Living lab ağları ve akıllı şehir kurma

Sadece 10 yıllık geçmişi olan living lab (LL-yaşam laboratuvarı) konsepti, dünyada hızla yayılıyor.

1.07.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Living lab ağları ve akıllı şehir kurma
ENoLL (European Network of Living Lab) adında bir çatı organizasyonundan sertifika almak zorunda olan bu laboratuvarlarının ilk uygulamaları, Finlandiya ve İsveç’te başlatıldı, Bu iki ülkede LL’lerin bir başarı hikayesine dönüştüğünü gören Avrupa ve dünyanın diğer önemli kentleri, hızla LL’leri faaliyete geçirdi, Günümüzde Avrupa’da 300, dünyada da 100 olmak üzere toplam 400 civarında LL faaliyet gösteriyor ve sayıları giderek artıyor, ENoLL’un başkanı Finli Jarmo Eskelinen’e göre LL konsepti dünyaca benimsendiğinden ENoLL’un adını artık World Network of Living Lab: “WNoLL” olarak değiştirmenin zamanı geldi, Geçtiğimiz haziran ayının 17-19 günleri Helsinki’de 24 ülkeden 700 delege bir araya gelerek LL’lerin geleceğini, akıllı şehirleşmeye, inovasyona ve sürdürülebilir büyümeye katkılarını masaya yatırdı,

Oturumlarda; LL’ler ve akıllı şehirler, akıllı şehir kuruluşu ve konsepti, akıllı şehir örneklerine bakış ve LL’ler, LL’ler ve akıllı şehirler için araştırma ajandasını belirleme, LL’ler için teorik esaslar, LL’lerde kullanıcı inovas-yonu için sosyal medya, Finlandiya-flaman LL vaka çalışması sonuçları ve özellikleri, LL kurgusunu kolaylaştırma ve dinamikler, LL’lerde kullanıcı buluşmaları, ENoLL içinde açık inovasyon tanımı ve merkezde toplama, LL sertifikasına başvuru konuları irdelendi, Manchester’da 27-30 Ağustos 2013 tarihlerinde yapılacak ENoLL genel kurul toplantısı ve yaz okulunda ise başlıca şu konular ele alınacak:

Akıllı şehirler ağına bağlantı, akıllı şehirler için açık inovasyon şekillenmesi, cloud ve şehir, gelecek internet ağına ve bilgi oturumuna bağlantı, tasarım toplumu için LL metodolojisi, kullanıcılarla çalışma: LL’lerin tabanı, LL metodoloji el kitabının tanıtımı, LL araçları ve metodolojileri, Avrupa yaratıcı halkası, LL’lerin bölgesel akıllı uzmanlaşma stratejileri, LL’ler ve sosyal inovasyon, insani akıllı şehirler yaratma,

BÜYÜK KENTLERİN SORUNLARI
Geçtiğimiz haziran ayında İstanbul ve SaoPaulo’daki protestolar gösterdi ki büyük kentleri, bugünkü yaklaşımlarla ve anlayışlarla yönetmek artık mümkün değil, Küreselleşme, yeni pradigmalar, değişen demografiler ve hızlı kentleşme, her şeyi etkiliyor, Dünyaya örnek bu iki kent, artık megapol olmaktan çıkıp ülke haline geldi, Bu tür kentlerde yaşayanlar, nasıl çalışacaklarına, düşüneceklerine, seyahat edeceklerine, iletişim kuracaklarına, sağlıklı besleneceklerine, temiz çevreye kavuşacaklarına, sanatsal tercihlerine, spor yapmaya ve eğlenmeye çok sayıda seçenek yaratılabileceğinin bilincinde. Günümüzde LL’ler, yeni teknolojileri ve stratejileri tasarlamak, geliştirmek, uygulamak ve denemek için disiplinler arası uzmanları bir araya getirerek kişisel uygulamalardan kentleşmeye, sağlıktan enerji tasarrufuna, temiz çevreden şehir parklarına kadar bütün alanlarda faaliyet gösteriyor.~
LL’ler var olan teknolojileri, kentlilerin yaşam merkezine oturtmak ve standartlarını yükseltmek üzere Avrupa kültürü tarafından yaratılmış yepyeni bir konsept ve büyük bir hızla dünya kentlerince benimseniyor. Toplumların alışkanlık ve davranışlarını geliştirmeye hizmet etmeyen hiçbir yenilik sürdürülebilir değil. LL’lerin temel amacı, toplumu oluşturan fertlerin bireysel yeteneklerini kullanabilecekleri inovasyon ortamlarının sürdürülebilir platforma oturtulmasını sağlamaktır.

LL’ler klasik pilot uygulamalardan daha deneyimsel; gerçek yaşamla teknolojik AR-GE arasındaki vakumu doldururlar. LL konsepti, teknolojinin kentlilerin yaşam kalitesini nasıl artıracağını ve sürdürülebilir olacağının iş modellerini ve herhangi yeni bir teknolojinin hükümet politikalarını nasıl etkileyeceğini de mercek altına alır. LL ortamlarında çok çeşitli yöntemler ve teknikler kullanılır. Bunlar saha deneyleri, ortak yaratıcılık, kesit çalışması, bağlantı haritalama, boylamasına çalışma, vaka çalışması, teknoloji sondajı, bağlama sorgusu ve etnografyadır.

LL'LERİN BAŞLICA ARTILARI
- Hükümetlere, belediyelere ve fertlere yaşanabilir kent için alternatif inisiyatifleri ortak kararlaştırmayı sağlayarak toplumu, yanlış imar ve ulaşım uygulamalarından ve büyük bilişim teknolojileri üreticilerinin sınırlı seçeneklerinden korur.
- Kentlilerin, belediyelerce ve şirketlerce sunulan imar uygulamalarını, park düzenlemelerini, yolları, eğitim yapılarını, köprüleri, yeni bir teknolojiyi veya servisi kabullenip yaşamlarının bir parçası yapıp yapmayacaklarını anlamasına yardımcı olur.
- Kentlilerin deneylerinden yararlanarak teknolojinin değiştirilmesini ve geliştirilmesini sağlar.
- Tüketicilerin yaratıcılıklarını geliştirir. Kentlilerin hükümet ve belediyelerden gerçekçi taleplerde bulunmalarını teşvik eder.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz