Konut devlerinin açık kapama planı

Birçok konut şirketi yeni projeler geliştirerek Türkiye’nin konut açığını kapatmaya çalışıyor.

1.10.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Konut devlerinin açık kapama planı
Türkiye’de özellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük kentlerde geliştirilen konut projelerinde ciddi bir artış yaşanıyor. Konut ihtiyacındaki artış, nüfusun artması, yenileme amaçlı konut ihtiyacı, deprem riskine dayalı konut ihtiyacı ve kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacı olarak gösteriliyor.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) hazırladığı konut kredileri araştırma raporuna göre, 2015 yılına kadar Türkiye'nin konut ihtiyacı 8 milyonu bulacak. TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) raporu ise Türkiye'nin halen 2,5 milyon acil konut ihtiyacı bulunduğunu ortaya koyuyor.
Acil olan konut ihtiyacının 419 bin adedi TOKİ’nin bin 655 TOKİ şantiyesinde üretildi. Geri kalan açığın ise özel sektör firmaları tarafından gerçekleştirilen projeler ile kapatılması planlanıyor.
Türkiye'de ev sahipliği oranının yüzde 60 olduğu belirtiliyor. Kullanımdaki konut stokunun yüzde 70'e yakını izinsiz ve ruhsatsız konutlardan oluşurken, bunların yarıdan fazlasını 25 yaşın üzerindeki konutlar oluşturuyor. Ayrıca yüzde 40'ı da tadilata muhtaç konutlardan meydana geliyor.
Raporda, önümüzdeki dönemde, mevcut 16 milyon konut stokunun 10 milyonunun yenilenmesi gerektiğine de dikkat çekiliyor. İstanbul'daki 3,2 milyon konutun yarısının yenilenmesine ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

İSTANBUL’UN 1,5 MİLYON İHTİYACI VAR
GYODER’in geleceğe projeksiyon olması için hazırladığı Gayrimenkul Sektörü Araştırma Raporu’na göre sadece İstanbul'un 2015 yılına kadar 2,1 milyon konut ihtiyacı olacak. Bu açığın yüzde 80’inin özel sektör şirketleri tarafından karşılanması da bekleniyor. Rapora göre konut ihtiyacının artması dört farklı sebebe bağlanıyor. 1,2 milyon konut, hane sayısındaki artıştan, başka bir deyişle nüfus artışından kaynaklanıyor. Kullanımdan çıkacak konutların yerine yapılması gereken yenileme amaçlı konut ihtiyacı ise 10 yıl için 171 bin olarak belirtiliyor. Deprem risk kaynaklı konut ihtiyacı ise 182 bin konuta ulaşıyor. Ruhsatlı ve en azından asgari kalite ve standartta konutların üretimini hedefleyen kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacı ise 600 bin olarak öngörülüyor.

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu konut talebinin yüzde 60’ını özel sektör firmaları gerçekleştirirken yüzde 40’ını TOKİ gerçekleştiriyor. Bu özelliği ile TOKİ hala konut pazarının en büyük oyuncusu konumunda.
Özel sektör firmalarının konut sektörüne ilişkin planlarını ve gelecek projelerini araştırdık ve şu sonuçlara ulaştık:

AĞAOĞLU 12 BİN KONUT YAPIYOR
Konut sektörünün en büyük şirketlerinden biri olan Ağaoğlu Grubu, yılda ortalama 2-3 bin konut üretip satışını yapıyor. Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 11 bin 700 konutluk projelerinin aynı anda devam ettiğini söylüyor.
Türkiye’deki 16 milyon konutun yüzde 70’inin yıkılıp yeniden yapılması gerektiğine dikkat çeken Ağaoğlu, “Özellikle İstanbul gibi deprem riski olan bölgelerde eski binaların yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Sektörümüz için hala potansiyel bulunuyor. Son yıllarda konut kredi faizlerindeki düşüş sektörümüze olumlu yansıdı. Satışlarımız gayet iyi gidiyor” diyor.~
Konut alımının uzun vadeli kredi ile mümkün olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, kredi faizlerindeki düşüşün sektörün gelişmesine çok olumlu yansıdığını belirtiyor.

ÖZSAYA’NIN HEDEFİ  2-3 BİN KONUT

Konut sektöründe son yıllarda Avrupa Konutları markası ile ön plana çıkan Özsaya İnşaat, yıllık 5 bin adet konut yapımını hedefliyor ancak arsa stokunun sınırlı kalması nedeniyle bu rakam 2-3 bin adetlerde kalıyor.
Özsaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, konut satışının baş aktörünün banka kredileri olduğunu, son yıllarda kredi faiz oranlarının düşmesinin konut sektörüne olumlu katkı sağladığını söylüyor.
Yıllık ortalama 5 bin konut yapma hedefi koyduklarını ancak arsa stokunun sınırlı olması nedeniyle 2-3 bin sınırında kaldıklarını söyleyen Çetinsaya, “Yıllık konut hedefi koymakla birlikte bir konutun ortalama iki yılda bittiğini de hatırlatmak gerek. Biz her yıl yeni projeler geliştiriyoruz. Önümüzdeki aylarda da 2 bin 400 konutluk Atakent 3 projemize başlayacağız” diyor.

AŞÇIOĞLU, HIZLI BÜYÜME BEKLİYOR
Konut sektöründe yaptığı lüks projelerle öne çıkan Aşçıoğlu İnşaat, daha çok Selenium projeleri ile İstanbul'un çok katlı konut mimarisine yeni bir soluk getirdi. Şirket, projeleri ile kent yaşamı ve doğayı bir araya getiren alternatif bir yaşam sunuyor.
Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, inşaat sektörünün lüks segmentine yönelik projeler geliştirdiklerine dikkat çekiyor.
Konut sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme trendi içine girdiğine işaret eden Aşçıoğlu, “Sektör küresel krizden biraz etkilendi ancak konut kredilerinin tarihinin en düşük dönemine girmesi sektöre önemli bir katkı sağladı. Sektörün önümüzdeki yıllarda daha da iyi bir duruma geleceğine inanıyoruz” diyor.

SİNPAŞ’IN 2012 PLANI
Konut sektöründe geliştirdiği yeni ve farklı projelerle dikkat çeken Sinpaş GYO önümüzdeki dönemde de alışılmışın dışında, fark yaratan projelere imza atma planları yapıyor.
Sinpaş GYO CEO’su Seba Gecemer, Türkiye’de konut ihtiyacının her geçen yıl arttığını ve konut sektörünün bu ihtiyacı karşılayamadığını söylüyor.
2011’in sonu ile 2012 yılının konut sektörü için önemli bir çıkış yılı olacağına inandıklarını ve ona göre hazırlıklar yaptıklarını belirten Gecemer, Sinpaş olarak bir hayli geniş bir konut portföyüne sahip olduklarına, önümüzdeki dönemde de sektöre göre fark yaratan projelere imza atmayı hedeflediklerine dikkat çekiyor.
Özel projelerin fark yaratarak sektördeki sıradan projelere göre çok daha iyi fiyatlardan satılabildiklerine işaret eden Gecemer, “Özgün, farklı, yaşam değeri olan projeler sektör dinamiklerinden farklı hareket edebiliyor. Türkiye’de konut ihtiyacı her yıl giderek artıyor. Konut sektörü de bu ihtiyacı karşılayabilecek durumda değil” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz