Girişimci Kadına 500 Milyon Dolar

Garanti Bankası, 2006 yılından bu yana kadın girişimcileri, ayrı bir müşteri segmenti olarak konumluyor. Onlara özel finansal ürün ve hizmetler sunuyor. KAGİDER işbirliğiyle eğitim ve danışmanlık i...

1.02.2010 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Garanti Bankası, 2006 yılından bu yana kadın girişimcileri, ayrı bir müşteri segmenti olarak konumluyor. Onlara özel finansal ürün ve hizmetler sunuyor. KAGİDER işbirliğiyle eğitim ve danışmanlık imkanları sağlıyor. Ekonomist Dergisi ile ortaklaşa düzenlediği “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” yarışmasıyla kadın girişimcileri cesaretlendirmek ve ödüllendirmek amacını taşıyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bugüne kadar 4 bin 500 kadın girişimciye 203 milyon TL tutarında kredi sağladıklarını söylüyor. Kadın girişimcileri yeni dönemde de desteklemeye devam edeceklerine dikkat çeken yönetici, “2010 sonunda ulaştığımız kadın sayısını 10 bine, kullandırdığımız kredi miktarını ise kabaca 500 bine taşımak hedefindeyiz” diyor.

 

hedGaranti Bankası’nın kadın girişimciliği destekleme öyküsü 2006 yılına dayanıyor. Bankanın, KOBİ kredilerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Nafiz Karadere ve ekibi o yıl, ABD’de bir bankacılık konferansına katılıyor. Konferansta, ABD’li bir kadın sivil toplum kuruluşunun liderinin, kadın girişimcileri destekleme konusunda yaptığı konuşma ilgilerini çekiyor. ABD gibi kadınların ekonomiye katılım oranının erkeklerle eşit olduğu, toplam girişimcilerin önemli bir bölümünün kadın olduğu bir ülkede, kadın girişimcileri desteklemek konusunda öngörülen çabalar, ekibi harekete geçiriyor. Türkiye’ye döner dönmez araştırmalara başlıyor ve tablonun çok daha vahim olduğunu görüyorlar. Nafiz Karadere, “2001 yılından

Bu yana sürdürdüğümüz Anadolu Sohbetleri toplantılarında da katılımcıların önemli bir çoğunluğunun erkek olduğu dikkatimizi çekmişti. Rakamlar da bizi doğruladı” diye konuşuyor.

Garanti Bankası, kadın girişimcileri desteklemek üzere önce bir finansal paket hazırlıyor. Bu paket içerisinde kredilerden sigorta ürünlerine kadar geniş kapsamda kadın girişimcilerin ihtiyacına cevap verecek özel ürünler konuyor. Bu ürünlerin tamamı, pozitif ayrımcılıkla kadınlara özel faiz ve komisyon oranlarıyla sunuluyor. Ardından Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile işbirliği yapılıyor. Kadın girişimcilere, KAGİDER’in yardımıyla finansal desteğin yanı sıra eğitim ve danışmanlık desteği de veriliyor. Bundan 4 yıl önce de kadın girişimcileri cesaretlendirmek ve ödüllendirmek üzere “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” yarışması başlatılıyor.

Nafiz Karadere, kadın girişimcileri destelemek üzere Garanti Bankası’nın bir kıvılcım başlattığını söylüyor. “Henüz yolun çok başındayız” diye konuşuyor. Bugüne kadar 4 bin 500 kadın girişimciye 203 milyon TL kredi sağladıklarını söyleyen Karadere, 2010 yılı sonunda ulaşılan kadın girişimci sayısını 10 bine, toplam kullandırılan kredi miktarını ise 500 milyon TL’ye çıkarmak hedefinde olduklarına dikkat çekiyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ile bankanın kadın girişimcilere özel çalışmalarını ve yeni döneme yönelik plan ve hedeflerini konuştuk:

Türkiye’de ne kadar kadın girişimci var. Bunlar toplam girişimci sayısının ne kadarını oluşturuyor?
Gender Gap raporunun 2009 sonuçlarına göre Türkiye, kadının ekonomiye katkısı açısından gelişmekte olan 137 OECD ülkesi arasında 129’uncu sırada yer alıyor. Sağlık ve yaşam sürdürülebilirliğinde 93’üncü, kadınların politik güçlülüğü konusunda ise 107’inci sıradayız. 2006’da rakamlar bunlardan çok daha kötüydü. Pek çok kritere göre sonuncu konumdaydık.

Türkiye’de kadın girişimcilerin ne kadar olduğunu gösteren net bir rakam yok. Ancak bazı oranlar var. Örneğin bir araştırmaya göre Türkiye’de kadın girişimcilerin toplam girişimcilere oranı yüzde 12,5 düzeyinde. Biz bu oranın da çok sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Bu rakama anonim şirketlerdeki kadın ortaklar sayılarak ulaşılıyor. Anonim şirketin 5 ortağını oluştursun diye pek çok erkek eşini, annesini, kızını da ortak yapabiliyor. Oysa gerçek anlamda işinin patronu olan kadın sayısı çok az, söz konusu oran da yüzde 12,5’in çok altında.

Dünyayla karşılaştırdığımızda neredeyiz?
Bu oran ABD’de yüzde 41, Avrupa’da yüzde 28, OECD’de yüzde 25 düzeyinde.

Diğer yandan kadınların iş gücüne katılım yani çalışan kadın oranına baktığımızda da ABD’de yüzde 72, Avrupa’da yüzde 59, OECD’de yüzde 62, Türkiye’de ise yüzde 27 düzeyinde. Garanti Bankası olarak kadın girişimcileri desteklemek üzere yola çıkmamıza da bu rakamlar etkili oldu. Kadın girişimcileri ayrı bir müşteri segmenti olarak konumlayarak işe başladık. Onların ihtiyaçlarını, beklentilerini araştırdık. Yaptığımız araştırmalarda her şeyden önce özendirilmeye, cesaretlendirilmeye ihtiyaçları olduğunu gördük. Bilgi eksikleri olduğunu farkettik. Mentorluk ihtiyaçları olduğunu tespit ettik. İşlerini büyütmeleri için bir finansal desteğe ihtiyaçları olduğunu gördük. Bu ihtiyaçlar, banka olarak tek başımıza karşılayamayacağımız ihtiyaçlardı. Bu nedenle yanımıza KAGİDER’i stratejik ortak olarak aldık. Onların kadınlara yönelik eğitim ağırlıklı faaliyetlerinden yararlanmaya karar verdik.

Şu anda kadın girişimcilere yönelik neler yapıyorsunuz?
Hizmetlerimizi 3 ayrı kategoride şekillendirdik. Kadın girişimcilerin finansal ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kadın girişimci destek paketimizi hazırladık. Eğitim ihtiyaçlarına cevap vermek için 2007 yılında KAGİDER ile birlikte “İşimi büyütüyorum” adı altında, 100 kadın girişimciye birer haftalık eğitim verdik. Sonrasında daha fazla kadın girişimciye ulaşmak için “Kadın Girişimci Buluşmaları” adı altında bir toplantılar zinciri hayata geçirdik. 2008 yılında bunu Eskişehir, Samsun, İzmir ve Adana olmak üzere 5 ilde gerçekleştirdik. 2010 için kendimize 5 il daha seçtik. Bunlardan Gaziantep ve Bursa buluşmalarını yaptık. Yıl içinde Edirne, Manisa ve Konya’da da toplantılarımız olacak. Sonuçta bu toplantılarda bu güne kadar 1600 kadın girişimci ile bir araya gelme imkanı bulduk.

Bu toplantılara uzmanlarla beraber gidip kadın girişimcilerle ihtiyaçları olan pazarlama, yeni pazar bulma, AB fonlarından yararlanabilme gibi pek çok temel konuda bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Bu arada KAGİDER ve Garanti Bankası olarak kendi faaliyetlerimiz konusunda da onları bilgilendirme imkanı buluyoruz.

“Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” yarışması nasıl başladı? Bu yarışma ne amaçlıyor?
Bu yarışmayı, kadın girişimcilerin özendirilme ve teşvik edilme ihtiyaçlarından yola çıkarak hayata geçirdik. Bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştiriyor olacağız. Geçtiğimiz 3 yılda çok değişik sonuçlar aldık. Yarışmayı KAGİDER ve Ekonomist Dergisi ile birlikte yapıyoruz. İlkini gerçekleştirdiğimiz 2007 yılında yarışmaya, 113 kadın girişimci katıldı. 2008’de bu sayı 806’ya çıktı. 2009’da ise yarışmaya başvuran kadın girişimci sayısı 2 bin 119’a ulaştı.

Bu yılki yarışmaya 3 bin başvuru almak hedefindeyiz. Aslında bu rakam Türkiye’deki toplam kadın girişimci sayısına baktığınız zaman oldukça tatminkar.

Kadın girişimcilere finansal destek de sağlıyorsunuz. Bugüne kadar bu kesime ne kadar kredi kullandırdınız? Yeni dönem hedefiniz ne yönde?
Kasın girişimcilere özel kredilerimizde 60 aya kadar vade imkanı tanıyoruz. Yani kadın girişimcilerimiz 5 yıl vadeye kadar borçlanabiliyor. Bunu aylık eşit taksitlerle geri ödeyebiliyor. Bu paketten faydalanmak için şirketinin hakim ortağının kadın olması ve işletmenin KOBİ segmentinde olması bizim için yeterli. Burada bir limit söz konusu değil. Limiti şirketin ihtiyacı ve verileri belirliyor. 

Sunduğumuz finansal destek paketinin içinde sadece kredi de yok. Destek kredisi dışında örneğin proje kredileri veriyoruz. Teminat sorunlarını da aşabilmek üzere Kredi Garanti Fonu ile özel bir anlaşma yaptık. Proje kredilerinde 7 yıla kadar vade tanımlayabiliyoruz ve bir miktar pozitif ayrımcılık yapıyoruz. KGF de bu pozitif ayrımcılığa katılıyor ve kadın girişimcilere, erkeklerden aldığından daha az komisyon uyguluyor. Bunların dışında özel bir bireysel emeklilik paketi sunuyoruz. Ayrıca paketin içinde ticari kartlar, POS ürünleri gibi kadın girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak her türlü ürünü, bankanın tüm ticari taksitli kredilerine uyguladığı en düşük faiz oranıyla sunuyoruz. Bu paket kapsamında bugüne kadar 4 bin 500 kadın girişimcimize 203 milyon TL tutarında kredi kullandırdık. Ulaştığımız kadın girişimci ve kullandırdığımız kredi miktarı katlanarak artıyor. 2010 sonuna kadar 10 bin kadın girişimcinin kadın girişimci destek paketimizden yararlanmış olmasını öngörüyoruz. Bu, bu yıl 5 bin 500 kadına daha ulaşacağımız anlamına geliyor. Vereceğimiz kredi miktarına ilişkin net bir rakam vermek zor. Ancak ortalama büyüklüklerden gidecek olursak kullandırdığımız toplam kredi miktarı da 2010 sonunda kabaca 500 milyon TL düzeyine ulaşır.

Garanti Bankası kadın girimcilere yönelik çalışmalarına bundan sonra nasıl devam edecek? Yeni dönem için planlanan yeni projeler var mı?
Garanti Bankası’nın internet sitesi açık ara bankacılık sektöründe en çok kullanılan internet sitesi konumunda. Böyle bir tecrübeden yola çıkarak kadın girişimcilere özel www.kadingirisimci.com adı altında bir internet sitesi hazırladık. Bu sitede kadın girişimci paketimizden bilgiler sunuyoruz. Yarışmalarımızdan video görüntüleri veriyoruz. Yarışmamıza da bu siteden başvurmak mümkün oluyor. Ayrıca bu internet sitesinde kadın forumu adı altında bir portal oluşturduk. Burada kadın girişimcilerimizi buluşturuyor, birbirleriyle görüş alışverişinde bulunacakları bir platform sağlıyoruz. Bu siteyi geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz bu siteyi daha verimli ve daha interaktif hale getirmek yönünde. Diğer yandan KAGİDER ile birlikte Türkiye’de ilk kez bir uluslararası kadın forumunu gerçekleştirdik. Bu yıl ikincisini yapacağız. Çalışmalarımız devam ediyor.

Bu arada bizim bu faaliyetlerimiz uluslararası platformda da yer bulmaya başladı. Geçtiğimiz yıl bizi çok heyecanlandırılan bir gelişme oldu. Birleşmiş Milletler’in bir kadın oturumuna davet edildik. Orada, bir kadın sivil toplum örgütü ile bir bankanın ortaklaşa yaptığı dünyada ilk olan çalışmamızı anlattık. Çok da büyük ilgi gördük. Ancak Türkiye kadın girişimcilik konusunda yolun çok başında. Biz de henüz işin çok başındayız. Bir kıvılcım ateşledik. Herkesin de sahip çıkmasını temenni ediyoruz.

Kadın Girişimci, Riski Sevmiyor Borcuna Sadık

Veriler Ne Gösteriyor?
Kadın girişimciler, erkeklere oranlara borçlarına çok daha sadıklar. Bizim Bonus Card datalarımız da bunu doğruluyor. Kadınlar erkeklere göre yüzde 50 daha fazla borçlarına sadıklar. Bankalarla ya da ticaret hayatının diğer üçüncü şahıslarıyla ilişkilerinde çok daha dikkatliler. Danışmanlığa ve bilgiye çok daha açlar ve duyarlılar. Daha fazla bilgi talep ediyorlar. Ben bunu biliyorum demiyorlar. İşlerini yönetirken evlerini ve ailelerini de düşünerek yürütüyorlar.

Büyümede Sıkıntı Var
ABD’de kadın girişimcilerin şirketlerinin bir yere kadar büyüyüp bir yerden sonra büyümedikleri tespit edilmiş. Türkiye’de de durum farklı değil. Kadınlar iş hayatında erkekler göre daha temkinliler. Erkekler ise daha gözü kara. İşte bu da kadınların firmalarının, erkeklerden daha yavaş büyümesini, bir yerden sonra büyüyememesine sebep oluyor. Erkekler risk alıyor. Sonuçta ya batıyor ya çok büyüyorlar. Kadınların dikkatliliği, bir danışmanları olmadığı takdirde bir yere kadar gidebilmelerine imkan veriyor. İş küçük olsun benim olsun anlayışı ile hareket ediyorlar. Biz yaptığımız çalışmalarla biraz da bunu aşmak istiyoruz.

Yarışmaya 3 Kanaldan Başvurmak Mümkün

Kimler Katılabilir?
“Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” yarışmasına, Garanti Bankası şubeleri ve internet sitesinden, Ekonomist Dergisi ve KAGİDER aracılığıyla başvuru olabiliyor.  Bu yarışma sadece Garanti Bankası müşterilerine açık değil. Türkiye’deki tüm kadın girişimciler katılabilir. Türkiye’de yaşamasını ve iş yerinin Türkiye’de olmasını istiyoruz. Şirketinin cirosu 25 milyon TL’nin altında olsun istiyoruz. Sonuçta bu, küçük ve orta ölçekli şirketleri cesaretlendirmek için yapılan bir yarışma. Üçüncüsü de şirketinin hakim ortağının kadın olması şartını arıyoruz. Bu kriterlere uyan tüm başvuruları kabul ediyoruz.

Nasıl Seçiliyor?
Bu başvuruları önce bir alt komite değerlendiriyor. Komite bir shortlist hazırlıyor. Bu listeye giren firmalar, finalist olarak değerlendiriliyor. Jüri finalistleri belli kriterlere göre değerlendiriyor. Örneğin yaratıcı ve üretici fikrin sermaye ile birleşmesine bakılıyor. Gelişmeye uygun yepyeni bir proje olmasına dikkat ediyoruz. Alanında ve sektöründe fark yaratması konusuna özen gösteriyoruz. Dış pazarlara yönelik çalışması olup olmadığına, ihracat bağlantısına bakıyoruz. Büyüme konusunda belirgin stratejilerinin olmasına dikkat ediyoruz. Gelecek 3-5 yılda firmayı nereye taşımak istediğine bakıyoruz. Bir istihdam yaratıyor olması da çok önemli.

Birinciye 20 Bin Lira Ödül Var
Birinci, ikinci ve üçüncünün dışında bir de sosyal girişimci seçiyoruz. Yarışmanın birincisine Garanti Bankası olarak 20 bin TL veriyoruz. Bu parayı bugüne kadar aynalı bonus’a yükleyerek veriyorduk, bu yıl nakit vereceğiz. Yarışmanın ikincisine 15 bin, üçüncüye 10 bin ve sosyal girişimciye de 5 bin TL veriyoruz. Bunun yanı sıra Garanti Emeklilik şirketimiz kazananlara belli bir başlangıç payının ödendiği bir bireysel emeklilik poliçesi hediye ediyor. Ayrıca Ekonomist dergisi 1 yıl ücretsiz abonelik, KAGİDER de 1 yıl ücretsiz üyelik sağlıyor.

Hande D. Süzer
[email protected]

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz