32 yıl sonra: McDonald's'tan Rusya kararı

McDonald's 32 yıl sonra Rusya pazarından çıkıyor...

16.05.2022 14:19:000
Paylaş Tweet Paylaş
32 yıl sonra: McDonald's'tan Rusya kararı

McDonald’s Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna saldırısı ve ülkedeki faaliyetlerini durdurmasından yaklaşık iki ay sonra Rusya’daki işini satacağını duyurdu.

New York Times, haberinde, Rusya'nın 30 yıldan fazla bir süre sonra ABD yaşam tarzı ve kapitalizminin simgesi olan McDonalds'ın Rusya'daki işini satmaya hazırlandığı yorumunu yaptı.

Haberde, bu hareketin küreselleşmenin sembolü haline gelen bir marka için önemli bir çıkış olduğu vurgulandı. Haberde, "Küreselci özlemler son yıllarda koronavirüs pandemisi ve jeopolitik gerilimler arasında parçalanırken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, normal şekilde faaliyet göstermeyi ümit eden birçok şirketi harekete geçmeye zorladı" yorumu yapılıyor.

Haberde, "Artan çalışan ve tüketici baskısı altında, birçok marka ve restoran zinciri Rusya'daki faaliyetlerini kısmen veya tamamen durdurdu. Ancak çok azı, çalışanların refahı konusundaki endişeler ve ayrıldıktan sonra yeniden girmenin zorlukları nedeniyle tamamen ayrıldı. McDonald's Mart ayında yaptığı açıklamada, KFC ve Pizza Hut'ın ana şirketi Starbucks ve Yum Brands dahil olmak üzere diğer birçok zincir gibi oradaki faaliyetlerini geçici olarak kapatacağını söyledi. Birçok çalışan ve aktivist tam bir işten çıkarma için bastırdı" denildi.

RUSYA'DA NE KADAR ÇALIŞAN VAR?

CNBC'nin haberine göre McDonald’s’ın Rusya’da 800′den fazla restoranı ve 62.000 çalışanı var. Şirket yerel bir alıcı arıyor. Şirket ayrıca, ülkedeki çalışanlarının bir anlaşma yapılana kadar ödeme almaya devam etmesini sağlamaya; yeni sahiplik altında işlerini sürdürmelerine yardımcı olmaya çalışacağını duyurdu.

Habere göre Rusya ve Ukrayna, McDonald’s’ın sistem genelindeki satışlarının yaklaşık %2′sini ve gelirinin yaklaşık %9′unu ve işletme gelirinin %3′ünü oluşturmaktaydı.

New York Times'ın haberine göre McDonald's'ın CEO'su Chris Kempczinski, bayilere, çalışanlara ve tedarikçilere gönderilen bir mesajda, “Bu, emsali olmayan ve derin sonuçları olan karmaşık bir konu” dedi. Habere göre Kempczinski, Ukrayna'daki savaşın yol açtığı insani krizi görmezden gelmenin mümkün olmadığını söyledi.

OCAK 1990'DA MOSKOVA'DA MCDONALDS AÇILMIŞTI

Habere göre McDonald's, işini yerel bir alıcıya satmayı planlıyor. Yani artık McDonald's adını, logosunu veya markasını kullanmayacaklar. McDonald's'ın Rusya'ya girişi, 1976 Montreal Olimpiyatları'nda başladı, Kempczinski, zincirin Rus Olimpiyat takımının Big Mac Bus'ını kullanmasına izin verdiğinde bayilere, çalışanlara ve tedarikçilere yazdı. 14 yıl sonra, Ocak 1990'da Moskova'da McDonald's açıldı.

100'den fazla ülkede 39.000 restoranı bulunan McDonald's, Rusya'daki tedarik zinciri ve restoranlarına milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz