Mevcutlarla devam edeceğiz

Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel’le satışı devam eden konut projelerini ve gayrimenkul sektörünü konuştuk.

1.03.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Mevcutlarla devam edeceğiz
50 yılda 50 bin konut yapan Soyak, geçen yıl 3 bin 500 konut sattı. 2013’te yeni proje yapmak yerine stokundaki bin 500 konutu satmayı hedefliyor. Soyak Holding CEO’su Dr. M.Emre Çamlıbel, “2013’te mevcut projelerimizle devam edeceğiz” diyor ve ekliyor: “Bu yıl holding olarak 900 milyon TL ciro hedefliyoruz. Soyak Yapı olarak ise hedefimiz 400 milyon TL’yi yakalamak.” Soyak, 750 milyon TL’lik cirosuyla Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden. Gayrimenkul, enerji, döküm ve çimento olmak üzere 4 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Hala en büyük sektörü, ana iş kolu olan gayrimenkul projeleri. Bu yıl gayrimenkulde, bin 500 konut satarak 400 milyon TL ciro elde etmeyi hedefliyor. Holding olarak planı ise yüzde 10 büyüyerek cirosunu 900 milyon TL’ye çıkarmak. Ancak Soyak, bu yıl gayrimenkulde yeni konut projesi yapmayı planlamıyor. Soyak Holding’in CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, “2013’te mevcut projelerimizle devam edeceğiz” diyor ve stoklarındaki bin 100 konutu satmaya odaklandıklarını söylüyor. Çamlıbel’e göre bu yıl gayrimenkul sektöründe konut satışlarını olumsuz etkileyebilecek en önemli 2 konu KDV artışı ile projeden satışın yasaklanması olacak. Çamlıbel, özellikle projeden satışın yasaklanmasının finansman sıkıntısı yaratacağını söylüyor. “Projeden satışın yasaklanması sektöre ciddi zarar verir” diyen Çamlıbel, konut satışına getirilen KDV artışının da satışları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde, düşük aidatlı, enerji verimli, yeşil binaların prim yapacağını söyleyen Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel’le satışı devam eden konut projelerini ve gayrimenkul sektörünü konuştuk.

Soyak, uzun yıllardır konut sektörünün içinde. Bugüne kadar kaç konut yaptınız?
Soyak Holding olarak bugün gayrimenkul, enerji, döküm ve çimento sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. 11 şirketimizde bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ana iş kolumuz olan gayrimenkulde de bugüne kadar 50 bin konutu tamamlayıp teslim ettik.

Geçen yıl, Soyak için konut piyasası nasıl geçti? Hedeflediğiniz satışları yaptınız mı?
Bence, 20 yıl sonra dönüp geriye baktığımızda Türkiye gayrimenkul sektörüne en fazla etki eden yıllardan birinin 2012 olduğunu göreceğiz. Çünkü geçen yıl, 3 önemli yasal değişiklik oldu. Kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve 2B yasaları 2012’de çıktı. Bunların etkilerini kısa sürede değil ancak önümüzdeki 10, hatta 20 yılda görebileceğiz. 2011 yılıyla mukayese ettiğimizde 2012 sıkıntılı bir yıl oldu.~
En azından ilk üç çeyrekte sıkıntı yaşadık. Gayrimenkul sektöründe genel olarak bir daralma yaşandı. ilk 3 çeyrek hepimiz için yavaş geçti. Son çeyrekteyse not artışının gelmesi, bunu müteakiben not artışı ve ardından da konut kredi faizleri başta olmak üzere bütün faizlerin düşmesi sonucu son çeyrekte bir hareketlenme meydana geldi. Konut satışlarında yüzde 5-10, kampanyasına göre bazen yüzde 4050 oranında bir iyileşme oldu. Yani ilk 9 ayda çektiğimiz sıkıntıya değdi.

2013 için tahmininiz nedir? Gayrimenkul sektörü 2013’teyüzde kaç büyür?
Bu yıl, 2012’nin son çeyreğinde olduğu gibi geçecek gözüküyor. 2013 yılını Türkiye yüzde 4-5 aralığında büyümeyle kapatır. Gayrimenkul sektörüyse 2013’te yüzde 5 ila 10 arasında büyür. Biz, geçen yıl 5 bin konutluk stokumuzun 3 bin 500 adedini sattık. Bu yıl kalan bin 500 taneyi satmak istiyoruz.

KDV oranının artırılması sektörü nasıl etkileyecek?
Sektör olarak üzerinde çok konuşacağımız 3 ana başlığımız mevcut. Birincisi konuttaki KDV meselesi. Konut lüks bir ihtiyaç değil. Aynı zamanda konut, bir tasarruf aracı, insanların çocuklarına bırakacağı bir yatırım. Bir konutun satış fiyatının yüzde 11’i dolaylı vergilere ve harçlara gidiyor. Buna artan KDV eklendiğinde tüketicinin alım gücü de iyice zayıflıyor. Üzerinde durmamız gereken ikinci konu ise imar durumu ve inşaat ruhsatının müktesep hak olması gerektiği. Üçüncü konu da konutun Tüketici Kanunu’na dahil olması. Konuta ayrı bir düzenleme getirilmeli. Küçük ev aletleriyle aynı muameleye tabi tutulmamalı.

2013’te öncelikleriniz neler olacak?
Bu yıl, yeni proje planlamıyoruz. Mevcut projelerimize devam edeceğiz. Üzerinde yoğunlaşacağız en önemli konulardan biri de geçen yıl çalışmalarını başlattığımız sürdürülebilirlik olacak. Bu kavramın önemli bir bacağı olan yeşil binalar elbette bizim alanımız içinde olacak. Soyak olarak sürdürülebilir bir dünya için çevre ve doğa dostu yeşil binaların şart olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden özellikle enerji verimliliği uygulamalarının çok kritik olduğunu düşünüyoruz.

Neden sürdürülebilirlik sizin için bu kadar önemli? Bunu sağlamak için hangi konulara odaklandınız?
Bugün Soyak adı, ‘sürdürülebilirlik’ ile birlikte anılıyor. Uzun yıllardır, sürdürülebilir yaşamı desteklemek ve geleceğe değer katmak üzerine projeler üretiyoruz. Özellikle üretilen enerjinin yüzde 40’ının binalar tarafından harcandığı düşünülürse gayrimenkul geliştirici firmalar açısından enerji verimliliği daha da önem kazanıyor. Bu sebeple hayata geçirdiğimiz projelerde en son teknolojileri takip ederek enerji verimli uygulamalara yöneliyoruz, çevreye uyumlu ve sürdürülebilir yaşam alanları inşa ediyoruz. Bu uygulamaların yanı sıra gayrimenkul projelerinin birçoğunda artık gereksiz alanlara ve büyüklüklere yer vermiyoruz. Böylelikle kullanılmayan alanların ısıtmasına, aydınlatmasına harcanan enerjiden tasarruf ederken müşterilerinin de daha az aidat ödeyerek ayrıca tasarruf etmelerini sağlıyoruz.

Satışlarınızın ne kadarım proje üzerinden yapıyorsunuz ? Maketten satışların yasaklanması sektörü nasıl etkiler?
Satışlarımızın hemen hemen hepsi proje ve maketten yapılıyor. inşaat sektöründe 50 yıldır kendini ispatlamış bir marka olarak bizim maketten sattığımız daireleri teslim edememe gibi bir durumumuz olmadı. Maketten satışın yasaklanması sektörde kendini kanıtlamış, güvenilir, köklü firmaları finansman açısından etkileyecek. Türkiye’de gayrimenkul sektörünün en büyük sorunu finansman eksikliğidir. Maketten satış da dediğimiz ön satış modeli sektöre finansman sağlayan bir model. Bunun yasaklanması sektöre ciddi zarar verecek.~

Gayrimenkul sektörünün en önemli sıkıntıları nelerdir?
Konut sektöründeki büyümenin gerçekleşmesi için sektörümüzün desteklenmesi gerekiyor. GYODER’de yaptığımız çalışmada son 3 yılda maliyetlerin yüzde 35, konut fiyatlarının da yüzde 25 arttığı ortaya çıktı. Bunların dengelenmesi gerekli. Bu durum, sektördeki sıkıntılardan bir tanesi. Bir de Türkiye’deki tüm şirketlerin öz kaynak, sermaye sıkıntısı var. Bu da başka bir problem olarak karşımıza çıkıyor ...

Önümüzdeki dönemde konutta ön plana çıkacak trendler neler olacak?
Önümüzdeki dönemde konutta en önemli trend yeşil binalar olacak. Enerjiyi az tüketen, ısıtma ve soğutma ihtiyacını düşüren, yağmur sularını kullanan ama en önemlisi enerji modellemesini en iyi şekilde kullanan binalar ön plana çıkacak. Bir de artık büyük metrekareli değil daha küçük evler trend olarak karşımıza çıkacak.

Konut fiyatlarında seyir ne yönde olacak?
Konut fiyatlarında ucuzlama öngörmüyoruz, bunun aksine sektörde fiyat artışı bekliyoruz. GYODER ve Reidin’in 2007 yılından beri yaptığı konut fiyat endeksi çalışmaları 2007’den beri inşaat maliyetleri yüzde 35,8 artmışken konut fiyatlarının sadece yüzde 6,7 arttığını gösteriyor. Dolayısıyla konut fiyatlarının inşaat maliyetlerini yakalayacağını öngörüyoruz.

Gayrimenkul yatırımcılarına ne önerirsiniz? Önümüzdeki dönemde hangi bölgeler ve konut tipleri daha fazla prim yapacak?
İstanbul için konuşursak, yatırım için en cazip bölgelerin başında ulaşım ve büyük çaplı kent projelerinin
etkileyeceği bölgeler gelecek. Bu çerçevede Avrupa Yakası’nda Halkalı, Bahçeşehir, Hadımköy gibi bölgelerle Anadolu Yakası’nda yeni yapılan metro projelerinin hereketlendireceği yerler daha fazla talep görecek. Ayrıca iki yakayı birbirine bağlayan Marmaray ve Boğaz Tüp Geçişi, 3’üncü Köprü ve yeni şehir projelerinin etkileyeceği semntlerde de orta ve uzun vadede yatırım için öne çıkan bölgeler olacak. Sonuç olarak, önümüzdeki dönemde modern kent insanının yeni yaşam ihtiyaçlarına cevap veren, optimum metrekareli, enerji verimli, sürdürülebilir ve yeşil odaklı, düşük aidatlı konutlar daha fazla prim yapacak.

"6 PROJEMİZİN SATISI DEVAM EDİYOR"
HALKALI’DA 2 PROJE

Su anda İstanbul ve İzmir olmak üzere İki şehirde tamamı 5 bin 503 konuttan oluşan toplam 730 milyon dolar yatırım değerinde 6 projede satıştayız. Bunların 5'inin inşaatı devam ediyor. İstanbul'daki ilk projemiz Halkalı'da yer alan Soyak Evostar, farklı ev seçenekleriyle her zevk ve beğeniye hitap ediyor. Devam eden bir diğer projemiz de Soyak Park Aparts.~
TASARRUFLU DAİRE
Yine Halkalı'da yer alan ve alırken de otururken de daha az ödeme yapılmasına imkan tanıyan Soyak Park Aparts'da gereksiz hacimlerden doğan satış fiyatları, ekstra ısıtma, soğutma, elektrik, su, temizlik ve aidat giderleri en aza indirildi. Soyak Part Aparts projesinde toplam 1.121 konut bulunuyor.
ÖDÜLLÜ PROJE
İstanbul'daki üçüncü projemiz Soyak Soho. İstanbul'da şehrin tam ortasında Zincirlikuyu'da yer alıyor, 77 rezidans daire ve 3 bin 500 ofisten oluşan butik bir proje. Aralık 2013'te teslim edilmesi planlanan Soyak Soho, Capital Dergisi'nin düzenlediği ‘Türkiye'nin En Başarılı Konut Yatırımları' araştırmasında ‘Yeşil Binalar Kategorisi'nde birinci oldu.
İZMİR ÖNEMLİ
İzmir'de inşası süren Soyak Mavisehir Optimus'la günümüz insanının yasam tarzına daha uygun olan ‘ideal' büyüklüklerde konut konseptini yarattık. İzmir'de yer alan bir başka projemizse Soyak Siesta. Bu projemiz 1.250 konuttan oluşuyor.

“HEDEFİMİZ YÜZDE 10 BÜYÜMEK"
YENİ PROJE YOK

Soyak Holding olarak 2013'te bu yılın yüzde 10 üstüne çıkarak 900 milyon TL ciro yapma hedefimiz var. Soyak Yapı da olarak 2013 yılında da var olan projelerimizle devam edeceğiz. Gayrimenkul alanında İzmir'de yer alan Soyak Siesta ve Soyak Mavisehir Optimus ile İstanbul'da devam eden Soyak Evostar, Soyak Park Aparts ve Soyak Soho projelerinin satışı devam edecek. Bu yıl, Soyak Siesta projemizin 4'üncü ve 5'inci etaplarını da hayata geçirmeyi planlıyoruz.
3  BİN 500 KONUT SATILDI
Yapımı ve satışı devam eden 5 bin konutun 3 bin 500 adedini sattık. Bu yıl kalan 1.500 taneyi de satmak istiyoruz. Yılın ikinci yarısından sonra tekrar bir değerlendirme yapabiliriz. 2013'te Soyak Yapı'da 400 milyon ciro hedefimiz bulunuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz