Not artarsa endeks 100.000 olur

Ak Yatırım Genel Müdürü Attila Penbeci, sorularımızı yanıtladı.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Not artarsa endeks 100.000 olur
Ak Yatırım Genel Müdürü ATTİLA PENBECİ, hareketliliğin arttığı dönemde getiri arayan yatırımcılara adres olarak borsayı gösteriyor. Banka karlarının ilk çeyrekte iyi geleceğini, ikinci çeyreğin de iyi olacağını söylüyor. Bunun yanı sıra iç talebe dayalı büyümeden olumlu etkilenecek sektörlerin dikkat çekeceğini belirtiyor. Ancak, en önemli etkiyi ise not artırımın yapacağının altını çiziyor ve ekliyor: “Çözüm süreciyle birlikte not artarsa endeks 100 bin olur." Yılın ilk dört ayı, para ve sermaye piyasaları açısından yurtdışı piyasalardan daha farklı şekilde, volatil olarak geçti. Borsa, 86.000-76.000 bandında gidip geldi. Dolar kuru, 1,761,82 aralığında hareket etti. Faizlerde yüzde 5,5-6,5 bandında hareketler gördük. Altın ise Türkiye piyasalarından bağımsız, sert düşüşler yaşadı ve nisan ayında 1.400 dolar/onsun altını gördü.

Türkiye’de piyasaların not artışı, çözüm süreci, büyümelerde çelişkili haberler nedeniyle yüksek volatiliteli, yön bulma arayışında bir dört ay geçirdiğini söyleyen Ak Yatırım Genel Müdürü Attila Penbeci, bir-iki ay daha bu volatilitenin devam etmesini bekliyor. Penbeci ile bundan sonraki piyasa beklentilerini konuştuk, “Getiri nerede” sorusunun cevabını aradık.

Capital: Sonbahara kadar olan dönemde piyasaları etkileyebilecek olumlu ya da olumsuz önemli gündem maddeleri neler olacak? Yurtdışında önemli riskler neler?
- Güney Kıbrıs krizinin yönetiliş tarzı, AB Bölgesi’nde mevduatta soru işaretleri yarattı. İspanya-Porttekiz-İtalya gibi ülkelerde kemer sıkma politikaları, seçim kaybettirmeye başladı. Artık büyümeye yönelik politikalara hız verilmesi gerektiği ortaya çıktı. IMF’nin ezber değiştiren yorumlarıyla bakıldığında, kemer sıkma bir yere kadar. Enflasyonu da göze alıp büyümeye yönelik girişimlerin yapılması gerekiyor. ABD’de parasal genişleme ne zaman duracak ve sıkılaştırmada nasıl bir tablo ortaya çıkacak? Bunlar konuşuluyor, ama ben ABD tarafında büyük
bir risk olacağını düşünmüyorum.

Capital: 2012’de Türkiye ’de neler bekleniyor? Neler izlenecek?
- Türkiye büyümeye çalışıyor, Geçen yıl, kamu harcamalarının desteğiyle yüzde 2,2’de kaldık, Bu yıl ilk çeyrekte büyüme yüzde 2-3’lerde olur. İhracatın bu yıl büyümeye çok fazla destek vermeyeceğini düşünüyoruz. Tahminimiz MB’nin faiz indirimi desteğiyle iç talep taraflı büyümenin olacağı şeklinde.~

Capital: MB’nin faizde düşüş yönlü politikaları bankacılık sektörünü nasıl etkileyecek?
- Bankaların bu yıl ilk çeyrekte en iyi kârlılıklarını yakalayacakları tahmin ediliyordu. Ancak iç talep ağırlıklı büyüme politikalarıyla bankaların kredi büyümeleri yüzde 20’lerde devam ederse, diğer çeyrekte de yüksek kârlılıklar söz konusu olabilir. Biz, yıl başında bankaların 2012’ye göre 2013’te yüzde 7 civarında kâr artışı sağlayacağını tahmin ediyorduk. Ancak bugünkü konjonktürde bu artışın yüzde 12-13’lerde olabileceğini görüyoruz.

Capital: Not artışı beklentisi bu yıl içinde gerçekleşir mi? Bunun piyasaya yansımaları nasıl olur?
- Yılın başında ikinci bir “yatırım yapılabilir” notu beklemiyordum. Ancak çözüm süreci konusu gündeme geldi. Bu başarıyla yönetilirse, Fitch’in ardından S&P ve Moody’s’den de “yatırım yapılabilir” notu alınabilir. Çünkü çözüm, terör bütçesini azaltacak, ülkenin önemli bir bölümü, ekonomiye katkı sağlamaya başlayacak. Böyle bir not artışı senaryosu, endeksi 100,000’e taşır.

Capital: Yılın en hareketli yatırım aracı altın oldu, Altında bundan sonra ne olur? Altın portföylerde olmalı mı?
- Altın konusuna direkt yorum yapmak istemem, Altında 10-15 yıllık mega trendler var, Bu trendler içinde 3-5 aylık değerlendirme yapmak zor. Ancak altının portföylerde yatırım aracı olarak bulunmasını da çok doğru bulmuyorum. Ama Koza Altın gibi bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetleri alınabilir, Çünkü altının çıkarım maliyeti 400 dolar/onslarda, Altının fiyatı 1000 dolar/onslara gelse bile şirket yine kârlı olur. Uygun fiyatlamalardan bu tarz hisse senetleri orta-uzun vadeli portföylerde olabilir.

Capital: Döviz ve faiz piyasasında yaz dönemi beklentileriniz?
- Merkez Bankası, döviz piyasasında çok fazla harekete izin vermiyor. Orada kırmızı çizgilerini koydu, ne zaman aksiyon alabileceğini piyasa artık biliyor, MB’nin belirlediği bant içinde yıl başından bu yana kur gidip geliyor, Bu anlamda döviz piyasasında önemli bir değişiklik beklemiyoruz, Enflasyon kadar sepette bir değer kaybı olabilir, onun üzerinde bir olacak, yön bulma arayışını devam ettirecektir, Sonrasında biraz durulur ama sonbaharda Türkiye’de büyüme verilerinin yukarı yönlü ivme kazanmasıyla endeks yeniden bir hareket kazanır. Büyümeyle ilgili sorun yaşanmadığı görülürse, 2014 beklentileri de piyasalarda fiyatlanır. Burada belirleyici faktör, büyüme verileri. Tabii burada not artışlarını söylemiyoruz. Not artışları endeksi 100,000 seviyelerine taşır.~

Capital: Faizlerin düştüğü, altında şok düşüşlerin olduğu, borsanın dalgalı seyir izlediği bu ortamda yatırımcı getiriyi nerede arayacak?
- Yatırımcı, getiriyi volatilitenin en yüksek olduğu yerde, hisse senedi piyasasında arayacak. Ancak bunu yaparken profesyonellerden destek almalı. Yine faiz tarafında özel sektör tahvilleri (ÖST) artık önemli bir alternatif haline geldi. Mevduat faizinin 2-3 puan üzerinde getiriler sağlanabilir. Ak Yatırım olarak bizim bu alanda ciddi çalışmalarımız var. Önemli tahvil arzları gerçekleştiriyoruz, Yaptığımız tahvil arzlarını nitelikli ve kurumsal yatırımcılara satmaya öncelik veriyoruz. Bireysel yatırımcılar da bu tarz ürünlerden oluşan fonlara yatırım yapabilir. Türk yatırımcısı artık sadece iç piyasada değil, yurtdışı piyasalarda da getiri arayışında, Burada da profesyonel yardım alarak farklı piyasalarda yatırım yapılabilir.

Capital: Büyük halka arzlar bu yıl ne oranda gerçekleşir? Halka arzlar piyasaya giriş için fırsat mı?
- SPK’nın yeni düzenlemeleriyle birlikte artık halka arzlar daha ince elenip sık dokunur hale geldi. Özellikle küçük halka arzlarda, aracı kurumlara getirilen bakiyeyi yüklenim zorunluluğundan dolayı, burada sınırlamalar olacak, Küçük halka arz furyası sona erdi. Artık aradığımız halka arz tipi ISO 500 şirketleri gibi büyük, piyasada hissedarlarına değer yaratabilecek, düzenli temettü dağıtabilecek kapasitede şirketlerin halka arzının olması, Şirketlerin halka arz taahhütnameleri de bu hedeflerini ortaya koymalı. Yatırımcıların ev, araba alır gibi yatırım yapacağı şirketi iyi analiz etmesi gerekir.

“YENİ HALKA ARZLAR GELİYOR"
ÖST PAZARINDA VARIZ
Yatırımcılar açısından özel sektör tahvilleri, iyi bir alternatif haline gelmeye başladı, Biz kurum olarak bu alanda oldukça aktifiz, aracılık faaliyetinde bulunuyoruz, ÖST'lerin ikincil piyasasında da varız ve gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz, Yeterli ratingi olmayan veya değerlendirme kriterlerimize uymayan şirketin tahvilini piyasaya çıkarmıyoruz, Yeni ÖST arzlarımız olacak, Daha 15 Nisan'da EnerjiSa'nın iştiraki Başkent Elektrik Dağıtım'da Türkiye'deki banka dışı 3 yıl vadeli en büyük ÖST ihracını (350 milyon TL) gerçekleştirdik.
HALKA ARZLAR
Piyasa fırsat verdiği taktirde elimizde çalıştığımız iyi halka arzlar var, Geçen yıl Teknosa, bu yıl Royal Halı gibi halka arzları gerçekleştirdik, Yeni halka arzlar yapacağız, Yurtdışındaki kurumsal yatırımcılara da hizmet veriyoruz, Burada oldukça hızlı bir teknoloji altyapımız var.~
YURTDIŞI PİYASALARA AÇILIN
Türk yatırımcısı artık daha global bakmaya başladı ve getiriyi farklı piyasalarda aramaya başladı, Biz de buna yönelik olarak TradeAll (Hepsini al-sat) markası altında bir platform geliştirdik, SPK'dan yetki belgesi alma aşamasındayız, Sürecin mayıs ayı ortalarına kadar tamamlanmasını umuyoruz, TradeAll platformuyla yatırımcılar uluslararası piyasalara ulaşabilecek, Kendi pozisyonlarını hedge edebilecek.

AK YATIRIM DAN HİSSE ÖNERİLERİ
Türkiye'de bankacılık sektörünün ilk çeyrekteki yüksek kârlılığını, ikinci çeyreğe de taşıması bekleniyor. Yine iç talebe dayalı büyümeyle birlikte, buradan olumlu etkilenecek hisse senetlerinden oluşan bir portföy oluşturulabilir. Ak Portföy'ün model portföy önerisinde de bu hisse senetleri oluşuyor. Bu hisse senetleri; Alarko Holding, Çimsa, Halkbank, iş Bankası C,Selçuk Ecza, Tekfen Holding, Teknosa, Türk Telekom, Turkcell ve THY,

BES sahiplerine 5 kritik öneri
1- Günlük trendlerden bağımsız olarak hisse senedi oranının BES fonlarında minimum yüzde 35’lerde olması gerekir.
2- BES fonlarında likit fonlar neden var anlamıyorum. Yatırımcı, BES portföyünde likit fon tutmasın.
3- Yatırımcı, getirisinden memnun değilse, emeklilik şirketlerini ve dolayısıyla portföy yönetim şirketlerini değiştirebilir.
4- Emeklilik fonu sahipleri fonlarını hemen bozdurmasın, çünkü yüzde 25 kamu desteği, belli sürelerde tutulması halinde kademeli olarak veriliyor.
5- BES fonları emeklilikte BES katılımcısına önemli rahatlık sağlayacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz