İnanlar İnşaat, sektörün önde gelen şirketlerinden...
Şirketin yönetim kurulu başkanı Serdar İnan, Türkiye'nin inanılmaz şekilde zenginleştiğini, bunun konut metrekare fiyatlarına da yansıdığını söylüyor. "2004'te metrekare fiyatında 30 bin doları göreceğimizi söyleyince kimse inanmamıştı" diyor. Bu rakamı 2012'de göreceğimize dikkat çeken İnan, gelecek 10-15 yıl içinde İstanbul'da yeni bölgelerin yükseleceğini söylüyor: "İstanbul'da gelişecek yerler Kartal, Bakırköy sahil, Seyrantepe, Sarıyer ve Ümraniye'nin üstü olur diye düşünüyorum. " Terrace Bahçe ve Avlu 138 projelerini tamamlayan inanlar İnşaat, Büyükada'da eski bir otelden ürettiği Terrace Lido'yu bitirmek üzere... Farklı tiplerde 30 konutun yer aldığı dairelerin hepsi Dragos'a doğru deniz manzaralı. A plus segmentteki konutların Adalar'a değer kattığını söyleyen İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, halen 6 farklı proje üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Hem Anadolu hem Avrupa yakasında yer alan bu projeler, farklı kon-septlere sahip olarak Bomonti-Zekeriyaköy -Kartal - Atakent/Halkalı bölgelerinde hayata geçecek. Faizler düşük, siyasi istikrar da bu şekilde devam ettiği sürece konut sektörünün önünün açık olduğunu söyleyen Serdar İnan, "2012 yılında Nişantaşı-Etiler gibi lüks semtlerde metrekare fiyatı olarak 30 bin doları göreceğiz" diye konuşuyor. İnşaat sektörünün önde gelen isimlerinden Serdar İnan'la, konut sektörünü, Terrace Lido'yu ve gelecek projelerini konuştuk:
İnanlar inşaat olarak en son hangi projeleri hayata geçirdiniz?
- Terrace Bahçe ve Avlu 138'i bitirdik. Güzergahı açıklanan 3'üncü Boğaz Köprüsü Garipçe girişi, Çayır-başı Tüneli'ne 2 dakika mesafede bulunan Terrace Bahçe, çeşitli konut tiplerinin bulunduğu 76 daireden oluşuyor. Hacıosman'a kadar uzatılan Taksim Metrosu'nun hizmete girmesiyle bu bölgenin değeri katlanarak artacak. Avlu 138 ise Kanyon, MetroCity, Profilo alışveriş merkezlerine yürüme mesafesinde Talatpaşa Caddesi üzerindeki konumuyla yatırımcılar için avantajlı bir projemiz. Burada farklı tiplerde 40 dairemiz ve bin 966 metrekarelik ticari alanımız var. Bu arada Terrace Lido'ya başlamıştık, o da bu yaz bitecek. Terrace, Büyükada'da çok güzel ve özel bir proje.
Kentte yeni arsaların üretilmesi ve rant sağlayacak bölgeler olarak nereleri öngörüyorsunuz?
- İstanbul'un imarı enteresan. Bir merkez çekirdeği var. Çekirdeğin dışına çıkanlar sanayi kesimini oluşturmuş. Topkapı, Kartal gibi bölgelerde sanayi kesimi mevcut. Onu atlamış bir gecekondu kesimi yapmışlar. Orayı da atlamış Bahçelievler ve Ataköy'de, o zamanın sosyal konutlarını yapmışlar.Bahçeşehir uydu kente kadar bu kendini tekrarlamış. Yani bir iyi, bir kötü dalga halinde yapılanma var. ilerde Yenibosna, Güneşli hattında lüks semtler oluşacak, çünkü orada sanayiden kalma arsalar mevcut. Bir de Kartal tarafında sanayide kullanılan alanlar var. Onlar da 1015 yıl içinde yıkıldığı zaman boşluklar oluşacak. istanbul'da gelişecek yerler Kartal, Bakırköy sahil, Seyrantepe, Sarıyer ve Ümraniye'nin üstü olur diye düşünüyorum.
Önümüzdeki yıllarda konut sektörünü neler bekliyor?
- Emniyet kemerlerinizi takın, Türkiye uçacak. Türkiye'nin yıldızı çok parlıyor, parlayacak. Arap dünyasındaki diktatörlükler ortadan kalkıyor. Bütün Arap ülkeleri demokratik düzenlerine geçmeye başlayacak. Her şey Türkiye'nin yararına olacak. Balkan, Kuzey Avrupa, Kafkasya ve Doğu Avrupa'da Türk hayranlığı artmaya başlıyor. Bu da Türkiye'yi hem ekonomik hem siyasi açıdan çok yukarılara taşıyacak. 21'inci yüz yıl Türk mimarisi diye bir şey oluşacak dünyada. Türk inşaat firmaları ve Türk mimarları dünyada çok iyi işler yapıyor. Türkiye'nin içinde çok iyi bir mimarlıktan bahsedemiyoruz ama yurtdışında mimarlarımız çok beğeniliyor.~
Konut sektöründeki iyi gidişatı ne bozabilir?
- Konut kredi faizleri yükselmeye başlarsa konut sektörü de bozulur. Şu an konut kredileri en aşağı seviyede. Bundan aşağısı ancak enflasyon sıfırlanırsa olur.
Yeni projeleriniz olacak mı?
- Bu yıl başladığımız ve başlamayı planladığımız yine konut sektörüne farklı bakış açıları, örnek çözümler getirecek 6 projemiz var. Yeni projelerimiz Bomonti - Zekeriyaköy -Kartal - Atakent/Halkalı bölgelerinde yer alacak.
Büyükada'daki projede rekor kırdık
Adaya ticari hareket getirecek Büyükada'da yer alan Terrace Lido, 89 ila 130 metrekare arasında değişen 30 daireden oluşuyor. 2 bin metrekare de ticari alanı var. Hem ticari hem de mimari açıdan bölgeye çok katkı sağlayacağına inanıyorum. Burası eskiden bir otelmis. Dünyanın ilk havuzunun Venedik'teki Lido adasında yapıldığı söyleniyor. Büyükada'da vaktiyle havuz, yanına da oteli yapmışlar. Adını da eskiye öykünerek Lido koymuşlar. Biz de bu yeri aldık. Adını hiç değiştirmedik ve projenin adını Terrace Lido olarak belirledik. 30 dairenin yüzde 40'ını sattık.
Eski parlak günler dönecek 1950-60'larda çok parlak olan Adalar, zaman içinde atıl kalmış. istanbul'un elit kesimi elini ayağını çekmiş, gayrimüslim kesim gitmiş. Fakat artık Adalar değişiyor. Avrupa'nın en büyük ikinci ahşap binası olan Rum Yetimhanesi vakfa iade edildi. Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun tekrar açılacağına inanıyorum. Adalar'ın eski şaşaalı günleri yine başladı diye düşünüyorum.
Projenin farkı nerede? Bir kere çok güzel Dragos manzarası var. Her daire neredeyse 220 derece deniz manzarasına sahip. Dairenizde oturduğunuz yerden vapurun, vapur iskelesine yanaşıp yanaşmadığını görebiliyorsunuz. Çok güzel sosyal tesisler yaptık. Güzel bir havuzu var. Teraslı yaptığımız bu havuza girenler kendini denize girmiş gibi hissedebiliyor. Dairelerin Güney Fransa, Akdeniz ambiyansını çağrıştıran bir mimarisi var.
Fiyatlar ucuz mu? A plus müşteriye hitap ediyoruz. Metrekare fiyatını 5 bin dolar olarak belirledik. Bu rakamla da Büyükada rekorunu kırdık.İstanbul'da bunun gibi yüksek fiyatlı 10 kadar proje ya vardır ya yoktur. Türkiye inanılmaz derecede zenginleşti. Ben, 2004 yılında A plus projelerde istanbul'daki metrekare fiyatlarının 30 bin doları göreceğini söylüyordum. O zamanlar bu tür konutlar için metrekare fiyatları 10 bin dolar civarındaydı. Şu anda Etiler, Nişantaşı gibi lüks semtlerde yeni, markalı inşa edilen konutlarda 20 binlere çıktık.
"İstanbul boğazı'nda 7 noktadan geçilmeli"
MAL SATMANIN ETKİLİ YOLU
Çok fazla proje yapıldığı için bir durgunluk varmış gibi görünebilir. Bazı kesimler mal satamıyor. Doğru yerde, doğru proje üretemezsen iyi yerde, iyi fiyat politikası, iyi pazarlama politikası belirleyemezsen malı satamazsın.
MÜŞTERİYE UYGUN PROJE önemli olan Türk müşterisinin yapısına uygun proje üretmek. Doğru projeler, doğru alanlar bulduğun sürece satmakta sorun olmaz. istanbul'da her yıl 100 binin üzerinde konut ihtiyacı ortaya çıkıyor. Krizlerde bu rakam 60 bine düşüyor ama su an 150 bin civarında. Çünkü istanbul'daki evlerin dörtte üçü depreme dayanıksız binalardan oluşuyor ve bunların yenilenmesi gerekiyor.
20 YILDA YAPILAN YENİLECEK Türkiye'nin zenginleşmesi sürecinde bu yapılar yenilenecek. Tahmin ediyorum 20 yıllık bir süreçte yenilenecek. Dünyada turizmin önemi artıyor. istanbul'da yabancı nüfus artıyor. istanbul'un geçerli imar planlarına baktığınızda ancak 8 milyon nüfusu taşıyacak biçimde tasarlandığını görürsünüz. Aslında istanbul'u 25 milyon olarak planlamak şart. 2050'ye kadar istanbul Boğazı'nın 7 noktasından geçiş sağlanması gerekiyor. Şu ana kadar imar planlarında 3'üncü Boğaz Köprüsü ve tüp geçitler de dahil 5 geçiş noktası açıklandı.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?