Bir geleneğin anatomisi: Robert Kolej

Osmanlı Devleti topraklarında C. Hamlin ve R. Robert tarafından 1863’te kurulan Robert Kolej, 150’nci yılını kutluyor.

1.08.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Bir geleneğin anatomisi: Robert Kolej
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, kuruluş yıldönümü nedeniyle “Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Ko-lej’in 150’nci Yılı” sergisine, enstitünün Pera Müzesi sergi salonunda 31 Ağustos’a kadar ev sahipliği yapıyor. Sergi, kolejin ilginç tarihini, eğitimin toplumsal gelişmedeki yerini ve gençlerin sınırsız kapasitesini gözler önüne seriyor. Robert Kolej, tarihi boyunca savaşlara, büyük yangınlara, salgın hastalıklara, ekonomik krizlere ve depremlere maruz kalmasına rağmen eğitimine bir gün bile ara vermeden bugüne dek varlığını, yerel ve küresel platformlarda etkin şekilde sürdürmeyi başaran ender eğitim kurumlarımızdan biri. Bugüne kadar 4’ü Bulgaristan’da olmak üzere 7 başbakan, çok sayıda devlet adamı, müzisyen, yazar, ressam, sporcu, işadamı, doktor, hukukçu, mühendis ve tiyatro sanatçısı yetiştiren bir kurum.

Günümüzün ünlü yazarları Orhan Pamuk, Pınar Kür, Ayşe Kulin, Tomris Uyar, Yıldırım Türker ile eski ünlü yazarlar Tevfik Fikret, Halikarnas Balıkçısı, N. Fazıl Kı-sakürek, H. Ziya Uşaklıgil, F. Nafiz Çamlıbel ve B. Kemal Çağlar Robert Kolej’de yetişti. 1901’de lisans derecesi alan ilk Müslüman kız olan yazar Halide Edip ve aynı zamanda iyi bir yazar olan eski başbakan Bülent Ecevit de Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller de Robert’lidir.

Robert Kolej mezunlarını dünyanın beş kıtasında çalışırken görmek şaşırtıcı değil. Çünkü buradan mezun olanların kalibresi yüksektir. Amerika’nın ilk sırada yer alan 50 üniversitesine başvuran Robert’linin kabul şansı yüzde 100’e yakın. Cornell, Harvard, Princeton, Yale, MIT, Stanford ve Colombia gibi birinci lig üniversitelerinin her biri, her yıl Robert mezunlarını kabul eder. Robert mezunu Suna Kıraç’a göre Türkiye ve Ortadoğu’nun en iyi lisesidir. Beş kıtaya yayılmış mezunlarına göre ise dünyanın en iyi liselerinden biridir. Kendi oğlum Ali Alper Çakır’ın bitirdiği 2008 yılı mezuniyet töreninde Robert’ten mezun Betül Mardin, belleklerden silinmeyecek konuşmasının bir yerinde şunları dile getirdi: “Robert’i bitirdikten sonra yüksek tahsil yapamadım ama meslek hayatımda çok başarılı oldum. Bu okulun öğrencileri, üniversiteye gitmese bile hayatlarını kazanacak ve başarılı olacak donatılarla mezun olur. İşte canlı örneği karşınızda duruyor; yarından itibaren hayatınızı kazanmaya başlayabilirsiniz.”~
2011 MEZUNLARI NEREDE
Robert’ten 2011’de mezun olan 176 öğrencinin 42’si devlet, 72’si vakıf ve 53’ü yabancı üniversitelerce kabul edildi. Devlet üniversitelerinde Boğaziçi 16, İstanbul Üniversitesi 10 ve İTÜ 10 öğrenciyle başı çekti. Vakıf üniversitelerinde ise Koç 43, Sabancı 11, Acıbadem 7, Ye-ditepe 5 ve Galatasaray 1 öğrenci kabul etti. 2011’de Harvard, Princeton, Stanford ve MIT’ye Robert’ten giren öğrenci olmadı. Yale’e 3, Chicago’ya 3, Berkeley’e 2, Cornell’e 2, Columbia’ya 1, Brown’a 1, Tufts’a 1, Oxford’a 1 ve University College London’a 4 öğrenci kabul edildi.

2012 MEZUNLARI NEREDE
Robert’ten 2012’de mezun olanların 59’u devlet üniversitelerini tercih etti. Bu 59’un 32’si Boğaziçi’ni, 12’si İTÜ’yü, 3’ü Galatasaray’ı ve 1’i Hacettepe’yi tercih etti. Vakıf üniversiteleri ise toplam 69 öğrenci aldı. Bunlardan 46’sını Koç, 5’ini Yeditepe ve 4’ünü Sabancı kabul etti. Koç’un kabul ettiği Robert’lilerin yüzde 75’ine burs verildi. Hem 2011 ve hem de 2012’de Robert’li mezunların tercihinde Koç Üniversitesi, açık ara önde yer aldı. 2012’de mezun olan 181 Robert’linin yüzde 32’sini oluşturan 57’sine, dünyadaki önemli üniversitelerden kabul geldi. Bunların dağılımı şöyle oldu; 1’i Cornell, 3’ü Yale, 2’si Harvard, 2’si Princeton, 2’si Columbia, 1’i MIT, 1’i Stanford, 1’i Berkeley, 2’si Oxford ve 2’si McGill. 181 Robert’linin 17’sine hem Türk hem de yabancı üniversiteler kapılarını açtı. 2012-2013 öğretim yılında Amerikan üniversiteleri, geçmiş yıllardaki gibi Robert mezunlarının gözdesiydi. Ancak 2012’de daha fazla mezun vermesine rağmen Robert’lilerin yabancı üniversiteleri tercihinde azalma oldu. Türk Vakıf üniversitelerinin öğretim kalitesinin ve burs olanaklarının artması nedeniyle bu eğilimin giderek güçlenmesi bekleniyor.

TILSIM NEREDE
Robert’i bu denli iyi yapan etmenlerin başında, bir eğitim kurumu için en değerli kaynak olan ülkenin en yetenekli öğrencilerini, yurtiçinden ve yurtdışından kalibresi yüksek eğiticileri bir araya getirmesi yatıyor. Robert Kolej, Arnavutköy’de Boğaz’a tamamen hakim bir tepede muhteşem konumuyla öğretmenleri, yöneticileri, öğrencileri ve velileri, kurulduğundan beri motive eden, sürdürülebilir başarıyı 150 yıldır canlı tutan bir öğrenim kurumudur. Yaratıcılığı, rekabeti, üstün başarıyı, inovasyonu, özgüveni ve araştırmayı olmazsa olmaz kabul eden Amerikan eğitim sisteminin bir yansımasıdır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz