Ailedeki çatışmanın en önemli nedeni

Zenginlik, ailedeki çatışmaların en büyük nedeni.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ailedeki çatışmanın en önemli nedeni
Şehir adını vermek istemiyorum. Ama Anadolu denince akla gelen birkaç ilden birinden söz ediyorum. Anlatacağım öyküyü, 3’üncü kuşak temsilcisinden dinledim. O da durumdan memnun değil ama yapacak başka bir şey olmadığını düşünüyordu.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Gıda alanında ilinde ilk 3, Türkiye’de ise kategorisinde ilk 10’a girecek şirketleri olan ailede işler, 2000’li yılların başına kadar yolunda gidiyordu. Ancak, ne zamanki aile büyüğü gider ve işlerle servetin yönetimi gündeme gelir, sorunlar da ortaya çıkar.

İki kardeş yönetim konusunda anlaşamaz, kavga eder ve küserler. Yıl 2002... Düşünün o zamandan bu yana birkaç 100 milyon TL ciroya sahip şirketi, hiç konuşmadan, arayı düzeltmeden yönetiyorlar.

Bir yandan bu gıda şirketini yönetirken diğer yandan da iki kardeşle çocukları, kendilerine başka işler kurup ona odaklanıyorlar. Ortak işi de “küs” şekilde yönetiyorlar. Sonuç: O şirket son 10 yıldır neredeyse yerinde sayıyor. Büyümeden yoluna devam ediyor. Geleceği ise belirsiz... Anadolu’dan bir örnek verdim ama İstanbul’da da benzer hikayeler duymak mümkün. Yakın zamanda büyük bir inşaat şirketinde kardeşler aynı nedenle ayrılma kararı aldı. Her ne kadar çeşitli nedenler ortaya atılsa bile gerçek neden “serveti yönetmek” olarak öne çıkıyor.

Avrupa’da durum nasıl?
Geçtiğimiz günlerde Barclays Bank’ın hazırladığı bir raporu okuyunca Türkiye’deki aynı durum aklıma geldi. Raporda çok önemli şu tablo yer alıyordu: “Zenginlik, ailedeki çatışmaların en büyük nedeni.” Araştırmadan Türkiye’deki gerçeği de doğrulayan şu bulgular öne çıkıyordu:

1.    Aile şirketlerinde servet/zenginlik arttıkça sorunlar daha fazla artıyor.

2.    Araştırma, 15 ülkeyi kapsıyor. Bu ülkelerde “zenginliğin” çatışmada en büyük etken olduğunu düşünenlerin oranı ortalama yüzde 40’ı buluyor.

3.    Göründüğü kadarıyla doğuya gittikçe bu yüzden çatışma çıkma oranı artıyor. Hindistan, yüzde 61 ile ilk sırada yer alıyor.

4.    Araştırmaya yanıt veren aile şirketleri bireyleri, “zenginlikten almaları gereken payı alamadıkları için” aile içindeki çatışmanın arttığına inanıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz