TÜGİAD, Türkiye’de genç işadamları tarafından hayata geçirilen ilk kuruluş. 23 yıl önce 25-45 yaş grubu girişimci iş insanlarını bünyesinde barındırmak için kuruldu. Bugün çatısı altında 650’yi aşkın girişimci bulunuyor. Bu girişimciler, 36 milyar dolarlık ciro yaratıyor. 18 milyar dolarlık ithalat, 16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyorlar. Türkiye çapında da 380 bin kişi istihdam ediyorlar.
Bu önemli kuruluşun başında ise son bir yıldır Lütfü Küçük var. Kritik dönemde göreve gelen Küçük, TÜGİAD’da kısa sürede birçok önemli projeye imza attı. Örneğin derneğin, uluslararası kurumlar nezdinde daha yüksek bir noktaya gelmesini sağladı. TÜGİAD, Avrupa Genç İşadamları Konfederasyonu’nda etkin bir pozisyon edindi. Küçük de konfederasyonda başkan yardımcılığına getirildi. Konfederasyonda TÜGİAD’ın ciddi fonksiyonları olduğunu belirten Küçük, “Kuruluş içinde çok ciddi bir lokomotif görevi görüyoruz. O yüzden geçen dönemde rekabetin oldukça yoğun olduğu bir süreçten geçerek başkan yardımcılığı görevini aldık. Benim yurtdışı operasyonlarda 10 yıla yakın süredir görev almam, TÜGİAD’ın da kuvvetli bir STK olması bu duruma katkı sağladı” diye konuşuyor.
İçinden geçtiğimiz krizde de Küçük’ün TÜGİAD’daki etkinlikleri, üyelerinin daha hazırlıklı olmasına katkıda bulundu. Geçtiğimiz yıl haziran ayından itibaren krizin büyük ölçekli olduğunu vurguladıklarını belirten Küçük, “O dönemde Türkiye ekonomisi iyi durumdaydı. Kimsenin krizle ilgili bir öngörüsü yoktu. Ama biz kredi piyasalarımızdaki daralmayı öngördük ve dile getirdik. Kriz esnasında da nelerin yapılması gerektiği ile ilgili ciddi çözüm önerilerimiz oldu. Bunları fiilen gerçekleştirdik” diye konuşuyor.
Neler yaptıklarını, krizde ne tür bir tutum içinde olduklarını da şöyle anlatıyor: “O zaman dünya finans piyasalarına daha az entegre olmuş ülkelerin bu süreçten daha az etkileneceğini öngörüyorduk. Dolayısıyla her zamanki konsantrasyonumuz olan Batı Avrupa’nın dışına çıkıp Türkiye’nin komşu ülkeleriyle olan ticaretini geliştirmeye odaklandık. Mısır’a ziyarette bulunduk, İran’a gittik olumlu anlaşmalarla geri döndük. Azerbaycan, Rusya, Ukrayna’ya gidildi. Bu çalışmalardan çok iyi sonuçlar aldık. İran’la ticaretimiz çok gelişti. Ukrayna ile şu anda özel ilişkiler içindeyiz. Irak, TÜGİAD üyelerinin ilgi gösterdiği yeniden yapılanan bir pazar haline geldi. Şu anda radarımızda Libya var. Tüm bu çalışmalar sonrasında TÜGİAD üyeleri krizin etkilerini ciddi şekilde minimize etme şansı yakaladı.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?