"Dünya bir gıda krizinin eşiğinde"

Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan dünyanın bir gıda krizinin eşiğinde olduğu belirterek, 2050 yılına kadar küresel gıda talebinin yüzde 60 oranında artacağına dikkat çekti.

30.10.2017 13:16:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Dünya bir gıda krizinin eşiğinde"

Dünya nüfusunun hızla artması, küresel ısınma ve iklimsel değişiklikler, ekilebilir alanların daralması gibi faktörlerle dünya bir gıda krizinin eşiğinde. Genç işsizler, gıda fiyatlarının artması, doğal kaynaklar üzerindeki baskılar, su kaynaklarının tükenmesi, gıda arzındaki israf dünyayı tehdit ediyor.

 55 ülkenin üye olduğu,18 ulusal federasyon,1000’den fazla özel sektör üyesi olan sektörün en etkin ve en büyük küresel birliği Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu(GPC)’nun başkanı Hüseyin Arslan dünyanın bir gıda krizinin eşiğinde olduğu uyarısını yapıyor. Dünya nüfusunun hızla arttığını söyleyen Arslan Hindistan ve Çin gibi ülkelerin toplam nüfusunun 2,7 milyar kişiye ulaştığını, hızla büyümekte olan küresel nüfusun 2030 için 8 milyar, 2050 yılına kadar 9.5 milyara ulaşacağı ve küresel gıda talebinin yüzde 60 oranında artacağına dikkat çekiyor. Yapılan araştırmaların artan nüfusla bağlantılı olarak 10 bin yılda üretilen gıda miktarının önümüzdeki 40 yılda üretilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu söyleyen Arslan bu nedenle insan yaşamı için en önemli konunun sürdürülebilir tarım olduğunun altını çiziyor.

"Dünyada yılda 1,4 milyar ton gıda atığı olması bir felakettir"

 BM’nin dünyada açlıktan etkilenen insan sayısını 853 milyon olarak açıkladığını ifade eden Hüseyin Arslan bu rakamın dünya nüfusunun yüzde 11’ine denk geldiğine dikkat çekiyor. Dünyada 853 milyon insan her gün aç yatarken 2 milyar insanın da düzgün büyümek ve sağlıklı bir hayat yaşamak için besin maddelerine ulaşamadığını söyleyen Arslan buna karşılık 1.4 milyar insanın kilolu veya obez olduğunu sözlerine ekliyor. 

Bir yanda açlık yaşanırken diğer yanda dünyada yılda 1,4 milyar ton gıda atığı olmasını bir felaket olarak değerlendiren Arslan şunları söylüyor; İsraf edilen bu miktarın dörtte biri ile açlık sınırında bulunan milyonlarca insanın gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir. Bu israfın ekonomik değeri 1 trilyon dolardır. 

Gıda israfı ile ilgili dünyanın gündemindeki en önemli konulardan birinin son kullanma tarihi kavramı olduğunu söyleyen Arslan şu bilgileri veriyor: 

"Bakliyat ve konservelerde son kullanma tarihinin olmaması, bunun yerine tavsiye edilen tarihin yazılması gerektiğine dikkat çekilmekte. Konserve kapağında şişme, kabarma olmadığı müddetçe o ürünün muhafaza edilebilir ve tüketilebilir olduğuna vurgu yapılmaktadır.   Son kullanma tarihi geçen bakliyat ürünlerinde de böceklenme ve pakette şişme olmadığı sürece bozulmadığı, bu ürünlerin çok uzun yıllar tüketilebilir olduğuna dikkat çeken uzmanlar gıda israfının önüne geçilmesi gerektiği konusunda çalışmalar yapmakta. Fransa ve İtalya'da son kullanma tarihi geçen ürünleri belediyeye veren marketlere bazı vergilerden indirim uygulanmakta,  bu ürünler ihtiyacı olanlara verilmekte."z



Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz