Enerji sektörü dijital yüzyıla giriyor

T-systems’ın Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoglu, sorularımızı yanıtladı.

1.01.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Enerji sektörü dijital yüzyıla giriyor
Avrupa’nın en büyük şirketi olan T-systems’ın Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoglu, enerji şirketlerine yönelik olarak “Akıllı sayaç sistemleri”, “BT hizmetleri” ve “Akıllı şebeke çözümleri” olmak üzere 3 ana başlıkta toplanan çözümler sunduklarını belirtiyor. Kılıçoglu, “ bilgi birikimimizi Türk enerji sektörü oyuncularına aktarmaya hazırız. Global anlamda enerji sektöründe yapmış olduğumuz işler de bizim Türkiye’deki operasyonumuza büyük bir güç katıyor” diyor. Telekom sektörünün yakın gelecekte enerji sektörünü değiştirip, dönüştürecek yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya hazırlandığını vurguluyor. Türkiye’deki varlığınız, ulaştığınız büyüklük ve faaliyet alanlarınızı, şirketlere sunduğunuz hizmetleri anlatır mısınız? T-Systems Türkiye, Avrupa’nın en büyük telekom şirketi Deutsche Telekom’un kurumsal müşterilere hizmet veren markasıdır. Dünya’da 20’nin üzerinde ülkede faaliyet göstermekte olan T-Systems, kurumsal müşterilerine bilgi ve iletişim teknolojileri üzerine uçtan uca katma değerli hizmetler sunuyor. Portföyündeki 50 civarındaki ürün ve hizmet sayesinde, müşterilerimize hem temel altyapı hizmetleri verirken, hem de bulundukları sektörlere spesifik endüstri çözümleri sağlıyoruz. T-Systems Türkiye olarak aynı zamanda ülkenin önde gelen en büyük kurumsal şirketlerine, BT hizmetleri ve lisanslı bir telekom operatörü olarak hizmet veriyoruz. MPLS, Clear Channel POP’ları ve altyapısını diğer ülkelerdeki altyapımızla birleştirerek kurumlara, tek noktadan tüm telekomünikasyon hizmetlerini sağlıyoruz. Dünyada bugün 2 binin üzerinde erişim noktamız bulunuyor. MPLS omurgamız, dünyada 46 Petabyte aylık IP trafiği taşıyor. 3 kıtadaki network operasyon merkezlerimizle Türkiye’deki müşterilerimize, 7 gün/24 saat en üst seviyede hizmet sağlıyoruz. Bugün Türkiye’den hangi kurumun, dünyanın hangi noktasında telekomünikasyon ve erişim ihtiyacı bulunuyorsa bu hizmetleri, en doğru teknik altyapı ve maliyetlerle müşterilerimize sunabiliyoruz. Türkiye’ye girdiğimiz 2006 yılından bu yana istikrarlı büyümemizi sürdürüyoruz. Girdiğimiz yıldan bu yana büyüyerek istikrarlı bir gelişim sergiledik.

Enerji sektörü dünyada sizin şirket için çok önemli. Türkiye’de de bu alana yöneldiniz. Sizin bu sektöre yönelik hangi hizmetleriniz var?
Bu sektöre yönelik 3 ana hizmetimizi “akıllı sayaç sistemleri”, “BT hizmetleri” ve “akıllı şebeke çözümleri” olarak sayabilirim. Akıllı sayaç (smart metering) utility dağıtım şirketlerine elektrik, gaz ve su tüketiminin anlık ölçümünü sağlayan bir sistem. Sayaçlara veya sayaçlara yakın yerlere konulan konsantratörler sayesinde tüketim miktarları ölçümleniyor ve bu bilgileri 15 dakikalık aralarla merkezde bulunan sistemlere iletiliyor. Bu sayede hem sağlayıcı şirket, hem de kullanıcı kullanılan elektrik, su ve gaz miktarını 15 dakikalık aralarla takip edebiliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye girmesiyle birlikte dağıtım şebekeleri daha karmaşık hale gelmeye başlamış ve akıllı şebeke çözümlerine duyulan ihtiyaç artmıştır. Çünkü rüzgar ve güneş gibi enerji kaynaklarının sürekliliğinin aynı olmamasından dolayı artan enerji talebini dengelemek için şirketler kesinti
yapmak zorunda kalabiliyor. Güneş ve rüzgar enerjisinin kontrol edilebilir olmaması ve kendi enerji ihtiyacı için ürettiği enerjiyi şebekeye veren tüketicilerin de artmasıyla birlikte gelecekte enerji üretimi ve tüketimindeki dengeyi en uygun seviyede tutabilmek çok önemli olacak. Çözüm ise akıllı BT sistemleri ve şeffaf tüketim ve üretim verilerini kullanan aktif yük yönetim sistemleridir. Bu sistemler ayrıca doğru zamanda doğru karar vermenizi de destekleyecektir.~

Şirketinizin enerji sektörüne yönelik geniş bir bilgi teknolojileri hizmet portföyü var. Bunlardan da bahsedebilir misiniz?
- T-Systems’ın enerji sektörüne yönelik BT hizmetleri portföyünde ise gerçekten pek çok hizmet bulunuyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

- Dönüşüm ve süreç danışmanlığı
- Güvenlik ve teknoloji
- Dinamik, ölçeklenebilir ICT çözümleri
- Entegre telekomünikasyon çözümleri
- Altyapı ve kullanıcı spesifik paketler
- Doküman yönetimi, arşivleme ve depolama
- Aplikasyon çözümleri Örneğin: aplikasyon yönetimi, ERP, BI testleri
- Bulut hizmetleri
- Enerji süreçleri ve BT hizmetleri
- Şirketler için enerji verimliliği

Yakın zamanda Türkiye’de hangilerini sunacaksınız? Bunlar şirketlere ne gibi farklar yaratacak?

Global anlamda sunduğumuz tüm bu sistemleri Türkiye’de de sunma imkanına sahibiz. Enerji şirketlerinin yeni iş modelleri uygulamasına ve şirketlerin bu alanda verimliliklerini artırmasına yardımcı oluyoruz. Sonuçta ICT’deki (Information Communication Technoloy) uzmanlığımızın yanı sıra enerji sektörü süreçlerinde de derin bir bilgi birikimine ve know-how’a sahibiz. Bu bilgi birikimini de Türk enerji sektörü oyuncularına aktarmaya hazırız. Global anlamda enerji sektöründe yapmış olduğumuz işler de bizim Türkiye’deki operasyonumuza büyük bir güç katıyor. T-Systems, kendi kaynakları ve tecrübesinin yanı sıra Deutsche Telekom’un iletişim altyapısı ve toplu veri yönetimindeki deneyiminden de faydalanıyor. Bu sayede enerji sektöründeki oyuncular, bizimle çalışarak geniş ölçekte bir iletişim ağına ulaşma şansı elde ediyor. Sonuçta T-Systems, Almanya’da 30 veri merkezine, 20 bin yerel servis mühendisine, veriyi geniş hacimli işleme uzmanlığına sahip. Örneğin Deutsche Telekom, Almanya’daki cep telefonu ağı için bir günde yaklaşık 100 milyon veriyi işlemden geçiriyor.

Bildiğimiz kadarıyla sizin Güney Amerika’da örnek projeleriniz var. Bunlar o ülkelerde ne fark yaratıyor?
- Güney Amerika’da özellikle Brezilya’daki çalışmalarımızdan bahsedebilirim. Brezilya enerji üretimi açısından dünyanın en temiz ülkelerinden biri. Ülke şu anda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji ihtiyacının yüzde 94’ünü sağlıyor. Burada yüzde 84 oranında enerji hidroelektrik santrallerinden üretiliyor. Brezilya hem nüfus hem ekonomik açıdan dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri.~
Brezilya kamu şirketlerinden 15 temsilci, T-City Friedrichshafen’ı ziyarete geldi. Odaklandıkları projelerden biri Oberhof ve Windhag’daki akıllı sayaç okuma sistemleri projesiydi. Brezilya 62 milyon akıllı elektrikli sayacı, 2020 yılına kadar yüklemek istiyor. Bu nedenle bu projeyle özellikle ilgilendiler. Buradaki ziyaretleri sırasında akıllı şebekelerin ne olduğunu anlamaya da çalıştılar. Aynı zamanda Almanya ve Brezilya arasında bu anlamda ne tür işbirlikleri hayata geçebilir bunun arayışı içinde de oldular.

Gelecekte telekom sektörü, enerji sektörü için ne gibi farklar yaratmaya devam edecek?
Enerji sektörü dijital bir yüzyıla giriyor. Sektörün önemli bir geçiş döneminde olduğunu söylemek mümkün. Değişen pazar şartlarına ayak uydurmak için kamunun, sayaç operatörlerinin ve servis sağlayıcıların esnek, güvenilir ve yüksek performanslı ICT çözümlerine ihtiyaçları var. Çevreye duyarlılık, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji gibi kavramlar daha yüksek fiyat ve fazla maliyet baskısı anlamına da geliyor. Kamunun esnek tarifeler sunması önemli. Yerel pazarlarda müşterilerin kolaylıkla operatör değiştirmesine imkan sağlamaları gerekli. Tüm bunları ise ICT çözümleriyle yapmak mümkün. Gelecekte de bu ihtiyaç artacak.

Sizin sunduğunuz ürün ve hizmetler şirketler için verimlilik ve etkinlik açısından ne gibi yarar sağlıyor?
Enerji sektörünün karşılaştığı çeşitli zorlukların üstesinden esnek ICT (Information Communication Technology) çözümleriyle gelmek mümkün. Bu alanda bizim tecrübemiz de oldukça fazla. T-Systems, telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri alanındaki tecrübesini kullanarak enerji sektörüne yönelik hızlı ve esnek çözümler sunuyor. Bu da enerji sektörü oyuncularının verimliliklerinin artmasına neden oluyor. T-Systems ICT’deki, tekelokomünikasyondaki ve en ileri akıllı enerji teknolojileri alanındaki bilgi birikimiyle enerji sektörü oyuncuları için tek bir merkezde pek çok çözüm sunmayı da başarıyor. Bizim amacımız enerji sektöründeki oyunculara karşılarına çıkacak her türlü zorlukta ve yenilikte yardımcı olmak.

Şu anda sizin merkeziniz olan Almanya’da çok yenilikçi ürün ve hizmetler var mı?
- Deutsche Telekom, “Deutsche Telekom Laboratories” (www.laboratories.telekom.com) bünyesinde gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları sonucunda yaklaşık 7 bin ürün için fikri mülkiyet hakkına sahip olmakla beraber, Technische Universität Berlin (Berlin Teknik Üniversitesi) ve Ben Gurion Üniversitesi ile yarının dünyasını şekillendirmek hedefiyle trend belirleyici ürün ve servislere yönelik AR-GE işbirliği içinde çalışıyor. Bu kapsamda T-Systems tarafından AR-GE çalışmaları üzerinde T-City Friedrichshafen’de (www.t-city.com) yapılan detaylı inceleme ve araştırmalar neticesinde geliştirilen yenilikçi hizmetlerini Enerji, Sağlık, Medya Dağıtım ve “Connected Car” başlıkları altında müşterilerine sunuyor.   

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz