2022'de pazarlama ve bütçe planlarının doğru hazırlanması büyük önem kazandı. Peki pazarlama planlarımızı hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz, öngörülen değişimler, öne çıkacak trendler neler?
Koronavirüs pandemisi ve tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar birçok faaliyetimizi geri dönüşü olmaksızın değiştirdiği gibi en büyük etkisi de tüketim alışkanlıklarımız ve pazarlama faaliyet alanları üzerinde oldu. Hal böyle iken, pazarlama ve bütçe planlarının doğru hazırlanması büyük önem kazandı. Peki pazarlama planlarımızı hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz? 2022 yılında öngörülen değişimler, öne çıkacak trendler neler? Gricreative Kurucu Ortağı ve Pazarlama Yöneticisi Onur Özdamar pazarlamada 2022 yılının önem kazanacak konularını mercek altına aldı.
Pazarlama, sürekli genişleme ve değişim yaşayan alanlardan biri. Bu nedenle tutarlı bir şekilde öğrenmeyi, gelişmeyi ve pazarlama faaliyetlerine yapılan yatırımların dönüşlerini analiz edip veriler ışığında optimize edilmesini gerektiriyor. Gricreative CMO’su Onur Özdamar pazarlama planlarının işletme maliyeti kapsamında da önemine vurgu yaparak, stratejik ipuçlarını paylaştı:
“İş hedeflerini gözden geçirerek, bu hedefler için ayrı ayrı bütçeler hazırlamak gerekiyor”
"Pazarlama stratejisinin şirket vizyonuna uygun olması yine pazarlama hedeflerinizin net olması sağlıklı bir bütçe yapmak için önemli. Pazarlama bütçesini yaparken satış verilerine hakim olmak dolayısıyla satış ekipleriyle iletişiminizin de iyi olması gerekiyor. Bütçe yaparken yapılan hataların başında geçen senenin bütçe şablonları üzerinden hızlıca yapılan (kimi durumda bunun nedeni zaman baskısı) pazarlama plan ve bütçesi oluyor. Halbuki pazarlama stratejileri; insan kaynağı, piyasanın durumu, teknoloji, pazar eğilimlerindeki değişim gibi birçok nedenden ötürü her yıl değişiklik gösteriyor. İş hedeflerini yeniden gözden geçirerek, bu hedefler için ayrı ayrı bütçelerin hazırlanması gerekiyor.
“Mevcut müşteriyi memnun etmek, yeni müşteriye odaklanmaktan daha karlı. Ölçümleme ise planlamalarınızdaki temel kriterlerden biri olmalı”
Plan yaparken atlanmaması gereken konulardan biri de yeni müşteri maliyeti. Araştırmalar yeni müşteriye odaklanmanın her zaman daha pahalıya mal olduğunu söylüyor. Mevcut müşteri yerine yeni müşteri bulma çabasına girmek 5 kat daha fazla maliyet oluştururken, müşteriyi memnun etme oranlarındaki yüzde 5'lik bir artışın karlılığı yüzde 25 ila 95 arasında artırabileceğini söylüyor. Bu veriler, müşteri memnuniyeti, deneyimi ve müşteriye dokunma gerekliliğini bizlere hatırlatıyor.
Çoğunuzun bileceği üzere Google her sene farklı ülkelerde pazarlama görevlerinde çalışan ekibinden derleme bir gelecek yıl trendleri dokümanı paylaşıyor. Orada da göreceğiniz üzere; McKinsey araştırması, finans yöneticilerinin %45'i, pazarlama planlarındaki önerilerin net geri dönüşünü göremedikleri için planları reddettiğini veya tam fonlama sağlamadığını belirtiyor. Bu nedenle şirket içerisinde tek bir ölçümleme sorumlusu olması ve tüm pazarlama faaliyetleri için bu desteği vermesi daha da önem kazanıyor. Genel gider bütçesi yaparken tedarikçilerin artan maliyetleri, buna ek olarak pandemi sonrası oluşan nitelikli insan kaynağına ulaşmadaki zorluk, yıllık bütçe planlarını etkileyecek.
“Uygulama içi alışveriş deneyimi artacak, yeni reklam modelleri hayatımıza girecek”
Günümüzde müşterileriyle samimi, bağ kuran, oluşturduğu içerik ve imajla fikir önderi pozisyonunda duran, sosyal konulara duyarlı ve aksiyon alan markalar ön plana çıkıyor. Birden fazla kanaldan, kanalın doğasına uygun iletişim dili kullanmak önem taşıyor. Bu yaklaşımla birkaç öneri sıralayacak olursak;
Bir de bugünü planlarken yarına hazırlanmayı unutmamak lazım. Teknoloji, özellikle biz pazarlama dünyasındakilere yepyeni fırsatlar sunmaya devam ediyor. NFT, Metaverse, yapay zeka gibi yeni teknolojileri takip edip önümüzdeki dönemlerde neler yapabileceğimize şimdiden hazırlanmak artık şart."
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?