Atos Türkiye'de enerjiyi akıllandırmaya devam ediyor

Türkiye’de enerji sektöründe büyük bir dönüşüm yaşanıyor. 2000’li yılların başında telekom sektörünün geçtiği sınavdan bugün enerji pazarı geçiyor.

25.03.2014 13:02:500
Paylaş Tweet Paylaş
Atos Türkiye'de enerjiyi akıllandırmaya devam ediyor
1990’lı yıllardan bu yana Türkiye’de enerji sektöründe faaliyetini sürdüren Atos’un sektördeki yakın dönem hedefleri iddialı. Türkiye’deki enerji firmalarının iyi birer iş ortağı olduğunu vurgulayan Atos Akıllı Enerji Birimi Müdürü Tevfik Kor, “Bulgaristan ve Hırvatistan gibi yakın ülkelerde de projelerde etkin olacağız" diyor. Türkiye’de enerji sektöründe büyük bir dönüşüm yaşanıyor. 2000’li yılların başında telekom sektörünün geçtiği sınavdan bugün enerji pazarı geçiyor.

Bir taraftan özelleştirmeler sonucunda yaşanan dinamizm, pazarda yerli ve yabancı oyuncuların iştahını artırırken, öte yanda enerjiyle ilgili tüm dünyayı kasıp kavuran “akıllı sayaçlar”, “yeşil enerji” ve “enerji tasarrufu” gibi başlıklar da Türkiye’nin gündemini etkilemeyi başarıyor. Kısacası, elektrik tüketimi talep artışında dünyada Çin’den sonra ikinci sırada bulunan ve enerjide yüzde 76 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, geleceğin enerji altyapısına hazırlanıyor.

Bu konuda politika ve stratejiler üreterek çözüm arayışına giren ülkemiz, 2023 vizyonu çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına ve akıllı şebekelere geçiş sürecini hızlandırırken, ortaya çıkan ekonomik pasta da göz kamaştırıyor.

Enerji firmalarının yanı sıra sektörün akıllanmasında doğrudan rol oynayacak bilişim şirketlerinin odağında da Türkiye çoktan üst sıralara taşınmış durumda. Yazılım üreticisinden donanım sağlayıcısına, BT hizmetleri şirketlerinden telekomünikasyon ve GSM firmalarına kadar herkes bu büyük pazardan pay almaya çalışıyor.

12 MİLYAR EURO’LUK DEV PAZAR
Avrupa’nın lider BT hizmetleri firması Atos da enerji sektöründeki global deneyimini Türkiye’ye taşıma konusunda iddialı. Atos Akıllı Enerji Birimi Müdürü Tevfik Kor, “Bugün Türkiye’de hayata geçen enerji yatırımlarının sürdürülebilir ve verimli bir yapıya sahip olmasının yolu, bilişim teknolojilerini etkin kullanmaktan geçiyor” diyor. ~

Kor, bu noktadan hareket eden Atos Türkiye’nin sunduğu çözümlerle enerji sektöründeki şirketlerin operasyonel mükemmelliğe ulaşmak için ihtiyaç duydukları bilgileri elde etmelerine ve yönetmelerine katkıda bulunduklarını da ekliyor. Türkiye’de enerji konusunda çok büyük bir pazar olduğundan bahseden Kor, rakamları ise şöyle özetliyor: “Ülkemizde 70 milyon insan yaşıyor, sayaç sayısının ise 80 milyonu aştığı hesaplanıyor. Bunların çoğu eski sayaçlar. Öncelikle sayaçların yenilenmesi ve akıllanması gerekiyor.

Özetle sadece yaklaşık 4 milyar Euro’luk bir sayaç pazarından bahsediyoruz. Buna IT hizmetleri, altyapı maliyetleri, bilgi işlem ve insan kaynakları gibi masraf kalemleri de eklendiğinde, tek bir akıllı sayacın maliyetini 100 ila 150 Euro olarak hesaplamak mümkün. Önümüzde toplamda 12 milyar Euro’luk bir pazar bulunuyor.” 2003’ün sonunda başlayan doğalgaz özelleştirme sürecinde mesafe kat edildiğini de hatırlatan Kor, “Şimdi asıl rekabet elektrik pazarında başlıyor” diye vurguluyor.

FRANSA’DAN TÜRKİYE’YE
2011 yılında, Atos Origin ile Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri’nin birleşmesi sonucunda oluşan Atos, dünyanın lider IT hizmetleri firması olarak yola devam
ediyor. Düzenli hizmetler (managed services), danışmanlık, sistem entegrasyonu, bulut bilişim çözümleri ve işlem bazlı uygulama hizmetleri gibi birçok alanda yenilikçi BT hizmetleri sunan şirketin Türkiye’de odaklandığı sektörlerin başında ise enerji geliyor.

Şirketin sektördeki geçmişi ise oldukça eskiye, birleşme öncesi Siemens dönemlerine uzanıyor. Türkiye’nin ilk özel elektrik şirketi Kayseri Elektrik’le 1990’ların başında işbirliği yaptıklarını belirten Tevfik Kor, 2003’te ise Eskişehir Doğalgaz Dağıtımın özelleştirilmesi ve Siemens BT ekibiyle çalışmayı seçmesiyle Türkiye’de doğalgaz sektörüne girdiklerini belirtiyor. 11 yıllık süreç içinde doğalgaz sektöründeki büyük firmaların birçoğunun iş ortağı olarak Atos’u tercih ettiğini belirten Kor, “Böylece Türkiye’deki doğalgaz dağıtımının yaklaşık yüzde 60’lık bölümünün arkasındaki BT gücü olmayı başardık” diye ekliyor.~

Tevfik Kor, Atos çatısı altında faaliyetini sürdüren Atos WorldGrid firmasının sadece enerji sektörüne özel BT hizmet ve çözümleri üzerine çalıştığından bahsediyor. Sektöre özel Atos Smart Grid çözümü ise firmaların çok sayıda abonenin kullanımında olan sayaçları tek bir merkezden yönetebilmelerini sağlıyor. Fransız elektrik dağıtım şirketi Electricite de France (EDF) tarafından kullanılan bu çözümle 35 milyon sayacın tek elden yönetimi mümkün. Bu referans aynı zamanda, toplam 35 milyon kayıtlı elektrik tüketicisi bulunan Türkiye için de Atos’un yetkinliği ve çözümlerinin yeterli olduğunu gösteriyor.

“FİRMALARIN YANINDAYIZ”
Akıllı ölçüm cihazları ve akıllı şebekeler başta olmak üzere elektrik, su ve doğalgaz hizmeti veren şirketlere doğru faturalandırma, arz/talep dengesinin korunması ve düşük gerilimli şebekelerde yenilenebilir enerjinin ortak kullanımı gibi alanlarda hizmet veren Atos, enerji sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı oluyor.

Yalnızca elektrik değil, su ve doğalgaz dağıtım şirketlerine yönelik hizmetleri portföyünde bulunduran Atos, bu sektör için milyonlarca sayacı ve kullanıcıyı kapsayan hizmetleriyle sektörün yanında yer alıyor. Enerji dağıtım sektöründeki firmalara bütünleşik altyapı hizmeti sunan Atos’un verimlilik odaklı hizmetleri, firmaların rekabet gücünü artırıyor.

Atos’u rakiplerinden ayıran en belirgin özelliği ise sistem entegratörü kimliği. “Atos olarak kendimizi bir BT firmasından ziyade, iş teknolojisti firması olarak tanımlıyor ve sahip olduğumuz uçtan uca hizmet portföyümüzle müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler üretiyoruz.

Amacımız sistem entegratörü ve hizmet sağlayıcı kimliklerimizle müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına tek bir noktadan cevap verebilmek” diyen Kor, “Ayrıca müşterilerimize bu sistemleri yönetmeleri, uzaktan erişmeleri ve sistemleri geliştirebilmeleri için de gerekli danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Kamuyla bugüne kadar bu alanda gerçekleştirdiğimiz birçok başarılı iş ortaklığımız bulunuyor” diye ekliyor.~

KİŞİYE ÖZEL ÇÖZÜMLER
Atos, enerjide globalde olduğu gibi Türkiye’de de geniş bir müşteri portföyüne sahip. “15 bin aboneli müşterilerimiz olduğu gibi, milyonlarca aboneye hizmet veren şirketlerin de iş ortağıyız” diyen Kor, “Müşterilerimizin farklı ihtiyaç ve beklentilerine uygun çözümleri, adeta bir terzi gibi oluşturuyor, entegre ediyor, kuruyor ve yönetiyoruz” diye ekliyor.

Atos, global firmaların ürünlerini portföyünde barındırırken, Türkiye pazarına özel olarak geliştirdiği “Atos Abone Bilgi Yönetim Sistemi” (ABYS) çözümüyle de ülkenin şartlarına ve dinamiklerine uygun hizmetleri müşterilerine sağlıyor. Finanstan muhasebeye, bütçelendirmeden tedarik zinciri yönetimine, satın almadan envanter yönetimine, coğrafi bilgi sisteminden abone yönetim sistemine kadar birçok konuda Atos’un enerji firmalarının operasyonel sürecine katkı sağlayacak çözümleri bulunuyor.

Tevfik Kor, “Sahadaki en ufak ekipmandan, CEO’nun önüne konan dashboard’a kadar tüm süreçlere hakimiz. Teknik bilginin yanı sıra tüm sektörel süreçleri de biliyor olmamız, bizi tercih edilenbir iş ortağı kılıyor” diyor. Böylece enerji firmalarına esneklik, zaman ve maliyetten tasarruf sağladıklarını da vurgulayan Kor, “Örneğin Abone Yönetim Sistemi uygulaması kuran bir firmanın bu yatırımının karşılığını alması sadece 12-16 ay arasında değişiyor. Kayıp ve kaçak kontrolünün yanı sıra tahsilat sürecinde de gelir elde etmelerini sağlayarak maliyet avantajına katkıda bulunuyoruz” diye konuşuyor.

“HİZMET İHRACATI YAPACAĞIZ”
Türkiye’nin 2010 ila 2020 yılı arasındaki 10 yıllık süreçte enerji sektöründe yapacağı toplam altyapı yatırımı, Cumhuriyet’in ilanından 2010 yılına kadar yapılan yatırımla eşdeğer. Ülkemizin gelecek dönemde bu yatırımlar ve özelleştirmelerle öncelikli hedefi ise verimliliği artırmak. Tevfik Kor, verimliliği artırmanın yolunun bilişim teknolojilerinden geçtiğini hatırlatıyor.~

Bunun ışığında Atos’un 2014 ve sonrası için enerji sektöründe hedefleri oldukça iddialı. Yerel tecrübeye ve sektör bilgisine çok önem verdiklerini belirten Kor,
Türkiye’deki dağıtım sektörünün ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek için, 20 yıldır beraber çalıştıkları ve Türkiye’de elektrik, su ve gaz dağıtımında referans olan ürünü geliştiren ekibi bünyelerine kattıklarını belirtiyor. Böylece global bilgi birikimiyle lokal deneyimi birleştirerek müşterilerine hizmet sunduklarını açıklayan Kor, Atos’un Türkiye’de yatırımlarının devam edeceğini de vurguluyor.

Atos Türkiye olarak diğer global firmaların aksine, 20 yıllık gibi uzun kontratları tercih ettiklerini ekleyen Kor, “Böylece müşterilerimize maliyet tasarrufu sağlarken, biz de uzun soluklu projelerde önümüzü görme ve daha başarılı işlere imza atma olanağı elde ediyoruz” diyor ve ekliyor: “Bu alanların tümünde hizmet veren şirket olarak, sahip olduğumuz tecrübeyle Bulgaristan ve Hırvatistan gibi yakın ülkelerdeki projelerin gelişimine yönelik çalışmalarımızı da önümüzdeki dönemde sürdüreceğiz. Türkiye enerji sektöründe bilişim teknolojileri dendiğinde akla gelen ilk marka olmayı hedefliyoruz.”

ATOS’TAN İLK ELEKTRİKLİ ARAÇ FİLOSU

Yenilikçi teknolojiler üreten Atos, enerji konusunda da geniş kapsamlı Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Bunun en yakın örneği Bollere Group ile gerçekleştirilen işbirliği. İki firmanın girişimi ile Atos, güneş panelleri ile çalışan ilk elektrikli araç filosunu çalışanlarının kullanımına sundu.

Bu çevreci araçlar aynı zamanda Atos çalışanlarının seyahat masraflarını ve firmanın karbon ayak izini azaltacak. İlk etapta Atos’un Paris’teki genel merkezinde faaliyete geçen filo, Atos çalışanları için seyahatleri daha kolay ve konforlu hale getirecek 10 adet Atos marka araçtan oluşuyor.~
Çalışanların iş seyahatlerini daha sürdürülebilir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayacak MyCar konsepti, aynı zamanda seyahat planlama, taksi kullanımı ve kat edilen kilometre ve park ücretleriyle masraf talepleri için harcanan zamanları da en aza indirgiyor. Çalışanlar elektrikli araçları intranet üzerinden kiralayıp, istasyonlarından teslim alıp yola çıkabiliyorlar.

Proje, Atos’un 2015 yılına kadar karbon ayak izini yüzde 50 oranında azaltmayı hedeflediği “sıfır karbon” girişimini de destekliyor. Paris’te yer alan Atos genel merkezine yerleştirilen güneş pilli panellerle çalışan araçlar, Atos’un çevreci vizyonunun da en önemli adımlarından biri.

Projenin Atos’un dünya çapındaki diğer ofisleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor. Gelecek dönemde, MyCar konseptinin Atos’un AOS Studley işbirliğiyle hazırladığı ve müşterilerine sunduğu Smart Campus projesine de entegre edilmesi planlanıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz