Geçtiğimiz ay Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez ile sohbet ederken laf, eksen kayması tartışmalarına geldi. Sönmez bu konuya, eksen kayması değil ekonomik açılım olarak bakmak gerektiğini söyledi ve şu değerlendirmeleri yaptı: “Sayın Başbakan, rahmetli Özal’dan sonra çok aradığımız bir şeyi yapıyor. İşadamlarını yanına alıp yurtdışına ziyaretler yapıyor. Bu ziyaretlerden de çok önemli iş anlaşmalarıyla dönülüyor. Artık Avrupa ile ihracat dışında bir bağlılığımız kalmadı. Yeni pazar arayışında olmamız güzel.”
Sönmez’in işaret ettiği yeni pazar arayışının odağında, son dönemde Afrika ve Ortadoğu öne çıkıyor. Çeşitli sektörlerden Türk işadamları, uzunca bir süredir bu bölgelerde iş fırsatlarına bakıyor. Bankalar için de tablo farklı değil. Geçmişte daha çok Türk Cumhuriyetleri’ne ya da Balkanlar’a yönelik planlarını konuşan bankaların rotası, son dönemde daha çok Afrika ve Ortadoğu’ya kaymış görünüyor.
SURİYE PLANLARI
Öne çıkan pazarlardan biri Suriye. Ancak Suriye yatırım için kolay bir ülke değil. Banka kurmak için en az 200 milyon dolar sermaye gerekiyor. Üstelik potansiyeli de henüz çok net bilinmiyor. 1 milyon doları geçmeyen maliyetle açılan şubelerin bile ortalama 1 yılda kâra geçtiği düşünülürse potansiyeli tam kestirilemeyen bir pazara haliyle kimse 200 milyon dolar yatırmak istemiyor. Beklenen ilk yatırımların temsilcilik açmak şeklinde olabileceği konuşuluyor. Ziraat, İş Bankası ve Vakıfbank, bu konudaki planlarını açıklayan bankalar arasında.
IRAK’TA ŞUBELEŞME
Irak, son dönemde bankaların gündeme aldığı bir diğer önemli pazar. Geçtiğimiz dönemde Türk-Arap işbirliği resepsiyonunda konuşan Irak Maliye Bakanı Bayan Jabor, bazı özel Türk bankalarının Irak’taki bankalar ile ortaklık arayışında olduğunu söylemişti. Yine Ziraat, Vakıfbank ve İş Bankası, Irak’ta şube açmayı planladıklarını açıklayan bankalar oldu.
ARFİKA’DA NELER OLUYOR?
Afrika, Türkiye’nin son 5 yılda keşfettiği en önemli yeni pazarlardan. 2005’te Türkiye’nin Afrika’yla toplam ticareti 6 milyar dolar düzeyindeyken 2008 sonunda bu rakam 18 milyar dolara çıktı. Bugüne kadar 300’den fazla Türk yatırımcı, Afrika’ya yatırım yaptı. Bankalar da bu süreçte boş durmadı. Afrika ile iş yapan ya da yapmak isteyen Türk şirketlerine özel finansal paketler hazırladı. Afrika’da bugün Fransız bankalarının ağırlığı var. Bölgede henüz faaliyet gösteren Türk bankası yok. Ancak ticaret hacmindeki artış sürüyor ve Türk bankalarının yakın zamanda bu pazara yatırım için adımlarını hızlandıracakları düşünülüyor. İlk yatırım ise Bank Asya’dan geldi. Banka, İslam Kalkınma Bankası’nın yan kuruluşu ICD ile ortak olarak Afrika’da bankacılık faaliyetleri yapmaya başlayacağını duyurdu.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?