2014 yavaş gidiyor, büyüme düşük kalır

Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger, bu yılın ilk aylarında sigorta sektöründeki gidişatı ve yeni düzenlemelerin yansımalarını aktardı.

8.06.2014 00:24:240
Paylaş Tweet Paylaş
2014 yavaş gidiyor, büyüme düşük kalır
Ekonomideki durgunluk, sıfır otomobil alımlarının düşüşü sigorta sektörünü olumsuz etkiliyor. Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger,“Yıla başlarken sektör büyümesinin yüzde 10-15 olacağını öngörmüştük. Ancak ilk iki ay sonuçları, bu seviyeyi yakalayamıyor.

Prim üretimleri çok yavaş gidiyor” diyor. Ülger’e göre 2014, trafik ve sağlık branşlarında yeni düzenlemelerin etkilerinin görüleceği ve normalleşmenin yaşandığı bir yıl olacak. Sağlık sigortalarında ömür boyu yenileme garantisi konusundaki yeni düzenlemenin etkisi ise çok hızlı görülemeyecek.

Ülger, büyümenin ise yüzde 12’de kalacağını düşünüyor. sigorta sektöründe prim üretiminin yüzde 60’ı oto sigortalarından geliyor. Bu alandaki bir yavaşlamada sigorta sektöründe, hedeflerin şaşmasına neden oluyor. 2014 yılının ilk ayları için de böyle bir tablo söz konusu...

Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger, “Bu yıl ekonomide yavaşlama olduğu için 2014’te sıfır araç satın alımlan çok hızla düştü. Bu, doğal olarak sisteme yeni poliçe girişini durdurdu. Bundan dolayı oto sigortalan prim üretiminde hızlı bir düşüş oldu” diyor.

2014’te büyümeyi etkileyen bir diğer önemli etken de trafik sigortalarında serbest tarifeye geçilmesi oldu. Burada poliçe sayısı azalmasa da iyi sürücülerin fiyatları aşağı doğru indiği için bu alandan gelen gelir azalıyor.

Ülger’e göre 2014, yeni düzenlemelerin etkilerinin görüleceği ve normalleşmenin yaşandığı bir yıl olacak. O nedenle hem trafik hem sağlık sigortalarında yönetici, pazarların yakından izlenmesi gerektiği görüşünde. Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger, bu yılın ilk aylarında sigorta sektöründeki gidişatı ve yeni düzenlemelerin yansımalarını aktarıyor:~
2014 yılı sigorta sektörü için nasıl başladı? Bu yılın ilk aylarında büyümeler nasıl gerçekleşiyor?
Sigorta sektörü için en zor yıl, 2012’ydi. Sektör olarak büyük zararlar açıkladık. Bu olumsuzluğun üzerine sektör, 2013’te bazı tedbirler aldı. Tarife düzenlemesi, risk alım kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesi ve sigortalıların grup bazında yeniden değerlendirilmesi gibi önlemlere gidildi.

Bu tedbirlerin sonucunu 2013 yılı içinde aldık, prim üretiminde yüzde 22 büyüdük. Geçtiğimiz yıl kârlılıkta pozitife geçilen bir dönem oldu. Aslında 2014’e de pozitif bir görüşle başladık. Bu yıl, 2013 kadar yüksek kârlılık ve büyüme olmayacağını biliyorduk.

Bu yıl sektörün normalleşmesini bekliyoruz. Yıla başlarken sektör büyümesinin yüzde 10-15 olacağını öngörmüştük. Ancak ilk iki ay sonuçları, bu büyümeyi göstermiyor. Prim üretimleri çok yavaş gidiyor.

Sigorta sektöründe prim üretiminin yüzde 60’ı oto sigortalarından geliyor. Bu yıl ekonomide yavaşlama olduğu için 2014’te sıfır araç satın alım-ları çok hızla düştü. Bu doğal olarak sisteme yeni poliçe girişini durdurdu. Bundan dolayı oto sigortaları prim üretiminde hızlı düşüş oldu.

2014’te büyümeyi etkileyen bir diğer önemli etken de trafik sigortalarında serbest tarifeye geçilmesi oldu. Bu yılın başına kadar trafik sigortalarında bir alt fiyat limiti vardı, bu limit kaldırıldı. Bugün sigorta şirketleri, teknik hesaplamalarına bağlı olarak 50 TL’ye de trafik sigortası satabilir. Bu tarife serbestliği ile trafik sigortalarında farklı fiyatlar oluştu.

Trafik sigortalarındaki bu tarife düzenlemesi, sektörü olumsuz mu etkiledi?
Öncelikle poliçe sahipleri arasında ciddi fiyat farkları oluştu. Örneğin 10 yıldır trafik kazası yapmamış, yaşadığı yerin riski çok düşük olan, 40 yaş üstü meslek sahibi bir sigortalı ile farklı bir şehirde oturan ve yaşı daha genç olan bir sigortalı arasında 2-3 kat fiyat farkları olmaya başladı.~
Karmaşa çıktı. 2014 bu fiyat farklarının hazmedileceği, yerine oturacağı yıl olacak. Tabii bu tarife değişiminden dolayı ortalama primler, bir grup sigortalı için düştü. Poliçe sayısı azalmasa da iyi sürücülerin fiyatları aşağı doğru indiği için bu alandan genel gelir azaldı.

Burada riskli sürücülerin de fiyatları arttı. Burada tam olarak nasıl bir tablo oluştuğunu bir süre sonrası net görebileceğiz.

Peki trafik sigortaları fiyatlarında bu yıl yeniden bir artış yaşanır mı?
2013 ’te trafik sigortalarında tarife yüzde 40 kadar arttı. 2014’te yeniden artış olmaz. Bu yıl fiyatlar, sigortalı bazında da oturur, hatta giderek inmeye başlar. Sorun şu ki trafik sigortaları sorumluluk poliçesi olduğu için geçmiş yıllara dair zararlar gelebiliyor.

Örneğin 2001 yılındaki poliçeden hasar dosyası açılabiliyor, bu riski hesap etmek oldukça güç. Geriye dönük, özellikle de bedeni hasarlarda ne kadar zarar geleceğini hesap edemiyoruz. Bu da trafik sigortalarında fiyatlamayı çok etkiliyor. Burada da çok basit bir çözüm var, yoksunluk tazminatının hesaplanması için yasal düzenleme gerekiyor.

Oto sigortalarının dışındaki alanlarda büyümeler nasıl şekilleniyor?
Şu an sadece trafik sigortalarında belirsizlik durumu hakim. Bu yıl oto sigortalarında büyüme beklemiyorum. Diğer branşlarda ise büyümeler, ilk aylarda yüzde 10-12 seviyesinde gidiyor. 2013, elementer sigortacılıkta çok büyük hasarların olmadığı bir yıldı.

Bu yıl da aynı şekilde olacağını umuyoruz. Oto sigortaları dışında branşlarda büyüme yüzde 10-15 arasında olacaktır. Yıl sonu toplam prim üretiminde yüzde 12-13 büyüme olacağını öngörüyorum. Şu anki görüntü bu...~
Ama tabii Türkiye çok hızlı değişiyor, ilk altı ay sonrası bu büyümeleri revize edebiliriz. Bu yıl en hızlı büyüyen alan olarak tarım sigortalarını göreceğiz. Tabii tarım sigortalarının sektör prim üretiminde payı düşük o nedenle fazla hissedilme-yebilir.

Geçen yıl Akdeniz ve Ege bölgelerinde dolu nedeniyle tarımsal ekinlerde ciddi hasarlar oldu. Türkiye’de sigortalılar hasarları yaşayarak bilinçleniyor. O nedenle bu yıl tarımsal poliçe sayısının önemli oranda artmasını bekliyomz.

Bu yıl sağlık sigortalarında da yeni düzenlemeler geldi. Bu sektörü nasıl etkiliyor?
Sağlık sigortalarında ömür boyu yenileme noktasında açıklar vardı. En önemli düzenleme, bu alanda yapıldı. Artık ömür boyu yenilme garantisi alan sigortalılar için şirketler tarife ya da teminat değişikliğine gidemeyecek.

Bu duamı, sağlık sigortalarında fiyatlara nasıl yansıyacak?
Fiyatlarda ciddi bir değişim yaşanmaz. Belli bir oran veremiyorum, her sigortalı için ayrı rakam belirlenecektir. Burada önemli olan nokta, geçmişte sağlık sigortalarında fiyatlar, sigortalının yaşma göre sıçrama yapabiliyordu.

Artık ömür boyu yenileme garantisi alan sigortalı, makul yıllık bir artışın ötesinde afaki fiyat artışlarıyla karşılaşmayacak. Sigorta şirketleri fiyatları istedikleri gibi artıramayacak. Burada tarife yapısı değişiyor. 2014’te tüm şirketler bu tarifeleri ve yeni fiyatları uygulamaya koyuyor.~
Bir de tamamlayıcı sağlık sigortası adımı atıldı, Bu yeni alanın gelişimi nasıl olacak?
Tamamlayıcı sağlık sigortasında anlaşılmayan bir konu var: Bu poliçe, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tamamlayıcısı olarak çalışıyor yani SGK’nın ödediği rakamın üzerini sigorta şirketi tamamlayacak.

Bugün tamamlayıcı sağlık sigortalarının fiyatları beklendiği kadar düşük değil. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaygın olarak satılmadığı, büyük sayıda sigortalıya ulaşmadığı müddetçe bu ürünün fiyatının düşme şansı da yok. Çünkü SGK’nin ödediği rakam düşük kalıp aradaki fark büyüdükçe bu üründeki fiyat, normal sağlık sigortası ürününden farklı olmuyor.

Yani sağlık sigortaları ile tamamlayıcı sağlık sigortaları arasında fiyat farkı yok mu?
Bana göre bu fiyat makası, çok düşük. Standart sağlık poliçeleri ile tamamlayıcı sağlık sigortaları arasında bugün yüzde 30 fiyat farkı var. Bu az bir fark, bu makasın daha yüksek olması lazım.

Bu da kamunun işbirliğiyle aşılabilecek bir konu, devletin kişiler adına yapacağı ödemeyi yükseltmesiyle mümkün. Tamamlayıcı sağlık sigortalarında sigorta şirketlerinin ödeyeceği rakam ne kadar daralırsa poliçenin fiyatı o kadar uygun olur. Burada gelişme olması lazım.

Ya da sigorta şirketleri, belli hastane grupları belirleyip sadece buralarda geçecek ürünler çıkaracak. Zaten bugün sigorta şirketleri de bu yönde ürünler geliştiriyor. Bizim de şirket olarak bu tip ekonomik poliçelerimiz var. Bu üründe maliyet, tamamen hastane maliyetlerine endeksli o yüzden tüm sektörde hastane gruplarına göre poliçeler oluşturuluyor. Bundan sonra da pazar bu yönde gelişir.~
Peki tüm bu gelişmeler sağlık branşında prim üretimini nasıl etkiler?
Aslında sağlık branşında sigortalı sayısı çok dar. Sağlık sigortası, gelir ve eğitim seviyesi yüksek kesimin tercihi oluyor. Sağlık sigortası Türkiye’de hiç işlenmemiş bir pazar, yeni başlıyor. Yavaş yavaş büyüyecek.

Sektörde toplam 3 milyon sağlık sigortası var. Kurumların grup sigortalarını ve seyahat sağlık sigortalarını düştüğümüzde, bireysel olarak 1,5 milyon sağlık sigortalı mevcut. Bu çok düşük bir sayı. Asıl önemli olan, tamamlayıcı sağlık sigortası ile bu sayıyı artırmak.

Bireysel olarak sağlık sigortası alan kişi sayısı ne kadar büyürse, doğal olarak prim havuzu da büyüyeceği için fiyatlar daha aşağı inecek. Bu yıl sağlık branşının büyümesi yüzde 10-15 arasında olur. Yeni düzenlemelerin etkisini çok hızlı görmeyiz.

Dünyaya da gelişimine baktığınızda bu alanda büyüme zaman alıyor. Dünyada tüm gelişmiş ülkelerde tamamlayıcı sağlık sigortası var. Avrupa ülkelerinde sosyal güvenliğin katma değeri yüksek olduğu için tamamlayıcı sağlık sigortaları çok iyi işliyor.

Tamamlayıcı sağlık çok daha yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye’de tamamlayıcı sağlık sigortalarında, katılım bedelleri ile aradaki farklar çok yüksek olduğu için henüz o ivmeye gelmedi. Ama bilinç arttıkça, sigortalı sayısı büyüdükçe bu alan hızlanacak.

Bu yılı da sektör kârla kapatabilecek mi?
Evet, elementer tarafta yıl kârla biter. Biz de kâr hedefliyoruz, 2013 kadar iyi rakamlar olmasa da pozitif bitiririz. Ancak bireysel emeklilik tarafında kâr mümkün değil. Zaten bugüne kadar hiçbir BES şirketi henüz kâr yazmadı. Geçen yıl kesinti oranları düşürüldü, bu yıl daha indirilmesi için görüşmeler mevcut.~
O nedenle 2014’te kârlılık iyice aşağı çekilecek.Şu an bir müşteri, 7 yıl sistemde aynı emeklilik şirketinde kaldığında ancak kâra geçiliyor, Oysa sisteme girenlerin yüzde 35’i 3 yıldan kısa zamanda çıkıyor.

2014’te sektörü neler bekliyor?
1- Sektör büyümesinin yüzde 1015 olacağını öngörmüştük. Ancak ilk 2 ay sonuçları, bu büyümeyi göstermiyor.
2- Sıfır araç alımı çok düştüğü için bu yıl oto sigortalarında büyüme beklemiyorum. Diğer branşlarda ise ilk aylarda yüzde 10-12 büyüme var.
3- 2014’te büyümeyi etkileyen bir diğer önemli etken de trafik sigortalarında serbest tarifeye geçilmesi oldu. Sonuçta trafik sigortalarında farklı fiyatlar oluştu.
4- 2013’te trafik sigortalarında tarife yüzde 40 kadar arttı. 2014’te artış olmaz. Bu yıl fiyatlar, sigortalı bazında da oturur, hatta giderek inmeye başlar.
5- Sağlık sigortalarında ömür boyu yenileme noktasında çok önemli bir düzenleme yapıldı. Sigorta şirketleri fiyatları istedikleri gibi artıramayacak.
6- Ömür boyu yenileme garantisi alan sigortalı, makul yıllık bir artışın ötesinde afaki fiyat artışlarıyla karşılaşmayacak. 2014’te tüm şirketler bu yeni fiyat tarifelerini uygulamaya koyuyor.
7- Türkiye’de bireysel olarak 1,5 milyon sağlık sigortalı mevcut. Bu çok düşük bir sayı... Asıl önemli olan, tamamlayıcı sağlık sigortası ile bunu artırmak.
8- Elementer tarafta yıl kârla biter. Biz de kâr hedefliyoruz. 2013 kadar iyi rakamlar olmasa da pozitif bitiririz.

"PAZAR PAYLARINDA DENGEYE BAKIYORUZ"
YÜZDE 5 PAZAR PAYIMIZ VAR

Groupama Sigorta olarak dengeli bir portföyümüz var. 2013 yıl sonunda oto sigortalarının prim üretimimizde payı yüzde 52. Sektördeki branş dağılımına paralel bir dağılıma sahibiz. Bizim sektörde pazar payımız yüzde 5. ~
Stratejimiz gereği, dengeli gitmek için her branşta da bu pazar payını geçmemeye dikkat ediyoruz. Sadece sektörden farklı olarak tarım sigortalarında payımız yüksek. Tarım Kredi Kooperatifleri ile çalıştığımızdan geçmişten gelen böyle bir gücümüz var. Türkiye tarım pazarının yüzde 33’üne hakimiz.

BU YIL YÜZDE 12 BÜYÜYECEĞİZ
Bu yıl kendimize yüzde 12 büyüme hedefi koyduk. İlk iki aydaki sonuçlara göre şimdi trafik sigortalarındaki büyümemizi revize ediyoruz, geçen yılla başa baş ya da yüzde 10 eksi büyümeye göre plan yapıyoruz.

Diğer branşlarda ise büyümemizi sürdüreceğiz. Bu yıl ağırlıklı olarak endüstriyel branşları yani yangın, nakliyat ve tarım alanlarını büyütmeye çalışıyoruz, organizasyonumuzu da bu şekilde yaptık. 2013’ü elementer sigortada 775 milyon TL prim üretimi ve 38 milyon TL kâr ile kapattık. Bu yıl sonu da prim üretimimiz.

1 milyar 80 milyon TL civarında olacak. Bu yılı da kârlı kapatacağız.
“UYGUN FİYATLI SAĞLIK ÜRÜNLERİ SUNDUK"
PAZARI GÖRECEĞİZ

Biz şu an gruplar için tamamlayıcı sağlık yapıyoruz. Bireyler için tamamlayıcı sağlık sigortalarında biraz pazarın gelişimini görmek istiyoruz. O nedenle bugün için bireylere yönelik tamamlayıcı sağlık poliçemiz yok. Ancak fiyat olarak herkesin ulaşabileceği yeni poliçelere odaklanıyoruz.

YENİ POLİÇELER
Sağlık tarafında tamamlayıcı sağlık sigortası gibi fiyatların daha uygun olduğu yeni poliçeler sunuyoruz. Bu poliçeler, belirli hastane gruplarında kullanılıyor. Örneğin bu yıl “Alternatif Sağlık” sigortası ürünü çıkardık, 7 ayrı planla tüketicilere ulaşıyoruz. Bu ürünle amacımız, sigortalı nerede yaşıyorsa bölgesinde rahatça ulaşabildiği hastane grubuyla anlaşma yapıyoruz. O hastanelere uygun makul fiyat belirliyoruz. Sağlıkta ısrarla bu tip poliçelere yöneliyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz