İhtiyaca uygun çözüm sunuyoruz

Kadir Şener’le bulut bilişimi ve Microsoft’un bulut bilişimdeki yerini ve hedeflerini konuştuk.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İhtiyaca uygun çözüm sunuyoruz
Kurumsal bulut bilişim bazlı servisler için insan kaynakları ve altyapıya yapılan yatırımın, 2011 ila 2012 sonu arasında yüzde 19,8 artış göstererek 109 milyar dolara çıkması bekleniyor. IDC’nin araştırmasına göre ise bulut bilişim özellikle istihdam anlamında oldukça büyüyecek. Sonuçlara göre, 2012 yılının sonunda bulut bilişim sektörü 6,7 milyon kişilik ek istihdam sağlamış olacak. Sektör 4 yılda yüzde 50 oranında büyüyecek. 2015 yılında bulut bilişimden elde edilen yıllık gelir miktarının 1,1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Teknolojinin yeni gelişimi bulut bilişimde Microsoft, öncü konumda. Tam, kapsamlı ve uçtan uca bir bulut hizmeti sunan şirket, bulutun gücünün tamamının istenilen şekilde kontrol altına alınmasını sağlıyor. Microsoft’un hedefi her son kullanıcının bulut bilişim avantajlarından kendi ihtiyaçları doğrultusunda yararlanmasını sağlamak. Microsoft Türkiye Sunucu ve Bulut Platformları Ürün Müdürü Kadir Şener’le bulut bilişimi ve Microsoft’un bulut bilişimdeki yerini ve hedeflerini konuştuk.

Bulut bilişim neden bu kadar önemli?
- Bulut bilişim çok önemli bir teknolojik dönüşüm. Bulut servislerini biz 10-15 yıldır kullanıyoruz. Ama kurumlara, kullanıcılara yayılması ve bu kadar popülerleşmeye başlamasını son 3-4 yıldır görüyoruz. Bu bir dönüşüm. Öyle bir günde olmuyor. Geriye baktığımızda hep böyle önemli dönüşümler oluyor. 1970’lerde main frame teknolojisi vardı. Verimlilik yüksekti fakat esneklik yoktu. 80- 90’larda bilgi teknolojileri önemli bir değişim yaşadı. PC sunucu modeli dönüşümü. Burada esneklik, çeviklik vardı. Bulut bilişim bu iki dünyanın, verimlilik ve esnekliğini bir araya getiren bir dönüşüm. O yüzden ekonomik boyutu var işin.

Bulut bilişimin ekonomik açıdan ne gibi avantajları var?

- Görünen tarafta ölçek ekonomisi var. Siz bir kurumsunuz. Bir iki üç sunucu alıyorsunuz, ama bir bulut hizmetinden bahsettiğimizde 100 -200 bin sunuculu yapılardan bahsediyoruz. Ölçek ekonomisine bağlı olarak elektrikte tasarruf elde ediliyor, sunucu satın almalarında belli bir tasarruf elde ediliyor. İş gücü yüklerinde belli tasarruflar elde ediliyor. Maliyetler düşüyor. İkincisi talep tarafında bir kümelenme oluyor. Şöyle bir yapı düşünün. Günün saatlerine bağlı olarak değişik talepler geliyor. Son kullanıcı, hizmetleri genelde akşam kullanılır. Ama iş hizmetleri gündüz kullanılır. Siz gündüz çok talep gören bir hizmet için yatırım yapsanız da akşam talep boş kalıyor.~

Bu konuyu biraz açabilir miyiz?

- Farklı bölgeler düşünün. Messenger akşam saatlerinde daha fazla kullanıyor. Avrupa’da akşam iken, ABD tarafında boş kalıyor. Türkiye’de Kandilli Rasathanesi’nin web sitesini örnek verebiliriz. Kandilli’nin normal zamanda aldığı talep 1’dir, ama deprem olduğu zaman talep bin olur.

Siz bu yatırımı 1000’e göre mi yapacaksınız, yılın deprem olmadığı günlerine göre mi yapacaksınız?
- Mesela üniversitelerin kayıt siteleri, yılda iki kez çalışır. Hiçbir öğrenci başka zaman girmez. Bulutta siz bütün bu istekleri dünya çapında, bölgeçapında veya şirket çapında kümelediğiniz için bu değişkenlik azalıyor.

Başka nasıl bir maliyet avantajı var?

- Diğer ekonomik boyutu da diyelim ki siz bir uygulama geliştirdiniz. Birden fazla kuruma hizmet veriyorsunuz. Şu anki var olan yapıda nedir? Siz her kurum için bu uygulamayı birden fazla kez kuruyorsunuz, denetliyorsunuz. Peki bulut servisinde ne oluyor? Bu uygulamayı kuruyorsunuz, 100’lerce 10 binlerce kullanıcıya aynı hizmeti veriyorsunuz. Bulut çok ciddi bir maliyet avantajı getiriyor.

Sanırım maliyetten öte bir de ÎK avantajı var?

- Doğru, buluta sadece maliyet olarak bakmamak lazım. Bizim araştırmalarımıza göre maliyetlerin yüzde 55’i altyapıdır. Yüzde 30-35’lik kısmı uygulamaların yönetilmesidir. Diğer kalan kısım da yeni uygulama geliştirmedir. Napıyoruz biz? Bütün BT yatırımlarının yüzde 90’ını esas bu iş gruplarının görmediği şeye yapıyoruz. Bulut ne yapıyor? Yüzde 90’lık kısımdaki maliyetleri aşağı çekiyor. Bulut bilişimde genel konsept, BT departmanlarının işi yürütmekten çok daha fazla inovasyona odaklanmalarını sağlıyor. O yüzden çok teknolojik değişimler gördük sektörde. Ama işin arkasında bir ekonomik boyut yoksa bunlar geride kalıyor.

Bulut bilişim dünyada ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştı? Gelecekte ne olacak?

- Özel bulut için tahmin şu; 2012 yılı içinde kurumların yüzde 69’u özel bulut kullanmayı düşünüyor. Genel bulut tarafında da çok hızlı bir gelişim var.

Türkiye’de mevcut durum nedir? Gelecekte nasıl bir gelişim bekleniyor?
- Türkiye’de özel bulut tarafında Microsoft Türkiye’de çok ciddi yatırımlar görüyoruz. Denizbank şu anda özel bulut yapısı kurdu. Bu ortamda hizmet veriyor. Sunucu maliyetlerinde 7 milyon dolar, toplam altyapı maliyetlerinde 12 milyon dolarlık tasarruf elde etti. İş yükü azaldı. Bank Asya BT süreçlerinde bizim özel bulut çözümlerimizi kullanıyor. Normalde 3 kişinin 1-2 günde yaptığı işi şu anda yarım saat- 1 saat arasında yapıyorlar. Süreçlerini otomatize ettiler. Bulut, bütün BT çalışma sürecini değiştiren bir şey. Başarı hikayeleri artıyor şirketler bazında.~

Türkiye’deki gücü nedir Microsoft’un bulut bilişimde?
- Hiçbir üreticinin veremediği kadar kapsamlı çözüm sunabiliyoruz. Microsoft Özel Bulut çözümlerinin farkı burada. Microsoft, sahip olduğunuz yatırım ve yetenekleri artırırken, bulutun sağladığı yeni değerden de faydalanabilmeniz için, klasik, özel ve genel bulut ortamlarında tanıdık ve tutarlı bir platform sunuyor. Microsoft‘un Özel Bulut çözümleri, heterojen fiziksel ve sanal ortamlara yayılıyor, veri merkezi işlemlerini standartlaştırıyor ve hizmetlerinizi uçtan uca yönetebilmeniz için önemli iş uygulamalarının iç yüzünü gösteriyor. Microsoft’un Özel Bulut çözümleri ve Microsoft Genel Bulut çözümü Windows Azure ile bulut bilişimin tüm gücünü, ortak güçlü kimlik yönetimi, yazılım geliştirme, sanallaştırma ve yönetim araçlarıyla birleştirme esnekliği sağlıyorsunuz. Bu çözümler ihtiyaç duyduğunuz her anda, hem özel hem de genel bulut ortamlarına geçişte size ilave ölçekleme ve verimlilik yaratıyor.

Bulut bilişimdeki iş ortaklarınız kimler? Kimlere hizmet veriyorsunuz?
- Özel bulut platform hizmetlerinde çok geniş bir eko sistemimiz var. Microsoft ürünlerini kullanarak müşterilerimizin ortamlarına girerek bulut yapıları kuran çok geniş bir portföyümüz var. Platform hizmetlerine geldiğimizde, Azure şirketlere, girişimcilere ve yazılım firmalarına hizmet eder.

Bu alanda şirket olarak hedefleriniz neler?

- Windows Server 2012 ve System Center 2012 Özel Bulut çözümlerimiz ile Windows Azure Genel Bulut çözümümüzü bu yıl en yenilikçi ve çarpıcı versiyonlarını müşterilerimize sunduk. Windows Server 2012, System Center 2012 ve Windows Azure ile her ölçekteki kurumun bulut bilişimden faydalanmasına olanak sağlıyoruz. Hedefimizde bulut bilişimi her kullanıcıya, her kuruma taşımak var. Çünkü biz büyük vizyonla bulut bilişimi sunabiliyoruz. Diyoruz ki tamamıyla müşterinin ihtiyaçlarına göre bulut bilişim çözümlerimiz var. Size bir çözümü dikte etmiyoruz. Siz ihtiyacınız olan çözümü alıyorsunuz. Eğer bir teknolojik gelişimin ardında bir ekonomik açıklama varsa, bu dönüşüm gerçekleşecektir. Zaman içinde interneti gördük, veri merkezlerinde sanallaştırma teknolojilerini gördük. Mainframe’lerin verimliliğini, PC sunuların esnekliğini, internetin global ölçeğini ve sanallaştırmanın maliyet avantajlarını hepsini birleştiren yeni bilgi teknolojileri düzeni dönüşümüdür bulut bilişim. Bizim hedefimiz her son kullanıcının bulut bilişim avantajlarından kendi ihtiyaçları doğrultusunda yararlanmasını sağlamak. Özel bulut olabilir, genel bulut olabilir, hibrit bulut olabilir. 

ESNEKLİK VE MALİYET
MALİYET AVANTAJI SAĞLIYOR

Bulut bilişimin sağladığı faydaları örnekler üzerinden açıklamak daha yararlı. Bulut bilişim, maliyet, esneklik sağlıyor. Bir girişimcisiniz. Çok iyi bir iş fikriniz var. Ama küçük bir bütçeniz var. Siz bir e-ticaret platformu kuracaksınız. Ne yapmanız lazım? Altyapı yatırımı yapmanız lazım. Bulut yapacağınız bu yatırımın maliyetini azaltıyor.~
Talep ne olacak?
Ne kadar talep geleceğini bilmiyorsunuz. Talep ne olacak? Kestiremiyorsunuz. Yatırımı neye göre yapacaksınız? Bulut bilişimde kullandığın kadar öde modeliyle, ilk yatırım yapmadan bulut bilişime dâhil olabiliyorsunuz.
Esnek hareket imkani
Talebinize göre esnek hareket edebiliyorsunuz. Önden sabit maliyete katlanmıyorsunuz. Ciddi bir maliyet avantajı sağlıyorsunuz. İşgücü avantajı sağlıyorsunuz. Kullandığın kadar öde, talebe bağlı kümele modeli yapabiliyorsunuz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz