meyve şekeri olarak kullanılan siyah üzüme dair çok ortaklı bir yatırım yapabileceklirini de sözlerine ekliyor.

GETİRİSİ YÜKSEK
İsviçre Sigorta’nın kurucularından ve bu alandaki varlıklarını satan Avrupa Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Balcı da tarım ve hayvancılık sektörüne yeni giren isimlerden. Hayvancılık alanına 10 milyon TL, zeytinyağı üretimi için de 5 milyon TL yatırım yaptıklarını söyleyen Balcı, “Tarım ve hayvancılık sektörü uzun vadede getirisi yüksek ve güvenli bir alan. Bu alandaki yatırımlarımızı artıracağız. Sonuç olarak da bu alanlarda temel gıda maddesi olarak süt ve zeytinyağı üreteceğiz” diyor. Bunun için Kırklareli’nde 150 dönümlük araziye yayılan tesiste çalışmalara başladıklarını belirten Balcı, 1000 baş planladıkları bu çiftlik için inekleri önümüzdeki ay Avusturya’dan getireceklerini söylüyor. Balcı, tesisin günde 8 ton üretim yapmasının planladığını ve kendi markalarıyla satış yapacaklarını sözlerine ekliyor.

SÜT BESİCİLİĞİNE İLGİ ARTIYOR
Alfemo Mobilya CEO’su Ramazan Davulcuoğlu ise kısa zaman önce kardeşleriyle birlikte çiftlik kurdu. Hayvancılık işine ilk etapta 30 milyon lira yatıran ve küçükbaşın ardından büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için de çiftlik kuran Davulcuoğlu Ailesi, bu yıl da bu işe yatırım için 4 milyon lira kaynak ayırmış durumda. Aile, büyükbaş yetiştiricilik işini Ali Davulcuoğlu, küçükbaş hayvancılık işini ise Şaban Davulcuoğlu’nun yönetimine bıraktı. Şu an İzmir’in Tire ve Bayındır ilçelerindeki arazilerde büyükbaşta 1000 sağımlık bir kapasite, küçükbaşta ise 2 bin başlık bir kapasiteye sahip olduklarını dile getiren Ramazan Davulcuoğlu, “ilk etap yatırımımızı tamamladık. Ari ırk belgemizi aldık. Bu yıl içinde ise yatırım için 4 milyon lira kaynak ayırdık. Böylece büyükbaşı 2 bin 500 sağıma, keçi sütü işini ise 8 bin başa çıkarmak istiyoruz” diyor.

10 MİLYON AĞAÇ HEDEFİ
Sektörün geleceğine inanan ve önemli yatırımlara imza atanlardan biri de Anadolu Grubu. Gelecek 10 yıl içinde ortaklarıyla birlikte meyvecilik alanında ciddi yatırımları olacağını söyleyen Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Ozil-han, bu yıl içinde 300 bin meyve ağacı dikim çalışması yaptıklarını söylüyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de meyve suyu tüketiminin hızlandığını ve bu nedenle meyve ihtiyacının arttığını dile getiren Ozilhan, şu an 9 bin dönümlük bir alanda 100 bin ağaca sahip olduklarını belirtiyor. “10 yıl sonra bu rakamı 10 milyon ağaca çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.~

ALARA DANIŞMANLIK VERİYOR
Markalı kiraz ihracatıyla bahçe ürünleri alanında önemli başarıya imza atan Alara Tarım, farklı bir yaklaşımla yeni yatırımlara yön verecek. Alara Tarım CEO’su Kerim Taner, yeni yatırım yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara danışman gibi destek verebileceklerini söylüyor. Bu sayede grubun bilgi birikimi, pazarlama gücünü şirketlerle paylaşabileceklerinin sinyallerini veriyor. Şirketlere işletme, geliştirme ve bahçe yönetimi konularında destek veya ortak olabileceklerini belirtiyor. “Bu model çerçevesinde şu an önde gelen 5 şirketle ortaklık görüşmesi için çalışıyoruz. Bu rakamın uzun dönemde 15 girişimciye ulaşmasını beliyorum” diye konuşuyor.
Yatırım rüzgarı daha da güçlenecek

YATIRIM RÜZGARI DAHA DA GÜÇLENECEK
İVME KAZANACAK

Uzmanlara göre tarım ve hayvancılık sektöründe son yıllarda güçlü esen yatırım rüzgârı verilen desteklerle daha da artacak. Bankacılık sektörünün tarıma olan ilgisinin artmasının ve finansman olanaklarının çeşitlenmesinin yatırım kararını kolaylaştırdığı düşünülüyor.
SIFIR FAİZLİ KREDİ İMKANI
Özellikle Ziraat Bankası’nın 7,5 milyon liraya kadar sıfır faizle sağladığı kredi imkanı bu alana yönelik büyük girişimleri de harekete geçiren en önemli etken. Ziraat Bankası’nın 7 yıl vadeli ve 2 yıl da geri ödemesiz olarak kullandırdığı bu kredinin yanı sıra hibe destekleri de mevcut. Bu noktada IPARD programının et ve süt üreten işletmeler için yeni yatırımda teşvikte önemli bir payı olacağı düşünülüyor.
1,5  MİLYON EUROLUK DESTEK
Avrupa Birliği nin ortak tarım politikası oluşturmayı amaçladığı ve Türkiye gibi birliğe katılım sürecindeki ülkelere kullandırdığı IPARD programı 6 ay önce devreye girdi. Bu programla proje başına 1,5 milyon Euro’yu bulabilen destekler henüz açıklanmamış pek çok yatırımı da devreye alaca

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz