Bakan Elvan ve CEO'lar buluştu!

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club Buluşması'nda konuştu

8.01.2015 17:13:180
Paylaş Tweet Paylaş
Bakan Elvan ve CEO'lar buluştu!
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin sınırında yer alan ülkelerle altyapı bağlantılarını daha da güçlendirmek istediğini belirterek, "Bu çerçevede İstanbul'u Edirne üzerinden Kapıkule'ye kadar hızlı tren ile bağlayacağız. 2015 yılında bunun ihalesine çıkmayı hedefliyoruz" dedi. 

Elvan, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club Buluşması'nda yaptığı konuşmada, herkesin toplumun refah düzeyinin yükseltilmesi, ekonomik istikrarın ve gelişmenin sürdürülebilir olmasını amaçladığını belirterek, kalkınmanın, gelişmenin olmazsa olmazlarının başında insan kaynağının geldiğini, eğitim düzeyi yüksek, bilgili, becerili, nitelikleri itibarıyla örnek olabilecek insan altyapısının gerektiğini kaydetti.

10 MİLYARLIK YATIRIM

Elvan, ulaşım altyapısı itibarıyla bugüne kadar birinci önceliğin karayolu yatırımı olarak görüldüğünü, yine bunun devam edeceğini aktararak, "Öncelik sıralamasında artık demiryolu yatırımları önümüzdeki yıllarda özellikle 2016'dan itibaren karayolu yatırımlarının önüne geçecek. Bu yıl karayolu yatırımlarımız demiryolu yatırımlarımızın 3-4 milyar lira kadar üzerinde gerçekleşecek ama ilk kez 2015 yılında demiryolu yatırımlarında 10 milyar liralık yatırıma yaklaşıyoruz, 9 milyar liralık yatırım öngörüyoruz. 2016 yılındaki yatırım tutarımız bunun çok daha üzerinde olacak. Bir anlamda demiryolu yatırımları karayolu yatırımlarının önüne geçecek" şeklinde konuştu.

Elvan, yaklaşık 12-13 yıldan beri bölünmüş yol yatırımlarına ve standartlarının yükseltilmesine çok önem verdiklerini vurgulayarak, vatandaşların en öncelikli tercihinin illerine yüksek hızlı tren, sanayicilerin ise yük amaçlı olarak hızlı tren istediğini ve OSB'lerinin hızlı tren hattına bağlanması ile lojistik merkez arzu ettiğini söyledi. 

BU YIL İHALEYE ÇIKILACAK

Halkın önceliği ne ise kendilerinin de önceliğinin o olduğunu aktaran Elvan, "Biz demiryolu, lojistik merkez yapımına ve OSB'lerin hızlı tren hatlarına bağlanmasına öncelik vereceğiz" dedi. Elvan, bir başka önceliklerinin de Türkiye'ye sınır olan ülkelerin ve sınır kapılarının hem demiryolu hem de karayolu açısından güçlendireceklerini belirterek, şunları kaydetti: "Bulgaristan, Yunanistan bağlantımız, Habur, Gürcistan ile bağlantımız… Yani sınırımızda yer alan ülkelerle altyapı bağlantımızı daha da güçlendirmek istiyoruz. Bu çerçevede İstanbul'u Edirne üzerinden Kapıkule'ye kadar hızlı tren ile bağlayacağız. 2015 yılında bunun ihalesine çıkmayı hedefliyoruz. Kapıkule'ye Bulgaristan sınırına hızlı tren ile bağlantıyı sağlamış olacağız. Mega projelerimiz arasında yer alan Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Köprümüz, bu köprü üzerinden geçecek demiryolu hattımız da bu hat ile bağlanacak. Yunanistan ile karayolu bağlantımızı güçlendiriyoruz demiryolu bağlantımızı baştan aşağı yeniliyoruz. Yunanistan tarafından da kendi demiryolunu güçlendirmesini bekliyoruz.

Gürcistan ile olan hattımız da Kars-Tiflis-Bakü projemiz devam ediyor. Buradaki hedefimiz 2015 sonu itibarıyla bunu tamamlayarak gerçekten ipek demiryolu güzergahının tamamlanmasını arzu ediyoruz. Tek aksayan Kars-Tiflis-Bakü hattı. Habur sınır kapımızla ilgili 2 projemiz var. Biri otoyol diğeri hızlı tren projesidir. Biz bugün itibarıyla Mersin-Adana hızlı tren ihalesine çıkmış bulunuyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başlayacağız. Adana'dan Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa'ya kadar hızlı tren hattı ihalelerine de 2015 yılında çıkacağız. Geriye kalan Şanlıurfa'dan Habur'a kadar olan kesim olacak ona da bir sonraki yıl ihalesine çıkarak başlayacağız."

4G'YE NE ZAMAN GEÇİLECEK?

Gelişmiş ülkelere bakıldığında bir ülkenin komşularıyla olan ticaret hacmi toplam ticaret hacminin yüzde 60'ı seviyesinde olduğunu anımsatan Elvan, Türkiye'nin komşularıyla olan ticaret hacminin bunun oldukça altında olduğunu, öncelikli olarak sınırların altyapılarını hem karayolu hem de demiryolu itibarıyla güçlendirmek istediklerini söyledi.

Elvan, havacılık sektöründe de çok önemli gelişmelerin söz konusu olduğunu, bu yıl 166 milyon yolcu sayısına ulaşıldığını ifade ederek, "Kamu-özel iş birliğiyle havalimanları yapıyoruz, özel kesim marifetiyle yapılmasını sağlıyoruz. Yap-işlet-devret ile gerçekleştiremeyeceğimiz bölgesel nitelikteki havalimanlarını inşa ediyoruz, mevcut havalimanlarımızın modernizasyonunu sağlıyoruz. Mart ayında Ordu-Giresun havaalanını açacağız. Mayıs ayında Hakkari havaalanını arkasından Rize, Yozgat havalimanları gelecek, Trakya'da havalimanı yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Bilgi iletişim alanına bakıldığında bu alanda da Türkiye'de inanılmaz gelişme olduğunu anlatan Elvan, genişbant abone sayısındaki artış oranının 2014 yılında 2013 yılına göre yüzde 24, mobil abone sayısının da oldukça yüksek olduğunu söyledi. Elvan, fiberi otoyollar gibi inşa ettikleri altyapının önemli gelişme gösterdiğini ve 240 bin kilometreye ulaşıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını aktararak, "Bu alanda da Türkiye çok hızlı büy��yor. Bizim operatörlerden talebimiz fiber altyapı yatırımlarını artırmalarıdır. Bu yönde de tedbirler alacağız. Bilgi ve iletişim sektöründe de önemli gelişmeler olduğunu, Türkiye ortalama büyüme hızının 3-4 katı hatta 5 katı hızla büyüdü" dedi.

Bu yıl 4G'nin ihalesine çıkmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Elvan, "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumumuz ile Bakanlığımız çalışmalarını yürütüyor. Hedefimiz bu yılın ilk 3 ay sonunda bunun ihalesini gerçekleştirmektir. İnşallah 2015 sonu itibarıyla 4G'ye de geçmiş oluruz" diye konuştu. 

'CİDDİ BİR CANLANMA OLACAK'
Elvan, 2008 yılından itibaren küresel kriz ile birlikte 2012 yılına kadar denizcilik sektöründe ciddi geriye gidiş ve daralmanın olduğunu belirterek, 2014 yılında önemli toparlanma sağlandığını belirterek, yat ve gemi ihracatında artış söz konusu olduğunu, ancak 2008 seviyelerine gelinmediğini kaydetti. 3 büyük denizde 3 büyük liman projelerinin bulunduğunu hatırlatan Elvan, denizcilik sektöründe gelecek dönemde ciddi canlanma söz konusu olacağını, bununla ilgili önlemler almaya başladıklarını söyledi.

GEÇİŞİN EŞİĞİNDEYİZ

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, 2015 yılında yapılacak 4G ihalesi için heyecanlandıklarını belirterek, "3G'den 4G'ye geçişin eşiğindeyiz. 2G'den 3G'ye geçişte gösterdiğimiz başarıyı bu dönüşümde de başarabileceğimizi düşünüyorum" dedi. Öğüt, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club Buluşması'nda yaptığı konuşmada, bu yılın Türkiye'de dijitalleşmenin hızlanacağı ve çok önemli atılımların yapılacağı bir yıl olacağını belirterek, dijital dönüşümün Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomisi için bir fırsat olduğunu kaydetti. 

Mersin International Port (MIP) Genel Müdürü İsmail Hakkı Tas ise, çok hızlı değişen ve gelişen bir sektörün içinde olduklarını belirterek, 2007 yılında Mersin Limanı'nın devralınmasının ardından çok ciddi yatırımlara başladıklarını ifade etti. Şirketlerinin sadece alt yapı, makine anlamında değil, teknoloji transferinden kalifiye personel yetiştirilmesine kadar birçok alanda Mersin limanına ve endüstriye katkı sağladığını vurgulayan Tas, 1 milyon metrekare alanın üzerinde kablosuz iletişim ağına sahip olduklarını söyledi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz