Yaşar Büyükçetin, iş dünyasında birçok kişinin yakından
tanıdığı bir girişimci ve profesyonel yönetici. P&G’de
çeşitli kademelerde yönetici olarak görev aldıktan
sonra 1994 yılında Türkiye’nin ilk lojistik şirketi
Cargotech’i kurdu. TNT’nin şirketi satın alması üzerine TNT
bünyesinde profesyonel yönetici olarak çalıştı. Ancak girişimci
ruhu canlanınca bu kez 2005 yılında Amerikan emlak devi
Reality World’u Türkiye’ye getirdi. Bir süre sonra da şirketi
Garanti Koza’ya sattı.
Tüm bu deneyimlerin ardından Büyükçetin, son 3 yıldır
Sofra Şirketler Grubu’nun başında. Toplu yemek alanında
Türkiye’de pazar lideri olan Sofra, aslında yemek dışında
Euroserve markası ile güvenlik, temizlik, tesis bakımı ve yönetimi
yapıyor, toplam 11 bin kişi istihdam ediyor. Ciro olarak da
geçtiğimiz yıl itibarıyla 300 milyon doların üstüne çıkmış
durumda.
3 yıl önce Sofra ile Yaşar Büyükçetin’i bir araya getiren
Egon Zehnder Danışmanlık şirketinin beyin avcıları olmuş. 17
yılını kendi şirketlerini kurarak ve büyüterek geçirdiğini belirten
Büyükçetin, yine yurtdışından Türkiye’ye bir şirket getirmek için
çalışma yaparken Egon Zehnder tarafından arandığını
söylüyor. “Önce istekli değildim. Ancak gerek Türkiye’de gerek
yurtdışında şirket ortakları ile görüşmelerimdeki pozitif
iletişim beni çok etkiledi ve tekrar profesyonel çalışma
hayatına döndüm” diyor. Kendisinden beklenenin ise
şirketleri büyütmek olduğunu dile getiren Büyükçetin,
bu hedeflere de ulaşmış görünüyor. Çünkü Sofra
Grubu, son 3 yıldır ortalama yüzde 25 büyüme
kaydediyor. Pazarda lider olmasının yanında en yakın
rakibinin 2 katı büyüklüğünde olmasının avantajıyla
rekabet ediyor. Türkiye’nin 40 ilinde günde 370 bin
kişiye toplu yemek hizmeti sunuyor. Krizin kendi
açılarından zorlayıcı olmadığını belirten Büyükçetin,
sektörlerinde birçok şirket pazardan çekilirken
kendilerinin yüzde 20 civarında büyüme yakaladığını
söylüyor. “Kriz döneminde en önemli öğrenimimiz,
gerek mevcut müşterilerimizin gerek potansiyel
müşterilerin güvenebildikleri, güçlü ve kendilerini yarı
yolda bırakmayacak iyi yönetilen şirketlerle çalışmak
istemeleriydi. İşte burada ciddi bir alan bulduk ve
ciromuzu yüzde 20 büyüttük” diye konuşuyor.
Büyükçetin yönetimindeki Sofra Grubu, bu yıl da
yüzde 30’a varan bir büyüme planlıyor. Gelecek 5 yılda
ise organik ve inorganik şekilde büyüyerek 1 milyar
dolarlık şirketler ligine girmeyi hedefliyor.
“MUTFAK BENİ RAHATLATIYOR”
Yaşar Büyükçetin, aynı zamanda bir gurme. Sürekli
dünya mutfaklarından değişik reçeteler deniyor.
Mutfağın kendisini inanılmaz rahatlattığını belirten
Büyükçetin, “Bana göre yemek yapmak ciddi bir
sanat. Yaptığımız yemeğin neye benzediğini,
lezzetini çok kısa bir zamanda görüyorsunuz.
Yönetim dinamikleri ile mutfak dinamikleri birbirine
ciddi bir biçimde benziyor ve kendinizi çok özgür
hissediyorsunuz” diyor.