3 değişiklik 10 puan getirir

Son 1 yıldır sektörde toparlanma var. Yaralarını saran sektör, 2011 'de rekabete ve büyümeye hazırlanıyor

1.03.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
3 değişiklik 10 puan getirir


Türkiye'de bugün yatırımların yüzde 4'ü leasing yoluyla finanse ediliyor. Bu oran krizden önce yüzde 9 seviyesindeydi. Aklease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan, Türkiye'de leasing penetrasyonunun yüzde 10'un altında olmaması gerektiğini söylüyor. Sektörün sabırsızlıkla beklediği Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısı Meclis'den geçerse, bugünkünden çok daha fazla finansal kiralama ürünü kullanılabileceğini söylüyor. Yeni yasayla hayata geçecek operasyonel kiralama, sat- geri kirala gibi yeni leasing modellerinin sektöre ek iş potansiyeli yaratacağını söyleyen Mutlucan, "Yasa geçerse 2011'de işlem hacmi yüzde 10 daha artar. Uzun vadede etkisiyse daha büyük olur" diyor. 2008 ve 2009'da işlem hacminde önce yüzde 35, sonra da yüzde 59 oranında daralan leasing sektörü 2010'da yaralarını kısmen de olsa sardı. Geçtiğimiz yıl sektörün işlem hacmi yüzde 45 artarak 4,8 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Tuncer Mutlucan, yeni hedefin 5 milyar dolar olduğunu söylüyor ve ekliyor: "2011 yoğun rekabetin yaşanacağı, kâr marjlarının daralacağı bir yıl olacak. Sektör yıl sonunda 4,5 milyar dolar brüt işlem hacmine ulaşabilir. Biz de buradan yüzde 10 pazar payı almak hedefindeyiz. Net kira alacağında ise yüzde 10'un üzerinde pazar payına ulaşmak istiyoruz."

Daha önce Akbank'ın Hollanda'daki bankasının genel müdürü olan, geçtiğimiz Ağustos ayında Aklease'in genel müdürü olarak atanan Tuncer Mutlucan ile leasing sektörünün geleceğini, Aklease'in yeni plan ve hedeflerini konuştuk:

Capital: Leasing sektörü 2008'de yüzde 35, 2009'da ise yüzde 59 oranında küçülmüştü. 2010 kayıpları telafi açısından nasıl bir yıldı?
- 1 Ocak 2008'den itibaren leasing sektörünün gelişmesi için verilmiş olan KDV teşviği kaldırıldı. Buna, aynı yılın sonuna doğru dünyada yaşadığımız global kriz de eklenince leasing sektöründe hızlı ve şiddetli bir küçülme oldu. 20072009 döneminde, dünyada leasing hacmi sırasıyla 760 milyar dolar, 643 milyar dolar ve 557 milyar dolar olarak gerçekleşti. Amerikan Leasing ve Finans Derneği'nin yayınladığı MLFI25 Endeksi'ne göre yeni iş üretimi 2010 yılında arttı. 2010 yılında Türkiye'de de ivme yukarı yöneldi. İşlem hacmi 2009 yılına göre yüzde 45 artarak 4,8 milyar TL'ye ulaştı. İşlem adetlerinde de tekrar 10 binin üzerine çıkıldı.

Capital:  KDV'nin tekrar yüzde 1 seviyesine gerileceğini düşünüyor musunuz?
- Aklease'in gelecek stratejilerini, KDV'nin yüzde 1'e tekrar inmesi üzerine konumlandırmadık. Bununla birlikte KDV oranlarındaki indirimin KOBİ'lerin finansmanı için olumlu bir etki yapacağını ve sektörün büyümesine olumlu katkıları olacağını düşünüyoruz.~

Capital: Sektörün geleceğine ilişkin beklentileriniz nasıl?
-  Önümüzdeki dönemde Türkiye'de leasing sektörünün öncelikli hedefi 5 milyar dolar işlem hacmi ve 20 bin adet işlem adedine ulaşmak olacak. Penetrasyon oranında da kademeli bir artış beklenebilir. Türkiye'nin potansiyeli ve dinamizmi yüzde 10'lu oranlara tekrar rahatlıkla ulaşılabileceğini gösteriyor. 2011 sonunda işlem adedinin 20 bine çıkacağını düşünüyoruz. 2011'de işlem hacmi de 4,5 milyar doları yakalar.

Capital: 2010 Ak Lease açısından nasıl bir yıldı? Sizin rakamlarınız nasıl gerçekleşti?
- Ak Lease olarak pazar payımızı düzenli olarak artırıyoruz. Sektörün küçüldüğü yıllarda bile hem pazar payımız arttı hem sektördeki en önemli sıralama olan net kira alacağı sıralamamız yükseldi. 2010 yılını net kira alacağı sıralamasında 3'üncü olarak kapattık. Bu süreçte aktif kalitemizi korumaya odaklandık. Doğru müşterilerle doğru yatırımları finanse etmeye devam ettik.

Capital: İşlem hacmi açısından yılı nasıl kapattınız?
- Brüt işlem hacmimiz yüzde 23 oranında daraldı ve 349 milyon TL olarak gerçekleşti. Brüt işlem hacminde yüzde 7,2 gibi bir pazar payına sahibiz. Bu payla pazarda 5'inci büyük oyuncuyuz. Net kira alacağında ise yüzde 8,9 olan pazar payımızı yüzde 10'a taşıdık. Net kira alacağı, performans açısından daha önemli bir gösterge çünkü bir banka bilançosuyla karşılaştırırsak net kira alacağı banka bilançosundaki krediler kalemidir.
İşlem adetlerine baktığımızda ise bizim işlem adetlerimiz diğer şirketlere göre daha düşük. Biz proje finansmanı türü daha özellikli işleri severiz. Diğer yandan ortalama işlem hacmi büyük bir şirketiz. Sektör ortalamasının 3 katı gibi bir ortalamaya sahibiz. Herhangi bir segmenti göz ardı etmiyoruz ama yapılan işin niteliği itibarıyla biraz daha büyük işlere odaklanmış durumdayız.

Capital:
2011 için nasıl hedefler koydunuz?
- Sektör 2011 sonunda 4,2-4,5 milyar dolar brüt işlem hacmine sahip olacak. Biz de buradan yüzde 10 pazar payı alacağız. Brüt işlem hacmimiz en az 420 milyon dolar olacak. Net kira alacağında da hedefimiz yüzde 10 ve üzeri pazar payına ulaşmak yönünde.

Capital: Aklease havacılık sektörü işlemlerinde lider. Enerjide de öncü olmuştunuz. Sektör odaklı büyümeniz sürecek mi?
- Toplam yapılan işlemlerde havacılık sektörünün payı yüzde 3 ve biz bunun tek başına yüzde 54'ünü gerçekleştirdik. Şu ana kadar 16 helikopter ve 8 uçağın finansmanını gerçekleştirdik. Havacılık, özel bir bilgi ve deneyim gerektiriyor. Enerji sektörünün de önünü açtık. Bizden sonra 2 santral daha leasingle finanse edildi. Enerji işinde daha da ilerleyeceğiz. Çıkmasını beklediğimiz 3 temel değişiklik var. Bunlardan bir tanesi operasyonel kiralama, bir diğeri mütemmim cüzlerin leasinge konu olabilmesi yani örneğin bir binanın dış cephesinin ya da yazılımların da leasinge konu edilebilmesi. Üçüncüsü ise sat-geri kirala. Biz bunların sektörün önünü açacak önemli değişiklikler olacağını düşünüyoruz. Bu 3 madde geçerse 2011 için işlem hacmi yüzde 10 daha artar.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz