2014'te 3 milyar TL yatırım yapacağız

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz’la sektörü ve yeni projelerini konuştuk.

23.08.2014 13:17:070
Paylaş Tweet Paylaş
2014'te 3 milyar TL yatırım yapacağız
Dap Yapı, bu yıl Çağlayan, Kartal, Taksim ve Maltepe’de 7 yeni projeye başlayacak. 7 yeni proje için 3 milyar TL yatırım yapacaklarını söyleyen Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Maltepe-Kartal bölgesinde 20 kuleye ulaşacağız” diyor ve ekliyor: “Hedefimiz yurtdışında önünden geçerken durup seyrettiğimiz binaların benzerlerini ülkemizde hayata geçirmek.”

Ziya Yılmaz, Dap Yapı’nın yönetim kurulu başkanı. 40 yaşında ve aslen Trabzonlu. Ortaokul yıllarından itibaren inşaat sektörünün içinde. Ancak herkes onu daha çok Kartal-Maltepe aksında gerçekleştirdiği orijinal mimari tasarıma sahip kuleleriyle tanıyor.

1990’lı yılların başında Kağıthane’deki Şelale Evleri’yle markalı konut pazarına giren daha sonra da Ümraniye ve Dragos’taki Space, Village, Premium ve Crown ile yükselişini sürdüren Yılmaz, “Maltepe’de Dragos Royal Towers’ı hayata geçirdiğimizde artık tanınan bir marka olduk” diyor.

Yılmaz, bugün de Kartal-Maltepe aksında Dap Royal Çenter, Dap Burgu, Dap Dalga, Dap Tango, Dap Vazo, Kağıthane’deyse Z Ofis, Bumerang ve I Ofis projeleriyle hızla büyümeye devam ettiklerini söylüyor. Yılmaz, başarılarını ise kriz döneminde mevcut projeleri ertelemeyip yatırımlara devam etmelerine bağlıyor.

Bu yıl da 7 yeni projeye başlayacaklarını belirtiyor ve “Bu yıl, Avrupa yakasında Taksim ve Çağlayan’da, Asya yakasında ise Kartal-Maltepe bölgesinde hayata geçireceğimiz projelerimizin toplam hacmi 3 milyar TL’yi bulacak” diye konuşuyor. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz’la sektörü ve yeni projelerini konuştuk:

Dap Yapı ne zaman ve nasıl kuruldu?
1974 Trabzon doğumluyum. Karadenizliyim ama sanılanın aksine babadan kalma bir işi devralmadım. Babam taş ocağı işletmeciliği yapıyordu. Bu nedenle inşaat sektörünün içindeydim. Üniversitede halkla ilişkiler okuduktan sonra 17 yıl önce Dap Yapı’yı kurdum.~

Dap’ın bir manası var mı? Marka isminizi nasıl belirlediniz?
Dap Yapı’nın açılımı “doğru alanda projeler”. Sözlük anlamı ise temiz ve şık demek. Ayrıca Trabzon’da bir dağın ismi. Ancak bu adı dağdan esinlenerek seçmedik.

Dönüm noktası olan projeniz hangisi oldu?
İlk projemiz Kağıthane’nin ilk markalı konutları olan Şelale Evleri’ydi. Bu projeye 1999 depreminden sonra başladık. 580 dairelik büyük bir projeydi. Benim için Dap’ın dönüm noktası da bu proje oldu. Bana 7 Oxford’dan daha fazla tecrübe kazandırdı.

Bu proje sayesinde kazandığınız en önemli tecrübe ne oldu?
Bu projeyi Cumhuriyet tarihimizin en büyük krizinde hayata geçirdim. Dolayısıyla bu proje bana kriz döneminde hız kesmeyip devam etme cesaretinin önemini gösterdi. Tüm olumsuzluklara rağmen projeyi yarım bırakmayıp tamamladım. Proje bittiğinde Şelale Evleri, Kağıthane’nin tanınmasında önemli rol üstlendi, ilçenin yıldızını parlattı.

Daha sonraki projeleriniz hangileri oldu?
2000’li yıllara gelindiğindeyse Ümraniye ve Dragos’ta Şelale konseptini Space, Village, Premium ve Crown’la sürdürdük. Çekmeköy’de inşa ettiğimiz Centro Futura’nın ardından Dragos Royal Towers’ı hayata geçirdiğimizdeyse artık tanınan bir markaydık. Söz konusu proje sadece Dragos’la anılmakla kalmadı, şehrin siluetini değiştiren eserlerden biri oldu. Ayrıca şirketimizin ününün yurt-dışına taşıdı.

Size göre Dragos Royal Towers projenizin başarısının nedeni neydi?
Dragos Royal Towers bana göre Türkiye inşaat sektörü için de bir dönüm noktası. Çünkü bu tarz projeler her zaman Zincirlikuyu-Levent hattında yapılırdı. Biz onu Kartal, Dragos Sahili’nde ürettik. Yelken kuleler DAP markasıyla özdeşleşti. Bugün o bölgede kime sorsanız bu projeyi biliyor. ~

Adeta bir tarif unsuru olarak kullanılıyor. Ayrıca Levent’teki İETT arazisinde yapılacak olan ama hayata geçmeyen bir başka projeyi de Dap Burgu olarak Maltepe’de inşa ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde lansmanını yaptığımız İstanbul Marina projemizse dünyanın en iyi karma yaşam projesi olacak.

Dragos Royal’in dışında diğer önemli projeleriniz hangileri oldu?
Kartal-Maltepe bölgesinde Dap Royal Center, Dap Burgu, Dap Dalga, Dap Tango, Dap Vazo Kuleleri çok başarılı oldu. Kağıthane’de de Z Ofis, Bumerang ve I Ofis projelerimizle büyümemizi sürdürüyoruz.

Peki geçen yıl, satışlar ve yeni yatırımlar açısından nasıl geçti? Kaç projeye başladınız?
Geçen yıl, hedeflerimizi tutturduk. 2013’te geliştirdiğimiz tüm konut ve ofis projelerinin satışını tamamlayarak 2014’e neredeyse stok-suz girdik. Royal Center, Burgu Ku-
le, Tango Kule, Vazo Kule, Z Kule, Dalga Kule’nin yüzde 100’ü satıldı.

Bumerang Ofis projemizin yüzde 95’ini, I Ofis’in yüzde 90’ını, Vazo Kule Rezidans’ın ise yüzde 70’ini sattık. İnşaatı devam ederken satışı biten projelerimiz, yüksek prim yaparak tüm yatırım araçlarını geride bıraktı.

Projelerin iptal edildiği bir dönemde art arda yeni proje açıklıyorsunuz. Bu yıl toplam kaç yeni projeye başlayacaksınız?
Bu yıl, 7 adet yeni projeye başlayacağız. Genellikle karma konseptte projeler üreteceğiz. Bazıları rezidans ve home office olacak. Ofis projelerimizi çoğaltacağız. Dap Yapı’nın ilk markalı konutlarını ürettiği ilçe olan Kağıthane’yi son dönemde ofis yatırımlarımızın merkez üssü ilan ettik.

Z Ofis ve Bumerang’dan sonra orada Ofis’i devreye sokarak bölgeyi adeta bir Dap Vadisi’ne dönüştürdük. Kağıthane, dünyaca ünlü bilişim firmalarının bulunduğu Silikon Vadisi örneğindeki gibi Dap Vadisi olarak anılmaya başlandı. ~

Dünyada ve ülkemizde ilk defa kullanılan bir mimariyle, deniz dalgasından esinlenerek tasarlanan Dalga Kule ise uluslararası platformda 5 bin 441 projeyle yarışarak Londra’da düzenlenen European Property Awards’da Yüksek Yapılar kategorisinde birincilik ödülü kazandı.

Bu yıl başlayacağınız yeni projeler hangileri olacak?
Bu yıl Çağlayan’da 3 ofis projesi, Taksim, Maltepe ve Kartal’da da birer rezidans yapacağız. Ayrıca Kartal’da karma projemize de başladık.

Size göre sektörün şu atı için en büyük sıkıntıları neler?
Yabancıya oturum izninin verilmesi olumlu bir adımdı ancak 1 yıllık süre yetersiz kalacak. Bir yabancının başka bir ülkeye taşınıp yerleşmesi, orada yaşamaya başlaması ve alışması için daha uzun zaman gerekiyor. Yine de yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmek anlamında doğru bir adım.

Konut kredisinin, konut aliminin en büyük destekçisi olduğu muhakkak. Kredi faizlerinin değişkenliği alıcıyı yoruyor. Faizlerdeki düşüşler konut aımını canlandırıyor. Türkiye ekonomisi büyüyor ve inşaat sektörü de bu büyümenin lokomotifidir diyorsak, kredi faizlerinin düşmesiyle tetiklenen sektörümüzün korunup kollanması gerektiğini düşünüyoruz.

Ayrıca arsa, konut üretiminin en önemli maliyet kalemini oluşturuyor. Maalesef şehir içinde arsa bulmak imkansızlaştı. Mevcut arsalara da çok yüksek bedeller isteniyor. Imara dayalı ve hukuki problemler vakit kaybettiriyor.

Siz, yeni arsa yatırımlarını hangi bölgelere yapıyorsunuz ?
Yatırım olarak E5’in altından Beykoz’a, oradan Sarıyer, Şişli, Bomonti, Kağıthane’ye doğru geniş bir alanla ilgileniyoruz. Özellikle merkezi konumlarda arazi geliştiriyoruz.~

Yeni projeler için İstanbul’da hangi bölgeler radarınızda olacak?
Anadolu Yakası’nın Büyükdere Caddesi ve Levent’i olma yolunda ilerleyen Kartal, ulaşım ve konum açısından çok avantajlı bir noktada bulunuyor. E5 ve TEM bağlantısı hem özel araç hem de toplu taşıma için güçlü ulaşım aksları yaratıyor.

Önümüzdeki dönemde yeni açılan ve planlanan tünel projeleri ve bağlantı yollarının gelişimiyle Kartal-Maltepe’nin cazibesi artacak. Biz de bu bölgede inşaat yatırımına devam edeceğiz. Şişli-Mecidiyeköy-Kağıthane-Çağlayan aksı da konum avantajı sayesinde önemli bir iş ve ticaret merkezi. Tünel sayesinde Taksim ve Beşiktaş’a ulaşmak kolaylaştı. Çağlayan’dan çevreyoluna kolayca bağlanılıyor.

Kentsel dönüşümle ilgili planlarınız neler?
Bir süredir projelerimizi eski fabrika alanlarından geliştirdiğimiz araziler üzerine inşa ediyoruz. Bir anlamda, dönüşüm projeleri gerçekleştiriyor, üzerlerine üstün özellikler taşıyan binalar koyuyoruz. İnsanlara hak ettiği sağlıklı konutları ve çevreyi sunacağına inandığımız çeşitli projelerde yer almayı sürdüreceğiz.

Konut fiyatlarında artış veya düşüş bekliyor musunuz?
Araştırmalara göre, Türkiye’deki konut fiyatları bir süre sonra dünyadaki metropollerde bulunan konut fiyatlarıyla eşitlenecek. Önümüzdeki süreçte konuta talebin yoğun olacağını ve fiyatların yüzde 10-20 civarında yükseleceğini öngörüyoruz.

Size göre müteahhitliğin en büyük zorlukları neler?
İnşaat sektörü dışarıdan göründüğü gibi değil, gerçekten çok zor bir sektör. Profesyonellik elbette çok önemli ancak inşaat sektöründe mümkün olduğu kadar çekirdekten yetişilmesi gerekiyor. Dolayısıyla biraz da patronun bakış açısı ve vizyonuyla ilerleyen bir alan. Ayrıca bu kadar rekabet olduğu bir yerde işin yapımından lansmanına kadar olan tüm basamakları bilmek çok önemli.~

Müteahhit AR-GE’den üretim ve pazarlamaya hatta satış sonrası müşteri mutluluğuna kadar her aşamayı bilmek durumunda. Bu da 7 x 24 çalışmayı gerektiriyor. Sorumluluk duygusu her yanınızı sarıyor. Şantiyedeki işçiniz 30’uncu katta kalasın üzerindeyken rahat bir uyku çekemezsiniz, mutlaka orada olmak istersiniz.

Dap Yapı olarak en önemli hedefiniz nedir? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
İnşaat sektörünün Avrupa Yakası’nda Levent-Maslak hattı denilen bölgede yoğunlaşıp art arda yükselen binalar üretmesi bir başlangıç süreciydi. Bugün Anadolu Yakası’nda benzer bir gelişim söz konusu. Hedefimiz dürüst, ilkeli, yenilikçi yaklaşımımızdan taviz vermeden dünyaya entegre olmak.

Yurtdışında önünden geçerken durup seyrettiğimiz binaların benzerlerini ülkemizde hayata geçirmek. Maltepe-Dragos sahilinde konumlanan projelerimiz, Türkiye’de inşaat sektörünün bir nevi gelişim sembolü oldu. Halen devam eden ve önümüzdeki süreçte hayata geçireceğimiz projeler tamamlandığında Kartal-Maltepe bölgesine toplam 20 kule kazandırmış olacağız.

"PROJELERİMİZİ ERTELEMEDİK"
KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Sadece bu yıl değil, daha önce de ilk projemiz Şelale Konutları’nı ekonomik krizin en yoğun yaşandığı dönemde tamamlayıp satışını yaptık. Sektörün iyice daraldığı kriz döneminde, kendimize güvenmeyi sürdürüp, ayağımızı yorganımıza göre uzatıp kendi çözümlerimizi yaratmıştık.~

TEŞVİK ETMEK LAZIM
Ekonominin olumsuzlardan etkilenmemesi adına hepimizin üstümüze düşeni yapması gerekiyor. İnşaat şirketleri olarak kendi içimizde çözümler geliştirerek gayrimenkul alımını teşvik eden uygulamalara yönelmemiz lazım.

TALEP DEVAM EDİYOR
Gayrimenkul sektöründe alıcı nezdinde bekleyen bir talep var ve son çeyrekten itibaren alım cephesinde hareket yaşanacağını öngörüyoruz. Biriken talep yeni fırsatları da beraberinde getirecek. Türkiye, bölgesel güç olmaktan çıkıp bir dünya gücüne dönüşüyor. Bu yatırım hamlesinin dışında kalmamak gerekiyor.

"İZ BIRAKAN PROJELER YAPIYORUZ"
GELECEĞİN BİNALARI

Geleceğin binalarını inşa ediyoruz. Orijinal tasarımlarıyla dikkat çeken, farklı mimarileriyle öne çıkan, şehre katma değer sağlayan projelerimiz üstün nitelikleriyle de sektöre yön veriyor. Tıpkı İspanyol mimar Gaudi'nin eserleri gibi şehirde dolaşırken aniden karşınıza çıkarak sizi şaşırtıyor.

TEK TİP DEĞİL
İz bırakan, hayranlık uyandıran, tek tip binaların yanında masallardan fırlamış gibi duran Dap projeleri, bulunduğu yerin bütün havasını değiştiriyor. Çirkin yapılaşmanın, çarpık zihniyetle inşa edilen binaların yanında bir tablo gibi duran projelerimiz, görünümüyle, kalitesiyle, en önemlisi üstün inşaat özellikleriyle öne çıkıyor.

"Z OFİSİ 3 HAFTADA SATTIK"
SATIŞ GRAFİĞİ

Projelerimizin lansman sürecinde yüzde 90, hatta yüzde 100'e varan satış başarısı yakalıyoruz. Başlangıç rakamlarıyla kıyaslandığında projelerimizin minimum yüzde 35 ila 65 oranında prim yaptığını görüyoruz.~

REKOR KIRDI
Emlak endeksleri de ürettiğimiz konutların, her türlü ekonomik etkene direnç göstererek, yatırımcıya kazandırdığını doğruluyor. En son Z Ofis projemiz satış rekoru kırdı. Lansmanı yapıldıktan sonra 3 haftada satışı tamamlandı. A plus ofis binaları arasında en kısa sürede alıcısıyla buluşan bina oldu.

LANSMANDAN ÖNCE SATIŞ
Projelerimiz, lansmana çıkmadan önce yüzde 30 ila 40 oranında satılmış oluyor. Bunda kemikleşmiş alıcı-yatırımcı portföyümüzün etkisi var. Ayrıca projelerimizden gayrimenkul alan yatırımcılara “oturmadığın dönemde kirala” modeliyle alternatif kazanç imkanı da sağlıyoruz. Bu sistemde haftalık, aylık ve yıllık kiralanabilen daireler dünyaca ünlü otelcilik şirketi Rotana'nın profesyonel yönetim sistemiyle işletilecek. Daire sahipleri dilerlerse kendi yerlerini kiralayarak ekstra gelir elde edecekler.

“KARTAL'DA FİYATLAR KATLANACAK"
DEĞER KAZANDI

Geçmişte, varlıklı kesimin rağbet ettiği Kartal-Dragos bölgesinin değeri bugün yeniden keşfediliyor. Bizim de Kartal'da hayata geçireceğimiz yeni projemiz İstanbul Marina, yurtdışından da büyük ilgi görüyor.

EN İYİ KARMA PROJE
İstanbul Marina'yla Kartal'da, dünyanın en iyi karma yaşam konseptini hayata geçireceğiz. Projede 1+0'dan 5+1'e kadar toplam 1.463 konut bulunacak. Metrekare satış fiyatıysa 4 bin 900 TL'den başlıyor. Tüm rezidansların adalar manzarasına sahip büyük terasları bulunacak.

İLK ALANLAR KAZANÇLI
İlk alanların çok kazançlı çıkacağı şekilde projenin kısa vadede yüzde 100, uzun vadede yüzde 300 prim yapacağını öngörüyoruz. KDV oranının yüzde 1 olması da bir avantaj sunuyor. Kartal, son dönemde gerek kamu yatırımları gerekse özel sektör yatırımlarıyla Anadolu Yakası'nın cazibe merkezi haline geldi. Bugüne kadar yapılan ve planlanan yatırımlarla beraber Kartal sahil şeridinde fiyatlar katlanarak artacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz