Yabancı heyecanı

Yabancılara konut satışı 5 milyar doları bulacak.

1.03.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yabancı heyecanı
Türkiye'deki 70 bin konuta yabancılar sahip. Her yıl ortalama 4 bin konut yabancılara satılıyor. Bu rakamlar önümüzdeki dönemde daha da artacak. Yabancı yatırımcılar, yabancılara gayrimenkul satışını düzenleyecek Mütekabiliyet Yasası'nı bekliyor. Bu yasanın emlak fiyatlarını ortalama yüzde 10- 20 artırması bekleniyor. En çok fiyat artışının görüleceği bölgeler ise istanbul'da Boğaz hattı ve çevresi ile Nişantaşı, Beyoğlu gibi şehir merkezine yakın bölgeler olacak. Ayrıca Avrupa tarafında Yeşilköy, Bakırköy ve Anadolu Yakası'nda Kurtköy, Kartal ve Ataşehir gibi havaalanlarına yakın semtler daha fazla prim yapacak. Güneyde ise Antalya, Muğla, Mersin, Adana en çok fiyat artışının yaşanacağı iller olacak. Coca-Cola Içecek'te hala yoğun olarak çalışıyorum. 4 Emekli olunca Almanya ve Türkiye'ye yerleşeceğim." Bu sözler, Coca-Cola Içecek'in uzun yıllar CEO'luğunu yapan irlandalı yönetim kurulu üyesi Michael O'Neill'e ait. Türkiye'de ev alan 10 bine yakın irlandalı gibi O'Neill de istanbul'da gayrimenkul alıp yerleşmeyi düşünüyor. Sadece irlandalılar değil, Ortadoğululardan Ruslara kadar yabancı gayrimenkul yatırımcılarının hedefinde Türkiye var. Lüks gayrimenkul satışıyla uğraşan Turkey Sotheby's International Realty Genel Müdürü Arman Özver, yabancılara konut satışını kolaylaştıran Mütekabiliyet Yasası'nı bekleyen yabancılar arasında dünya çapında çok zengin isimlerin bulunduğunu söylüyor. Özver, "Ortadoğu'dan kraliyet ailelerine mensup bu kişiler, özellikle istanbul'da yalı almak için sırada bekliyor" diye konuşuyor. Peki yabancıların Türkiye'de emlak piyasasına olan ilgilisi konut fiyatlarını ne kadar artıracak? En çok hangi bölgeler ve konut tipleri değer kazanacak? Bu noktada uzmanlar farklı görüşte. Kimine göre konut fiyatları yüzde 10 ila 20 arasında artacak. "Fiyatlar artamayacak" diyenlere göre ise yabancılara konut satışı şu anda durgun olan emlak piyasasında fiyatların daha aşağıya inmesini önleyecek. Zaten fiyatları yüksek olan markalı projelerden çok ikinci el konutlarda fiyat artışı yaşanacak. Yabancılara konut satışıyla birlikte en çok değerlenecek bölgelerin başında ise şehir merkezleri gelecek. Ancak hiç şüphesiz Mütekabiliyet Yasası, şu anda 70 bin olan yabancılara ait konut sayısını önümüzdeki günlerde ciddi oranda yukarıya çekecek.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

5 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Türkiye'de her yıl yaklaşık 400 ila 500 bin arasında konut satılıyor. Yabancılara satılan konut adedi ise son 9 yıldır 4 bin adet civarında seyrediyor. istanbul Gayrimenkul Değerleme'nin (İGD) verilerine göre yabancılara konut satışından elde edilen gelir ise yılda yaklaşık 2 milyar dolar. IGD Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, "Yabancılara gayrimenkul satışının dörtte biri Yunanistan'da yaşayan Batı Trakyalı Türkler ile Almanya'da çifte vatandaşlık hakkı kazananlar tarafından yapılıyor" diyor. Önümüzdeki günlerde TBMM'de çıkması beklenen Mütekabiliyet Yasası, şu anda Türkiye'den konut satın alamayan 42 ülkenin vatandaşının önünü açacağı için gayrimenkulden elde edilen geliri artırması bekleniyor. ~
Uzmanlara göre yeni yasanın en önemli avantajı, şu anda durgunluk içindeki konut piyasasını canlandırması olacak. Mom Yapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Balcı, 'Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmasını kolaylaştıran yasa, ciddi anlamda döviz girdisi ve istihdam artışı sağlayacak" diyor. Uzmanlara göre yeni yasayla birlikte yabancılara konut satışından elde edilen gelir ise en az 2 katına çıkacak. Erdoğdu'nun tahminine göre yeni yasayla birlikte yabancılara konut satışından her yıl yaklaşık 4 milyar dolar gelir elde edilecek. Erdoğdu, yasanın yürürlüğe girdiği ilk yıl, yani 2012'de bu rakamın ertelen konut talepleriyle birlikte 5 milyar doları bulabileceğini belirtiyor. Eva Gayrimenkul Değerleme şirketinin genel müdürü Cansel Turgut Yazıcı da benzer görüşte. Yeni yasanın devreye girmesiyle birlikte bu yıl içinde yaklaşık 10 bin konutun yabancılar tarafından satın alınacağını öngören Yazıcı'ya göre, her bir konutun değerinin ortalama 500 bin TL civarında olduğu düşünülürse yabancılara gayrimenkul satışından en az 5 milyar dolar ek gelir sağlanacak.

TAMER ÖZYURT ÖZYURTLAR ŞİRKETLER GRUBU YKB.
"ARAP ÜLKELERİNDEN TALEP BEKLİYORUZ"
PİYASA DURGUN

Bizim satışlarımız iyi gitse de şu anda piyasada bir durgunluk var. Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasıyla birlikte piyasa yeniden hareketli günlerine dönecek. Yasanın çıkmasıyla birlikte konut talebi artacak. Talepteki artışa bağlı olarak fiyatlarda yüzde 20 oranında yükseliş bekliyorum. Dolayısıyla konut almak isteyenler için şu anda çok uygun bir dönemdeyiz.
TECRÜBE KAZANDI
Bugüne kadar sattığımız konutların yüzde 5 ile10'unu yabancılar satın aldı. Yasanın çıkmasından sonra yabancı yatırımcılara sattığımız gayrimenkullerin yüzde 20'ye yükselmesini bekliyoruz. Bugüne kadar yabancılara konut satışında oldukça tecrübeli hale geldik. Nmerkez projemiz ilk satışa çıktığında ingiliz konut acentesi Knight Knox, 100 stüdyo daireyi anında satın aldı. Önümüzdeki dönemde de özellikle yaptığımız projelerde Arap ülkelerinden büyük talep bekliyoruz.


FİYATLAR NE OLACAK?

Yasayla birlikte yeni konut projelerinde yabancıların payının yüzde 20'yi geçmesi bekleniyor. Kuşkusuz yabancı yatırımcılarla birlikte konut talebinin artacak olması gayrimenkul fiyatlarına da yansıyacak. Uzmanlara göre konut talebinin artması fiyatları da yükseltecek. Uzmanlar, bu konuda Paris ve Londra'yı örnek gösteriliyor. Yeni yer sıkıntısından dolayı Avrupa'nın büyük metropollerinde fiyatlar nasıl artıyorsa benzer durumun istanbul'da da yaşanması bekleniyor. Yeni yasanın konut fiyatlarını etkilemeyeceğini söyleyenlere karşı bu değişikliğin fiyat artışıyla sonuçlanacağını söyleyenler çoğunlukta. International Realty Plus Türkiye Genel Müdürü Kenan Topçu, yasanın kabul edilmesi halinde gayrimenkul fiyatlarının yüzde 10-12 oranında artacağını belirtiyor.~
Gayrimenkul danışmanı Coldwell Banker Türkiye Genel Müdürü Gökhan Işıkda Topçu'yla benzer tahminlerde bulunuyor. Işık, yasanın çıkması durumunda bu yıl konut fiyatlarında yüzde 10 civarında artış olabileceğini söylüyor. Ancak Işık'a göre fiyat artışları, fiyatların daha cazip olduğu güney bölgelerinde daha fazla olacak. istanbul'daki konutlarda fiyat artışının ortalama yüzde 10 oranında kalacak olması ise yabancı yatırımcıların Türkiye emlak piyasasına uzak olmamasından kaynaklanacak.Yabancı yatırımcıların Türkiye'de gayrimenkul yatırımları konusunda çok deneyimli olduğunu söyleyen Topçu, 'Yabancı alıcıların gayrimenkul fiyatlarının aşırı yükselmesi durumunda ilgilerini kaybedebileceğini düşünüyoruz" diyor ve ekliyor: "Ortadoğulu alıcılar, genellikle blok halinde alım yapmayı tercih ediyor. Dolayısıyla 50-100 konut alımı yapacak bir yatırımcının ciddi pazarlık yapacağını unutmamak lazım."

UĞUR DUMANKAYA
DUMANKAYA İNŞAAT YÖNETİM KURULU ÜYESİ
"YURTDIŞINDA SATIŞ OFİSİ KURUYORUZ"


AKSİYON PLANI

Dumankaya İnşaat olarak yasanın çıkmasına ilişkin olarak çalışmalarımızı ve alacağımız aksiyonları planladık. Yurtdışında çalışma ofisleri kurma çalışmalarımız devam ediyor. Halihazırda farklı projelerde yabancılara konut satışı yapıyoruz. Ancak bu oranın yasa çıkar çıkmaz artacağını öngörmüyoruz. Orta ve uzun vadede bu oranlarda artışlar yaşanacak. Özellikle yeni yasayla birlikte Körfez Ülkeleri'nden ve Türk Cumhuriyetlerinden Türkiye'de gayrimenkul yatırımına daha fazla ilgi olacağını tahmin ediyoruz.
ARTIŞ OLUR MU?
Konut fiyatlarında, kısa sürede bu yasaya bağlı olarak bir fiyat artısı olacağını öngörmüyoruz. Orta ve uzun vadede yabancıların yatırım yoğunluğuna göre değişiklikler olabilir. Türkiye'nin güney sahillerine olan bildiğimiz yabancı ilgisinin artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Bunun haricinde özellikle istanbul şehir merkezinde konutlara ilgi olacak.

YABANCILARIN ÇEKİM MERKEZİ
Bugüne kadar yabancı yatırımcıların Türkiye'den aldığı konut sayısı 70 bin adede ulaşmış durumda. Bu alımların çoğu ise Antalya, Muğla ve istanbul'da yoğunlaşıyor. Uzmanlara göre yabancılara konut satışına izin veren kanunun çıkmasıyla birlikte en çok fiyat artışının yaşanacağı bölgeler ise istanbul'da şehir merkezine yakınokasyonlarla Boğaz hattı olacak. Ayrıca havaalanlarına yakın güzergahlardaki projeler, prim yapma yönünden şanslı olacak. IGD Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, özellikle Nişantaşı ve Beyoğlu gibi yabancıların çokça tercih ettiği semtlerde 5 bin ila 7 bin lira arasında değişen metrekare fiyatlarının 10 bin liraya kadar çıkabileceğine dikkat çekiyor. Boğaz hattında ise artışların çok daha yüksek olacağını söyleyen Erdoğdu, şöyle devam ediyor: "Özellikle Boğaz bölgesinde Arap yatırımcıların ilgisi çok yüksek. Bu da bölgedeki metrekare fiyatlarının ani ve sezonluk yükselmesine neden oluyor. Ancak genel bir oranlama yaparsak Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasından sonra Boğaz hattındaki konutların metrekare fiyatları Nişantaşı'nınkinin 2,5 katına kadar çıkabilir." Yabancılara gayrimenkul satışına izin veren yeni kanunun lüks konutlarda yeni bir talep sınıfını oluşturacağını söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım'a göre ise yabancılara konut satışıyla birlikte fiyatlarını artıracak semtler arasında Ataşehir ila Tuzla da bulunacak. ~
Durbakayım, "Anadolu Yakası'nda yer alan Ataşehir'in cazibesi bir kat daha artacak. Tuzla'nın da yabancı yatırımcılar için yazlık bölge olma potansiyelini göz ardı edilmemeli" diye konuşuyor. Coldwell Banker Türkiye Genel Müdürü Gökhan Işık da Ataşehir, Kartal, Pendik, Sarıgazi, Esenyurt, Beylikdüzü ve Bahçeşehir bölgeleri üzerinde duruyor. Işık, "Yeni yasayla birlikte halen avantajlı fiyatları nedeniyle bu bölgelerin prim yapacağına inanıyoruz" diyor ve ekliyor: "Bu projelerde bulunan 1+1 ve 2+1 daireler daha avantajlı olabilir."

CELAL ERDOĞDU
İGD YÖNETİCİ ORTAĞI
"İKİNCİ ELDE ARTIŞ BEKLİYORUZ"


YENİLERDE FİYAT GERİLEDİ
Konut piyasasına yönelik her ilave talebin, fiyatları etkilemesi beklenir. Ancak ekonomi yönetiminin cari açığı kontrol altına almak üzere ortaya koyduğu para politikaları, konut talebini olumsuz yönde etkiledi. inşaat firmaları, liste fiyatlarda bir indirme gitmektense konut alım koşullarında vade ve finansman kolaylıkları yaptı. Konut fiyatları nominal olarak değisememekle birlikte reel anlamda geriledi.

BU BÖLGELERE DİKKAT

Yeni yasadan sonra yabancıların alımlarıyla site tarzı konutlar ve projelerde zaten büyük olan arz nedeniyle bir prim potansiyeli olacağını öngörmüyoruz. Buna karşın ikinci el konut piyasasında, bazı kupon noktalarda fiyatlarda zıplama olabilir. Özellikle Boğaz hattı, Nişantaşı, Beyoğlu gibi semtlerdeki ikinci el konutların fiyatlarında ani yükselişler görülebilir. Buna karsın markalı konut projelerinde yabancılara konut satışına izin veren yeni yasayla birlikte projeden konut satan inşaat firmalarının yerli müşterilerine sağladıkları finansman ve vade kolaylıkları azalacak.

LÜKS KONUT TALEBİ ARTACAK
Yabancı yatırımcıların gayrimenkul yatırımı konusundaki tercihleri farklılık gösteriyor. Küçük ve bireysel yabancı yatırımcılar, konut almak için güney bölgelerini tercih ederken büyük yatırım fonlarının tercihi şehir merkezlerinden yana oluyor. Bu konuda konut tipi tercihleri de yabancıların ülkelerine ve kullanım amaçlarına göre çeşitlilik gösteriyor. Örneğin Ortadoğulu zengin petrol milyarderleri lüks ve butik konut projelerine ilgi gösterirken Avrupalı yatırımcılar kira getirisi yüksek Beyoğlu, Nişantaşı gibi şehir merkezlerine yakın kira getirisin fazla olduğu semtlere yatırım yapıyor. Ancak önümüzdeki dönemde yeni yasayla birlikte daha çok Ortadoğulu yatırımcının Türkiye'de gayrimenkul alımı için iştahlı olacak olması lüks konut talebini artırması bekleniyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım gibi Cansel Turgut Yazıcı da Körfez Ülkeleri'nden gelen zengin yatırımcıların önümüzdeki dönemde özellikle lüks konutlara yöneleceğini tahmin ettiğini söylüyor. Yazıcı, "Bu açıdan bakınca küçük konut tiplerinden ziyade yabancı yatırımcıların aile tipi markalı konut projelerine ilgi göstereceğini düşünüyorum" diyor. Ancak 1+1 daire tiplerine de yabancı yatırımcıların yöneleceğini düşünen gayrimenkul yatırımcıları da az değil. ~
Bunlardan biri de Inter-national Realty Plus Türkiye Genel Müdürü Kenan Topçu. Topçu, yabancı yatırımcıların 1+1 dairelere olan talebi artıracağını söylüyor. Avrupalı ve Kuzey Amerikalı yatımcılarla Ortadoğulu ve Asyalı yatırımcıların farklı öncelikleri ve alışkanlıkları olduğu belirten Gökhan Işık da yeni gelişen bölgelerde markalı konut projelerinde 1+1 ila 2+1 konut tiplerinin yabancı yatırımcıların çekim merkezinde olacağını söylüyor. Işık'a göre yeni yasanın yabancılara arazi satışlarında üst limiti 2,5 hektardan 30 hektara çıkarması, hatta Bakanlar Kurulu'nun bu limiti 60 hektara kadar artırabilecek olması önümüzdeki dönemde yabancıların arazi yatırımlarına da yönelmesini sağlayacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz