2012'de sektörün üçüncü büyük bankası olacağız

TEB, finans sektörünün iddialı oyuncularından biri...

1.07.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2012'de sektörün üçüncü büyük bankası olacağız


2010 yılında tarım kredilerini yüzde 80 artıran şirket, 2011 ilk üç ayında yüzde 40 oranında büyüme yakalamayı başardı. 2012 yılında sektörün üçüncü büyük bankası olmayı hedeflediklerini söyleyen Teb İşletme ve Tarım Bankacılığı Direktörü Mehmet Ormancı, "Bu nedenle tarım bankacılığı, Teb 'in büyüme stratejileri arasında olmaya devam edecek ve bu alanda pazar payımız hızla artacak" diye konuşuyor. Tarım kredi hacmi 600 milyon TL'ye ulaşan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), tarım bankacılığında pazar payını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. 2012 yılında sektörün üçüncü büyük bankası olmayı hedeflediklerini söyleyen TEB işletme ve Tarım Bankacılığı Direktörü Mehmet Ormancı, özellikle tarımda yapılan yatırımların artmasının beklentilerini hızlandıracağını düşünüyor. Tarıma ve çiftçilere destek vermek amacıyla özel bir organizasyon yapısıyla 2007 yılından bu yana hizmet verdiklerini belirtiyor ve ekliyor: "TEB çiftçilerimizin finansal ihtiyaçlarına en uygun koşullarda çözüm üretmek için çalışıyor" diye konuşuyor. TEB'in tarımsal kredilerle ilgili hedeflerini, tarıma ve çiftçiye ne tür destekler vermeyi planladıklarını ve bu alandaki mevcut yapılarını TEB işletme ve Tarım Bankacılığı Direktörü Mehmet Ormancı'yla konuştuk:

TEB'in tarıma yönelik hizmetleri neler?
-
Tarıma ve çiftçilere destek vermek amacıyla özel bir organizasyon yapısıyla 2007 yılından bu yana hizmet veren Türk Ekonomi Bankası, çiftçilerimizin finansal ihtiyaçlarına en uygun koşullarla çözüm üretmek için çalışıyor. Tarım sektörüne yönelik ürün ve hizmetler kapsamında bitkisel ve hayvansal üretim yapan tüm çiftçilere ulaşmayı hedefliyoruz. Üreticilerimize finansal destek sağlarken aynı zamanda onları bilgilendirme ve katma değeri yüksek verimli üretime yönlendirme konularındaki desteğimiz devam ediyor. Bu anlamda; TEB Tarım Bankacılığı olarak tarımın tüm alt kollarında işletme ve yatırım kredilerimizle üreticinin yanında yer alıyoruz.

Bahsettiğiniz alt kollardaki hizmetleriniz neler?
-
Hasat kredimizle hem açık alanda, hem de serada üretilen tüm tarımsal ürünlerin üretim dönemi boyunca tohum, ekim, gübre alımı, ilaçlama, sulama ve işçilik gibi üretim giderlerini karşılamak amacıyla üreticinin finanse edilmesi sağlanıyor. Harman Kart ile üreticilerimizin sabit girdi ihtiyaçlarının karşılanması adına 6 aya kadar faizsiz ödeme olanakları sunuyoruz. Üreticinin tüm yatırım ihtiyaçları bu bağlamda tarımsal amaçlı tarla alımları, tarımsal üretim için gerekli tesis yatırımları, topraklı veya topraksız sera yatırımları ve üretiminde gereksinim duyacağı traktör, tarımsal ekipman ihtiyaçları finansal destek araçlarımız ile karşılanıyor. Bunun dışında hayvancılık sektöründe; büyükbaş, küçükbaş ve tavukçuluk faaliyet kollarında hayvan varlığının genişletilmesi, işletme giderlerinin karşılanması ve tesis yatırımlarının uzun vadeli finanse edilmesi adına finansal destek ürünlerimiz bulunuyor.

Tarım kredilerinin kullanım oranları ne kadar ?
-
Tarım sektörüne bankaların finansman desteği gün geçtikçe artıyor. BDDK'nın verilerine göre, 2010 yılı tarım kredilerindeki artış oranımız yüzde 80 iken, 2011 ilk üç ayda yüzde 40 oranında büyüme gerçekleştirdik. 2011 yılında ise büyümeye devam ederek pazar payımızı artırmaya devam edeceğiz. Bu gelişmeler olurken sektöre kullandırdığımız kredi hacmimiz ise 600 milyon TL'ye ulaşmış durumda. Kredilerimizin yaklaşık yüzde 50'sinin kapasite artırımı, yeni yatırımlar ve makine ve ekipman alımı için kullanılan yatırım kredilerinden oluşması sevindirici bir gelişme. Tarımın milli gelirdeki payı yüzde 9 olmasına rağmen tarım kredilerinin toplam kredilerdeki payı sadece yüzde 4 seviyesinde. Bu nedenle tarım kredilerinin toplam krediler içindeki payının daha da yukarılara çekilmesi gerekiyor.~

2011'de bu alandaki kredi kullanımlarında ne kadarlık artış bekliyorsunuz?
-
Gerek harman kart, gerekse tarımsal kredilerde hızımızı hiç kesmeden devam edeceğiz. Yıl sonuna kadar hedefimiz geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kredi hacmimizde öngördüğümüz yüzde 100 büyüme ile pazardaki payımızı artırmak. Bu hedeflerimiz doğrultusunda çiftçimizin ihtiyaçlarını anlamak için üreticilerimize yaptığımız bire bir ziyaretlerin yanı sıra "Çaylar TEB'den" adı altında köy ziyaretleri gerçekleştiriyoruz.

Tarım kredilerindeki büyüme geçen yıl sektörde ne kadar oldu, bu yılki hedef nedir?
-
Tarım sektörü, 2008 ve 2009 yıllarında milli gelir bazında büyüdü. Yağışların geçen yıla göre artış göstermesi ve yeni yatırımların artması sayesinde büyümesini 2010 yılında da devam ettirdi. Bu durum tarımın milli gelir içindeki payını da artıracaktır. Fakat tarımsal yatırımlardan elde edilecek getirinin sürdürülebilirliği için ekonomik işletmelerin daha da artması ve yatırımların devam etmesi gerekiyor. Üreticiler de bu gerçeği gördükleri için gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde yatırımlarını artırıyor. 2011 yılında yatırımların artmaya devam edeceğini ve üreticilerin katma değeri yüksek sektörlere yönelmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Buna uygun olarak, özellikle seracılık, zeytin, çeltik, kabuklu yemişler, süt ve et yatırımlarında modern yöntemlere geçişi amaçlayan yatırım projelerine finansman sağlamaya devam ediyoruz.

Tarıma yönelik hizmetlerin kredi şartları neler?
-
Sektörün ihtiyaçlarından yola çıkarak; tohumdan gübreye, mazottan yeme tüm tarımsal ihtiyaçları karşılayan Harman Kart ile üreticilerimiz ihtiyaçlarını uygun koşullarda temin ederken ödemelerini hasattan hasada yapabiliyor. Bununla birlikte, TEB Tarım Bankacılığı olarak, organik tarım ve iyi tarım konuları ile yatırımlar konusunda çiftçilerimize özel faiz oranları uyguluyoruz.

Harman Kart ne kadar talep görüyor? Bunun gibi yeni projeler olacak mı?
-
Harman Kart sayesinde üreticilerimiz ihtiyacı olan kaliteli girdileri, ihtiyaçları olduğu dönemde farklı iş yerlerinden daha makul fiyatlara temin edebiliyor. Bu sayede üreticilere her türlü tarımsal girdilerini bir sınırlama olmadan zamanında temin ederek kullanma ve bu girdilerin bedelini ürün hasadını müteakip faizsiz ödeme seçeneği sunuluyor. Üreticiler istedikleri takdirde kendilerine verilen limitleri bankamız ATM'leri ile ortak ATM'lerden nakit olarak da kullananabilecek. Harman Kart üreticilerle birlikte tarımsal girdi pazarlayan üye iş yerlerine de farklı avantajlar sunuyor. Reklam ve tanıtım fırsatı sunarak iş hacmini artırma olanağı sunarken, vadeli satış ve buna bağlı olarak tahsilatta yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırıyor. Farklı tarımsal girdileri aynı iş yerinde pazarlayan üye iş yerlerinde farklı seçeneklerle Harman Kart müşterilerine satış yapabilme fırsatı yaratıyor. Bunun yanı sıra birlikler ve kooperatifler ile işbirliklerimiz devam ediyor.

Tarım kredileriyle ilgili gelecek planlarınız neler?
-
Sektörde markamızın, uzmanlığımızın ve hizmet kalitemizin bilinirliğini sağladık. Artık hedefimiz büyümek. 2012 yılında sektörün üçüncü büyük bankası olmayı hedefliyoruz. Bu nedenle tarım bankacılığı, TEB'in büyüme stratejileri arasında olmaya bundan sonra da devam edecek. Tarım kredilerindeki pazar payımız da hızla artacak.
"Tarım hibeleri sektör için önemli" 2011'de Avrupa Birliği destekli Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (IPARD Ajansı) Programı ve buna bağlı olarak tarım ve kırsal kalkınma hibeleri başladı. Konu hakkında Mehmet Ormancı şunları söylüyor: "Süt, et, meyve-sebze, su ürünleri başta olmak üzere birçok konuda üretim ve işleme-pazarlama projelerine yüzde 50-65 arasında hibe veriliyor. Bu kapsamda dağıtılması planlanan kaynak önümüzdeki 4 yıl için 1,3 milyar TL dolaylarında ve şimdiye kadar planlanan diğer programlardan çok daha fazla bir tutar. Fakat projelerin hibe alabilmesi için birçok teknik ve mali kuralın yerine getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle, işletmelerin sıkı bir hazırlık yapması gerekiyor. TEB olarak gerek IPARD Programı ve Ulusal Kırsal Kalkınma Planı, gerekse de diğer yatırım programları kapsamında kredi desteğine ihtiyacı olan üretici ve işletmelere finansman sağlamaya diğer kredi modellerinden çok daha istekliyiz."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz