Hedef 1 milyar TL

Nafiz Karadere, Garanti’nin tarım kredileri stratejilerini, ürün ve hizmetlerini anlattı.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedef 1 milyar TL
Tarım kredileri alanında 60 bin müşteriye ulaşan Garanti, bu alanda 20i3fte 1 milyar T&nin üzerinde kredi kullandırmayı hedefliyor. Hayvancılıktan, tarımsal üretime her alanda çiftçinin ve tarımsal işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik ürünleri olduğunu söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Naf ciz Karadere, kredi faizlerinde de rekabetçi olduklarını belirtiyor.

Garanti Bankası’nın tarım segmentinde 60 bin civarında müşterisi bulunuyor. Banka, bu müşterilerinin sadece tarımsal üretimle ilgili taleplerine değil, genel ihtiyaçlarına da cevap veriliyor. Garanti, 2012’de tarımsal faaliyetlerle ilgili olarak 12 bine yakın üreticiye tarım kredisi tesis etti. Çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için gereken kolaylıkları gösterdiklerini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Mümkün olduğunca az sayıda evrakla işlemlerini en hızlı şekilde sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Yaratmaya çalıştığımız çözüm önerileriyle tarımsal işletmelerimizin teminat sorularını asgari düzeye indirmeye çalışıyoruz” diyor. Nafiz Karadere, Garanti’nin tarım kredileri stratejilerini, ürün ve hizmetlerini dergimize şöyle anlattı:

Bankanızın tarım kredileri alanına genel bakış açısını anlatır mısınız?
2008’de kabul edip uygulamaya başladığımız sektör stratejisi çerçevesinde, sürdürülebilirlik ilkesini benimsedik. Türkiye’de tarımda sanayileşmeyi ve modern tarımı teşvik etmek amacıyla geliştirdiğimiz yeni finansal ürünlerle üretim ve üretim sonrası dönemlerde tarımsal işletmelerin yanında oluyoruz. Tarım sektörünün kalıcı ve sürdürülebilir finansmanını sağlamak ve bankacılık sektörüyle olan ilişkisini sağlam temeller üzerine kurabilmek için ürün bazında faaliyet döngülerine uygun vadelerde finansman imkanı sağlıyoruz. Garanti tarımsal işletmeler için sadece kredi tesis eden bir kurum değil, sektördeki ihtiyaçlarını karşılayan, öneriler getiren, danışmanlık hizmeti veren bir çözüm ortağı olmayı hedefliyor.~

Garanti, tarım kredilerinde ne zamandır var? Ne kadarlık bir büyüklük söz konusu?
2007 yılında 250 milyon TL olan tarım kredileri plasmanimiz, 2012 sonu itibarıyla 913 milyon TL’ye ulaştı ve neredeyse 4 kata yakın bir artış gösterdi. Bununla birlikte bankamızın aldığı pazar payı da giderek yükselerek yüzde 3’e yaklaştı. 2013 sonu itibariyle hedefimiz, bu kredi plasmanımızı 1 milyar TL’nin üzerine çıkarmak. Bankamızın tarım sektörüne yönelik olarak faaliyetlerini artırmaya başladığı 2007 yılından bu yana sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde tarım kredilerinde istikrarlı şekilde büyümeye devam ediyor. Önümüzdeki 3 yıl içinde tarım kredilerinde belirlediğimiz hedeflere, tespit ettiğimiz stratejiler çerçevesinde ulaşarak, sektöre verdiğimiz desteği artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz.

Hangi bölgelerde daha aktifsiniz?
En çok tarım kredisi Trakya, Güneydoğu, Çukurova ve Ege Bölgeleri’nde kullandırılıyor. Bankamız da bu bölgelerde gerek birincil üretim gerekse ikincil üretim gösteren tüm tarımsal işletmelere desteğini sürdürüyor. Bölgeden bölgeye uyguladığımız pazarlama stratejilerinin ağırlıkları da değişiyor. Örneğin tarım işletmelerinin büyüklüklerinin daha geniş olduğu ve tarla bitkilerinin ağırlıklı olduğu bölgelerde, birebir pazarlama yapıyoruz. işletme büyüklüklerinin küçük ve meyve sebze üreticilerinin ağırlıklı olduğu bölgelerde ise tedarikçi finansmanı yöntemleriyle çalışıyoruz.

Ne tarz işletmelerle çalışıyorsunuz?
Özel bankaların sektöre ilgisinin artmasının yanı sıra gündemde olan tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik iç ve dış kaynaklı hibe programları ve farklı uygulamaların sayısının artmasıyla tarımsal işletmelerden özel bankalara yönelik taleplerde artış var. Bankamıza yönelen talebi iyi yönetmeye çalışıyoruz. Her talebi karşılayıp ileriki dönemde sorunlu birçok tarımsal işletme yerine pazara yönelik üretim yapan, işletme büyüklüğü bölge ortalamasının üzerinde olan işletmelerle çalışıyoruz. Yine tarımsal üretimin yanı sıra ürünlerin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi ve pazarlanması konularında faaliyet gösteren, tercihen bitkisel ve hayvansal üretimi beraber gerçekleştiren tarımsal işletmelerle işbirliği yapıyoruz. Bu tanımlamanın dışında kalan daha küçük ölçekli işletmelerimizi de kooperatifler, birlikler ve bunun gibi çiftçi örgütleriyle yaptığımız işbirlikleriyle destekliyoruz.~

Tarım kredilerinde faiz oranlarını, yine bu kredilerde sorunlu kredi oranlarını değerlendirir misiniz?
Sektörün yapısına uygun stratejilerimiz sonucunda takipteki tarımsal kredi oranımız yüzde 2,3’ler seviyelerinde. Bu oran tüm bankaların takipteki tarımsal kredi ortalaması olan yüzde 3’ün altında. Takipteki tarımsal kredi oranımızın 2009-2010 yıllarında yüzde 5’lerin üzerinden bu oranlara inmesinin temel nedeni ise hem bankamızda sektöre yönelik bilginin artırması hem de geliştirdiğimiz kredi değerlendirme modüllerimizin iyi sonuçlar vermesi. Tarım kredilerine yönelik faiz oranlarımız, piyasa koşullarına göre değişiklik göstermekle beraber rekabetçi bir faiz oranımız olduğunu söyleyebiliriz.

“Limit ihtiyaçlara göre belirleniyor”
İHTİYACI KARŞILIYORUZ

Tarımsal üretim faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Tarım Sektör Paketi kapsamında, yılda 1 ödemeli 12 aydan 60 aya varan vadelerle birçok krediyi tesis edebiliyoruz. Tarımsal değer zincirinin her aşamasında ortaya çıkan finansman ihtiyacını karşılıyoruz. Bankamızda tarım kredilerine yönelik minimum veya maksimum tutar bulunmuyor. Müşterimizin ihtiyaçları ve gelirleri dikkate alınarak limit tahsis edilmeye özen gösteriliyor.
UYGUN VADELER
Çiftlikten sofraya yaklaşımıyla ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, pazarlanmasına kadar gerekli finansal desteği sağlıyoruz. Bazı programlar kapsamında yatırım dönemi boyunca maksimum 2 yıla kadar anapara ödemesiz ve daha sonra da 5 yıla varan vadelerle kredi tesis edilebiliyoruz.

Sektöre özel yeni ürünler!
BİTKİSEL ÜRETİM

Bitkisel üretim faaliyetlerinde bulunan tarım işletmelerinin üretim dönemi öncesindeki her türlü ihtiyacı için ürün ön finansman kredisi veriliyor. Yine üretim ve hasat dönemi ortaya çıkabilecek masraflara yönelik ise tarım destek kredisi var. iyi tarım uygulamaları ve organik tarım gibi uygulamalar için alternatif üretim teknikleri kredisi veriliyor. Yine seracılık alanında fatura bedelinin yüzde 75’ine kadar modern örtü altı tarımına yönelik yatırımlar için sera kredisi tesis ediliyor.
HAYVANSAL ÜRETİM
Süt üretimi amacıyla büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmeler için süt sığırcılığı kredileri veriliyor. Ayrıca et üretimi amacıyla büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelerin yatırım ve işletme harcamaları için besicilik kredileri tahsis ediliyor.~
ARAÇ KREDİLERİ
0 km ve 3 yaşa kadar ikinci el alımlarına yönelik traktör ve biçerdöver kredisi, 0 km binek ve hafif ticari araçlara yönelik oto kredisi, 35 adet makine ve ekipman için tarımsal makine ekipman kredisi tesis ediliyor. Yine yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı hibe programları var. Garanti, değişik kurumlar tarafından (IPARD kredisi, KKYDP kredisi, eş finansman kredisi) uygulanmakta olan hibe programlarının, uygulama esaslarını dikkate alarak değişen ödemesiz dönem ve vadelerde krediler tesis ediyor.
DİĞER KREDİLER
Lisanslı depoculuk kredisi ürününü, Mayıs 2012’den itibaren sunmaya başladık. Yine TMO depolarına bıraktıkları ürünleri için düzenlenen makbuz senetleri karşılığında, üreticilere TMO makbuz senedi kredisi kullandırıyor. Tarım sektör stratejimiz kapsamında önem verdiğimiz konularının başında “tedarikçi finansmanı modeli” geliyor. Yine Takas Kart, Ekin Kart gibi hizmetlerimizle ilgili şubelerimizden bilgi alınabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz