17-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin şehre 3 milyar TL’lik katkı sağlaması ve 3,5 milyon ziyaretçiye ulaşması bekleniyor.
Şeyma Öncel Bayıksel / [email protected]
Türkiye’de tarım politikalarına yönelik kaygı giderek artıyor. Bu anlamda pek çok konu tartışılsa da özellikle çiftçinin artan maliyet baskısı en büyük sorun olarak ön planda. Tüm bunlara toprağın kimi bölgelerde korunamaması, geleneksel yöntemlerin yerini alan ancak denetimi yapılamayan tarım uygulamaları ve sulama maiyetlerindeki artış nedeniyle su kaynaklarının kısıtlı kullanımı ve doğru kullanılamaması da eklenmiş durumda.
Tüm bunlar ve daha fazlası Adana Valiliği himayesinde, Adana Büyükşehir Belediyesi ve 3 ilçe belediyesinin desteğiyle 17-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde düzenlenen farklı etkinliklerde tartışıldı. Ziyaretçilerinin yüzde 70’e yakınının il dışından geldiği etkinliğe festival komitesi 3,5 milyon ziyaretçi bekliyor. Oldukça yoğun geçen festivalin yoğunluğu ise esnafı oldukça mutlu etmiş durumda. Hatta kimileri neredeyse 1 yılda yaptıkları satışı son 3 günde gerçekleştirmeyi umuyor.
UZMANLAR ÇİFTÇİLERLE BİR ARADA
8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde Türkiye’nin ilk Tarım Zirvesi de gerçekleştirildi. 17 Ekim’de düzenlenen konferansta “Toprağın Lezzeti” başlığı altında 8 oturum hayata geçti. Karbon vergisi, iklim değişikliği, endüstriyel tarımın etkileri, su rejimi, toprak düzenlemesi, akıllı tarım, atık yönetimi gibi hayvancılık ve tarımın bugününe ve geleceğine ışık tutan oturumlar büyük ilgi gördü.
BM tarafından Küresel Gıda Kahramanı (Global Food Hero) unvanına layık görülen Mardin Cerçiş Murat Konağı’nın kurucu şefi Ebru Baybara Demir’in katkılarıyla hayat bulan zirvede İsviçre, Hollanda, Meksika, ABD ve Filipinler’den gelen alanında uzman konuklar Çukurova’nın çiftçisi, girişimcisi ve şefleriyle bir araya geldi. Demir’le birlikte “gıda kahramanı” unvanı bu yıl sadece yedi kişiye verilmiş durumda.
İKİ ÜRÜN BİLE HAYAL
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, etkinlikte yaptığı konuşmada küresel ısınmanın giderek gıda ve tarımda riski artırdığı bu dönemde en önemli konunun verimli topraklar olduğunu söyledi. “Her çiftçinin ürettiği her ürün toprakta kalmamalı, değerlendirilmeli” diyen Karalar, heba olan her ürünün milli gelirden kaybolan değer olduğunu belirtti.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Ögretim Üyelerinden Zeynep Zaimoğlu ise Çukurova’nın yıllardır senede 3 ürün veren dünyadaki ender yerlerden biri olduğunu ancak gelinen noktada 2 ürünün bile hayal olmaya başladığını belirtti ve ekledi: “Sulama suyunun fiyatlandırması konusunda dünya standardını uygulamak bizi bu noktaya getiren sorunların başında geliyor. Tarım politikaları ve iklim değişikliği, çok su isteyen bitkilerin bilinçsizce ve plan dışı yetiştirilmesi de bu süreci hızlandırdı.”
GASTRONOMİ KENTİ OLMA HEDEFİ
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana’nın geçmişten bugüne bereketli toprakları sayesinde çok çeşitli ürünler sunduğunu söyledi. Güvenli gıdaya herkesin ulaşabilmesini sağlamanın, topraktan çatala diye adlandırılan zinciri eksiksiz sürdürmenin önemine değinen Köşger; “Biz de Adana’ya özgü nimetleri en doğru şekilde kullanmak ve güvenle geleceğe taşıyabilmek için lezzet şölenine dönüştürdüğümüz bu festivali düzenliyoruz. Sadece parası olanın erişebildiği bir gıda sisteminden söz etmiyoruz. Geniş kapsamlı erişimi odak noktasında tutarak çalışıyoruz” diye konuştu.
Adana Valisi Yavuz Selim Kösger ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar; festivale gösterilen ilginin bölgeye yayılmasını hedeflediklerini açıkladı. Hatta Lezzet Festivali’nin Adana sınırlarını aşıp, Adana-Hatay-Ürgüp-Göreme hattında turizm destinasyonu olma projesi de masaya yatırılıyor. Hedef ise UNESCO tarafından “Gastronomi Kenti” markasını alabilmek olarak gösteriliyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?