Rusya ile iş geliştirmenin pratiği

Rusya ile olan ticaret hacmimizi 5 yılda 100 milyar dolara çıkaracak anlaşma kümesi imzalandı.

1.06.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Geçtiğimiz mayıs ayında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev’in Ankara’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında bu ülkeyle olan ticaret hacmimizi 5 yılda 100 milyar dolara çıkaracak anlaşma kümesi imzalandı. Oldukça iddialı bir hedef olan bu rakama ulaşılmasının mümkün olacağına her iki ülkenin otoriteleri ve işadamları (son 10 yıldaki gelişmelere bakarak) samimiyetle inanıyor. Örnek olarak da 1980’de Türkiye’ye yılda 15 Rus turist gelirken bu rakamın günümüzde 3 milyona yaklaşmış olmasını, 1997’de 2 milyar dolar olan ticaret hacminin 30 milyar dolara yükselmesi gösteriliyor. 100 milyar dolar rakamın telaffuz edilmesi bile Batı’nın ülkemiz hakkında yeni politikalar ve ilişkiler yumağı geliştirmeye başlatmasını tetiklemeye yetti. Türkiye yarımadasını ve yakın coğrafyadaki ekonomik ve politik dengeleri hızla değiştirmekte olan Rusya ilişkilerini bütünüyle kavramak Türk şirketleri için giderek bir gereklilik haline geliyor. Bu nedenle Rusya’nın rakamlarına ve işadamlarımızın proje geliştirmelerinin pratiğine bir nebze eğilmekte yarar var. İki ülke arasındaki politik ve ekonomik ilişkilerin bu boyuta taşınmasına ilk ivmeyi DEİK’in ( Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) verdiğini ve Rus-Türk İş Konseyi’nin eski başkanları Nihat Gökyiğit, Turgut Gür ve Tuğrul Erkin’in hizmetlerini kadirşinaslık gereği burada anmalıyız.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜLKESİ
Rusya Türkiye’nin 22 katı olan yüzölçümü ile dünyanın en büyük ülkesidir; doğu batı sınırları arasında 11 saatlik zaman farkı vardır. Bu devasa ülkenin, dünya orman potansiyelinin (yağmur ormanları hariç) yarısına sahip olduğunu da belirtelim. Başka hiçbir doğal kaynağı olmasa bile giderek her şeyin merkezi olmaya başlayan endüstriyel ekoloji, Rusya’nın ekonomik geleceğinde belirgin rol oynamaya aday. Nüfusu Türkiye’nin 2 katı buna karşın yüzölçümü 22 katı olan Rusya’nın demografik yapısında dramatik bir değişim yaşanıyor. Dünyanın 8’inci kalabalık ülkesi olan Rusya’da, nüfus yılda 800 bin azalmakta olup 2020 yılında 130 milyona gerilemesi bekleniyor. On yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 99,5’i okur-yazardır. Nüfusun yüzde 71’ini Ortodokslar, yüzde 5,5’ini Müslümanlar, yüzde 0,3’ünü de Museviler oluşturur. Ülkede 100 farklı dil konuşuluyor. Rus milli geliri 2000-2007 arasındaki dönemde 5 kat artarak 260 milyar dolardan 1 trilyon 300 milyar dolara fırladı. Bu sürede yıllık ortalama kesintisiz büyüme yüzde 7 oldu. Ülkenin yıllık ihracatı 400, ithalatı ise 250 milyar dolar civarında olup 440 milyar dolar döviz rezervine sahip. ~

TÜRKİYE-RUSYA DIŞ TİCARET AÇIĞI KAPANMALI
Rusya’nın en büyük 6’ncı ihraç pazarı Türkiye iken ithalat yaptığı ülkeler arasında ülkemiz 16’ncı sıradadır. Türkiye’den 3 milyar dolarlık, Çin’den ise 7 kat fazlası ile 21 milyar dolarlık ithalat yapmaktadır. En iyimser hesapla 5 yıl sonra Türkiye ile Rusya arasında dış ticaret açığının 50 milyar dolara ulaşması söz konusu. Altı milyona çıkması beklenen Rus turistlerin harcamalarıyla bu açığın kapanması mümkün görünmüyor. Rusya’daki üretim yapısı ile Türkiye’deki üretim yapısı arasında rekabetçi ortam yerine “ tamamlayıcı ekonomi” söz konusudur. Rusya’nın ithalatı tüketime dayalıdır. Rusya’da otomotiv sanayi hızlı gelişim içindedir. Türkiye’de ise güçlü otomotiv yan sanayi vardır. Bu sektörümüz gerek Türkiye’deki tesisleri gerekse Rusya’da kuracağı fabrikalarla Rusya pazarından büyük pay alabilir. Rus otomotiv yan sanayindeki vakumu doldurmak için Türk şirketleri pro-aktif olmalıdır. Rusya pazarına ihraç edilebilecek potansiyel ürünler ise şöyle sıralanabilir; makine, beyaz eşya, tekstil ürünleri, oto yedek parçası, kozmetik, zeytinyağı, hijyenik kağıt ürünleri, gemi, mobilya, lastik, kauçuk ürünleri, alkollü içecek, konserve, demir çelik ürünleri, sebze-meyve, ayakkabı ve kanatlı hayvan ürünleri. Türkiye’nin Rusya’da toplam yatırımları 7, Rusya’nın Türkiye’deki yatırımları 10 milyar dolar. Rusya’nın alım gücü hızla artıyor. Çamaşır makinesi olmayan milyonlarca aile var. Bu ülkede güçlü bir Türk kolonisi mevcut. Enerji çok ucuz. CIS ülkelerinde yatırım yapıldığında gümrüksüz ithalat mümkün. Bankacılık sektörü hızlı gelişim içinde. Rusya’da 5 Türk bankası faaliyette olup en aktif ve yaygın olanı Eurobank’tır. Türk bankacılık sektörü için fırsatlar ülkesi diye nitelenebilir.

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGELERİ
Rusya’nın Tataristan bölgesinde “Özel Ekonomik Endüstri Bölgesi”, Moskova ve St. Petersburg’da “Özel Ekonomik İnovasyon Bölgesi”, Altay-Ural hattında 8 ayrı bölgede “Turizm ve Eğlence Özel Ekonomik Bölgesi”, Sovetskaya Gavan’da “Özel Ekonomik Liman Geliştirme Bölgesi” faaliyette. Bu bölgelerdeki yatırımlar, sadece kârdan yüzde 15,5 vergi ödemekte olup diğer bütün vergilerden muaftır.
Bu bölgelerin koordinatları: Mr Igor Kosov (CEO)
Tel: +7 (495) 645 27 15 e-mail: [email protected], [email protected], Mr Igor Nosov ( Deputy CEO), Investor relations,
Tel: +7 (495) 645 27 25
e-mail: [email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz