Yenilerin ajandası

Elementer sigorta ve emeklilik şirketlerinde ciddi bir değişim yaşanıyor. 2016 başından bu yana 15 şirkette liderlik koltuğuna yeni isimler oturdu...

17.08.2017 09:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yenilerin ajandası

Elçin Cirik

[email protected]

Sigortanın her alanında güçlü bir değişim mevcut. Elementer sigortada prim üretiminin asıl ağırlığını gerçekleştiren zorunlu trafik sigortalarına getirilen kurallar, tamamlayıcı sağlık gibi potansiyeli yüksek yeni ve niş alanların belirmesi sektörde oyunu yeniden şekillendiriyor. Aynı şekilde bireysel emeklilik sisteminde, otomatik katılımla emeklilik şirketleri için zorlu bir rekabet dönemine giriliyor. İşte bu tabloyla sigortanın her alanında şirketlerin yönetim koltuklarındaki isimler de değişiyor. Burada en önemli neden tabii ki finansal tablolar. Hem elementer hem BES’te oyuncular istikrarlı şekilde kâr yazmada zorlanıyor. Bir de gerek dijitalleşme gerek yeni alanlarda öne çıkma arzusu bu dönüşümün nedenleri arasında sayılıyor.Öyle ki 2016 sonrasında tüm kategorilerde 15 şirket, genel müdürünü yeniledi. Yeni liderlerin önünde sermayedarların beklentileriyle belirlediği zorlu bir süreç var. 

YENİ YAKLAŞIMLAR 

Son iki yılda 10 elementer sigorta şirketinde yönetim değişti. Yeni göreve gelen isimlerden biri de Mapfre Genel Sigorta’nın CEO’su Alfredo Munoz. Daha önce aynı şirkette operasyonlar genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Munoz’un ilk gündem maddesi, şirketin kârlılığı artırmak. “Pazardaki farklı niş alanlar, acentelerimiz ve müşterilerimiz için sağlam öneriler geliştirmeliyiz” diyen Munoz, 2020’ye kadar kurduğu stratejiyi şöyle özetliyor: “Müşteriye karşı yaklaşımımızı değiştirmeliyiz. İş süreçlerimizi optimize ederek ve müşteri sadakatimizi artırarak terzi usulü hizmet ve ürünler önererek bu değişimi yapmalıyız. Dijitalleşme de burada önemli bir dönemeç. Bu adımları atan şirketler sağlıklı büyümek için pek çok fırsat bulacak.” Munoz, Temmuz 2016’da devraldığı görevinde radikal değişimlere gitme gereği duymadığını aktarıyor: “Çok iyi bir ekibe sahibiz, sadece şirket içinde fonksiyonları ve görevleri yeniden biçimlendirmeye gittim.” Geçtiğimiz kasım ayında EMF Capital Partners’a satılan Demir Hayat Sigorta’nın yeni genel müdürü Nevra Yener Özülkü de şirketini Türkiye’de sağlık sigortacılığını yeniden tanımlayan bir oyuncu olarak konumlandırmak için çalışıyor.

GÜÇLÜ YENİ HAMLELER 

Bu süreçte sektör tarafından iyi tanınan isimler de önemli atılımlarda bulunuyor. Örneğin sektörün duayenlerinden, Axa’nın yıllarca yönetiminde bulunan Cemal Ererdi, 2016 yılı başında yeni bir sigorta şirketi kurdu ve yönetimine geçti. Ethica Sigorta, mayıs ayında Hazine’den sigorta ruhsatı aldı. Ererdi, şirketin ilk yılında hedefleriyle ilgili detaylı açıklama yapmak istemiyor. Ancak şirketin az sayıda seçeceği acente ağıyla ciddi bir büyüme performansı hedeflediği söyleniyor. Aynı şekilde Coşkun Gölpınar da geçtiğimiz yıl Doğa Sigorta’nın genel müdürlük koltuğuna geçti. Gölpınar’ın ajandasında ilk madde olarak şirketin oto dışı branşlarda ağırlığını artırmak bulunuyor. Özellikle tamamlayıcı sağlık ve yabancı sağlık sigortalarında büyümeyi hedeflediklerini kaydeden Gölpınar, “2016’yı çok iyi kapattık, 800 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdik. 2017’de 1 milyar lirayı aşma hedefi koyduk. Sorumluluk, ferdi kaza, hukuksal koruma, sağlık ve KOBİ yangın paketlerinde gözle görülebilecek bir oranda gelişiyoruz” şeklinde konuşuyor. 

OTOMATİK KATILIM BEREKETİ 

Bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım ana rekabet alanı. Bu nedenle yeni yöneticiler bu alana yönelik iddialı iş planları kuruyor. Bu isimlerden biri de Aralık 2016’da Garanti Emeklilik’in başına gelen Burak Ali Göçer. “Sıcak bir gündemde göreve geldim” diyen Göçer, “Sisteme yeni katılacak şirketler için hazırlık yapıyoruz. Burada çalışanlara otomatik katılımın doğru anlatılması çok önemli” diyor. Göçer, “Dijitalleşme yatırımları da önemli. Bankanın uzantısı olarak bu alanda yatırımlarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuşuyor. Ziraat Emeklilik Genel Müdürü Emin Çubıkcı, otomatik katılımda aktif rol oynayarak şirketini katılımcı sayısında daha üst sıralara taşımayı hedefliyor. Çubıkcı, “Otomatik katılımla pazar payında artış hedefliyoruz” diyor. Bu yılbaşında Fiba Emeklilik’in başına geçen Erol Öztürkoğlu’nun ise şirketi için farklı planları var. Öztürkoğlu, bu planları şöyle aktarıyor: “12 portföy yönetim şirketiyle yaptığımız anlaşmalarla müşterilerimize faizli ve faizsiz olmak üzere 12 seçenekli bir ‘fon marketi’ yaptık. Ayrıca mevzuatta yapılan değişiklik sayesinde artık sağlık sigortasına adım atıyoruz. Lisans başvurusu sonuçlandığında grubumuza ait Florence Nightingale hastaneleri iş birliğiyle sağlık sigortasında nitelikli butik hizmeti sunacağız.”

~


AYLİN SOMERSAN COQUI / ALLIANZ TÜRKİYE CEO’SU
“DİJİTALLEŞME EN ÖNEMLİ MADDE”

ZORLU BİR YILDAYIZ 
2016’da Allianz Türkiye olarak yüzde 28 büyümeyle 9 milyar TL prim ürettik, 6,7 milyon müşteriye hizmet verdik. Hayat dışı branşta yüzde 42,6 oranla büyüyerek yüzde 16,3 pazar payına ulaştık. Liderliğimizi koruduk. Modüler sağlık sigortasının yaygınlaşmasıyla yüzde 35 payla liderliğimizi sürdürdük. Zorlu bir yılı çok çalışarak, başarılı sonuçlarla tamamladık. Şimdi önümüzde yine zorlu bir yıl var. 2017’yi geniş yelpazede hizmet sağlayarak verimli ve başarılı kapatmak en büyük önceliğimiz.
YÜZDE 80 DİJİTAL Dijital dünya bizim işlerimizi de dönüştürüyor. İş süreçlerimizin yüzde 66’sını dijitale aktardık ama 2018’e kadar hedefimiz yüzde 80’e ulaşmak. Ayrıca sağlık branşını kurumumuz içinde ayrı bir fonksiyon haline getirdik.


FIRAT KURUCA / AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT CEO’SU
“OTOMATİK KATILIMDA LİDERLİĞİ SÜRDÜRECEĞİZ”

2017 ÖNCELİĞİ
AvivaSA CEO’su olarak göreve yılbaşında başladım ama 12 yıldır AvivaSA’dayım. Bu sürenin çoğunluğunda finanstan sorumlu genel müdür yardımcısıydım. Açıkçası BES fon büyüklüğünde yüzde 20 pazar payla yakaladığımız liderlikte ve piyasa değerimizin yüzde 38’lik artışla 2,3 milyar TL’ye ulaşmasında ben dahil tüm çalışanlarımızın payı var.
LİDERLİK HEDEFİ Yılın ilk 2 ayında otomatik katılımda aralarında ülkemizin dev holdinglerinin de yer aldığı 130’dan fazla firma bizi tercih etti. 2017, BES’te otomatik katılım yılı olacak. Elbette, sektör lideri bir firmanın CEO’su olarak, benim de bu yılki önceliklerim arasında otomatik katılım var. Otomatik katılımda da ilk aylarda yakaladığımız liderliği sürdürmeyi hedefliyoruz.



Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz