Sonbahar hesapları

GC Partners Genel Müdürü Ali Rıza İncekara’nın piyasa beklentileri ve yatırımcılara tavsiyeleri şöyle...

1.10.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sonbahar hesapları
Piyasalar, FED’in parasal genişleme politikasında değişikliğe gitmemesi haberleriyle hızla toparlandı, kayıplarını önemli ölçüde telafi etti. BGC Partners Genel Müdürü Ali Rıza İncekara, en kötünün kısa vadede geride kaldığını, ancak FED belirsizliğinin gündemden kalkmadığını söylüyor. Borsada yılın sonuna kadar 70.000-80.000 bandında hareket bekleyen İncekara, Akçansa, BİM, Halkbank, Park Elektrik Madencilik, TAV, Türk Traktör ve Turkcell hisselerini bu süreçte 9 portföyler için tavsiye ediyor.

Dünya piyasalarının ve dolayısıyla Türkiye piyasaların gözü kulağı, Federal Reserve’den (Amerika Merkez Bankası- FED) çıkacak kararlarda. Papatya falı gibi bir durum söz konusu. FED, aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam edecek mi, etmeyecek mi? Bütün mesele bu. 22 Mayıs’ta FED Başkam Bemanke’nin “Parasal genişleme devam edebilir, ancak 1-2 çeyrek sonra miktar olarak azalma olabilir” açıklamasıyla başlayan bu süreçte, kartlar yeniden dağıtıldı, yeni bir oyun söz konusu. Eylül ayında çıkması beklenen FED’in politika değişikliği kararı, şimdilik aralık ayına sarkmış görünüyor. Ancak bu bile kısa vadeli olarak global piyasaları rahatlattı, gelişen piyasalar hızla toparlandı.

Suriye faktörü nedeniyle bu satış dalgasından daha fazla etkilenen Türkiye piyasaları da hızlı bir şekilde olumluya döndü. Ancak FED’in politika değişikliği gerçeği, risk olarak önümüzde durmaya devam ediyor. İşte bu kritik süreci BGC Partners Genel Müdürü Ali Rıza İncekara’ya sorduk. FED’de politika değişikliğinin doğal olarak faizleri yukarı taşıyacağını söyleyen İncekara, buna rağmen büyüme eğilimlerine bağlı olarak şirketlerin kârlılıklarım koruyacağını ve hisse senedi piyasasının iyi bir yatırım aracı olmayı sürdüreceğini düşünüyor. İncekara’nın burada vurguladığı konu ise doğru hisse seçimi. İncekara’nın piyasa beklentileri ve yatırımcılara tavsiyeleri şöyle:

Capital: FED’in bundan sonra nasıl hareket etmesini bekliyorsunuz?
- Bundan sonra eylül açıklamasında da belirtildiği gibi FED’in daha fazla ekonomik verilere ağırlık vermesini ve özellikle iş gücü piyasasındaki düzelmenin hızına bağlı olarak parasal gelişmeyle ilgili kararları almasını bekliyoruz.~
Aynı zamanda gayrimenkul piyasasındaki gelişmeler de göz önüne alınacak ve eğer uzun vadeli faizlerin seviyesi ev satışları üzerinde olumsuz bir etki yaratıyorsa parasal genişlemedeki azaltmanın 2014 yılında başlama ihtimali de artmaktadır.

Capital:  FED’in son açıklamaları sonrasında piyasalarda dip geride mi kaldı? En kötüyü gördük mü?
- Kısa vade için evet. Ancak burada unutulmaması gereken nokta parasal genişlemenin piyasaların normal etkileşimini bozduğudur. Örneğin uzun vadeli ev kredileri piyasasında FED neredeyse her ay tüm yeni çıkan kredileri alıyor ve piyasa dengesini bozuyor. Aynı şekilde şirket veya gelişmekte olan ülke bonolarında normalde fiyatlanması gereken geri ödememe riski unutuluyor, fazla likidite her şeyi olduğundan daha iyi gösteriyor. Bu da bazı ülkelerin veya şirketlerin almamaları gereken riskleri almasına yol açıyor ve genel olarak sistemin riskini ABD haricinde daha da artırıyor.

Capital: Sizin borsayı takip ederken en dikkatle izlediğiniz gösterge nedir?
- Piyasalarda FED politikalarına bağlı olarak faizle ilgili beklentiler, önemli bir kriter. Ancak borsa açısından bakıldığında şirket kârlılıklarının önemli olduğunu düşünüyorum. Şirketler, büyümeye bağlı olarak kârlılıklarını korumaya devam ettiği sürece, hisse senedi piyasaları için cazip bir ortam oluşacaktır. Bankalarda 2013 için yüzde 1, 2014 için yüzde 4-5 kâr artışı bekliyoruz. Banka dışı sektörlerde ise kur ve faizlerde çok büyük dalgalanma olmazsa yüzde 15-16’larda kâr artışı olur.

Capital:  Borsa bundan sonra yıl sonuna kadar nasıl hareket eder? 93.000 yıl sonuna kadar hayal mi?  63.000 dipleri görme ihtimali var mı?
- Borsanın yıl sonuna kadar 70.000-80.000 aralığında işlem görmesi daha olası diye düşünüyoruz. Ancak FED’in ekim sonu toplantısından parasal genişlemeyle ilgili yeni bir kararın çıkmaması, hafif bir alım dalgası getirip piyasayı 80.000 üzeri seviyelere taşıyabilir. Suriye riskiyle ilgili farklı bir durumun ortaya çıkmaması veya petrol fiyatında hızlı bir artışın olmaması gibi bir durumda, eski dipleri görmememiz gerektiğini düşünüyorum.

Capital: Merkez Bankası’nın (MB) politikalarında yılın sonuna kadar radikal bir değişiklik bekliyor musunuz?
- Mevcut durum itibarıyla MB politikalarında ciddi bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak hızla değer kaybeden bir TL, MB’nin faiz politikasında bir artırıma sebep olabilir.

Capital: Gösterge faizde beklentiniz nedir? Yaşanan bu düşüş kalıcı mı? Yoksa yeniden yüzde 9 üstü seviyeleri görür müyüz?
- Gösterge faizlerde temel olarak yüzde 8’in altını çok kalıcı olarak görmüyoruz. Ancak yüzde 9’un üzerine de kısa vadede çıkmasını beklemiyoruz. Bundan sonra özellikle de parasal genişlemenin azalmasıyla birlikte akıllarda tutulması gereken nokta, pozitif reel faizin fiyatlamaların içinde olması gerektiğidir.~
Yatırımcılar bundan sonraki süreçte enflasyon üzeri 100-200 baz puanı dikkate alarak faiz hesaplarını yapmalı. Biz bu süreci daha önce 2006-2007 yıllarında yaşamıştık. Benzer bir dönem söz konusu olacak.

Capital: MB Başkanı’nın 1,92 hedefi verdiği yerde kurun daha aşağı sarkma ihtimali var mı? 2 TL üstü yeniden görülür mü?
- Mevcut durum itibarıyla 1,92 altından ziyade 2 TL üzeri daha yüksek bir olasılık olarak göze çarpıyor.

Capital: Türkiye’yi gelişen piyasalarla kıyaslar mısınız? Son yükselişlerle birlikte iskontosu azaldı mı?
- Fiyat/kazanç (F/K) değerlemesi açısından Türkiye, BGC Partners tahminleri ışığında şu anda 2013 kârına göre 11.6x çarpanında, 2014 kârına göre ise 10.4x çarpanında işlem görüyor. Son 5 yıllık ortalamanın yüzde 10x olduğu dikkate alındığında bir miktar prim yapmış olduğunu söyleyebiliriz. Son yükselişle Türkiye’nin iskontosu diğer gelişmekte olan ülkelere göre bir parça artmış olsa da bizim tahminlerimize göre şu anda 2014 ortalamasına göre yüzde 20 iskontoda işlem görüyor. Bu oran fiyatların dip yaptığı noktada yüzde 30’lara kadar düşmüştü.

Capital: Suriye gerginliği fiyatlardan kalktı mı? Yoksa yeniden girme olasılığı nedir?
- Şu anda bence Suriye riskinin çoğu fiyatlardan kalktı, ancak tamamen kalkmadı veya bir daha girmeyecek gibi bir görüş için şu anda erken olduğu kanaatindeyim. Çünkü halihazırda maalesef Suriye’de bir iç savaş devam ediyor ve bu savaşın bir sonraki safhasını tahmin edebilme şansımız bulunmuyor.

MODEL PORTFÖYLERDE YER ALACAK 7 HİSSE
BGC Partners’ın model portföyünde 15 hisse senedi bulunuyor. Ali Rıza İncekara, bu hisseler arasında da 7 hisseyi daha fazla öne çıkarıyor. Bu hisseler: Akçansa, BİM, Halkbank, Park Elektrik, TAV, Türk Traktör ve Turkcell. Bu hisselerle ilgili BGC Partners, şu değerlendirmelerde bulunuyor:
AKÇANSA
Bölgede daha yüksek bir kapasite olmadığından, fiyatlaması yüksek olacak. Marmara Bölgesi’nde artan çimento ihtiyacı nedeniyle en iyi hisse önerilerimizden biri. EBITDA marjını yüzde 20’den yüzde 23’e çıkarıyoruz. EBITDA büyümesini 2014 için yıllık yüzde 27’ye revize ediyoruz. Altyapı projelerinin iptali en öne çıkan risk olarak görülüyor. Ayrıca ihracat pazarlarında da bazı yukarı ve aşağı yönlü riskler var.
BİM
Önemli bir indirim marketi olarak yüksek faizlerle gelebilecek bir ekonomik gerilemeye en dayanıklı şirketler arasında. Çünkü düşük fiyata tüketici ürünleri satıyor. Şirketin ayrıca kur riski de düşük. Cezayir ve Mısır’daki girişimleri nedeniyle TL’nin dolar karşısında değer kaybının ciddi bir etki yapmasını beklemiyoruz. Piyasanın beklentisinin üzerinde performans gösterecektir.
HALKBANK
Bilançosuna bakıldığında, yükselen faiz oranları ortamında en dayanıklı bankalardan biri. Yüksek mevduat tabanı, toptan fonlamada kura düşük bağlılık, TL repo fonlamasının düşük sınırlı kullanımı ve güçlü sermayesi dikkat çekiyor. Yine ücret, komisyon ve kredi kartı gelirlerine yüksek olmayan bağlılığı ve kısa vadeli ticari kredilerinin yüksek olmaması nedeniyle yüksek performans bekliyoruz.~
PARK ELEKTRİK MADEN
Yüksek yukarı potansiyeli var. Açık maden işletmeciliğine geçişi nedeniyle 2013’ün ilk yarısında zayıf performans gösterdi. Bu sürecin haziranda tersine dönmesini ve üretimin yükselmesini bekliyoruz. Yüksek nakit sağladı. Son üç çeyrektir, Park Elektrik, Park Holding’den alacaklarını büyük oranda aldı. İkinci çeyrekte 256 milyon TL’lik bir nakit akışı oldu. Diyarbakır, Ceyhan ve Edirne’deki hidroelektrik santral ve santral projeleri ile uzun vadeli katalizör olacak.
TAV
2013’ün ikinci yarı sonuçları her alanda güçlü geldi. Zayıf TL marjını genişletti. Euro borcu nedeniyle kırılgan olsa da TL’nin değer kaybı, TAV’a olumlu etkide bulundu. EBITDA marjı olumlu. Yüksek operasyonel kaldıraç ve gelirleri bulunuyor.
TÜRK TRAKTÖR
Türk Traktör gelirlerinin yüzde 30’unu ihracattan karşılıyor ve bilançosunda döviz açık pozisyonu yok. 2013’e zayıf bir başlangıçtan sonra ağustosta satışlar artmaya başladı. 2014’ten itibaren kapasitesini yüzde 25 artıracak yeni bir yatırım planı açıkladı. Gelirlerinde aşağı yönlü riskler var, ancak kısa vadede yüksek performans göstermesini bekliyoruz.
TURKCELL
Savunmacı özellikleri nedeniyle hisseleri aşağı yönlü risklere koruma sağlıyor. Türkiye’deki mobil kullanımı giderek artıyor. SIM penetrasyonu yüksek. Yasal ve regülatif riskler ana riskleri oluşturuyor. 2013’ün ikinci çeyreğinde şirketin 3,9 milyar TL net nakit pozisyonu var. Temettü konusu üzerinde durulacak.

"HİSSE ORANINI YÜKSELTMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ"
RİSK İŞTAHI

Yatırımcılar, portföy tercihlerini öncelikle kendi risk iştahlarını göz önüne alarak belirlemeli. Ancak risk alma eğilimi düşük muhafazakar bir yatırımcı bile Türkiye’nin büyüme eğiliminden yararlanmak için en azından yüzde 25 oranında hisse senedini portföylerde bulundurmalı. Ancak uzun vadeli emeklilik fonlarında bile bu oranın yüzde 15’lerde olduğunu görüyoruz. Yani buradaki 3 milyonu geçen katılımcı, hala hisse senedi oranını düşük tutuyor.
NELER OLMALI?
Bu yatırımcılara da tavsiyemiz, hisse oranlarını yükseltmeleri yönünde. Bunun yanında yatırımcılara yüzde 50 oranında faiz yatırımı tavsiye ediyoruz. Bu mevduat da olabilir, gösterge tahvil faizi enstrümanı da. Enflasyona dayalı tahvillerde getiri oranı düşük. Yine uzun vadeli tahvil önermiyoruz. Altın yatırımı tavsiye etmiyoruz. Yüzde 25 oranında da ağırlıklı dolar olmakla birlikte döviz varlıklar tercih edilebilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz