Yeniler geliyor rekabet artıyor

Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi 2004 yılında 11 şirketle faaliyete başladı.

1.07.2009 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeniler geliyor rekabet artıyor
Bu yıl 6’ncı yılına giren bireysel emeklilik sistemi (BES), beklenenden çok daha hızlı bir gelişmeyle yaklaşık 1,9 milyon katılımcıya ve 7,5 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. Krize rağmen 2009’da da büyümeye devam eden sektörün, yıl sonunda en az 2 milyon katılımcıya ve 9 milyar TL’ye yaklaşan bir fon büyüklüğüne ulaşması bekleniyor.
BES 2004 yılında, 11 şirketin katılımıyla faaliyete geçti. Aradan geçen zamanda pek çok şirket satın almalar yoluyla el değiştirdi. Doğan Emeklilik Fortis, Ankara Emeklilik Aegon, Oyak Emeklilik ING, Başak Emeklilik Başak Groupama, Koç Allianz Allianz oldu. 2007 yılında sektörün tek büyük birleşmesi gerçekleşti. Ak Emeklilik ve Aviva birleşti. Yeni şirket Ekim 2007’den bu yana faaliyetlerine AvivaSA adıyla devam ediyor.
Şirketlerdeki hareketlilik 2008’de de devam etti. Daha önce sadece elementer branşta faaliyetlerini sürdüren Ergo İsviçre, emeklilik şirketini kurdu. Banka sigortacılığındaki tecrübesini sisteme aktarmak isteyen Finansbank da Finans Emeklilik’i hayata geçirdi. Böylece sektördeki şirket sayısı 12’ye yükseldi.
Ancak hepsi bu değil, sırada yeni şirketler de var. Geçtiğimiz mayıs ayında faaliyet ruhsatını alan DenizEmeklilik, kısa süre sonra sisteme 13’üncü şirket olarak katılacak. Onun ardından da halen faaliyet izni çalışmaları süren Axa’nın sisteme katılması bekleniyor. Sisteme katılımı gündemde olan bir diğer isim de Ziraat. Ziraat Bankası’nın emeklilik şirketinin de kısa süre sonra devreye girmesi ve BES şirketlerinin sayısının 15’e yükselmesi bekleniyor.
Şirket sayısındaki artış rekabete de hız katmış durumda. Gelecek dönemin rekabet anlamında daha da zorlu geçeceği düşünülüyor. Anadolu Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, “Sistemin dinamikleri oturdukça pazar büyümesinin yavaşlaması normal. Bu öngörüye paralel, hem müşteri hem dağıtım kanalındaki sadakati sağlamak zorlaşacak. Bu ortama göğüs geremeyen şirketleri zor bir dönem bekliyor” diye konuşuyor.
LİDER YİNE DEĞİŞMİYOR
Anadolu Hayat ve Emeklilik son 3 yıldır katılımcı sayısında sektör lideri konumunda. Halihazırda 400 bini aşan katılımcı sayısına ulaştıklarını söyleyen Mete Uğurlu, fon büyüklüğünde de önemli bir eşik olan 1 milyar doları geçtiklerine dikkat çekiyor ve ekliyor:
“En kısa vadede hedefimiz fon büyüklüğü anlamında da birinciliği elde ederek her iki alanda da lider konumumuzu sürdürmek.”
Fon büyüklüğünde ise lider AvivaSA. Şirket, bu liderliğini 2007’den bu yana elinde tutuyor. 12 Haziran 2009 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre fon büyüklüğü 1 milyar 650 milyon düzeyinde.
Katılımcı sayısında Anadolu Hayat ve Emeklilik’i Garanti Emeklilik izliyor. Garanti Emeklilik’in katılımcı sayısı 369 bine, fon büyüklüğü de yaklaşık 1 milyar 82 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, 2009 yılında 2008 sonuna göre 12 şirket arasında katılımcı sayısını en çok artıran şirket olduklarına dikkat çekiyor. 2009 yılı performansında sektör lideri olduklarını söyleyen Adalı, şöyle devam ediyor:
“Katılımcılar tarafında pazarın yüzde 19,7’sine sahibiz. Katkı payında da geçen yıla oranla yüzde 0,6’lık bir artış kaydettik. Burada da pazardan yüzde 14,6 pay alıyoruz. Hedefimiz sadık müşteri kitlemizi koruyarak pazardaki payımızı artırmak olacak.”
REKABET NASIL GELİŞTİ?
BES şirketleri arasında kıyasıya bir rekabet var. Bu rekabet de sıralamanın sıkça değişmesine neden oluyor.Örneğin sisteme hem katılımcı sayısı hem fon büyüklüğü anlamında lider başlayan Yapı Kredi Emeklilik, ikinci yılda fon büyüklüğü tarafındaki liderliğini Ak Emeklilik’e kaptırdı. 2006 yılında da katılımcı sayısında üçüncülüğe düştü. ~
EGM’nin 12 Haziran 2009 tarihli verilerine göre şirket, şu anda yaklaşık 258 bin katılımcıya ve 1 milyar 117 milyon TL fon büyüklüğüne sahip. Bu büyüklüklerle katılımcı sayısında 4, fon büyüklüğünde ise 3’üncü sırada yer alıyor.
Sistemin kurulduğu 2004 yılından bu yana şirket sıralamaları hem katılımcı sayısı hem fon büyüklüğü tarafında sıkça değişti. Bu değişimler hem negatif hem pozitif yönlü oldu. Örneğin sistemin ilk yılını katılımcı sayısında 9’uncu sırada bitiren ING, bugün 153 bini aşan katılımcı sayısıyla 5’inci sırada yer alıyor. Fon büyüklüğü tarafında da Vakıf Emeklilik’in ilk yıldan bu yana 3 sıra yukarı sıçradığı görülüyor.
Diğer yandan sistemin ilk yılını katılımcı sayısı tarafında 6’ncı sırada bitiren Allianz, 12 Haziran itibarıyla 10’uncu sırada yer alıyor. Allianz’ın fon büyüklüğü tarafında da 6’ncı sıradan 8’inci sıraya gerilediği görülüyor. Geçtiğimiz dönemde Koç ortaklığından ayrılarak yoluna yalnız devam etme kararı alan Allianz, yeni dönem için daha iddialı. Allianz Bireysel Sigortalar Direktörü Ömür Şengün şöyle diyor:
“2009 sonunda 72 bin katılımcıya, 464 milyon TL fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz. Arkamıza aldığımız global markanın deneyimiyle Türk halkının ilk tercihi olmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor.”
YENİ ŞİRKETLERİN PLANI
Geçtiğimiz yıl sisteme 2 yeni şirket katıldı. Bunlardan biri Ergo İsviçre diğeri ise Finans Emeklilik oldu. Ergo İsviçre emeklilik sözleşmelerini Kasım 2008’de satmaya başladı. Aradan geçen 8 aylık sürede sözleşme sayısında yaklaşık yüzde 0,3 pay aldı. Ergo İsviçre Emeklilik ve Hayat Genel Müdür Yardımcısı Volkan Terzioğlu, önümüzdeki 5 yılın sonunda katılımcı sayısı tarafında yüzde 5, fon büyüklüğünde ise yüzde 2,5 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: “Bu hedeflerimize yenilikçi ürünler ve dağıtım kanallarımızdaki genişleme ile ulaşmayı planlıyoruz.”
Sistemin bir diğer yeni şirketi Finans Emeklilik’in hedefinde de daha yüksek pazar payı var. Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, özellikle sisteme yeni katılımcı sağlama konusunda iddialı olduklarını söylüyor. Finans Emeklilik’in ana stratejisinin banka sigortacılığı kavramı üzerine yapılandırıldığına dikkat çeken Sözütek, şöyle devam ediyor:
“Bireysel emeklilik ürünlerimizi Finansbank şubeleri aracılılığıyla ocak ayından bu yana aktif olarak satışa sunuyoruz. EGM verilerine göre ocak-mayıs döneminde sistemdeki net katılımcı artışının yüzde 10’unu biz gerçekleştirdik. Halihazırda 10 bini aşkın bireysel emeklilik müşterisine ulaşmış durumdayız. 2009 ve sonrasında yeni satışlarda yüzde 9-10 düzeyinde olan pazar payımızı artırarak sürdürmek hedefindeyiz.”
3 ŞİRKET DAHA YOLDA
Önümüzdeki dönem sisteme katılması beklenen 3 yeni şirket daha var. Bunlardan Axa ve Ziraat’ın çalışmalarının devam ettiği biliniyor. Deniz Emeklilik ise geçtiğimiz mayıs ayında faaliyet ruhsatını aldı. DenizEmeklik Genel Müdürü Deniz Yurtseven yasal, teknik ve idari hazırlıkları tamamlayarak en kısa sürede faaliyete geçmeyi hedeflediklerini söylüyor. Sonraki planı ise şöyle özetliyor:
“Yeni satışlarda ilk 5 arasında yer almayı hedefliyoruz. Müşteri memnuniyetine verdiğimiz önemin fon büyüklüğüne yansımasını ve dolayısıyla burada da ilk 5 yıl içinde iyi bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz.”
Deniz Yurtseven, Türkiye’de bireysel emeklilik sisteminde alacak daha çok yol olduğu görüşünde. Özellikle vakıf ve sandıklardan sisteme aktarımlar ve hak ediş süresinin yeni dönemde sistemin büyümesine önemli katkı sağlayacağını söyleyen Yurtseven, “10 yıl içinde sistem 5 milyon katılımcıya ulaşabilir” diyor.~
Sektörün önümüzdeki 5 yıllık hedefinde 3,3 milyon katılımcıya ulaşmak var. 2013 yılına kadar fon büyüklüğünün de 30 milyar TL’ye yaklaşacağı düşünülüyor. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, gelecek 10 yıla ilişkin beklentiyi ise şöyle özetliyor:
“Bugünkü trendler ve sistem kurgusu devam ederse 10 yıl içinde 5 milyon katılımcıya ulaşmak mümkün. Fon büyüklüğünde ise 100 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşılacağını düşünüyoruz. Vergi teşviklerinin kolay kullanılmasına olanak verecek düzenlemeler gerçekleşir, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede bulunan ikinci basamak ya da bir diğer deyişle zorunlu özel emeklilik sistemleri devreye girerse bu rakamların çok daha üzerine çıkmak mümkün.” 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz