478 milyar dolar yeşile yatırılacak

"Dünyada devletler, yeşil projelere 478 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor"

1.02.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
478 milyar dolar yeşile yatırılacak



Dünya nüfusunun önemli bir kısmı artık şehirlerde yaşıyor... Gelecekte de şehirleşme hızının artması bekleniyor. Yapılan tahminlere göre 2015 yılında dünyada nüfusu 10 milyonu aşan 23 şehir olacak. Şehirleşme de beraberinde kaynakların azalmasını, enerji kullanımının artmasını, çevre ve hava kirliliğini getiriyor. Önümüzdeki 25 yıl içinde dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 40 artacak olmasında şehirleşmenin payı da büyük.
İşte bu durumda birçok ülkenin gündeminde, çevre dostu teknolojilerle şehir hayatında sürdürülebilirliği yakalamak var. Ülkeler artık, karbon salimini azaltmak, yakıt tüketimini en alt seviyeye indirmek ve sağlık problemlerinin önünü almak için yeşil teknolojilere yatırım yapıyor. Özellikle toplu taşımada raylı sisteme yöneliyorlar. Siemens Mobility de bu konuda dünyanın en önde gelen tedarikçileri arasında yer alıyor. Şirket, enerji verimliliği ve çevre konularında oluşturduğu çözüm portföyüyle dünyanın önde gelen şehirlerinde trafiği sorun olmaktan çıkarırken tasarruf ve verimliliği ön plana getiriyor. Örneğin şirketin Oslo'da kurduğu metro sistemi çevreye duyarlılığı açısından dünyadaki tek örnek. Bu metroda yüzde 30 daha az enerji harcanıyor. US-Post şirketi de Siemens'in modern ve akıllı ulaştırma sistemlerini kullanarak günde yaklaşık 1 milyon dolar tasarruf sağlıyor.

Dünyanın birçok noktasında şehirlere çözümler sunan Siemens Mobility, Türkiye'de de özellikle toplu taşıma konusuna eğilmek istiyor. Siemens Mobility CEO'su Hans-Jörg Grundmann, raylı sistemler konusunda Türkiye'de büyük bir potansiyel gördüklerini belirtiyor. Türkiye'de hem elektronik-mekanik desteğe hem lokomotif üretimine talip olduklarını ifade eden Grundmann, "Raylı sisteme çok önem veriyoruz. Çünkü tüm dünyada raylı sistemin yeniden doğuşu var. Ülkeler demiryoluna yeniden odaklanmaya başladı" diye konuşuyor. Siemens Mobility CEO'su Hans-Jörg Grundmann, ulaşım teknolojilerini ve Türkiye planlarını Green Business'a şöyle anlattı:

Türkiye'de hangi projeleri gerçekleştirdiniz?
Dünyada yeni trend, toplu taşımaya ağırlık vermek ve teknolojik anlamda bu alanlara dev yatırımlar yapmak. Türkiye de de miryolunda elini hızlandırdı. 2008 yılı sonunda güvenilirliği çok konuşulan Eskişehir-Ankara hızlı tren projesi devreye alındı. Ortalama hızı 230 kilometrelere kadar çıkan bu hızlı trenin dışında ayrıca 2011'de Gebze-Eskişehir-Zonguldak hattında üç yeni büyük hattın daha hizmete girmesi planlanıyor. Demiryolları, mevcut 11 bin kilometrelik hattın geliştirilmesi ve 2 bin kilometre yeni hızlı tren hattı yapılması için kolları sı vadi. Bu kapsamda Ankara-Konya hattının kısa süre içinde tamamlanması bekleniyor. Böylece şu anda ortalama 250 kilometreye kadar çıkan hızlı tren sisteminin yeni hatlarda 300 kilometreyi bulması hedefleniyor.

Ulaşım sistemleri için Siemens ne kadar bütçe ayırıyor?
Siemens AG'yi yeşil şirket yapan en önemli özelliklerinden biri "mobility" dediğimiz kavram. Bu sayede hem altyapı sektörlerine hem şirketlere yeşil şirket olma imkanı veriyor. Siemens AG'nin toplam satışları içinde mobility yüzde 8 pay alıyor. Gelecekte bu oranı daha da artırmayı planlıyoruz.~

Ulaşım sistemleri projeleriniz için Siemens'te kaç kişi çalışıyor?
Mobility için dünyada 25 bin çalışanımız var. Türkiye'de ise bugün mobility için toplamda 200 kişi çalışıyor. Bu sayı yapılacak projelerle birlikte daha da artacak.

Ulaşım sistemlerinde Türkiye'nin rolü nedir?
Siemens Mobility Türkiye, Türkiye'deki altyapı projelerinde etkin şekilde rol alıyor. Bu nedenle yerel proje müdürleri ve mühendislerle birlikte çok büyük ölçekli projelerde rol alıyoruz. Bu projelerde yer alan çalışanlar, Almanya'da özel bir uzmanlık eğitimi alıyor. Elektrafiksiyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemlerinin kurulumu ve aktivasyonu Türkiye'deki yerel takımlar tarafından gerçekleştiriliyor. Sadece teknik değil aynı zamanda tasarım ve mühendislik için de Türkiye bizim için çok önemli. Örneğin Türkiye'deki tünel projeleri tamamen Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirildi. Dahası uluslararası projeler ve elektrifikasyon projeleri için de mühendislik desteği veriliyor.

Şehirleşme ile birlikte artan çevre problemleri neler oldu? Sizin ulaşım çözümleriniz nedir?
2007 yılında insanlık tarihinde ilk defa, dünyanüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşamaya başladı. Bu tablo, 2025 yılında yüzde 60'a çıkacak. Ekonomik gelişimine paralel olarak şehirler, gelecekte büyümenin en önemli etkenlerinden biri olacak. Bu nedenle şehirler gelişim, iş ve refah fırsatları sunacak. Öte yandan şehirlerin özel ihtiyaçları altyapı sorunlarını da beraberinde getirdi. Dünya enerjisinin yüzde 75'i şehirlerde tüketiliyor. Bu nedenle enerji verimliliğine, sürdürülebilir binalara, ulaşıma, enerjiye ve su tedarikine daha çok ihtiyaç duyuluyor. Bu, şehirlerde kaliteli yaşam için tek yol. Doğal kaynakları ve çevreyi koruyarak şehirlerde yaşamak için mobility, yani ulaşım sistemlerini kullanmak azami derecede önemli. Siemens şehirde kaliteli yaşamak için çözümler sunan çok önemli bir şirket. Hareketliliği, güvenliği artırmakla kalmıyor, aynı zamanda yaşamın en basit gerekliliklerini çevreye duyarlı şekilde sağlıyor. Bu çözümler, şehirlerin hem rekabetçi hem çevreye duyarlı olmasını hem de yaşam kalitesini artırmasını mümkün kılıyor.

İstanbul'un trafiği için çözüm mümkün mü?
İstanbul, 13 milyon insanı taşıyor. Bu mega şehirde mobility sistemlerinin geliştirilmesi şart. Dünyada artık, "Ben önemliyim, lüks araba kullanmalıyım" görüşü geride kaldı. Özellikle gençler, toplu taşımaya yönelmeye başladı. Siemens Mobility'de dünyada 25 bin çalışanımız var, 5 bini genç. Onlar bu görüşten yola çıkarak toplu taşıma sistemlerinde yeni modeller geliştiriyor. Bunlar, internet bağlantılı, modern, hızlı tramvaylar, metrolar. Yani artık arabalar kadar güzel ve lüks metrolar, trenler var. İstanbul'un kesinlikle metro, tramvay gibi hafif raylı sistemlere ve trafik yönetimine ihtiyacı var. İstenirse bunu çözebiliriz.

Hangi ülkeler çevreye daha duyarlı projeler gerçekleştiriyor?
Devletler yeşil projeler için 478 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Bu da hareketlilik üzerine çok önemli proje fırsatı doğacağı anlamına geliyor. Siemens, yeşil portföye sahip en büyük şirketlerden biri. Yaklaşık 14 bin yeşil patente sahip. Örneğin US-Post bizim modern ve akıllı ulaştırma sistemlerimizi kullanarak günde yaklaşık 1 milyon dolar tasarruf sağlıyor. Londra'da uygulanan şehir merkezine araçla gelme ücreti nedeniyle günde 60 bin araç şehir merkezine giriş yapmıyor. Bu da 150 bin ton karbondioksite denk geliyor. Almanya'da Siemens akıllı trafik yönetim sistemini kurduğundan beri sürücülerin yüzde 50'sinden fazlası şehir merkezine tramvayla gidiyor. Bu sistem trafik durumunu, bedava park alanı yerlerini ve trenlerin geliş gidiş saatlerini haber veriyor. Bunların çoğunu Türkiye'de uygulamaya hazırız.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz