“Öncülük görevimizi sürdüreceğiz”

Anadolu Efes Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Küçükkömürcü, “Tarımda öncülük görevimizi sürdüreceğiz" diyor.

11.07.2017 12:48:410
Paylaş Tweet Paylaş
“Öncülük görevimizi sürdüreceğiz”
Anadolu Efes, sürdürülebilir tarım çalışmalarına 35 yıl önce başladı. Bu süre boyunca şirketlerin çalışmaları arasında, Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlanması, çiftçiye eğitim ve fon desteği verilmesi, Anadolu Efes tarafından geliştirilen arpa ve şerbetçiotu çeşitlerinin üretiminin yaygınlaştırılması ve doğru şekilde yetiştirilmesi bulunuyor.

Capital Dergisi'ne konuşan Anadolu Efes Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Gani Küçükkömürcü, “Türkiye’de uzun yıllardır tarım alanına yatırım yaparak önemli bir fark yaratıyoruz” diyor.

Sürdürülebilirlik yatırımlarıyla dikkat çeken Anadolu Efes tarım stratejisinin temellerini 1982’de attı. Çalışmalarına “Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı” kurarak başlayan şirket, o tarihten bugüne öncü uygulamalarıyla farkını ortaya koydu. Şirketin sürdürülebilir tarım uygulamaları arasında, tarımsal Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlanması, çiftçiye eğitim ve fon desteği verilmesi, Anadolu Efes tarafından geliştirilen arpa ve şerbetçiotu çeşitlerinin üretiminin yaygınlaştırılması ve doğru şekilde yetiştirilmesi bulunuyor.

Anadolu Efes Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Gani Küçükkömürcü, bu stratejinin bir yandan verimlilik ve tasarruf olarak katkı yaptığını diğer yandan ise doğal kaynakların daha az tüketilmesini sağladığını anlatıyor. Gani Küçükkömürcü, Anadolu Efes’in sürdürülebilir tarım çalışmalarını şöyle anlattı:

“ODAĞIMIZDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KALİTE VAR”

“Anadolu Efes olarak iş yapış şeklimizin odağına sürdürülebilirliği ve kaliteyi yerleştirdik. Üretimden yönetime, tedarikten satışa tüm süreçlerimizi bu bakış açısıyla yönetiyor ve kaliteden hiçbir zaman ödün vermiyoruz.

Sürecimiz hammadde üretimi ve tedarikinden, yani topraktan başlıyor. Tarımsal hammadde tedarikimizin devamlılığını sağlamak hedefiyle 1982 yılında Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanımızı kurduk ve sürdürülebilir tarım projelerimizi başlattık. Sürdürülebilir tarım uygulamalarımız arasında, tarımsal Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlanması, çiftçiye eğitim ve fon desteği verilmesi, Anadolu Efes tarafından geliştirilen arpa ve şerbetçiotu çeşitlerinin üretiminin yaygınlaştırılması ve doğru şekilde yetiştirilmesi yer alıyor. Bunlarla birlikte, çiftçilere sözleşmeli üretim çerçevesinde verdiğimiz sertifikalı tohumlardan elde edilen ürünü alarak, üreticileri verimlilik yönünden ve mali açıdan güvence altına alıyoruz. Ayrıca çiftçilerin ekim ve sulama teknikleri konularında bilgilendirilmesini de önemsiyoruz.

Çiftçilere verdiğimiz teknik eğitimlerle bilinçlenmelerini sağlıyoruz. Böylelikle üretim süreçlerimizde verimliliği artırırken diğer yandan doğal kaynakların daha az tüketilmesini de sağlamış oluyoruz.

Ayrıca ürettiğimiz ürünün temel hammaddeleri olan arpa ve şerbetçiotunu ülke topraklarımızda, kendi çiftçilerimizle birlikte tamamen doğal yollarla üretiyor ve kullanıyoruz. Bu bilgiler ışığında tarım çalışmalarımızı başlıklar halinde toparlayacak olursak:

*Tarımsal satın almaları mümkün olduğunca yerel üreticilerden gerçekleştirerek yerel ekonomiye katkıda bulunuyoruz.
*Değer zincirimizdeki tüm iş standartlarını destekleyerek ürünlerin katma değerini artırıyoruz.
*Tarımsal Ar-Ge çalışmalarına destek vererek ürün kalitesini ve çeşitliliğini artırıyoruz.
*Çiftçilere destek için “sürdürülebilir tarım” anlayışımız ve çalışmalarımız çerçevesinde modern tarım uygulamalarına destek veriyor, çiftçilere eğitim ve finans desteğini sürdürüyoruz.

VERİMLİLİĞE BÜYÜK KATKI

‘Sürdürülebilir tarım’ uygulamalarımız sayesinde, tarımsal üretim süreçlerinde verimlilik artışı, doğal kaynakların daha az tüketilmesi gibi gelişmeler sağlıyoruz. Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanımızın 1982 yılından bugüne kadar yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda, tescilli 15 adet arpa ve 7 adet şerbetçiotu çeşidi geliştirdik. Anadolu Efes’e tescilli bu çeşitler sayesinde yüzde 30’a varan verim artışı sağlanırken ayrıca kalite anlamında dikkat çekici gelişmeler elde edildi. Bu sertifikalı tohumları kullanan çiftçiler devlet desteklerinden de faydalanmaktalar.

Günümüzde ülkemizde yetiştirilen şerbetçiotunun tek alıcısı, arpanın ise en büyük alıcılarından biriyiz. Şerbetçiotu üretimi için 1971 yılında Türkiye’de bu işe en uygun yer olan Bilecik Pazaryeri’nde kurduğumuz Şerbetçiotu İşleme Tesislerimizde çalışmalarımıza başladık. 40’ı aşkın şerbetçiotu çeşidinin uzman ziraat mühendisleri tarafından bölgeye adaptasyonu yönündeki Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda elde edilen çeşitlerden, yüksek verim ve kaliteye sahip olan ve bölgeye uyum sağlayan çeşitleri tescil ettirerek üretimlerine başladık. Bu sayede şerbetçiotu dikim alanlarında son yıllarda büyük oranda ürün artışı elde ettik. 1989 yılında 709 dekar olan şerbetçiotu dikim alanı, günümüzde 2.000 dekar seviyesine, yaş şerbetçiotu alımı da 123 tondan 900 ton seviyesine ulaştı. Üretici başına düşen arazi büyüklüğü ise 10 yıl öncesinde 3 dekarken bugün 5 dekara yükseldi.

“3.500 SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİMİZ VAR”

Maltlık arpada Ar-Ge çalışmalarının devam ettirilmesi de ‘sürdürülebilir tarım’ hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu sayede, soğuğa ve kurağa daha dayanıklı, üretim sürecinde daha az kaynak ihtiyacı duyan çeşitlerin geliştirilmesi ve yeni alanların maltlık arpa tarımına kazandırılması mümkün olacak.

Anadolu Efes için maltlık arpa ve şerbetçiotu yetiştiren sözleşmeli çiftçi sayısı, bugün 3.500 civarında. 35 yıldır Türkiye’deki maltlık arpa üreticisine destek vererek, sektörde her yıl 30 milyon dolarlık iş hacmi yaratıyoruz. Aynı zamanda binlerce kişiye istihdam olanağı sağlayarak binlerce çiftçi ailesinin geçimini sağlıyoruz.

Geliştirdiğimiz maltlık arpa çeşitleri sürdürülebilir tarım projemizin en önemli aşamalarından biri oldu. Günümüzde kullandığımız 15 adet tescilli maltlık arpa çeşidimiz arasında, ülkemizde yaygın olarak üretilen diğer çeşitlere kıyasla tarlada mahsul haline gelene kadar yüzde 20-25 daha az suya ihtiyaç duyan çeşitler bulunuyor. Üretim sürecinde yüzde 40-47 oranında su tasarrufu, yüzde 18-22 oranında yakıt tasarrufu, yüzde 12-24 oranında elektrik tasarrufu sağladık.

Geliştirdiğimiz 7 adet tescilli şerbetçiotu çeşidi sayesinde, ekili alanlarda son 10 yılda yüzde 49 oranında artış elde ettik. Artan üretim kapasitesinin bir sonucu olarak şerbetçiotu ihtiyacımızın yurt içinden tedarik oranı 10 yıl içerisinde yüzde 40’tan yüzde 60’a çıktı.

“TASARRUF EDİYORUZ”

‘Sürdürülebilir tarım’ uygulamalarımızda işin sadece hammadde boyutunda kalmıyoruz. Son yıllardaki önemli kazanımlarımıza örnek vermek gerekirse su kullanımında 2008 yılına kıyasla bira fabrikalarımızda yüzde 19, malt fabrikalarımızda ise yüzde 24’lük bir tasarruf sağladık. Günümüzde tesislerimize entegre ettiğimiz modernize edilmiş teknik yapımızla da yüzde 40-47 oranında daha az su tüketiyoruz. Bu veriler, özellikle son bir yıldaki keskin yükselişle geçtiğimiz 5 yıl içerisinde tasarruf konusunda büyük bir başarı sağladığımızı gösteriyor. Enerji verimliliğini artırma projelerimizle son 5 yıllık dönemde birim ürün başına enerji kullanımını bira fabrikalarında yüzde 6, malt fabrikalarındaysa yüzde 3 azalttık.

Ayrıca, şirketimizin tarım konusunda yaptığı çalışmaların, T.C. Kalkınma Bakanlığı tarafından ‘Türkiye’nin En İyi 25 Sürdürülebilir Kalkınma Projesi’ arasına alınmasından da gurur duyuyoruz.

“8 BİN AİLENİN GEÇİMİNİ SAĞLIYORUZ”

Çiftçilere ekim ve sulama teknikleri hakkında verdiğimiz eğitim desteğiyle üretim kapasitesi ve verimlilik açısından önemli ilerlemeler sağladık. Bilinçlendirme çalışmalarıyla çiftçinin üretim faaliyetlerini daha verimli hale getiriyoruz. Doğrudan üreticiler dışında satın alma zincirinin her halkasına değer katıyor ve binlerce çiftçi, yüzlerce tedarikçiyle nakliyecinin geçimine katkı sağlıyoruz. Çiftçilere sözleşmeli üretim kapsamında verdiğimiz sertifikalı tohumlar karşılığında ürün alımı yaparak üreticileri verimlilik yönünden ve mali açıdan güvence altına almayı hedefliyoruz. Doğrudan ya da dolaylı olarak 8 binden fazla çiftçi ailesinin geçimini sağladığımızı öngörüyoruz. Anadolu Efes tarafından geliştirilen maltlık arpa ve şerbetçiotu çeşitleriyle sözleşmeli üretim yapan tüm çiftçilerimize ve tedarikçilerimize teknik ekibimiz tarafından doğru tarım uygulamaları konusunda eğitim veriyoruz.

Bu eğitimlere zaman zaman T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversitelerden uzmanlar da katılıyor. Bunların dışında çiftçilere verdiğimiz modern tarım uygulamalarını teşvik edici desteklerle Bilecik Pazaryeri bölgesinde önümüzdeki dönemde sulama imkanlarının daha da genişlemesine bağlı olarak şerbetçiotu yetiştirme oranını artırmayı planlıyoruz. Bunun gibi birçok örnek olduğunu söylemek mümkün. Modern tarımın en büyük getirisinin üretimi hızlandırma ve sağlıklı işlem süreci olduğunu görüyor, üretimde dünya devleriyle yarışan bir şirket olarak bu yöndeki uygulamalarımızı sürdürüyoruz.

DEĞER YARATAN VİZYON

Anadolu Efes, Türkiye’de uzun yıllardır tarım alanına yatırım yaparak önemli bir fark yaratıyor. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve akademik çevrelerle sürekli temas halindeyiz. Çalışmalarımızın başından itibaren T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversiteler, TÜBİTAK, konuyla ilgili STK’lar ve yerel yönetimlerden oluşan bir paydaş grubunun desteği ve işbirliği içerisinde yürütülmesi de sürdürülebilir tarım alanında elde edilen başarıda önemli bir role sahip. Anadolu Efes olarak maltlık arpa ve şerbetçiotu konusunda Ar-Ge’yi ilk kez biz ele aldık, olgunlaştırdık ve halen öncülüğünü yapıyoruz. Maltlık arpa ıslah çalışmaları ülkemizde, diğer bazı ülkelere oranla çok eski bir tarihe dayanmıyor.

1951 yılında Merkez Maltlık Arpa Komitesi’nin kurulmasıyla Türkiye’de bu konudaki ilk sistemli çalışmalar başladı. Ülkemizde maltlık yönde ıslah edilmiş çeşitler olmaması nedeniyle Anadolu Efes’in malt fabrikaları önceleri mevcut çeşitlerden bira üretimi açısından en uygun kalitedeki arpaları işliyordu. Malt-bira sanayinin hızla gelişmesi, maltlık arpayla ilgili çalışmalara hız kazandırdı. Türkiye malt iç tüketiminin yanında ihracatının da günden güne artması, dünya standartlarında kaliteli maltlık arpa çeşitlerinin geliştirilmesi zorunluluğunu ortaya çıkardı.

Çevresel faktörler, iklim değişiklikleri, sürdürülebilir tarım konuları bundan 40 yıl önce neredeyse sadece bilim insanlarının ilgi alanına giriyordu. Bugünün en değerli kavramları arasında yer alan kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik de iş dünyasının üzerinde durduğu konular değildi. O dönemde biz, vizyonumuz doğrultusunda önce şerbetçiotunda, hemen ardından da maltlık arpada tarımsal Ar-Ge çalışmalarını başlattık. Böylelikle hammaddelerimizde yüksek kalitede sürdürülebilir tedarik yaratarak, tedarik zincirinin esnekliğini artırdık.”

PLANLAR Gelecekte de sürdürülebilir tarım konusunda sözleşmeli üretim, hammadde temini, tohumculuk ve Ar-Ge çalışmalarımızla öncülük görevimizi sürdüreceğiz. Bir diğer önemli konumuz olan yerel kalkınma alanında, çiftçilere sosyal fayda sağlayacak toplumsal yatırımları gerçekleştirerek desteğimize devam edeceğiz. Hedefimiz, faaliyetlerimizi hep daha ileriye taşımak.

DESTEKLER Kurulduğumuzdan bu yana ülkemizde tarımın en büyük destekçilerinden biriyiz. Sürdürülebilir tarım ilkelerini benimseyip uygulayarak, bir yandan doğal kaynakları daha verimli kullanıyoruz, diğer yandan da çiftçilere desteğimizi sürdürüyoruz. Bununla beraber Afyonkarahisar ve Konya Çumra’da yer alan iki malt fabrikamızda, bira üretiminde tercih edilen iki sıralı arpaları yine tamamen doğal yollarla malt haline getiriyoruz. Bilecik’te bulunan şerbetçiotu işleme tesisimizde ise bölgede yetiştirilen şerbetçiotlarını işleyerek kullanıma hazır hale getiriyoruz.

İŞ MODELİ Bu anlamda tarladan üretime tüm süreçlerde kaliteyi ve doğallığı iş yapış şeklimizin merkezine yerleştiriyoruz. 1969 yılından bu yana olduğu gibi tüm fabrikalarımızda aynı kalite ve standartta yüksek teknolojiyle üretim yapmaya ve Anadolu’nun özenle seçilen doğal hammaddeleri ile üretilmiş geniş ürün portföyümüzü tüketicilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz