Yaprağın üstündeki kurtçuklardan gelen ders

Chrysler’in CEO’su Sergio Marchionne’nin bir üniversitede yaptığı mezuniyet konuşmasını dinledim.

1.11.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yaprağın üstündeki kurtçuklardan gelen ders
 Sonra metnini alıp iyice okudum. Marchionne, kısa ama etkileyici bir konuşma hazırlamış. Gençlere, geleceğin iş dünyasına yönelik önerilerde bulunurken, onları bekleyen tehlike ve risklere de dikkat çekmiş. Bu önerilerini de önemli bir yazarın, yine önemli bir eseriyle detaylandırmış. Benim de en çok bu tarafı hoşuma gitti. “Benim için müthiş bir ilham kaynağı olmuştur” dediği kitap, Yunanlı ünlü yazar Nikos Kazancakis’in “Zorba” adlı eserinden başkası değil. Chrysler’in CEO’su, ilham verici bu kitaptan şu paragrafı öğrencilerle paylaşıyor:

“Bizler devasa bir ağacın küçük yapraklarında gezinen minik kurtçuklar gibiyiz. Gözüpek olan bazı erkekler yaprağın kenarına kadar gider. Oradan vücutlarını esneterek bir kaosun içine bakar, ürperirler. Altımızda muazzam korkunç bir boşluk olduğunu düşünürüz. Uzaktan bu devasa ağacın diğer yapraklarının hışırtısını işitiriz. Yaprağımızın kökünden yükselen yaşam enerjisini hissederiz ve kalbimiz kabarır. Bu büyüleyici boşluğa tutunmuş tüm bedenimiz ve ruhumuzla titreriz. İşte tam o anda tehlike çanları çalmaya başlar. Bazıları baş döndürücü bir hızda çılgıncasına büyürken, diğerlerinin korkudan nutku tutulur; yüreklerine cesaret verecek bir cevap bulmaya çalışarak, ‘Tanrım’ derler.

Yaprağın ucundaki diğerlerimiz korkunç uçurumdan aşağıya doğru tekrar bir bakarlar ve soğukkanlılıkla cesaretle ‘Çok hoşuma gitti!’ derler.” Sergio Marchionne, yaprakların üzerinde gezinen iki tip kurtçuktan yola çıkarak gençlere, yeni dönemin liderliği üzerine önerilerde bulunuyor. Yaprakların üstündeki kurtçuklardan bir bölümü manzarayı “Tanrım” diyerek dehşet verici bulurken, diğer bölümü ise “beğenisini” ifade ediyor ve manzarayı etkileyici buluyor. Karşısındaki tablodan hoşlanıyor. O nedenle Marchionne, “Geleceğiniz, sizin onu nasıl algılandığınızla ilgilidir” diye konuşuyor ve ekliyor:

“Etrafınızda sizi yaprağın kenarına gitmeye zorlayacak, alışkanlıkları yıkmaya ya da gelenek ve göreneklerle ilişkili güvenlik anlayışını değiştirmeye itecek hiç kimse olmayacaktır. Orada tek başınıza sadece siz olacaksınız. Bu, aynı zamanda sizin kendi kanatlarınızı kullanıp uçmayı öğrenmenizin de tek yoludur. Hepimiz etrafımızdaki dünyayı kendi bildiklerimiz aracılığıyla filtreleme eğilimindeyiz. Bu yüzden zaten bildiklerinizin ötesine gitmeye, aklınızı yeni olanlarla doldurmaya, farklı ilgi alanlarıyla zenginleştirmeye ve onu alışıldık olanın dışına açmaya çalışın.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz