Lojistik TOPARLANMA SÜRÜYOR
Lojistik, 2009 yılında yaşanan ekonomik daralmadan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. 2011 yılı itibariyle ekonomideki genel toparlanma, lojistik sektörünü de olumlu etkiledi. 2012 ise Avrupa'daki kriz ve Ortadoğu'da yaşanan problemler nedeniyle sektör için hiç de kolay bir yıl olmadı. Öte yandan coğrafi konum avantajı nedeniyle giderek lojistik bir üs olan Türkiye'de sektör, 2012'de yüzde 20 civarında büyüdü. Yaklaşık 50 milyar dolar hacmi ulaşan lojistik pazarında, 2 binden fazla şirket bulunuyor.
NİTELİKLİ İSTİHDAM ARIYOR
Yüksek akaryakıt fiyatları, lojistik sektörünün en önemli problemi. Euro kurunun düşük seviyelerde olması da ihracatı ve uluslararası nakliye sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca üniversitelerde lojistikle ilgili bölümler son yıllarda kurulduğundan, sektörde hala nitelikli personel eksikliği var. Orta ve üst düzey yönetici ihtiyacı ortaya çıktığında ise sıkıntı çok daha fazla büyüyor. Sektörün en önemli bir diğer sorunu ise alt yapı ve mevzuat yetersizliği olarak belirtilebilir.
YATIRIMLAR HIZ KAZANACAK
Lojistik sektörü, Türkiye'nin dış ticaret hacminin artmasıyla birlikte 2013'te yüzde 13 civarında bir büyüme bekliyor. Ayrıca sektörde satın almaların ve birleşmelerin devam edeceği tahmin ediliyor. Lojistik sektörünün lider şirketlerinden Ceva'nın Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Fuat Adoran, ”2013, hem filo hem tesis anlamında yatırımların hız kazandığı bir yıl olacak. 2015 yılı için ise Türkiye lojistik faaliyetlerinin toplam büyüklüğünün 120 milyar dolar olacağını öngörüyoruz” diyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?