İHRACAT İYİ GİDİYOR
Kırma sanayi aspir üretimi ve keten/ketencik ithalatındaki artış nedeniyle kapasite kullanım yönünden yüzde 5'e yakın bir büyüme gerçekleşti.
Sektörün 2009 yılında sadece 358 bin ton olan ihracatı, 5 yılda yüzde 116 civarında artış göstererek 2013 yılı sonunda 772 bin ton olarak gerçekleşti. 2014 yılının ilk 4 aylık dönemindeki bitkisel yağ ihracatı miktarı 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 50 gibi büyük bir artış gösterdi.
DIŞARIYA BAĞIMLI
Sektörün en büyük eksisi hammadde yönünden yüzde 70 oranında dışa bağımlı olması. Buna ek olarak yağlı tohum ithalatı yerine, ara ürün bazlı ham-yağ ithalatının artması, ihracatçı ülkelerin kendi kırma sanayilerini kurmaları ve tohum yerine ham yağ ihracatını teşvik etmeleri Türkiye açısından ham yağ ithalatını tohum ithalatına göre avantajlı duruma getirdi. Tedbir alınmazsa ileriki yıllarda ham yağ bulmakta güçlük çekilebilir hatta rafine ambalajlı yemeklik bitkisel yağ ithal etmek zorunda kalınabilir.
HEDEFTE NE VAR?
Bu yılın ilk 4 ayındaki yüzde 50'lik ihracat artışının yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda yemeklik yağ tüketiminin nüfus artışı ve refah seviyesine bağlı olarak az da olsa artacağı öngörülüyor. Bu bağlamda sektörün hammaddede dışa bağımlılığının da önümüzdeki 5 yılda azaltılması hedefleniyor. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BSYD) yetkilileri, ” Hammadde ithalatıyla verdiğimiz dış ticaret açığını daha fazla ihracat yaparak sıfıra indirmek uzun vadeli hedeflerimiz arasında" diyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?