Seldeki kayıp kârı düşürecek

Sel felaketinin zararı artırarak yıl sonu rakamlarını daha da olumsuz etkileyeceği düşünülüyor.

1.10.2009 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Seldeki kayıp kârı düşürecek
Marmara Bölgesi’nde 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük deprem, 17 bin 840 insanın ölümüne, 44 binin üzerinde yaralanmaya neden olmuş, bu felakette 285 bin 211 bina, 42 bin 902 işletme zarar görmüştü.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nce yayımlanan “1999 Yılı Sektör Faaliyet Raporu”na göre deprem bölgesinde çoğunluğu sınai ve ticari riskler olmak üzere toplam teminat tutarı 42 milyar doları aşan, 266 bin dolayında poliçe bulunuyordu. Deprem sonrası sigorta şirketlerine 15 bin hasar dosyası ulaştı. Hasar miktarı 750 milyon doları buldu. Türkiye’nin yaşadığı bu büyük felaket, dünyada 1970-2008 yılları arasındaki en büyük hasarlar listesine 17’nci sıradan girdi.…

Türkiye’deki katma değerin yüzde 46,7’sini, GSMH’nin yüzde 40’ını üreten Marmara Bölgesi, bu kez 17 Ağustos depreminden bu yana en yüksek hasara neden olan sel felaketiyle sarsıldı. İstanbul İkitelli’de taşan Aymama deresi, civarda bulunan çok sayıda işyerinde milyonlarca dolarlık hasara neden oldu. Silivri, Selimpaşa bölgelerinde çok sayıda konut ve otomobil sular altında kaldı.
Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, temizlik işlemlerinin yapılıp sigortalıların gerçek zararının tespit edebilir duruma gelmesinin yaklaşık 10 gün sürdüğünü söylüyor. Kurumsal müşterilerde ise bu sürenin ihbardan itibaren 1 ay aldığına dikkat çekiyor. Dolayısıyla selin sebep olduğu toplam hasarın boyutu, henüz net bir rakamla ortaya konmuş değil. Ancak tahminler, 8 bin civarında sigortalının selden etkilendiğini, toplam hasarın 500 milyon TL düzeyinde olduğunu gösteriyor. Selin ekonomiye zararının ise en az 1 milyar Euro civarında olabileceği öngörülüyor.

ZARARI BIRAK, HİZMETE BAK
Sel sadece sigortalıya değil, sigorta şirketlerine de zarar verdi. Teknik kâr konusunda zaten sıkıntı çeken sigortacılar, yıl sonu projeksiyonlarına bu yıl, felaketin bilançosunu da yansıtmak durumunda. Ancak sigorta şirketleri, böyle dönemlerde kayıptan çok hizmete odaklanıyor.
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Melike Demirel, bu tür zamanları sigortacılar için en iyi hizmet fırsatı olarak değerlendirdiklerini söylüyor ve ekliyor: “Bu nedenle müşterilerimizin kayıplarını telafi etmek için maksimum çabayı harcıyoruz. Sigortacının bu durumlarda sigorta bilincine katkı ve şirket olarak kendini tanıtım fırsatı yakaladığı inancıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz.”
Yapı Kredi Sigorta’ya sel nedeniyle 450 civarında hasar başvurusu olmuş. Melike Demirel, sel hasarının teknik kâr tablosunu etkileyeceğini, ancak bu etkinin, reasürans korumaları sayesinde mali yapıda olumsuzluk yaratacak boyutta olmayacağını söylüyor.
Sel felaketinin mali sonuçları, önemli ölçüde reasürans şirketlerine devredilmiş durumda. Ancak yine de sektörün üzerinde kalan kayıpların ve hasar nedeniyle bu yıl ödeyeceği yenileme primlerinin, toplamda 30-40 milyon Euro civarında olabileceği düşünülüyor. Axa Genel Müdürü Cemal Ererdi, “Selin, sektörün 2009 sonuçlarına etkisi büyük olacak. Bunun yanında gelecek yıl alınacak reasürans kapasitesinin fiyatlamasında da bir miktar pahalılaşma yaşanacağını düşünmemiz gerek” diye konuşuyor.~

YIL SONU BEKLENTİSİ
Sigorta sektörünün kârı, haziran sonunda 173 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Cemal Ererdi, yıl sonu rakamının da bunun çok üzerinde olmayacağı görüşünde. Selin 2009 yılı kârlılığına negatif etki yaratmasını beklediklerine dikkat çeken Ererdi, “Diğer branşlardaki kârsızlığın yanında yangın branşında bu felaketin etkisi ile yıl sonu kârının bu seviyenin ancak biraz üzerine çıkabileceğini düşünüyorum. Özkaynak kârlılığı da enflasyonun çok altında kalacak” diyor.
Allianz CEO’su George Sartorel de felaketin, sektördeki zararı artırarak sonuçları daha da olumsuz etkileyeceği görüşünde. Sektörün bugüne kadar negatif büyüme gösterdiğine dikkat çeken Sartorel, “2009 yılını da negatif büyümeyle kapatacağız” diyor. Allianz’a sel nedeniyle 40 milyon TL tutarında, 800 hasar ihbarı olmuş.
Bu tablonun şirketin yıl sonu performansını çok etkilemeyeceğini söyleyen yönetici, yeni dönem beklentisini şöyle özetliyor:
“Biz 2009’da ekonomi ve piyasa koşulları paralelinde kâr ve büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmeyi bekliyoruz. 2010’da ise fiyat disiplinine ve müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitemize yoğunlaşarak sürdürülebilir büyümeye odaklanacağız.”    
Ergo İsviçre, bugüne kadar 217 adet oto, 504 adet de oto dışı olmak üzere toplam 721 adet hasar başvurusu almış. Toplamda 40 milyon TL civarında bir hasar ödemesi yapacaklarını öngören Ergo İsviçre Genel Müdürü Thomas Baron, bu durumun prim üretimine olumsuz etkisi olmayacağı görüşünde. Doğal afetlerin sigorta şirketlerinin prim hacmine olumsuz etki yaratmadığını, aksine artan taleplerle prim gelirlerinin yükseldiğini söyleyen Baron, “B��yle durumlarda büyük hasarların kâr zarar etkisine bakmak gerekir. Doğal afetlerde hasarın büyük kısmı genellikle alınan reasürans tazminatlarından karşılanıyor. Bu nedenle sektörün mali yapısı çok fazla etkilenmeyecektir” yorumunu yapıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz