Yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip Soyak İnşaat, bu yıl içinde İstanbul ve İzmir'de yeni projeler için düğmeye bastı.
Geçen yıl bin 500 konut satışına imza atan şirket, bu yıl bu hedefini ikiye katladı. Bugüne kadar orta sınıfa yönelik konut ürettiklerini ifade eden Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, "Artık A grubuna yönelik projelere başladık. Bunun ilk örneğini İstanbul Bahçeşehir ve Zincirlikuyu'da gerçekleştireceğiz" diye konuşuyor. Soyak Topluluğu'nun ilk şirketi olarak 1961 yılında kurulan Soyak İnşaat, gerçekleştirdiği yurtiçi ve yurtdışı projeleriyle Türk inşaat sektörünün önde gelen şirketlerinden. Satışı devam eden üç projesinin yanı sıra yeni projeleri de bulunan şirket, İstanbul'un yanı sıra İzmir'de de atılım içinde. Genellikle orta gruba hitap eden konut projeleriyle bilinen Soyak İnşaat, İstanbul Bahçeşehir'de ve Zincirlikuyu'da inşaatına başladığı projeleriyle "A grubu"na da yönelmiş durumda. Anadolu'da da farklı illerde fizibilte çalışması yürüten şirket, önümüzdeki dönemde bu bölgede de çalışmalar yapmayı planlıyor. Ofis yatırımları da olduğunu öğrendiğimiz Soyak Holding'in CEO'su Emre Çamlıbel ile gelecekprojelerine ve sektöre yönelik konuştuk:
Satışı devam eden projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
- Şu anda satışı devam etmekte olan üç projemiz var. Bunlardan birincisi Soyak Siesta. İzmir'de 2 bin 250 konutluk bir proje bu. İlk etabı teslim edildi. İkinci ve üçüncü etaplarının satışı devam ediyor. Etap etap satışları devam edecek. Şu an bin 500'ü satışa sunuldu ve bugün itibarıyla 900 adedi satıldı. Yine İzmir'de satışa sunduğumuz Mavişehir Optimus isimli bir projemiz var. Bin 200 konutluk bu projenin inşaatı ve satışına başlandı. Onun satışları da çok iyi gidiyor. 814 dairelik ilk etabı satışa sunduk ve yaklaşık 250 daire bir hafta içinde satıldı. Bunlara ilaveten kasım ayında satışa sunduğumuz İstanbul Halkalı'da bir projemiz var. Soyak Park Aparts isimli bu projemiz bin konuttan oluşuyor. Şu an 650 dairemizin satışı gerçekleşti. İnşaat devam ediyor. 2013 ortasında proje tamamlanacak.
Bugüne kadar genellikle B grubuna hitap eden projeler gerçekleştirdiniz. Yeni projeleriniz ile birlikte biraz daha üst gruba yönelik projeler yapmaya da başladığınızı söyleyebilir miyiz?
- Bugüne kadar inşa ettiğimiz 50 bin konut hep orta gelir grubuna hitap ediyordu. Öyle ki fiyatlarımız 80 bin liradan başlıyordu. Çünkü ihtiyaç o doğrultudaydı. Türkiye'nin temel dinamikleri de o noktayı işaret ediyordu. "Büyüyen orta sınıf' diye tabir ediyoruz biz bu kesimi. Biz de o kesime odaklandık. Fakat projelerin lokasyonu, arsanın imar durumu, arsa sahibinin varsa birtakım kriterleri, içinde bulunduğumuz makro ekonomik göstergeler itibarıyla kurumsal olarak farklı bir kitleye de hitap etmemiz gerekiyor. Örneğin; Zincirlikuyu gibi bir lokasyonda orta sınıfa hitap etmek çok zor. Çünkü arsa, inşaat maliyetleri çok yüksek. Orada talep üst gruptan olduğu için ona yöneliyoruz. Keza Bahçeşehir'de de öyle bir durum var.
Elimizdeki arsa ve alan A grubuna girmeyi gerektiriyorsa o tür projelerde de olacağız önümüzdeki dönemde. Elinizde proje yapabileceğiniz çok arsanız var mı?
- Elimizde 30 bin konutluk arsamız var. Bazılarını hızlı bir şekilde devreye alıyoruz. istanbul Zincirlikuyu ve izmir Güzelbahçe'deki yeni projelerimizin arazileri bizimdi mesela. Zamanla uygun gördüklerimizi devreye almaya devam edeceğiz.
Soyak inşaat geçen yılı nasıl kapattı. Bu yıl kaç konut yapmayı hedefliyor?
- Geçen yıl bin 500 konut yaptık. Bu yıl ise 3 bin konutluk bir satış hedefliyoruz. Soyak Holding'in geçen yılki cirosu ise 700 milyon liraydı. Bu yıl ise 1 milyar lirayı geçmeyi bekliyoruz. Grup olarak gayrimenkul ve enerji sektörlerinde büyümeyi hedefliyoruz.
Sonbahar aylarında konut sektöründe bir zam dalgası olur mu? Öngörüleriniz neler?
- Mayıs ayı yeni konut endeksi verilerine göre yeni konut fiyatları son bir yılda yüzde 6,5 oranında artmış. Bu, tüm Türkiye'deki markalı konutları işaret eden bir endeks. B0akıldığında son bir yılda enflasyon yüzde 7'nin üzerinde olmuş. inşaat malzemeleri fiyatları ise yüzde 8'in üzerinde artmış. Demek ki reel olarak konutlar ucuzlamış. 2008, 2009 yıllında Türkiye sıkıntılı bir dönemden geçti. 2010 ise toparlanma yılıydı. Buna rağmen 2010 yılında konut fiyatları 2007 seviyesindeydi. Oysa her yıl enflasyon da artıyor inşaat malzemeleri fiyatları da. Ama biz bunları fiyatlara yansıtmadık. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde yaz sonuna doğru maliyetlerdeki artışın konut fiyatlarında az da olsa bir artışa neden olacağını düşünüyoruz. Bu tablo, konutta bir fiyat balonu olmadığını da ortaya koyuyor. Bugün metrekaresi 3 bin liradan satılması gereken projelerin metrekaresi 2 bin 600 liradan satılıyor.~
Türkiye'de gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sektör, son yıllarda oldukça gelişti. Hem inşaat hem de gayrimenkul geliştirme açısından olumlu durumlar ortaya çıktı. inşaat şirketlerinin teknolojisinin, becerisinin, hızının ve rekabet gücünün bütün dünyada kabul edildiğini söyleyebiliriz. 10 yıl önce bu alanda çok şirket yoktu. Soyak, Mesa, Alarko gibi az firma faaliyet gösteriyordu sektörde. Bugün ise çok güçlü, markalaşmış, iyi projeler üretmiş pek çok inşaat şirketi var. Demek ki sektör çok iyi bir noktaya gelmiş.
Sektörün gelişmesinde etkili olan faktörler neler sizce?
GSMH artınca alım gücü arttı. Mortgage ile ilgili adımların atılmış olması, konut kredi faizlerinin düşmüş olması gibi faktörler sektörü geliştirdi. Sektörde rekabet unsurları oluştu, tüketici konut konusunda bilinçlendi. Öte yandan Türkiye'nin hane halkı yapısı değişti ve gayrimenkul sektörü buna uyum sağladı. Köylerden kentlere göç devam ediyor. Şehirlerde nüfus yoğunluğu artıyor. Bu da konut sayısını etkiliyor. Kentsel dönüşüm projelerinin adım adım başlamasının da etkisi söz konusu.
İnşaat sektörü ilk altı ayı nasıl geçirdi?
2010 sektör için toparlanma yılıydı. 2011'in ilk altı ayı ise ciddi projelerin piyasaya çıktığı bir dönemdi. 2010 yılında beklenenin çok üzerinde bir konut ruhsatı alınmıştı. Biz 550 bin civarında beklerken, 813 bin konut ruhsatı alınmıştı. Bu ruhsatlar geçen yılın son çeyreğinde alındı. Bu projelerin inşaatına ise 2011'de başlandı. Önümüzdeki dönemde de bu ivmenin devam etmesini bekliyoruz. Sektörün 2011'i yüzde 15- 20 oranında büyüme ile kapatacağını tahmin ediyoruz.
Sizce Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı nedir?
Ben 600 - 700 bin konut mertebesinde olduğunu tahmin ediyorum. Sadece sağlıksız yapılardan ve nüfus artışından kaynaklanmıyor bu ihtiyaç. Nüfusun içinde gençlerin payı büyük. Evlenip ayrı eve çıkıyorlar. Ayrıca yaşam tarzlarındaki değişmeye bağlı olarak evlenmeden evini ayıran gençlerin de sayısı oldukça arttı. Öte yandan kentlere göç devam ediyor. Bu da ev ihtiyacını artırıyor. Depremden zarar görmüş evlerin yenilenmesi lazım. Bunun dışında depremden zarar görmemiş ama eski şartnamelere göre inşa edilmiş konutların da yenilenmesi gerekiyor. Bütün bu faktörleri biraraya getirince 600 - 700 bin konut rakamı ortaya çıkıyor.
Anadolu'da inşaat sektöründe bir patlama bekliyor musunuz?
Patlama demesek de sektörel açıdan gelişme bekliyoruz Anadolu'da. Çünkü Türkiye'de kişi başına düşen GSMH'nin payı 2 bin dolardan 10 bin dolar seviyesine yükseldi. Alım gücündeki artış tüm Türkiye'ye yayıldı. Birçok şirkete Anadolu'da proje yapma imkanı doğdu. Biz istanbul, Ankara, izmir'in dışında Bursa, Antalya, Gaziantep, Manisa, Trabzon, Eskişehir gibi illerde çalışmalar yürütüyoruz. Birçok şirketin de Anadolu'da yatırım planladığını biliyoruz.
Küçük konuta Talep var
Son dönemde konut sektöründeki trendin küçük metrekarelerdeki evlere yönelik olduğunu söyleyen Çamlıbel, su bilgileri veriyor: "Büyük şehirlerde insanlar kullanmadıkları alanların aidatını ödemek istemiyor. Büyük evleri ısıtmak, temizlemek, aydınlatmak da istemiyor. Artık aile yapısı da değişti. Genelde ailelerin tek çocukları var. Çalıştıkları için kendileri de çocukları da genelde ev dışında oluyor. Yoğun is temposu nedeniyle evlerini genellikle uyumak, dinlenmek için kullanırken hafta sonları da kendilerini dışarı atıyorlar. O yüzden büyük metrekarelerde bir konut tercih etmiyorlar. Bu yüzden son dönemde küçük metrekarelerdeki konut talebinde artış var, bunun devam edeceğini düşünüyoruz."
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?