Küresel yatırım peşinde

2012 yılı verilerine göre Türk otomotiv sanayi üretimi dünya üretiminde 16'ncı, AB'de 6'ncı sırada yer aldı. Hafif ticari araç üretiminde ise AB ülkelerinde 1 'inci sıraya yükseldi.

25.03.2014 22:52:490
Paylaş Tweet Paylaş
Küresel yatırım peşinde
(OTOMOTİV)

















2012’Yİ ZOR GEÇİRDİ

2012 yılı, iç talep azalması ve Avrupa'daki krize bağlı olarak daralan ihracat sonucunda otomotiv sektörü için zor bir yıl oldu. 2012 yılında bir önceki yıla göre toplam taşıt aracı ihracatı yüzde 8 azalarak 730 bine, otomobil ihracatı ise yüzde 7 daralarak413 bin adede geriledi. Otomobil satışları ise 2012 yıl sonu itibariyle bir önceki yıla göre yüzde 6 daralarak 556 bin adede geriledi. Diğer taraftan, otomotiv sektörünün 2008 yılında 26 milyar TL olan toplam cirosu 2012 yılında 33,7 milyar TL'ye kadar yükseldi.

ÖTV SORUNU VAR
2012 yılı verilerine göre Türk otomotiv sanayi üretimi dünya üretiminde 16'ncı, AB'de 6'ncı sırada yer aldı. Hafif ticari araç üretiminde ise AB ülkelerinde 1 'inci sıraya yükseldi. Ancak bir yandan sürekli artan ÖTV, diğer yandan başta hızla artan K2 Belgesi bedeliyle bu araçların iç pazardaki payı azaldı. Bu durumun KOBi işletmelerinin ihtiyacı olan bu araçların iç pazardaki rekabet üstünlüğünü sınırlandırması ve Türkiye'nin hafif ticari araçlardaki küresel rekabet gücünü azaltmasından endişe ediliyor.

HEDEF 2 MİLYON ARAÇ
Sektörün AR-GE projelerinden elde ettiği başarılar çerçevesinde yakın gelecekteki hedefi, motorlu taşıt araç üretimini 2 milyon adede, ihracatını ise 1,5 milyon adede çıkarmak. Ayrıca sektör, taşıt üretiminde dünyada ilk 10, AB'de de ilk 3'e girmeyi amaçlıyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, "Ülkemizdeki istikrarlı iş ortamına paralel olarak sektörümüz için hazırlanan yeni yatırım teşvikleri sayesinde Türkiye yeni küresel otomotiv yatırımları için bir çekim merkezi olabilir" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz