11 yıldır Avrupa dahil 23 ülkede, 25-64 yaş grubundan, 5 bin 75 kişi ile 30 dakikalık telefon görüşmeleri sonucunda oluşturulan Edelman Güven Barometresi, bu yıl da Davos'daki Dünya Ekonomik Forumu'nda açıklandı. Edelman Public Relations'ın Türkiye temsilcisi Effect Halkla ilişkiler'den aldığım raporun en çarpıcı sonucu, ABD'de iş dünyasına duyulan güvenin, 2009'a göre 8 puan düşerek yüzde 46'ya gerilemiş olması. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomik gücü olan ABD'yi, güven endeksinde en son sırada yer alan Rusya'nın sadece 5 puan üstüne yerleştiriyor. 2011 Güven Barometresi sonuçlarına göre güvenilirlik söz konusu olduğunda, yetkin sözcülerin varlığı büyük önem kazanıyor. Akademisyenler ve teknik uzmanlar, güvenilir olarak algılanırken "benim gibi" diye tanımlanan sıradan insanlar, daha az güvenilir bulunuyor. CEO'lar, güven sıralamasında, sondan ikinci sırada bulundukları iki yıl öncesine göre çarpıcı bir yükselişle araştırmanın yapıldığı ülkelerde en güvenilir sözcüler olarak değerlendiriliyor. Bugün 2009 yılına kıyasla şirketlerde en güvenilir kişiler, CEO'lar olarak ön plana çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 50'si, bir önceki yıla göre 19 puanlık bir artışla CEO'ları en güvenilir sözcüler olarak görüyor. Sıradan insanlara duyulan güven ise 2009 yılından bu yana 4 puan gerileyerek 2009 yılında en alt sıralarda bulunan CEO'ların yerini almış durumda. ABD'de, 35-64 yaş aralığındaki sıradan insanlara duyulan güven, 2006'dan bu yana yüzde 68'den yüzde 31'e gerileyerek oldukça sert bir düşüş kaydetmiş.
OLUMSUZ BİLGİYE İNANMA ORANI YÜKSEK Araştırma sonuçlarına göre bir firma, genelde güvenilirliği düşük olarak nitelendiriliyorsa firma hakkındaki "olumsuz bilgilere" ulaşanların yarıdan fazlası (yüzde 57) bir ya da iki kez duysa dahi, bu bilgilere hemen inanma eğilimi gösteriyor. Güvenilirliği düşük olan bir firma hakkındaki "olumlu bilgilere" ulaşanların ise ancak yüzde 15'i, bu bilgileri sadece bir ya da iki kez duyduğunda inanıyor. Bu sonuç, daha fazla sayıdaki insanın olumsuz bilgiye olumlu bilgiden daha çok inandığını gösteriyor. ABD ve ingiltere gibi Batı ülkelerinde araştırmaya katılanların yaklaşık dörtte biri (yüzde 23 ve yüzde 27) bir habere inanmak için o haberi en az 6 kez veya daha fazla duymaları gerektiğini söylüyor. Bu oran, iki yıl öncesine göre iki kat daha yüksek. ABD'de araştırmaya katılanların yüzde 14'ü ise bir bilgiye inanmak için bu bilgiyi 10 veya daha fazla kez duymaları gerektiğini ifade ediyor.
GÜVENDE KÜRESEL ARTIŞ
Güven Barometresi'ne göre endüstrinin birçok alanında güven, küresel bir artış gösteriyor. Son 3 yıldır güvenilirlikte birinci sırada yerini koruyan teknoloji sektörünü, otomotiv ve telekomünikasyon izliyor. ABD'de, otomotiv endüstrisi 2009'da yüzde 32'ye düşen güvenilirliğini, bu yıl yüzde 49'a çıkarmayı başarmış.
BANKACILIKTA GÜVEN KAYBI SÜRÜYOR
Edelman Raporuna göre dünya çapında finansal hizmetler, yüzde 50 oranıyla en az güven duyulan sektör. En az güvenilir ikinci sektörse yüzde 51 ile bankalar . ABD'de bankalara olan güven, finansal hizmetler alanına duyulan güvenin azalmasıyla doğru orantılı olarak düşüş kaydetmiş. Bankacılık sektörü 2008 yılında güvenilirlik sıralamasında yüzde 71 ile üçüncü sıradayken 2001'de yüzde 25 ile sondan ikinci sıraya düşmüş. irlanda'da ise en az güvenilir sektör olarak bankacılık yüzde 6 oranıyla tüm zamanların en düşük seviyesine gerilerken ingiltere'de bankalara duyulan güven son 3 yılda 30 puanlık bir düşüşle yüzde 16'ya gerilemiş.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?